1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. ANKARA'DA BİR GARİP KULİS ÇALIŞMASI
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

ANKARA'DA BİR GARİP KULİS ÇALIŞMASI

A+A-

ANKARA'DA BİR GARİP KULİS ÇALIŞMASI

KULİSİN ADI 'BAKAN TÜFENKÇİ'

-ÇEŞME'DEKİ ET SKANDALI'NDA ÖNEMLİ GELİŞMELER-

Yazımı tam Etki Haber'e koyacaktım ki, Çeşme'deki kaçak et soruşturmasıyla ilgili önemli gelişmeler olduğuna dair bilgiler geldi. Tarafıma ulaşan duyumlarda, 10 konteynır kaçak et soruşturması kapsamında 1 müdür, 2 müdür yardımcısı, üç kısım amiri ve bir bölge amiri görevlerinden alındı. Bu radikal karar ile ilgili gelişmeleri her zaman olduğu gibi Etki Haber'deki köşe yazılarımdan takip edebileceğinizi hatırlatıp bu haftaki yazıma geçmek istiyorum.

KULİS HABERLERİ HİÇ BİTMEZ!

Özellikle siyasi kulislerin adrı arkası kesilmez. Bu kulis söylentileri ne derece doğrudur, ne derece yanlıştır onu da ilerleyen zaman gösterir. Başkentte bir de çok ama çok ayrı bir kulis ortamı ya da şekli vardır. O da eğer biraz başarılı ya da bir takım olumsuzlukları görüp üzerine gidiyorsanız hemen hakkınızda söylentiler ışık hızıyla yayılmaya başlanır. İsterseniz son söylediğim kulis şekline bugünlerde yaşanan bir sıcak kulis haberle devam edelim.

KULİS'İN ADI BAKAN TÜFENKÇİ

Kulislerde adı geçen kişi Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Tüfenkçi hakkında...Tarafıma da ulaşan bu bilgilere göre konuşulan ise şu:

Hatırlayacak olursanız Sayın Canikli’nin son kurulan kabinede bakan olamayacağını öğrenmesi üzerine iddiaya göre, bakanlığa kendine yakın birinin gelmesi için kulisyaptığı iddia edilmişti. Yine iddiaya göre; Nurettin Canikli'nin yaptığı kulis çalışmaları maalesef AK Parti'nin üst düzey yöneticileritarafından uygun görülmediğinden eski bakanın çalışmaları bir arpa boyu ilerleyememiş ve bu isteği gerçekleşmemişti.

TÜFENKÇİ NE DEMİŞTİ?

Ya sonra neler yaşanmıştı devam edelim. Yeni kabine de Gümrük ve Ticaret Bakanı'nın kim olacağı merakla bekleniyordu. O gün geldiğinde ise son seçimlerde meclise giren AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi’nin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na atandığı bomba etkisi yaratmıştı. Özellikle bakanlığın bazı üst düzey yöneticileri Tüfenkçi'nin nasıl göreve getirildiğini bayağı araştırır olmuşlardı. 'Bismillah' diyerek göreve hızlı bir şekilde başlayan Tüfenkçi birbiri ardına operasyonlar yapmış, hırsızın, arsızın üzerine gitmişti. Ancak Bülent Tüfenkçi'nin ses getiren en büyük olayı ise Antalya’da yapmış olduğu konuşmada, “kaçakçılık olaylarında müfettişlere ve bizlere de ciddi sorumluluk düşmektedir” demesi oldu. Bakanın bu söylemi kendisinin kaçakçılık, rüşvet veya görevi suistimal konularında taviz vermeyeceğinin çok somut bir göstergesiydi. Açıkça belirtmek gerekirse bu konuşma bakanın ne kadar düzgün bir insan olduğunun ortaya sermektedir. 

PEKİ, KULİS BİLGİLERİ NELER?

Peki..! Sayın Tüfenkçi ile ilgili olarak Başkent Ankara'da dillendirilen kulis bilgileri neler ?

