1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. DEVLER MISIR'I TERK EDİYOR..
DEVLER MISIRI TERK EDİYOR..

DEVLER MISIR'I TERK EDİYOR..

Mısır'da darbe yönetiminin katliamı, ülkedeki dev yatırımları da kaçırıyor. Toyota, Suzuki, GM ve Shell üretimi durdurdu. TUI ve Thomas Cook, 15 Eylül'e kadar tüm seyahatleri iptal ettiğini açıkladı.

A+A-

Mısır'da darbenin ardından yaşanan katliam, ekonomiyi vurmaya devam ediyor. Askeri yönetimin müdahalesinden sonra ülkede gerilimin daha da artmasıyla yabancı şirketler birer birer faaliyetlerini durdurduklarını açıkladı. Mısır'da üretimini durduran şirketler arasında General Motors, Toyota ve Shell gibi dünya devleri bulunuyor.

Japon otomotiv devleri Toyota ve Suzuki, faaliyetlerini durdurmalarının nedenini "ülkedeki siyasi kargaşaya" bağladı. Toyota'dan yapılan açıklamada, üretime devam edip edilmeyeceğinin önümüzdeki günlerde yaşanacak gelişmelere bağlı olduğu vurgulandı. Mısır'da üretim tesisleri bulunan Sumitomo Electric de ülkedeki bütün Japon çalışanlarını güvenlik nedeniyle tahliye ettiğini duyurdu.

ABD'li dev otomobil üreticisi General Motors (GM) ise Kahire yakınlarındaki fabrikasını ve ofisini kapattığını duyurdu. Ülkede ofisini kapatan şirketlerden biri de dünyanın en büyük petrol dağıtıcılarından Royal Dutch Shell. Olaylar nedeniyle ülkedeki ofislerini birkaç günlüğüne kapattığını açıklayan şirket, çalışanların iş seyahatlerine de sınırlama getirdi.

Mısır'daki askeri darbe ve sonrasında yaşanan katliamın ardından Ekonomi Bakanlığı bünyesinde "izleme masası" kuruldu. Mısır'da faaliyet gösteren Türk firmalarının sorunlarını çözmek için kurulan birime bugüne kadar 108 şirket başvurdu. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır'la ticarette bir sorun olmadığını belirterek "Bugüne kadar kapanan herhangi bir Türk firması yok" dedi. Çağlayan, darbenin ardından Mısır'da faaliyet gösteren 260 firmayı tek tek telefonla aradıklarını açıkladı. Firmaların faaliyetlerine devam ettiğini belirten Çağlayan, Mısırlı makamlara da "Türk şirketlerini küstürmemeleri" yönünde çağrı yaptıklarını söyledi. Bakan Çağlayan, şu anda Mısır'da el konulmuş herhangi bir Türk TIR'ı olmadığını belirtti.Çağlayan, ülkede resmen bir insanlık dramı yaşandığını da vurguladı.

Almanya'da büyük seyahat acenteleri TUI ve Thomas Cook, Mısır'a 15 Eylül'e kadar yapılacak olan tüm seyahatleri iptal etti. İki acenteden ayrı ayrı yapılan açıklamada, seyahatlerin iptal edilmesine Mısır'daki siyasi huzursuzluk ve Almanya'nın Dışişleri Bakanlığı'nın uyarısı sebep gösterildi. TUI'den yapılan açıklamada, tatili yarıda bırakarak dönmek isteyenlerin bulundukları yerlerdeki ofislere başvurmaları istendi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.