1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. -YAZICI YENİDEN BAKAN-
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

-YAZICI YENİDEN BAKAN-

A+A-

BAŞBAKAN GÜMRÜKTE DENEYİM VE BAŞARIYI SEÇTİ!

-YAZICI BİLEĞİNİN HAKKIYLA YENİDEN BAKAN-

TİCARET VE GÜMRÜK BAKANI HAYATİ YAZICI OLDU!!

Başbakan Erdoğan, Ticaret ve Gümrük İçin Tecrübeyi Seçti!..

HAYATİ YAZICI, YENİ KABİNEDE TİCARET VE GÜMRÜK BAKANI OLDU!

YAZICI, GÜMRÜKLERDE HEM YOLSUZLUĞU ÖNLEDİ; HEM DE MODERNİZYONA ÖNEM VERDİ..

Yüzde 50 oy oranıyla Türkiye’nin güvenini kazarak tekrar hükümet olan AK Parti ve dolayısıyla onun Başbakanı Recep Tayip Erdoğan, açıkladığı bakanlar kuruluyla da halka güven verdi. Başbakan Erdoğan, özellikle bilgi ve beceri isteyen bakanlıklara isabetli atamalar yaptı. Erdoğan, bazı bakanları ise hiç değiştirmedi. Çünkü bu bakanlıklarda görev alacaklar hem bilgi, hem de deneyim isteyen isimlerden oluşmalıydı..

Yolsuzlukların üzerine cesaretle gitti!

Başbakan Erdoğan’ın bu kıstasına veya seçimine verilecek en iyi örneklerden biri de, Ticaret ve Gümrük Bakanlığı’na Hayati Yazıcı’nın getirilmesi olacak herhalde.. Çünkü Yazıcı yalnız deneyimi, bilgi ve becerisiyle değil; geçmiş dönemde tam bir devlet adamı duyarlılığı göstermiş, yolsuzlukların üzerine cesaretle gitmiş, deri koltuğunda oturacağına sınır kapılarını denetlemiş, gümrük teşkilatına ivme kazandırarak Başbakan Erdoğan’ın gönlünde tabir-i caizse taht kurmuştu. Kısacası Sayın Yazıcı, bileğinin hakkıyla ama adının önüne ‘Ticaret’te eklenen gümrük teşkilatının başına oturtuldu.

İstanbul’un kenelerini temizledi!

Peki! Yazıcı hükümetinin güvenini nasıl sağlamış; Başbakan Erdoğan’ın gönlünde nasıl taht kurmuştu? Bana göre, Sayın Yazıcı’nın üç icraatı çok önemliydi.

Bunlardan birincisi kangren haline gelen, İstanbul Gümrüklerine yapışmış ve tüyü bitmemiş yetim hakkını yiyen asalakların temizlenmesi;

İkincisi gümrüklerde denetim mekanizmasının arttırılması;

Üçüncü ve son olanı da gümrüğe teknolojik takviyeler yapılarak yeni bir ivme kazandırılmasıydı.

Peki! Ticaret ve Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, ikinci defa bakanlık koltuğuna oturtulacak kadar neler yapmış; nasıl bir yol izlemiş ve gönüllerde taht kurmuştu? İşte daha önceki yazılarımda da söz ettiğim bazı örnekler..

Soluğu GÜRBULAK’ta aldı!!

Gürbulak Sınır Kapısı ile ilgili olumsuz bir rapor üzerine, Hayati Yazıcı tam bir devlet adamlığı duyarlılığı göstererek soluğu Gürbulak Gümrük Başmüdürlüğü’nde aldı. Ekip arkadaşlarıyla denetimlerde bulunan Yazıcı, devlet kontrolünden uzak, kaçakçıların cirit attığı Gürbulak ve uzantı kapılarının çağdaş, modern, düzgün bir gümrük haline getirilmesi için talimatlar verdi-planlar yaptı. Bakan Yazıcı, buradaki kadroları da değiştirdi. İddialar hakkında soruşturma başlattı. Yazıcı, Gürbulak ile kalmayıp diğer sınır kapılarındaki çirkin iddiaların ve görüntü kirliliğinin kalkması için çalışmalar yaptı.

İSTANBUL GÜMRÜKLERİ İLE MÜCADELE ETTİ!

