1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. GÜL'DEN DARBE YORUMU
GÜLDEN DARBE YORUMU

GÜL'DEN DARBE YORUMU

Cumhurbaşkanı Gül'den darbe yorumu: "Büyük üzüntü duyduk!"

A+A-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'da demokrasinin kesintiye uğramasının üzücü ve kaygı verici olduğunu söyledi. Mursi ve arkadaşlarının rencide edilmemesine önem verdiklerini belirten Gül, Mısır'ın kısa sürede istikrara kavuşmasının yolunun buradan geçtiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüşmesinden sonra Cuma namazını Yeniköy Çarşı Merkez Camii'nde kıldı. Cami çıkışında soruları cevaplayan Gül, Mısır'da yeni gelişen demokrasinin kesintiye uğramasının üzüntü ve kaygı verici olduğunu ifade etti!

Mısır'ın Türkiye'nin dostu ve kardeşi olan bir ülke olduğunu söyleyen Gül, Mısır halkının da Türkiye'nin kardeşi olduğunu kaydetti. Mısır'ın Arap dünyasının da kalbi olan çok önemli bir ülke olduğuna işaret eden Gül, "Mısır'da olup bitenleri çok yakından takip ediyoruz. Uzun bir otoriter yönetimden sonra Mısır'ın demokrasiye kavuşmasını nasıl büyük bir mutlulukla karşıladıysa Türk halkı maalesef aynı şekilde demokrasinin kesintiye uğramasında da çok büyük bir üzüntü ve tabi ki kaygı duyuyoruz. Arzumuz en kısa süre içerisinde tekrar demokrasinin kesildiği yerden başlaması ve tekrar Mısır halkının demokrasiyle kucaklaşmasıdır." dedi.

Uzun süren otoriter bir yönetimden sonra sağlıklı bir demokrasiyi bir sene içerisinde gerçekleştirmenin mümkün olamayacağını vurgulayan Gül, "Demokrasinin noksanlıklarının kendi içerisinde düzelmesini beklemek gerekir. Demokrasinin en temel kurallarından biri olan ülkeyi yöneteceklerin milli iradeyle sandıkta belirlenmesi ve seçimle gelenlerin seçimle günü geldiğinde ayrılmasıdır. O bakımdan bu kesinti çok büyük kaygı vericidir. Bütün arzumuz en kısa süre içerisinde tekrar Mısır'da seçimlerin gerçekleşmesi." diye konuştu.

Mısır'ın seçilmiş ilk meşru cumhurbaşkanı olan Mursi'nin ve arkadaşlarının rencide edilmemesinin en önem verdikleri konulardan biri olduğuna işaret eden Gül, "Mısır'ın kısa süre içerisinde istikrara kavuşmasının da yolu buradan geçmektedir. Ayrıca Mısır'da en kısa süre içerisinde bütün siyasi akımların kuruluşların katılabileceği açık, şeffaf ve düzgün seçimlerin bir an önce yapılıp tekrar yönetimin halka, sivillere devredilmesi ve seçilmiş yöneticilerin tekrar Mısır'ı yönetmeye başlaması en büyük arzumuzdur." ifadelerini kullandı.

Mısır gibi büyük bir ülkenin çok büyük ekonomik sorunları bulunduğunu kaydeden Gül, Mısır'ın enerjisini istikrarsızlıkla kaybetmesi durumunda karşı karşıya kaldığı ekonomik sorunların çok daha büyük bir şekilde üstüne geleceğini söyledi. Gül, bu nedenle herhangi bir şekilde bölünmeden, hiçkimse rencide edilmeden, en süratli bir şekilde demokrasinin kaldığı yerden devamına fırsat verici adımların atılmasını beklediklerini ifade etti.

Türkiye ve Mısır halkının dostluğunu vurgulayan Gül, "Mısır devletinin güçlü olmasını, sorunlarının üstünden gelmesini en çok biz arzu ederiz. Nasıl daha önce Mısır halkıyla dayanışma içerisinde olduysak bundan sonra da şüphesiz ki Mısır halkıyla dayanışma içerisinde olacağız. Mısır halkının kendi iradesini gösteren yönetimlerin Mısır'da işbaşına gelmesini şüphesiz ki sonuna kadar destekleyeceğiz. Olup bitenleri büyük bir dikkatle takip ediyoruz. Ümit ederiz ki Mısır'a çok büyük hasar vermeden bu süreç kısa süre içerisinde biter." dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin uzun tutuklulukla ilgili iptal kararı hatırlatılan Gül, "Gerekçeleri açıklasınlar bakalım. Anayasa Mahkemesi'nin kararları herkesi bağlayıcı kararlardır." cevabını verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.