1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. GÜMRÜKÇÜNÜN '5. BÖLGE' HAPSİ
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

GÜMRÜKÇÜNÜN '5. BÖLGE' HAPSİ

A+A-

-GÜMRÜKÇÜNÜN 5. BÖLGE HAPSİ-

ÇOK MU ZOR 5. BÖLGE HAPİS CEZASINI KALDIRMAK?

Bir düşmeye gör.. Şair Ahmet Tufan Şentürk’ün ‘Yandın Kerem'in arpa tarlası’ şiirindeki gibi... İçerisinden çıkmak yok.. Çıkmak istesen hani, debelensen, nafile.. Adı 5. Bölge hapsi.. Yatanı, BAZI gümrük çalışanları.. Nasıl yani mi? İşte BAZI gümrük görevlileri ya anlamadınız mı Allah aşkına!..

‘BU NE HAKSIZLIK?’ DİYEN YOK!

Gümrükte kanayan yara haline gelmiştir 5. Bölge hapsi. Bir bakayım bu nedir, bu saçmalığa son verelim, olur mu böyle haksızlık falan diyen yok. Dedik ya düştün mü y’andın Kerem'in arpa tarlası’ gibi. Yok, arkadaş yok içerisinden çıkış yok. Adı 5. Bölge hapsi , çekeni BAZI gümrükçüler..

UMARIM Kİ BİRİLERİ…

Sevgili okur, eh pek tabi ki gümrük camiası sizlere bu yazımda gümrüklerde yıllardır çözüme kavuşturulmayan ya da şöyle desek daha iyi olacak 'Bir türlü çözüme kavuşturulmak istenmeyen' 5. Bölge rotasyonunda yaşanan sıkıntıları aktaracağım. Umarım ki, birileri ilgilenir umarım ki bu meslek etiğine uymayan uygulamaya bir çeki düzen verilir.

ASLINDA GEREKÇESİ ŞUYDU;

2008 yılında, büro hizmeti yapan gümrük personeline getirilen rotasyon uygulaması aslında onay servislerinde çalışanlar için uygulamaya sokulmuştu. Ama günümüzde mükellef tescil yaptığı için sistem içerisinde onay otomatik olarak muayene memurunun önüne düşüyor. Yani anlayacağınız onay servisine de gerek kalmıyor.

KAFALARINI BİLE UZATAMIYORLAR!

Hal böyle olunca, doğal olarak bürolarda çalışan memurlar için rotasyonun bir etkisi kalmıyor. Taşrada bürolarda çalışan memurlarla kapağı merkeze atan memurlar arasında bir fark olmamasına rağmen özellikle de son yıllarda bu memurlar meşhurrr 5. Bölgeden dışarı çıkmayı bırakın kafalarını bile uzatamıyorlar. Peki derseniz ki, bu hapislik niye veya bunun nedenleri nedir diye hepsi aşağıda sevgili okurlarım..

5. BÖLGE HAPSİNİN NEDENLERİ:

Hapisten kurtulanların geneli eş durumunu veya gümrüklerde geleneksel hale gelen sağlık durumlarını mazeret göstererek cezaevinden özgürlüğüne kavuşabiliyor. 5. Bölgeden kurtulanlar üstüne üslük emekli olana kadar gittikleri bölgede çalışabiliyorlar. Ya eşi olmayanlar, eşi çalışmayanlar, turp gibi olanlar aha işte onlar yandı. Hem de nasıl yandı.. Bu zavallı memurlar emekli oluncaya kadar 5. Bölge hapsine tabi tutuluyorlar. Yani cezaları müebbet oluyor. O müebbet cezayı bu memurlara layık görenlere sormak lazım. Hem de Cumhur'un söylemiyle 'Ey gümrüğün yetkilileri.. Kardeşim sizde vicdan yok mu? Yani hiç olmazsa biraz vicdan azabı da duymuyor musunuz?' Sözün özü ya da yapılması acil olan 5. Bölge görevi merkeze kapağı atanlarla ve diğer bölgelerde çalışanlara zorunlu hale getirilmeli. Süresi derseniz o beni aşar. Bir mi, iki mi, üç mü olur bakanlık bilir.

EMNİYETTEKİ SİSTEM İNCELENEBİLİR

Bakın bu konularda emniyet teşkilatı ne yapıyor? Emniyette görev yapan bir kişi, doğu hizmetini yaptıktan sonra eski görev yerine dönebiliyor. Bu basit ve hakkaniyetli uygulama gümrükte bakan ve bakan yardımcıları tarafından incelenebilir. Ve sonuçta haktan, hukuktan yana bir yol çizilebilir. Ha bu uygulama zaman alabilir, cart-curt diyenlere de bir önerim olacak.

BAKINIZ CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ

27 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle değişik 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin 465. maddesinde bakanlığın taşra teşkilatı kurma yetkisi verildiği, bunun devamında 19 adet gümrük ve dış ticaret bölge müdürlüğü bakanlığın personel genel müdür vekili Burak Kürkçü'nün teklifi Bakan Ruhsar Pekcan'ın 18.02.2019 oluruyla kurulduğuna göre; sayın bakan bakanlığının yıllardır her tayin döneminde kanayan yarası olan rotasyonu da bir onayla artık üç bölge mi yapar veya rotasyonu belirli görevlerde bulunanlarla sınırlandırır veya rotasyonu kaldırır. Lütfen 5. Bölge mapusları için rica ediyorum Allah aşkına 5. Bölgede hapis hayatı yaşattığınız görevlilerinize güneşin gösterin. Hiç olmazsa vicdanen...

HADİ DUANIZ DA BENDEN OLSUN

Değerli okurlarım, değerli rotasyon mağdurları, elimden geldiğince kalemimi sizler için oynatıp sizlere reva görülen bu zulmü dile getirdim. Mart ayı geliyor. Biliyorum ki, bir ışık bekliyorsunuz. Başta sayın bakan ve yetkililere sesinizi duyurmaya çalıştım. Ha sizler için başka ne yapabilirim. Bir de sizler için istihareye yatabilirim. Hadi bakalım Allah yardımcınız duam kabul olsun..

Buyurun Sevgili 5. Bölge mahpusları...

Namazı kıldıktan sonra Peygamberimiz (asm)'den rivayet edilen şu duâ okunur:

"Allâhümme estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es'elüke min fadlike'l-azim. Fe inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta'lemu ve lâ a'lemu ve ente allâmu'l guyûb. Allâhümme inkünte ta'lemu enne hâza'l-emre hayrun li fi dini ve meâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi. Fekdurhu li ve yessirhu li summe bârik li fihi. Ve in künte ta'lemu enne hâza'l-emre şerrun li fi dini ve maâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi f'asrifhu anni va'srifni anhu ve'kdur li el-Hayra haysü kâne. Sümme ardihi bihi." (Buharî, Teheccüt, 25, Deavât, 49, Tevhid, 10; Tirmizi, Vitr, 18; İbn Mace, Akâme, 188; Ahmet b. Hanbel, III/344).

........................................................

 

-YAZARDAN SON DAKİKA FLAŞ ANKARA NOTU-

Bakanlık Merkez Teşkilatı'nda atamalar son sürat devam ediyor.. Gümrükler Genel Müdürlüğü'ne 4 Uzmanın Daire Başkanı olarak atamasının yapıldığı ve bu atamaların önümüzdeki süreçte de devam edeceği bakanlık koridorlarında sıkça konuşuluyor... 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
55 Yorum