Hayati Yazıcı’nın en önemli icraatı ise,  İstanbul Gümrükleri ile ilgili olanıydı. Yazıcı, benim de köşemden defalarca yazdığım yolsuzluk ve kaçakçılık iddialarının üzerine yılmadan gitti. İstanbul’da Yazıcı’nın emriyle soruşturması halen devam eden operasyonlar yapıldı. Yıllardan beri bu şehrimizdeki gümrük müdürlüklerine yapışmış keneler birer birer kopartıldı. Adları yolsuzluk ve kaçakçılık iddialarına karışmış birçok personelin de yerleri değiştirildi. Yazıcı, gümrük teşkilatı içerisine teknolojiyi de yerleştirdi. İhracat ve ithalat yapan iş adamlarının önünü açtı; bürokrasiyi kaldırdı. Kısacası Hayati Yazıcı tekrar aynı bakanlık koltuğuna oturmayı anacığının ak sütü gibi hak etti.

-Mail Yağmuru-

Sevgili okurlarım, sizlerden onlarca hatta yüzlerce mail alıyorum. Bu mailleri araştırdıktan sonra köşemde yer veriyorum. İşte tarafıma ulaştırılan ve gerçeklik payı bulduğum maillerden bazıları.. Bu mailleri başta yeniden bu göreve layık görülen Sayın Hayati Yazıcı’ya ve Gümrük Müsteşarlığı yetkililerine ulaştırmayı da bir gazeteci olarak görev sayıyorum. İddiaların araştırılacağına, isteklerin yerine getirileceğine sonuna kadar inanıyorum.

İşte o mailler;

“Gümrük Muhafaza’nın geleceği ve de bir muhafaza memuru olarak merak ettiğim konu şu. AB sınır entegrasyonu çerçevesinde kurulacak teşkilatın görevleriyle ilgili olarak taslakta gümrük muhafazanın görevlerinin sınır muhafaza genel müdürlüğünün görevleri arasında sayıldığını görüyoruz. Acaba gümrük muhafaza teşkilatı lav mı edilecek? Lav edilecekse, gümrük muhafaza memurlarının durumu ne olacak? Gürbulak’a başmüdürümüzün gelmesi adeta milat oldu! Gümrük Kanunu’nu öğrenmeye başlayan yükümlü oluşturmaya başladı. 18 yıldır dokunulmayan lojmanlarımızın yolunu, idarenin modernizasyonunu üstlenerek, personeli motive ederek bir rüzgâr estirdi. Başmüdürümüzün gelmesiyle birlikte cidden değişen bir çehre var artık  gümrükte..”

Rüşvet vermek canımızı yakıyor!!

“Sayın Aykut Bey. Ben bir gümrükleme şirketinin sahibiyim. Yaklaşık 24 yıldır bu meslekte hizmet vermekteyim. Ancak bıkkınlık geldi bu meslekten.. Şirketimiz bünyesinde 36 kişi çalışmakta ekmek yemektedir. Elemanlarla uğraşmak, müşterilerle uğraşmak, inanın beni bunlar hiç yormadı. Ama gümrüklerde verdiğimiz rüşvetler artık canımızı çok yakmaya başladı. Küresel dünyada rekabet ortamında ekmeğimiz için mücadele ediyoruz. Şirketimizin gümrüklerde aylık dağıttığı rüşvet miktarı yaklaşık, 11 bin TL civarındadır. Allah’a hamd olsun şimdiye kadar hiçbir yasal iş olmayan işi yapmadık; yapmayacağız. Maalesef evraklarımız çok düzgün ve eksiksiz de olsa bu miktarı gümrüklerde vermek zorundayız. Vermesek gümrükte evrağımızın işi bir türlü bitmiyor!! Ya eski bürokratlardan şirkete eleman alıp bunu engelleyeceksin; ya da b…  gibi firma olup çok az rüşvet vereceksin. Bu konuda Sayın Başbakanımıza da mektup yazmak istiyorum. Ülkemize bu rüşvet olayı hiç yakışmıyor artık. Muayene memurları ve müdürler, tescil memurları, müdür muavinleri yakınlarının üzerine yatırım yapıyorlar. İnanın bir gümrük müşaviri şirketi değil; sanayici bir firmadan bile daha fazla kazanıyorlar. Artık buna bir dur demenin zamanına geldiğine inanıyoruz, yazılarınızla yardımlarınızı bekliyoruz!.”

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum