1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. HALKA HALKA ‘DİİB’LİYORLAR!
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

HALKA HALKA ‘DİİB’LİYORLAR!

A+A-

HALKA HALKA ‘DİİB’LİYORLAR!

ATAMALARDA ESKİ TAS ESKİ HAMAM

HALKALI ‘DİİB’LEMENİN MERKEZİ GİBİ

İŞTE DİİB’DEKİ VURGUNUN AYRINTILARI

-TACİZ SKANDALINDA İKİNCİ PERDE-

BU İHBARI CİDDİYE ALIN!

Halkalı, Halkalı… Siz deyin elli ben diyeyim yüz elli yazmadığım, çizmediğim tarafı kalmadı bu gümrük kapısının. En büyük hayali ihracatlar, parmak ısırtan kaçakçılık olayları, ardı arkası kesilmeyen rüşvet iddialarının perde arkasında nedense hep Halkalı Gümrüğü’nün adı çıkmıştır. Ne olur bu ifadeleri kullandığım için kızmayın bana. Eğer kızıyorsanız lütfen Etki Haber’deki köşe yazılarımı okuyun, neler yazmışım. Ya da hadi zahmete sokmayayım sizi taze hem de taptaze bir yolsuzluk olayını işleyeyim bu haftaki yazımda.. Yazımı okuyarak siz de bu gümrüğümüz ile ilgili fikir yürütün. Bakın Aykut Onur Kalaycı haklı mı? Haksız mı? Ya da art niyeti var mı? Yok mu? diye; kararı siz verin. Bakın bakalım bu gümrük kapımız nasıl yönetiliyor. Ya da bu kadar sorun yaşanan bir gümrük kapısında niye devrim niteliğinde değişiklikler yapılmıyor’ diye şapkanızı önünüze koyup bir düşünün.

Başlayalım mı? Buyurun o zaman..

Daha yeni, hem de yepyeni bir olay. Henüz üzerinden dumanı kalkmamış, devletin kasasını boşaltmayı ve yetim hakkı yemeyi adet haline getiren birtakım pisliklerin vurgun girişimi biraz sonra anlatacaklarım. Biliyorsunuz bundan önceki yazılarımda sıkça gündeme getirdiğim dâhilde işleme izin belgesiyle yapılan ithalatta Halkalıda yaşanan bir olayı anlatacağım size. Yani Halkalı DİİB’lemesini..

Halkalı Gümrüğü’ne dâhilde işleme izin belgesi kapsamında kumaşlar getirilir. Anılan müdürlüğe bağlı herhangi bir antrepoya da mallar konulur. Daha sonra bu malı getiren kişi-kişiler veya firma, başka bir kişiye ya da firmaya malı devreder. Malı alan firma, gümrüğe malın değeri oranında bir banka teminat mektubu verir. Bundan sonra da ithal işlemi başlar. Teminat mektubunu veren bankanın adı ise bende mevcuttur. Yazmıyorum ancak özel bir banka olduğunu şimdiden söyleyebilirim. Gümrük, bu bankaya bazı firmalarla ilgili olarak teminat mektuplarının düzenlenip düzenlenmediğini sorar. Cevap ise, oldukça ilginçtir. Banka cevabı yazısında, teminat mektuplarından birinin gerçek olduğunu diğerlerin ise sahte olduğunu gümrüğe bildirir. Tabi durum böyle olunca da gümrük mallara el koyar. Vurguncunun hevesi kursağında kalır!!

-YİNE HALKALI-

Sarp Gümrüğü’nde geçtiğimiz ay yaşananları biliyorsunuz. Yine Halkalı Gümrüğü’nden giden bir tır ve kamyonda, tekstil eşyaları yerine tekstil kırpıntıları çıkar. Sarp Gümrüğü’nde mallara el konulur. Gelin biraz açalım bu vurgunun boyutunu. Yaptığım araştırmalara göre, bu olayda dâhilde işlem izin belgeli getirilen kumaşlardan üretimi yapılması gereken tekstil eşyaları yerine tekstil kırpıntıları ihraç edilmeye kalkışılır.

İstanbul’da herkes tarafından kargocu diye tabir edilen bir kişi ki bu kişinin adı bende saklıdır bu kırpıntıları temin eder. Ne vahim ve ne acıdır ki bu kişi İstanbul’da geçtiğimiz yıl polis tarafından gerçekleştirilen Kargo Operasyonu’nda bakanın adını kullananlardan birisidir. (Y) adlı bu kişi görüldüğü gibi adeta çelik zırhla korunmakta kaldığı yerden işlerine devam etmektedir. Yine iddiaya göre, bu işin gümrük müşavirliğini de (M) adlı kişi yapmıştır.

Yazımı okuduktan sonra ya da arşivimi okuduktan sonra hala bana kızıyor musunuz bilmiyorum. Ancak kızsanız da köpürseniz de bu ve benzeri olaylar yaşandıkça daha çok Halkalı Gümrüğü yazısı okuyacaksınız benden. Bundan kimsenin şüphesi olmasın!..

DİİB ile ilgili çok önemli ihbar

DİİB vurgunuyla ilgili yazımı bir de çok önemli gördüğüm bir ihbarla sonlandırmak istiyorum. İhbar Mersin’den geliyor. İhbarcı daha anlatacağı çok şeyin olduğunu belirterek mutlaka bu konunun üzerine gitmemi istiyor. Peki! “Nedir bu ihbar?” derseniz ilgisine sunulmak üzere noktasına virgülüne dokunmadan aktarıyorum.

MİLYONLARCA DOLAR KAÇAKÇILIK VAR!!

“Aykut Bey, merhaba. Size Mersin’de gümrüklü antrepolarda ve D.İ.İ.B’lerde yapılan usulsüzlüklerden söz etmek istiyorum. Eğer beni dinlemek isterseniz sizinle yüz yüze dahi görüşürüm. Elimdeki tüm belgeleri size veririm inanın milyonlarca dolar gümrük kaçakçılığı söz konusu.. Devlet zarara uğratılıp; vatandaşın parası birilerinin cebine giriyor.

Ben daha önce büyük bir bakliyat hububat fabrikasında üst düzey olarak çalıştım.  Çalıştığım yerde milyonlarca dolarlık kaçakçılığa ve D.İ.İ.B usulsüzlüğüne şahit oldum. Bu olayı gümrük muhafaza müdürlüğüne bildirdim. Elimdeki belgeleri gümrük kaçakçılık şubesine teslim ettim. Benimle çok ilgilendiler. Evrakları teslim ettikten sonra ertesi gün kaçakçılık müdürü evrakların çok önemli olduğunu söyledi. Evrakları postaya vermedi Ankara’ya şoför ve araç tahsis edip evrakları Teftiş Kurulu Başkanlığı’na gönderdi.  Fakat ben şirket ile ilgili inceleme yapılıp yapılmadığı ile ilgili bilgi alamıyorum. Şirket hala D.İ.İ.B ile ithalat ve ihracat yapıyor. Antrepoları hala işlem yapıyor size konu ile alakalı biraz bilgi vermek istiyorum.

Beş kuruş vergi ödemediler!

Bahsettiğim şirketin kendine ait A tipi 2 adet genel antreposu var. Antrepodaki gümrüğü ödenmemiş tonlarca malı gümrüğünü ödemeden çıkarıp satışını yaptılar. Malı çıkardıktan bir ay sonra D.İ.İ.B den ithalat yaptılar. Devlete beş kuruş vergi ödemediler. Yurt dışına yaptığı ihracatların fiyatlarını yüksek gösterdiler. Döviz kullanım oranını kapata bilmek için ben bunların beyanname numaralarını tek tek gümrük kaçakçılık müdürlüğüne bir yıl önce verdim. İhbarda bulundum ama şirket ile ilgili işlem yapılıp yapılmadığını bana söylemiyorlar. Sorduğumda ‘teftiş kurulu bizim üstümüz biz soramayız” cevabını alıyorum.”

Mersin’den gelen bu ihbar bence en ufak ayrıntısına kadar irdelenmeli. Eğer iddialarda doğruluk payı varsa hemen müfettiş görevlendirilmeli. Okuyucumun bu ihbarını bende Ankara’da araştırıyorum. Bilginize..

KIRMIZI HATLI VURGUN

Halkalı Gümrüğü’nden söz açmışken Ambarlı Gümrüğü’nü de unutmayalım. Bana gelen sağlam duyumlara göre, Ambarlı Gümrüğü’nde ortaya çıkartılan akaryakıt kaçakçılığı soruşturması giderek derinleştiriliyor. Soruşturma kapmasında ek gözaltılar olacağının altı çiziliyor. Soruşturma kapsamında kaçakçılığın nasıl gerçekleştirilmek istendiği de gün ışığına çıkıyor. Kulağıma gelen bilgilere göre kaçak akaryakıt beyannamesi kırmızı hatta kapatılmış. Bu konuyla ilgili size önemli detaylar yazabilirdim ama soruşturmanın seyri açısından şimdilik bunu yapamam. Kırmızı hatta kapatma doğruysa bu olay bir yelpaze misali geniş kitlelere ulaşır. Bekleyip göreceğiz.

Taciz iddiası sıkı takibimde..

Bir önceki yazımda Başkent’in gündemine bomba gibi düşen bir taciz olayından söz etmiştim. İddiaya göre TASİŞ Genel Müdürlüğü’nde iki müfettiş kurumda sözleşmeyle çalışan F ve F adlı iki bayana tacizde bulunmuştu. Taciz skandalı her iki kadının amirlerine yaptığı sözlü ve yazılı başvuru sonucu patlak vermişti. Tacizle suçlanan A ve B adlı iki üst düzey bürokrat ise meslekten menedilmeleri istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilmişlerdi. Yazımdan sonra bu soruşturma ile ilgili bazı özel bilgilere ulaştım. Bilgilerden biri eğer doğruysa oldukça düşündürücü. İddiaya göre tacizle suçlanan her iki bürokratın ifadeleri ancak benim köşe yazımdan ve AKŞAM Gazetesi’nde çıkan haberden sonra alınmış!.. Eğer böyle olmuşsa insan ister istemez ‘dosya hasıraltı mı ediliyor?’ diye düşünmeden edemiyor.

ATAMALAR ESKİ TAS ESKİ HAMAM

Yazımın son bölümünü atamalara ayırdım. Gümrük Müsteşarlığı’nın bakanlığa dönüşmesinin ardından kurulan 16 bölge müdürlüğünün 11’ine Mart ayının sonunda atamalar yapıldı. Ataması yapılmayan beş bölge müdürlüğü içinde yoğun kulislerin yaşandığı bana ulaşan bilgiler arasında. Peki! Ataması yapılan 11 bölge müdürlüğüne kimler atandı ya da şöyle sorayım bu bölge müdürlüklerine yeni isimler atandı mı? Ne yazık ki yeni atananların sayısı oldukça az sevgili okurlarım. Eski başmüdürler makamlarını yeni adlarıyla bölge müdürü olarak korumaya devam ediyor.. Anlayacağınız eski tas eski hamam.

ANKARALI MÜDÜR VAN’A ATANDI!

Atamalarda öyle bir isim var ki İnşallah atandığı yerde başarılı olur. Bu kişinin memuriyet hayatı Ankara’da geçmiştir. Taşrada daha önce hiç görev yapmamış, taşra teşkilatını bilmeyen bir kişiyi yeni kurulan Van’daki Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne atamak ne derece doğrudur bilinmez. Bu bürokrat başta olmak üzere bölge müdür adayları müsteşar tarafından tek tek kabul edilmiş ve ondan sonra da seçim yapılarak atamalar gerçekleştirilmiştir. Bu kişinin anılan göreve atanmasında bir tanıdığının katkısı var mı o da bir soru işareti bence.

İktidarı eleştirmişlerdi!..

Atamaların genelinde bu teşkilatın yapısını bilen biri olarak görüyorum ki; AK Parti iktidarını daha yeni kurulduğu dönemde bile acımasızca eleştiren kişilerin genel müdür yardımcısı, daire başkanı, bölge müdürü yapılmaları da oldukça enteresan ve etik dışı geliyor bana. Belki gümrüğün üst düzey bürokratları kısa bir araştırma ile bu kişilerin kimler olduğunu açıkça ortaya koyabilir ve gereken yapılır.

Yeni yazımda, sizlerle tekrar birlikte olmak dileğiyle…

“Yazarımız Aykut Onur KALAYCI'nın yazısını izinsiz kullananlar hakkında, yasal işlem başlatılacaktır!! Ayrıca, yazarımıza [email protected] mail adresinden ve de 0312- 473-66-08 nolu faks numarasından da ulaşabilir; her türlü istek görüş ve önerilerde bulunabilirsiniz!!”

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
26 Yorum