1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. ELLEÇLEME ELLENMEYİ BEKLİYOR
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

ELLEÇLEME ELLENMEYİ BEKLİYOR

A+A-

ELLEÇLEME ELLENMEYİ BEKLİYOR

 

MERSİN’DEKİ ANTREPOLARDA VE GEÇİCİ DEPOLAMALARDA NELER OLUYOR?

 

18 Kasım 2024 tarihli 'Gümrük Nobeli' başlıklı yazımızda ‘Elleçleme düzenleme bekliyor’ dedik ama tınlayan olmadı. O zaman bir kez daha gündeme getirip 'Elleçleme' ile başlayalım yeni haftanın yazısına...

Peki neydi elleçleme?

4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 3/22 maddesinin; "elleçleme" deyimi, gümrük gözetimi altındaki eşyanın asli niteliklerini değiştirmeden istiflenmesi, yerinin değiştirilmesi, büyük kaplardan küçük kaplara aktarılması, kapların yenilenmesi veya tamiri, havalandırılması, kalburlanması, karıştırılması ve benzeri işlemlerine denir.

Fazla bilgi göz çıkarmaz deyip konuyu detaylandıracak olursak;

Gümrük Kanunu 3/22 de elleçleme gümrük gözetiminde bulunan eşyanın asli niteliklerini değiştirmeden yapılan işlemler olarak tanımlanmaktadır.

Gümrük Yönetmeliği’nde 328-348 maddeler arası antrepodaki işlemler değerlendirmekte; geçici depolama yerlerinde elleçleme 90. ve 91. maddelerle değerlendirilmektedir.

Serbest bölgelerde elleçleme ile ilgili hiçbir mevzuat bulunmamaktadır.

Gümrük Yönetmeliği 574-578 maddeler gereği YGM Tebliği 11 maddesinin 9. fıkrası AN9 tespit raporu ile YGM’ler raporlayacak, tutanağı takip eden ayın ilk 7 iş gününde ilgili idareye sunacaktır.

Görüldüğü üzere işlemler bittikten sonra rapor kayıtlara girmektedir.

Elleçleme GY 63 numaralı ekinde 19. maddede belirtilen işlemler için yapılacaktır.

Ayrıca antrepolarda gözetim ve denetim Yeminli Gümrük Müşavirlerine yaptırıldığından dolayı elleçlenen eşyanın gümrükçe onaylanmış işlemleri YGM gözetiminde gerçekleşmektedir.

Gümrük antrepo rejiminde ve geçici depolama yerlerinde elleçleme işlemleri yazılı dilekçeler ile yapılmaktadır. Eşyalar hakkında bağlayıcı herhangi bir beyanname sistemi mevcut değildir. AB ve ülkemiz mevzuatında beyanname kalemlerine göre bir takip söz konusu değildir.

Elleçleme işlemleri kısaca ‘Tek Pencere Sistemi’ gibi bir sistem içine sokulmamıştır. Antrepolardaki elleçlemelerde antrepo işleticisi, kullanıcısı, temsilcisi, YGM, diğer işlemleri yapanlar, taşıyanlarda sistemin içine girmektedir. Geçici depolama yerlerindeki elleçlemede yazılı dilekçeli başvuru manuel olarak memura havale edilmekte kâğıt üzerinde işlemleri takip istenmektedir. Ne geçici depolama yerinde nede antrepolarda kamera kayıtlarının varlığına ve belgelendirmesi ve kayıtların eklenmesi mecburiyeti bulunmamaktadır.

Antrepo dışı elleçlemelerde maliyenin herhangi bir kontrolü bulunmamakta muhasebe kayıtlarında işlemler kontrol edilmemektedir.

Antrepo dışında elleçlemeler rejim beyanları ile yapılmalıdır. Teminat yatırılmalıdır. Kamera görüntüleri eklenmelidir. Dilekçe ile yapılan kayıtlarda kontrol yapılamamaktadır.

2000 yılından sonra Avrupa Birliği mevzuatı ile yazılı beyan sistemi manuellikten çıkmış, Bilge sistemi ile bilgisayar üzerinden beyan sistemine geçilmiştir. Elleçlemede bilgisayar üzerinden beyan yoktur.

Beyanı mükellef ya da temsilcisi gümrük kriterlerine Serbest Dolaşıma Giriş Beyannamesi kalemlerine göre yapmalıdır. Antrepo dışına çıkışlarda ayniyat tespitleri muhakkak Gümrük Laboratuvarları ya da Ticaret Odası ya da Mühendis Odaları raporları ile tescil edilmelidir.

İlginç olan YGM’ler elleçleme işleminin antrepolarda her aşamasında var oldukları halde raporlaması; tutanağı takip eden ayın ilk yedi iş günü içinde idareye sunmasıdır. İş bittikten elleçleme-yelleçleme olduktan sonra kayıt oluşturulmaktadır. Antrepoda işletici, mal sahibi, temsilci, YGM, Gümrük idaresi sıralı yazılı beyanları ile tek tescil numaralı beyan ve onay sistemi kurulmalıdır.

Gelelim elleçleme işlemi yapılan Antrepo beyannameleri ve özet beyan gümrükçe onaylanmış işlemleri muhakkak Kırmızı Hat kriterlerine göre değerlendirilmesi için risk kriterleri sistemine eklemeler yapılmalıdır. Beyan sonrası ilgili beyanname ve özet beyanda redrese ile düzeltme sağlanmalıdır.

16 Eylül 2024 “Antrepoda Şişlemeye Devam” yazımızı örnek olarak okunmalı kaçakçılık oluştuktan sonra bir anlam ifade etmemektedir. YGM sisteminin yeniden revizeye ihtiyacı bulunmaktadır.

23 Aralık 2024 tarihli Anadolu Ajansı haberinde “Mersin’deki zincir operasyonunda 91 şüpheli tutuklandı.” başlığında da görüleceği üzere içeriden yardım edenler de çıkmaktadır.

1918 sayılı Kaçakçılık Kanunu’nun özünde men, takip, tahkik anlatılmaktaydı. Men kısmında sistemi altyapı ve üst yapıyı ve hukuki bütünleri, idare tam oluşturarak Kaçakçılığın oluşmasını engellemek görevidir.

Ülkemizde Antrepolarda şişlemeler devam etmektedir. Bunun devamı olarak yelleçlemeler artarak sürmektedir. Şişleme ve yelleçlemeler seyredilmekte ve önlemler alınmamaktadır. Polisiye tedbirlerle yakalamalarda şişleme ve yelleçlemelerin yüzde birine ulaşılmaktadır.

Kısaca YGM sistemi, Elleçleme Sistemi, Antrepo Sistemi, Transit sistemi yeniden yapılandırmaya muhtaçtır seyir etmeyiniz.

20 Kasım 2024 tarihli “Gümrük Nobeli” yazımızı yeniden okuyunuz.

Bu kadar olaydan sonra düzenleme yapmayan üst birimlerde sonra ortaya çıkacak aynı olaylardan sorumludurlar.

GELELİM GÜMRÜKTE YAŞANANLARA..

'Ey yetkili, mübarek kardeşim. Bak Mersin'de halkın sağlığı ile oynanıyor. Gıda da büyük dolaplar dönüyor. Aman dikkat' dedik şükürler olsun sesimizi duyurduk.

Mersin'de iki önemli operasyon oldu.

Gıda da hilenin Mersin'deki ağababası ve öncüsü ve de ne hikmetse ne yapılsa da huyundan vazgeçmeyen bir firmanın çetrefilli işleri devam ediyor.

Ancak Mersin'in dokunulmazına bu defa fena dokundular.

Dokunandan Allah razı olsun, devamı boynunuzun borcu olsun.

Peki nedir bu operasyon ve soruşturmalar onu da etki haber ve etki TV olarak anlatalım:

MERSİN'İN BİR FİRMASINA PİRİNÇ TOKADI

Birinci olayda Mersin’in bir firmasınca Suriye'ye sevk edilen 350 Ton basmati pirinç ticari tanımlı eşyanın sınır kapısında yapılan muayene neticesinde kırık pirinç olduğu tespit edildi.

Firmanın elleçleme neticesinde elde edilen pirinç olduğu iddiasına istinaden pirinçten alınan numuneler, Edirne laboratuvarında analize tabi tutuldu ve basmati pirinçten elde edilmediği ortaya çıktı. Firmanın tonu 1500 USD olan kıymetli pirince yurt içine bırakıp yerine kırık pirinci yurt dışı ettiği ortaya çıkarıldığı iddia edilmektedir.

‘Dedik ya elleçlemede düzenleme yapmayanlar bu işlerin sorumluları olacaktır’ diye alın size taze taze bir örnek.

İkinci olay ise; yine gıda teröristlerinin heveslerini kursaklarında bırakacak bir operasyon. Kazakistan'dan getirilen 12.000 Ton mercimek depoda ve ithalat işlemleri bitmiş iken, yerine Kanada menşeli GDO'lu mercimek piyasaya sürülmek istenirken yakalandı.

Savcılık kararı ile depoya giriş çıkışlar durdurularak 12.000 Ton mercimeğe el konuldu.

Bu konuyla ilgili bazı sorularda akla gelmektedir:

Daha önce kaç kere aynı firma aynı tür işlemi yapmıştır?

Aynı antrepoda başka firma işlemleri var mıdır?

Başka antrepolarda, geçici depolama yerlerinde bu tür yelleçlemeler var mıdır?

Teftiş sadece bu firmanın bu olayı için mi yapılacaktır?

Başka firmaların, başka antrepo ve geçici depolama yerlerindeki benzer yelleçlemeleri hakkında ne tür bir beyan ve mevzuat sistemi düşünülmektedir?

Yoksa yelleçlemelere eski yoldan mı devam edilecek seyredilecektir?

İki olayda da görüldüğü üzere antrepo, kullanıcı, YGM, mal sahibi, taşıyıcı, temsilci organizasyonu bulunmaktadır. Bu işi kimse tek başına yapmamaktadır.

................................

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum