1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. ÇEŞME VURGUNU’NDA İKİNCİ PERDE (2)
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

ÇEŞME VURGUNU’NDA İKİNCİ PERDE (2)

A+A-

ÇEŞME VURGUNU’NDA İKİNCİ PERDE (2)

 

ÇEŞME'DEKİ VURGUN ANKARA'YI SALLADI

 

SAKIZ - ÇEŞME VURGUN HATTI

 

İŞTE DETAYLAR

 

Türkiye Çeşme'de ortaya çıkarılan kara para ve hayali ihracat olayına kilitlendi. Hal böyle olunca da konuyu yakından takip eden bir gazeteci olarak 2. yazımızı yazmakta farz oldu.

 

Şunu açıkça belirtmek isterim ki; İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün Çeşme'de ortaya çıkardığı 1 Milyar Doları aşan kara para aklama ve hayali ihracat vurgunu Ankara'ya bomba gibi düştü.

Aralarında gümrük görevlilerinin de olduğu vurgunun geçmiş yıllarda Çeşme başta olmak üzere hangi sınır kapılarında yapıldığı Ticaret Bakanlığı kulislerinde en çok merak edilen konu arasına girdi. Başkent kulislerinde benzeri vurgunun geçmiş yıllarda da çok defa yapıldığı iddia edildi.

 

Etki Haber.com gelen çokça mailler arasında vurgunun geçtiğimiz yıllarda da yapıldığı tarafımıza mail yoluyla birkaç yerden belirtildi.

 

İŞTE YENİ DETAYLAR:

Soruşturma devam ettikçe vurgun ile ilgili taze bilgiler tarafıma ulaşıyor. Sizlere ikinci yazımda soruşturma ile ilgili yeni detayları aktarmak istiyorum. Ancak görünen o ki, bu vurgun daha birçok yazımızı da beraberinde getirecektir. Yeni detaylar ne derseniz işte tarafıma ulaşan bilgiler ışığında sizlere aktaracaklarım..

 

BAKIN İHBAR NEREDEN GELİYOR?

İddiaya göre, soruşturma 1 Ocak 2024'te Şırnak'ta bir dış ticaret firması yetkilisinin "Şirketi adına 1,5 milyon dolar nakit beyannamesi doldurulması ve bu belge hakkında bilgilerinin olmadığını" ihbar etmesi üzerine başladı.

İhbar üzerine Çeşme Gümrük Müdürlüğü’ndeki nakit beyannamelerinin incelenmesi sonucu normalin çok üzerinde döviz girişi için beyanname doldurulduğu belirlendi.

 

SAKIZ- ÇEŞME VURGUN HATTI

Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmada E.B. (49) ve dış ticaret uzmanı A.K'nin (44) 26-27 Aralık 2023 ile 1-4 Ocak 2024'te 4 kez Sakız Adası'ndan Çeşme'ye gümrükten giriş yaptıkları ve 119 şirket adına farklı para birimlerinden yüksek miktarda dövizi yurda sokmuş gibi göstermek üzere 210 nakit beyannamesi doldurdukları belirlendi.

Şüphelilerin doldurduğu nakit formlarındaki bedelin 1 milyar 142 milyon 510 bin dolar, 18 milyon euro ve 6 milyon 950 bin Danimarka kronu olduğu da ortaya çıkarıldı.

 

SAKIZA BALIK TUTMAYA GİTMİŞLER!

Tutuklanan 2 şüphelinin ifadelerinde suçlamaları kabul etmedikleri, formları kendilerinin doldurtmadığı, isimlerinin kullanıldığını öne sürdükleri öğrenildi.

Türkiye ve Almanya vatandaşlıkları bulunan ve İstanbul'da ikamet ettikleri tespit edilen şüphelilerin 10 gün içinde Sakız Adası'na 4 kez gitme nedenleriyle ilgili "balık tutma ve butik otel kurma" gibi gerekçeler öne sürdükleri öğrenildi.

Adlarına nakit beyannamesi doldurulan 119 şirketin lojistik, inşaat, madencilik, petrol, gıda ve tekstil alanında kayıtlarının bulunduğu, Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) söz konusu şirketlerin faal olup olmadığı, ticari gelirleri ve dış ticaretleriyle ilgili incelemesini sürdürdüğü öğrenildi.

 

MİT'İN ADINI KULLANMIŞLAR

Öte yandan operasyon kapsamında tutuklanan Çeşme Gümrük Müdürlüğü’nde görevli memurlar A.Ş, O.E.A, E.S. ve E.O'nun da nakit beyannamesi ve döviz girişiyle ilgili rutin denetim ve kontrolleri yapmadıkları öne sürülerek rüşvet, resmi belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve bilişim sistemlerine girme suçlamasıyla tutuklandıkları belirtildi.

Şüphelilerin evlerinde yapılan aramada ise 1'i F serisi olmak üzere 4 adet farklı seri numaraları bulunan 1 ABD doları, sahte MİT kimliği, çok sayıda ziynet eşyası ve dijital materyal ele geçirildi.

MASAK'ın bu şüphelilerin hesapları üzerinde de inceleme yürüttüğü belirtildi.

 

Yukarıda da belirttiğim gibi sevgili okurlar, Çeşme'de ortaya çıkarılan büyük vurgunla ilgili daha birçok yazı yazacağım içime doğuyor.

Tabi yine şunun da altını kırmızı ile çizmek isterim ki bu kadar büyük bir vurgunu 3-4 görevli yapamaz. Burada Sayın Bakan Ömer Bolat'ın da devreye girdiği ve soruşturmanın tüm yönleri ile araştırılmasını istediği kulağıma gelen ciddi bilgiler arasında…

 

-YAZARDAN SON DAKİKAA GECE NOTU-

ALIN SİZE YENİ BİR KAÇAKÇILIK YÖNTEMİ HAYIRLI OLSUN!

Evet ağalar beyler, yeni bir kaçakçılık yöntemi daha hayırlı uğurlu olsun. Her türlü deneme bitti özel bir yöntem olarak geriye bir BTB kalmıştı. Olay yerimiz Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü BTB Şubesi.

 

unnamed-007.jpg

 

Eşyamızın fotoğrafı yukarıda, bu eşya Türkiye’deki bütün oyuncakçılarda satılan bir oyuncaktır. Mekaniktir. Kolu sıktığınızda iki tane pervanesi olan mekanizma döner ve çocuklar için geliştirici niteliği olan bir OYUNCAKTIR.

Bu oyuncağın ithalatını yapabilmeniz için Gümrük Vergisi %4,7, KDV %20, İGV %25 ve brüt tonda 7000 USD gözetim kıymeti belirlemeniz gerekir. Yeterli mi bunları yapmanız tabi ki yeterli değil! Devreye TAREKS belası giriyor.

Oyuncakların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2024/10) ağır testler ve yurt dışından kapsamlı test sonuçları istiyor. Bunlardan belki de en önemlisi yurt dışında üretimine Azo Boya karıştı mı bunun test sonuçları var mı?

 

Bu eşyanın tam da okulların yarı yıl tatiline girmeden birkaç hafta önce gümrüğe sunulması tesadüf mü?

İstanbul firmasının Kocaeli’ne Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne gitmesi tesadüf mü?

 

Sayın okuyucularım hiçbiri tesadüf değil! Bu oyuncağımız 9503 oyuncak GTİP’ inden çekilmesi gerekirken 84.14 GTİP’inde hava veya vakum pompaları, hava veya diğer gaz kompresörleri, fanlar (vantilatörler ve aspiratörler); bir aspiratörü olan havalandırmaya mahsus davlumbazlar (filtreli olsun olmasın); gaz geçirmez biyolojik güvenlik kabinleri (filtreli olsun olmasın) olarak çekilmiş ve güzeller güzeli bir BTB kararı alınmıştır. Bağlayıcı Tarife Bilgisi için internete TR410000240001 numarasını yazın bulursunuz.

 

HER NE KADAR BTB KONUSU 84.14 GTİP’de TAREKS (2024/9) BULUNSA DA BU TARİFEDE NE AZO BOYAR MADDE TESTİ İSTENMEKTEDİR NE DE GÖZETİM KIYMET BEYANI GEREKMEKTEDİR.

Akıllara zarar BTB 5 gün yürürlükte kaldı acaba bu BTB kapsamında bu oyuncaklar çekildi mi?

Bu oyuncaklarda Kanserojen Boya var mıydı?

 

İnşallah DEVLETİN GÖZETİMDEN KAYNAKLANAN VERGİ KAYBINA SEBEP OLUNMASI İLE BİRLİKTE yarı yıl tatilindeki çocuklarımıza kanserojen boyalı oyuncağın satışına izin vermemişizdir!

 

*Yazarın “son dakika” aklı karışık**

Muratbey’in son dönem durulmayan sularında bu kez de soruşturma altındaki muavin vekilinin halen nasıl oluyor da aynı makamında tutulabiliyor olması tartışılıyor kulislerde!..

İdari bir zaaf mı, yoksa masum bir unutma mı?

 1 tane kurdeleden kınamaya, hatta görev engeline varan raporda adı gecen memurları acilen bölgeye çeken zihniyet, aynı raporda adı geçip kınama cezası teklif edilen muavini, göreve başlayalı 5 ay olan idare amiri neden halen yerinde tutar?

 Ya da dokun(a)mayanlar kimler??

Olayı atlayan ya da unutan Muratbey idaresi mi, yoksa daha yukarısı mı?

Var mı diyeceğiniz müdür bey?

Ömer Hayyam’ın meşhur şiirinden bir dizeyi size hatırlatırım!

“O GİDENLER DE SİZİN GİBİYDİLER”

Gerçekten aklım karıştı. Pes!!!

...................

 

- YAZARIN SON DAKİKA NOTU -

İddia odur ki, İzmir Çeşme Gümrüğü’ndeki nakit beyan işleminin bir benzerinin İpsala Gümrüğü’nde yapıldığı ve olaya adı karışan gümrük muhafaza memuru O.E.’nin de bu durum üzerine kayıplara karıştığı iddia ediliyor..!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
117 Yorum