1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Cumhurbaşkanı Gül’e Türkmenistan’da Büyük Jest
Cumhurbaşkanı Gül’e Türkmenistan’da Büyük Jest

Cumhurbaşkanı Gül’e Türkmenistan’da Büyük Jest

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Türkmenistan’da hem görüşlmemiş karşılama hem de büyük jest yapıldı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Türkmenistan’da hem görüşlmemiş karşılama hem de büyük jest yapıldı. ‘Doğanım’ diye hitap ettiği Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan’ın en büyük Devlet Nişanı’nı takdim eden Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, "Arkadaş" adında Ahal Teke atı hediye etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü, Türkmenistan Devlet Başkanlığı Atçılık Spor Kompleksi’ne gelişinde Gurbanguli Berdimuhamedov karşıladı.

At gösterisinin yapılacağı manejin yakınındaki çadıra geçerek, bir süre sohbet eden Gül ve Berdimuhamedov, gösterinin seyri ve atların incelenmesinin ardından hipodromdaki özel locada, binicilik gösterisini izledi.

Berdimuhamedov, Gül'e Arkadaş adlı Ahal Teke cinsi at hediye etti. Berdimuhamedov, Gül'e atı test etmek isteyip istemediğini sordu. Gül'ün 'evet' demesi üzerine de onun adına Arkadaş'ı test etti.Testin sonunda Gül ve Berdimuhamedov, "Arkadaş" ile fotoğraf çektirdi.

Berdimuhamedov, Cihan muhabirinin konuyla ilgili sorusu üzerine, "Türkmenistan ile Türkiye ilişkileri bakidir." diyerek cevap verdi. Cumhurbaşkanı Gül ise "Arkadaş'a, arkadaşım bindi ve ayaklarını açtı. Çok değerli bir hediye verdi, bana arkadaşım." dedi.Atın asil bir hayvan olduğunu ifade eden Gül, "Hediyelerin en değerlisi ve altın renginde." ifadelerini kullandı.

3 bin yıl evvel insanlar tarafından ilk evcilleştirilen at türü kabul edilen Ahal Teke adı,Türkmenistan'ın Ahal vilayetinde yaşayan Teke Türkmenlerinden geliyor.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile baş başa kahvaltı yaptı. Türkmenistan Devlet Başkanlığı Atçılık Sporu Kompleksi'ndeki kahvaltı basına kapalı gerçekleşti.

Bu arada ülkenin resmi gazetesi Türkmenistan'ın bugünkü sayısının tamamı, Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretine ayırdı. Gazete ‘Türkiye ile Türkmenistan enerji ve ulaşım koridoru kuruyor’ başlığıyla dünkü temasları sayfalarına taşıdı.

Türkmenler atı çok seviyor. Bundna dolayı At Bakanlığı ve At Bayramı olan tek ülke. Aynı zamanda atın birisine hediye edilmesi de, o insana ne kadar çok değer verdiğinin bir göstergesidir.

Türkmen Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Gül yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eski Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov gibi az sayıda konuğuna at hediye etti. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.