1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. AKARYAKIT KAÇAKÇILIĞINDA AKIL ALMAZ YÖNTEMLER
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

AKARYAKIT KAÇAKÇILIĞINDA AKIL ALMAZ YÖNTEMLER

A+A-

AKARYAKIT KAÇAKÇILIĞINDA AKIL ALMAZ YÖNTEMLER

Ankara İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin 33 ilde ve 100’e yakın akaryakıt istasyonunda eş zamanlı yaptığı operasyonlarda, akaryakıt kaçakçılığında akıl almaz yöntemlerin uygulandığı ortaya çıktı.

Akaryakıt kaçakçılığına adları karışan şüphelilerin, Maliye Bakanlığı’nın 2005 yılında getirilen ön ödemeli akaryakıt sayaçlarına yazarkasa bağlanması zorunluluğuna ilişkin yasal değişiklikleri teknoloji kullanarak etkisiz kıldıkları anlaşıldı.

Vergi denetmenlerinin de hazır bulunduğu operasyonlarda, akıllara durgunluk veren yöntemlerle hem akaryakıt hem de vergi kaçırıldığı tespit edildi.

İncelemelerde; istasyon sahiplerinin pompalar ve yazarkasalarda özel çipler kullanarak oynama yaptıkları anlaşıldı. İstasyonlarda yapılan incelemeler sonucunda; ayrıca şu yöntemlerin de kullanıldığı belirlendi.

Özel Bilgisayar Programı: İstasyon sahiplerinin uyguladığı yöntemin özel bir bilgisayar programı kullanarak, farklı yerlerde kurdukları bilgisayarlardan internet üzerinden bağlantı kurarak yazarkasadaki satış işlemlerinin silinebildiğini belirledi. Böylece akaryakıt istasyonlarının sattığı miktarın çok altında satış yapmış gibi gösterdiği tespit edildi.

Çip Takıp İstedikleri Satışı Gösterdiler: Yine istasyonların yazarkasa ile pompa arasındaki bağlantısını sağlayan ara birime özel bir çip takarak, bazı satışları resmi olarak gösterdikleri, bazılarını ise kayda geçirmedikleri saptandı.

Yedek Ara Birim Kurdular: Bir başka yöntem ise, bir tane olması gereken pompa ile yazarkasaların bağlantısını sağlayan ara birimden bir tane daha kurarak, uzaktan kumanda ile bazı satışları yazarkasaya gösterdikleri, bazılarını ise kayda almadıkları belirlendi.

Yazar Kasalara Ek Hafıza: İstasyonların ayrıca yazarkasalarının mali hafızalarının yanı sıra bunun için hazırlanmış yazılımın yüklü olduğu çip yerleştirilerek özel bir hafıza sistemi oluşturdukları uzaktan kumanda ile yazarkasaların yasal ve yasa dışı hafızalarına farklı kayıt yaptıkları anlaşıldı.

Uzaktan Kumandalı Pompa: Projelerde belirtilmeyen depolar saptayan ekipler, buradan pompaya uzaktan kumanda kullanılarak istenildiğinde yasal, istenildiğinde ise kaçak akaryakıt gönderen sistemler buldu.

Bu yöntemlerin kullanılması sonucu, devletin vergi kaybının milyonlarca lirayı bulduğu ekiplerin yaptığı operasyon neticesinde ortaya çıktı. Bu operasyonda gösterdikleri üstün gayretten dolayı Ankara İl Jandarma Komutanlığı ekiplerini ayrıca kutluyorum.

"BU YÖNETİCİLERİ KİM KORUYOR?"

Gümrük Müsteşarlığı’nda her yıl süresi dolan ve mazereti olan personelle ilgili olarak tayinler yapılır. 2009 yılında da bu tayinler gerçekleştirildi. Şuanda İstanbul’da görev yapan bir başmüdür yardımcısı ile gümrük müdürünün tayinleri de bu dönemde Trabzon ve Eskişehir’e yapıldı. Ancak aradan uzunca bir süre geçmesine rağmen bu ikilinin tayinleri uygulamaya konulamadı.

Gümrük Müsteşarlığı Tayin Komisyonu, bu kişilerin ilişiklerini kesemediğine göre bu şahısların tayinini niçin yaptı?

Gümrük Müsteşarlığı bu tür atamalarda çifte standarda ne zaman bir son verecek?

Peki, adamı olana farklı muamele, adamı olmayana ise daha farklı muamele ne zaman sona erecek?

Yeni Gümrük Müsteşarı Maksut Mete bu iki şahsın dosyalarını istediğinde, eminim benim ne demek istediğimi daha iyi anlayacak!!

85 Tonluk Çay Kaçakçılığı

NOT: Hatay Reyhanlı Jandarma Komutanlığı’nın Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan yurdumuza giren 4 tırda ortaya çıkardığı kaçak 85 ton çayın gerçek yükünün yün olduğu ortaya çıktı. Bununla ilgili Gümrük Müsteşarlığı yetkilileri acaba ne yapmayı düşünüyorlar? Bu da yanıt bekleyen önemli bir soru..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.