Efendiiimmm...! Bana ulaşan bilgiler ışığında sizlere şunu söyleyebilirim ki, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı özlemiyle yanıp tutuşanlar bugünlerde Başkent'te çetrefilli bir oyunu sahneye koyuyorlar. Anladığım kadarıyla öncelikle hedefleri müsteşarı bir kurul başkanlığına atatmak yani gönlünü alarak oradan uzaklaştırmak. Yerine ise kendilerine yakın, sorun çıkarmayacak, söylenilen herşeye 'he' diyecek bir müsteşar yardımcısını müsteşar yapıp bakanlığı kendi istek ve doğrultularında hareket ettirmek. Böylelikle de ortalığa aynen şu dedikoduyu yaymak; 'bakın gördünüz mü Tüfenkçi bu bakanlığı idare edemiyor. Bu bakanlığın yükünü kaldıramıyor’

PEKİ, TÜFENKÇİ NE YAPMALI?

İddiaya göre bütün bu kara senaryoya, bu ayak oyunlarına karşı benim Sayın Bakana söyleyeceklerim şunlar:

1-) Sayın bakan bana göre uzunca bir dönemdir üst düzeyde görev yapan bürokratlarınızdan bazılarını acilen görevden almalı ya da görev değişikliği yapmalısınız. Bu isimlerin kimler olduğunu sizlerde bende çok iyi biliyoruz.

2-) Antalya’da yapmış olduğunuz konuşma çerçevesinde kaçakçılık olaylarının üzerine ciddiyetle gidileceğini ve bu konuda somut adımlar atacağınızdan söz ettiniz. Size tavsiyem eğer kaçakçılık olaylarını önlemek istiyorsanız, derhal yetkileri arttırılmış kaçakçılık istihbarat organize daire başkanlığı kurun! Burada görev yapacak olan gümrük muhafaza teşkilatını çalışanlarına her türlü manevi-maddi desteği verin. Bu ince detayı neden yazdığımı söylemek gerekirse kaçak istihbarat gümrük muhafaza müdürlüklerinin dışında bir müdürlüğü olmayan gümrük muhafaza genel müdürlüğünü kaldırarak yukarıda bahsettiğim başkanlığın kurulması gümrük muhafazanın işlevini daha etkin bir hale getireceği kanıındayım.

3-) Sayın Tüfenkçi, sizden bir önceki bakan Nurettin Canikli'nin yapmış olduğu bölge müdürü değişikliğinde sarf ettiği bir söz hala gümrük camiasının hafızasında yazılı durmaktadır. Ben Canikli'nin osöylemlerini katıldığım televizyon programlarında da kamuoyuyla paylaşmıştım. Bakın ne demişti Sayın Canikli o zaman...

Mahallileşme olduğu için yani kısacası uzun süre kaldıkları için ben bu bölge müdürlerini değiştirdim.” Peki iyi yaptın, iyi söyledin de Sayın Canikli bu açıklamanızın ardından başta et kaçakçılığı ve birçok olumsuzlukların yaşandığı Mersin’deki bölge müdürü 6 yıldır orada görev yapmasına karşın neden değiştirmediniz?

Sayın Tüfenkçi, size sadece bir örnek verdim. Uzunca bir süredir bölge müdürlüğü görevini yapanların görev sürelerini incelemenizde ayrıca fayda olacağı kanaatindeyim.

BANA GÖRE SİZ BİR ŞANSSINIZ!

Kimse yağcılık yaptığımı, bir beklentim olduğunu sakın düşünmesin. Bugüne kadar olmamıştır bügünden sonra da olmayacaktır. Açıkça düşüncemi yazmak istiyorum siz okuyucularıma. Sayın Bakan Tüfenkçi'nin bence Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na gelmesi bakanlık açısından ciddi bir şans. Neden mi bakın onu da açıklayayım...

Siz bana göre bakanlığa gelen dürüst, çalışkan bakanlarımızdan birisiniz. Şunu sakın ha sakın unutmayın. Lütfen kuzu postuna bürünmüş bir takım yalaka insanlara güvenmeyin. Kimse anasının karnından müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür, bölge müdürü olarak dünyaya gelmiyor. Şuanda bakanlığınızda yukarıda bahsettiğim görevleri layıkıyla donanımıyla ve tecrübesiyle yapacak çok sayıda insan var. Siz şuandaki mevcut bazı bürokratlarla yola devam ederseniz bilin ki siz de yara alabilirsiniz. Takdir sizlerindir, tekrardan yolunuz açık olsun.

HADİ ŞİMDİ İSTANBUL'A GİDELİM

Sevgili okurlarım; Bakan Bülent Tüfenkçi ile ilgili kulis yazımızdan sonra şimdi şöyle bir İstanbul'a uzanalım. Bakalım İstanbul'da neler olmuş, neler yaşanmış hangi operasyonlara imza atılmış:

- İstanbul Gümrük Ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Kaçakçılık İstihbarat Gümrük Muhafaza Ekipleri aldıkları bir ihbarı değerlendirerek Sarp’tan itibaren takibe aldıkları mobilya yüklü tıra yaptıkları operasyonda bir tır dolusu sigara yakaladıkları;

-Yine Haydarpaşa Gümrüğü’nde ekipler, başka bir mal adı altında ithalat işlemleri gerçekleştirilen konteynırlara yapılan operasyonda da 2 konteynır sigara ele geçirildiği;

-Yine İstanbul Ambarlıda Mersin Serbest Bölgede üretim yapan bir sigara fabrikasının transit gönderdiği bir sigara konteynırının liman içerisinde başka bir konteynıra aktarma yapılmasından şüphelenen ekipler evrakların incelenmesi neticesinde büyük bir kaçakçılığı ortaya çıkardılar. Mali boyutu ise, tam 5 MİLYONU (5 Trilyon) aşkındır. Alınlarınızdan öperim sevgili kardeşlerim.

İKİNCİ İSKELEDE SIKINTI VAR!

Gümrüklerde liman oyunları devam ediyor. Firma ismi falan vermiyorum ama ne demek istediğimi değerli okurlarım zaten anlayacaktır. Bir örnek vererek konuyu daha da açmak istiyorum izninizle:

Bu firmanın merkezi başkent Ankara. Bir tır ihracat eşyası yüklenir. Önce Erenköy Gümrüğü’ne gider. Oradaki işlemlerinden sonra da Derince Gümrüğü’nden yurt dışı edilir. Peki, bana bunda ne var diyebilirsiniz. İstanbul Erenköy’e giderken Derince mi yakın, Erenköy mü yakın? Tabiî ki Derince Limanı yakın. Bunu haritaya bakmadan da anlamak çok basit olsa gerek.

Daha önceleri bu firma Derince’den çalışırken niçin böyle bir uygulamaya gitmiştir? Yine bu konuyla ilgili duyumumu paylaşayım. İç gümrükte muayenesi biten tırın içerisindeki orijinal eşyaların indirilerek başka mal adı altında yurt dışı edildiği, bununda somut örnekleri o dönem Büyükçekmece Kaçakçılık Savcısı Mustafa Kemal Gül'ün 2011’den başlamak suretiyle 2012 -2013-2014 ve 2015 operasyonlarında görülmüştür. Yetkililerin bu konuyla ilgili ciddi manada ilgilenmeleri gerekmektedir.

Benden söylemesi..

 

-YAZARDAN FLAŞ SON DAKİKA NOTU-

Büyük bir gümrükteki 147 MİLYONLUK (TRİLYONLUK) skandalı belgeleriyle açıklayacağım.

Çok yakında bekleyin!...

 

-YAZARIN NOTU-

- Sakarya Gümrüğü'nde 15.04.2016 günü saat 16.00'da iş takibi yapan iki şahsın veri işlem salonunda silah çektikleri, olayla ilgili olarak gümrük müdürü ve müdür yardımcısı tarafından herhangi bir işlem yapılmadığı yönünde iddialar var. İlgilisine duyurulur.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum