1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. 121 tırın içerisinde ne vardı beyler?
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

121 tırın içerisinde ne vardı beyler?

A+A-

121 TIRIN İÇERİSİNDE NE VARDI BEYLER?

VAN NERE, GÜRBULAK NERE?

VAN İLE GÜRBULAK’IN ARASI KAÇ KİLOMETRE?

Merhaba sevgili okurlarım. Bu haftaki yazımda, yine birbirinden ilginç konular birbirinden ilginç ama Türkiye klasiği olan iddialar var! Yazıma geçmeden önce önemli bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Mutlaka sizin de dikkatinizi çekmiştir.Son yazılarımın geçtiği gümrük kapıları, nedense Doğu ve Güneydoğu illerimizde bulunan gümrük kapılarıdır! Yani son dönemlerde bu bölgemizdeki gümrük kapılarında yaşanan olaylar veya iddialar, tabiri caizse ayyuka çıkmaya başlamıştır. İşte bu haftaki yazımın konusu da yine bu bölgemizde yaşanan vahim, düşündüren ve cevabı olması gereken bir iddiadır. Sizleri fazlaca merak etmeden hemen konuya girmek istiyorum.

Tırların İçerisinde Ne Vardı Beyler?

İddianın geçtiği yer, son dönemlerde yazılarıma sıkça konu olmaya başlayan Gürbulak Gümrüğü’nde yaşanmış! İddiaya göre; olay 2 ay önce meydana gelmiş. İddianın konusu 121 tırın Gürbulak Gümrüğü’nden Doğubayazıt Gümrüğü’ne sevk edilmesinde yaşanan olaylar bütünü. Peki! Ne olmuş derseniz? Anlatayım size, hem size hem de ilgilisine.. Sevgili okurlarım, ne hikmetse, ne anlayışsa veya neler döndüyse 121 tane koskoca tır X-Ray cihazına gönderilmemiş!! Yani o görevliler bu tırların şoförlerini o kadar masumane bulmuş ki dorselerine bakma gereği bile duymamış. Durun daha bitmedi. Bakın bu tırların X-Ray cihazına girmemesi için veya kontrol edilmemesi için ne yapılmış? Gümrük muayene işlemleri için havale verilen muayene memuru bu görevden alınarak, iş başka muayene memuruna havale edilmiş. Ya gel de yazma, gel de araştırma şimdi bu konuyu… Peki, bu tırlarda ne varmış diye soracak olursanız 30 tırda karpuz diğer tırlarda ne olduğu da tır karnelerinin üzerinde mevcutmuş.

İşte cevaplanması gereken soru da tam bu satırların arasından çıkıveriyor. Soruyorum şimdi sizlere değerli okurlarım, “ACABA TIR KARNESİ İLE TIRIN İÇİNDEKİ EŞYA BİRBİRİNİ TUTUYOR MU?” Benim cevabımı biliyorsunuz ‘Hiç sanmam’ Peki! Bu soruya cevap verebilecek bir baba yiğit çıkar mı? Onu da hiç sanmam.

Devam edelim konumuza.. Peki, tırlar hangi gümrüğe gitmiş? İddia odur ki hepsinin Doğubayazıt Gümrüğü’ne gittiği söyleniyor. Doğru mu? Allah bilir birde doğal olarak bu iddialara muhatap olan görevliler. Bu olaydaki son gelişmeyi de söyleyeyim sizlere hemen.. Gürbulak’ta namusuyla şerefiyle alnının akıyla görevini yerine getiren çalışanların duyarlılığıyla bu konunun idari yönden araştırılması için bakanlığa iletilmiş. Bundan kısa süre önce de, Ankara’dan gelen müfettişler ciddi olarak çalışmaya başlamışlar. Olayın boyutlarını enine boyuna araştırmaya başlamışlar. Haydi! Hayırlısı bekleyip göreceğiz.

VAN NERE GÜRBULAK NERE …

Doğu Anadolu Gümrük Ve Ticaret Bölge Müdürlüğü geçici olarak, görev yeri Gürbulak’tan Van’a taşındı. Bu bölge müdürlüğümüze bağlı çok sayıda gümrük ve gümrük muhafaza kaçakçılık müdürlükleri var. Bu müdürlükleri şöyle sıralayabiliriz:

GÜRBULAK, DOĞUBEYAZIT, DİLUCU, ESENDERE, TÜRKÖZÜ, KAPIKÖY, VAN ve ERZURUM.

İyi de sormazlar mı adama. Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün Gürbulak’ta bir olay olduğu veya başka bir sınır gümrüğünde olası bir kaçakçılık olayı olduğu zaman nasıl müdahale edecek buraya? Haksız mıyım? Ya da bana bu konuda mail atan gümrükçü arkadaşlarım haksız mı? Gümrüğün değerli Ankara’daki yöneticileri, Van ile Gürbulak’ın mesafesini mutlaka biliyorlardır. Sevgili yetkililer bakın sizi buradan uyarıyorum. Gürbulak ve Doğubayazıt gümrüklerini uzaktan idare edilmesinin ileride telafisi olmayan olaylara gebe olduğunu hatırlatıyorum. Sizde bilirsiniz ki, bu bölge içinde bir bölge müdürlüğünün kurulması çok yararlı olacaktır. Bence kaçınılmazdır da!…

‘O Müşavirlik Firması’

Bundan önceki yazımda, bir gümrük müşavirlik firmasından sizlere bahsetmiştim.Bu firmanın, başta Atatürk Hava Limanı Kargo Gümrüğü olmak üzere ve diğer İstanbul gümrüklerinde yapmış olduğu ithalatlarla ilgili olarak bana gönderilen bilgi ve belgelerin aynısının İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü’ne de iletildiğini öğrenmiş bulunmaktayım. Bu müdürlüğün, konuyla ilgili bir çalışma yürüttüğü bilgisine de ulaştım. Soruşturmanın neticesini bir görelim, tabii bizim de bu konuyla ilgili bir şeyler söyleme hakkımız elbette olacaktır.

Tayin zamanı geldi çattı!...

Okurlarımdan tayin dönemi olması nedeniyle çok sayıda mail almaktayım. Bana gönderilen maillerin en çarpıcı olanında ise,“Aykut bey, 20 gün kala atama yönetmeliği değişir mi hiç?”şeklinde okurum bir serzenişte bulunuyor. “Biz mart ayında mevcut yönetmeliğe göre tayin istedik ve ona göre de hayatımızı kurmaya çalıştık” diye de devam ediyor mailine.. Okurum bunu niçin söylüyor biliyor musunuz? Doğu görevi 3 yıldır ancak kalan yıllardan sonra tamamlattırılmak üzere yani 15 yıl görev yapan kişi önce 1 yıl, sonra da 10 yıl için 2 yıl, ancak şimdi inisiyatif kurulun elinde.

Mailde, eskiye oranla personel sayısında % 45 lehe fark olduğu yani personel sorununun olmadığı; Doğubayazıt Gümrüğü’nde son 10 yılda daima 3-5 muayene memuruyla idare edilirken ve sayıda yeterliyken geçen yıl 2012 atamalarında bu sayı 15’e çıktı. Birde yine mailde mazot sorununun bir türlü çözülemediğinden bahsediliyor yani Dilucu’ndan! Her gün 300 aynı araç git gel, 300’de Nahçıvan otomobili git gel, tekerlekli boru hattı her ne kadar Iğdır Emniyeti gayretli tek tek avlıyor yakalıyor ama gümrük ise sıfır yani yolgeçen hanı saha berbat kısacası Dilucu’nda işler kötüye gidiyor.

Birbirinden ilginç mailler.. Maillerden söz etmişken devam edelim isterim. Bu haftada birbirinden ilginç mailler aldım sevgili okurlarım. Mailleri gönderen kişilerin iddiaları bence önemli anlayan, dinleyen ya da araştıran olur mu? Ben yazıp görevimi yerine getireyim de, sonrası muhatabına kalmış. Buyurun değerli okurlarım işte o mailler.

"SLMLAR...
SENELERDİR DOĞUBEYAZIT GÜMRÜĞÜNDE İŞ YAPMAKTAYIM HER SENE YENİ İNSANLARIN GELMESİN RAHMEN BU SENEKİ KADAR REZİL BİR KADRO GÖRÜLMEDİ.... KİMİN ELİ KİMİN CEBİNDE BELLİ DEĞİL TEK BELLİ OLAN Ö. BEYİN ELİNİN HERKEZİN CEBİNDE OLMASI İFLAHIMIZ KESİLDİ BEYEFENDİYE PARA YETİŞTİREMİYORUZ.... PERSONEL DESEN BERBAT DEVLET MEMURU DEMEYE BİN ŞAHİT LAZIM KADINLAR ADAM DÖVER OLMUŞ... S. HANIM DİYE BİRİ VAR BEŞ VAKİT NAZINDA NASIL SECDEYE BAŞINI KOYUYUOR BEN ANLIYAMIYORUM AMA ARABA BAŞI PARA İSTEMEYİ UNUTMUYOR KANKALARI A. A. ve Z. 3’LÜ Ç… OLUŞTURDULAR SOYUYORLAR DEVLETİ ALLAH HAK GETİRSİN ARTIK.... S. HANIMIN HANIM DEMEYE BİN ŞAHİT LAZIM YEMEKHANEDE DÖVDÜĞÜ GÜMRÜK MEMURU M. BEYLE HALA DAVALARI DEVAM EDİYOR ELLİKERE ŞAHİT DEĞİŞTİ SAVUNMA ALINDI SANIRIM Ö. BEYE PARA AZ GELİYOR… M. BEY DAVASINDA HAKLI OLMASINA RAHMEN SESİNİCIKARAMIYOR 3LÜ Ç… ADAMI KAPININ ÖNÜNE KOYDU KOYACAK ALLAH AŞKINA BU DEVLET NERDE YETKİLİLER NERDE GÜRBULAK BAŞMÜDÜRÜ NEREDESİN ANKARA SEN NERDESİN HAKSIZIN HAKLI GİBİ GÖSTERİLDİĞİ BU DÜZEN İÇİNDE BU İNSANLAR DOĞUBEYAZITIMIZIN ADINI CIKARIP KENDİLERİNİDE BİZİDE REZİL EDİYORLAR ALLAHAŞKINA BİRİLERİ İLGİLENSİN YA…"

hakan

 

YAZARIN NOTU

1-) İstanbul Atatürk Hava Limanı Kargo Gümrük Müdürlüğü’yle ilgili tarafıma gönderilen bir maili sizlerle paylaşmak istiyorum: İstanbul kargo gümrüğünde, son yılların en büyük hayali ihracat operasyonunda sanık durumunda olan Ö. U. adlı şahsın, bir takım organizasyonlar içerisinde olduğu ve kargo gümrüğünde çalışan bir takım kişiler ile işbirliği yapmak suretiyle kaçakçılık eylemleri gerçekleştirecekleri mailde anlatılmakta.. Bu çok önemli konunun yakın takibindeyim. Duyurulur!

2-) Karadeniz’in bir gümrüğünde görev yapan bir gümrük müdüründen bahsetmek istiyorum. Ülke olarak ihracatımız gün geçtikçe katlanarak çok büyük seviyelere gelindiği herkesçe bilinmektedir. IMF’ye olan borcumuzu da geçtiğimiz hafta kapattık; ekonomimizde herhangi bir sorun da yaşanmıyor. Ancak bu kadar iyi işler olurken, hükümetin politikası, enflasyonun artmaması için izlediği politikalar neticesinde memura ilk 6 ay ikinci 6 ay zam verilmekte. Benim bildiğim kadarıyla da gümrük çalışanlarına ayrı bir maaş uygulaması yok! Yalnızca belirli görevlerde çalışan kişilere, yolluk ve mesai verilmekte.. Yukarıda bahsettiğim gümrük müdürü ise, hiç saklamadan son model jeeple işe gidip gelmektedir!! Yaptığım araştırmada ise, bu müdürün eşi de çalışmıyor! Tabii bu aracı krediyle de almış olabilir tamam acaba geçinimi bu sefer nasıl neyle sağlıyor? Bu müdürün görev yaptığı yerin bölge müdürünün bu jeepten haberi var mıdır? Buda bir merak konusu. Kısacası bal tutan parmağını yalar!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
15 Yorum