1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. HER 5 PAKETTEN BİRİ KAÇAK
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

HER 5 PAKETTEN BİRİ KAÇAK

A+A-

'HER 5 PAKETTEN BİRİ KAÇAK'

BAŞKAN PALANDÖKEN UYARIYOR!

-KOCAELİ'NDE KOCAMAN OPERASYONLAR-

O MAİLLERİ ATANLARA SESLENİYORUM…

 

Yazımı tam hazırlamıştım ki, Ambarlıdan müthiş bir operasyon haberi geldi. Öyle böyle bir operasyon değil ama. Hani şu hasetinden çatlayanları, orada alınlarının teriyle çalışanları karalamaya çalışanları, asılsız ihbarcıları ve fitneleri kıskandıracak bir operasyon bu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın resmi açıklamasına göre; Ambarlı Limanı’nda yapılan operasyonda tam 3 MİLYON LİRALIK kaçak sigara ele geçirildi. 22.12.2014 tarihinde Ambarlı Gümrüğü’nde ‘Risk Analizi’ kapsamında, bir firmaya ait eşyanın özet beyan aşamasında muayenesine karar verilerek oluşturulan heyetle yapılan muayenede LED lamba olarak belirtilen eşyanın içerisine gizlenmiş çuvallarda toplam 450 bin paket sigara ve kulaklıklar ele geçirildi. Yakalanan sigaraların ve kulakların gümrüklenmiş değerinin ise tam tamına 3.022.592,60 TL olduğu kaydedildi. Bunlar çalışmıyor diyenlere, fitnecilere, gammazcılara özel olarak duyurulur!!

- HER 5 PAKETTEN BİRİ KAÇAK-

Bu örnek operasyondan bilgi verdikten sonra, gelelim bu haftaki yeni yazımıza.. Sevgili okurlar bu haftaki giriş yazıda yıllardır kaleme aldığım, yetkili - yetkisiz herkesi yazılarımla uyardığım sigara kaçakçılığı ile ilgili olacak. Ekonomist olmanıza ya da ekonomiyle fazlaca ilgilenmenize gerekte yok.Biliyorsunuz ki, ülke ekonomisinin gelişmemesi ya da ileriye yönelik hamlelerin yapılamamasındaki en büyük engellerden biri de kayıt dışı ekonomiyle ilgili radikal önlemlerin atılamaması. Ancak şunun da altını çizmek isterim; özellikle de Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’i kızdırmak istemem. Kayıt dışı ekonomiyle ilgili en büyük yaptırımlar ister kabul edersiniz ister etmezsiniz AK Parti Hükümeti döneminde atılmıştır. Kayıt dışı ekonominin kontrol edilememesindeki etkenlerden biri de kaçakçılık, özelliklede sık sık altını çizdiğim sigara kaçakçılığıdır. Hem ülke ekonomisine, hem de sigara tiryakisine büyük zararlar veren kaçak sigara gerçeğinde ne yazık ki varılan tespit aynen şöyledir: Ülkemizde Her Beş Paketten Biri Kaçak Sigara Paketidir.

PALANDÖKEN UYARIYOR!

Peki! Bunu söyleyenler kimlerdir? Alın size bir örnek; Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken bunu söyleyen bilinçli insanlardan biri. Başkan Palandöken bakın daha neler söylüyor bu konuda açıklayayım. Kaçak sigaranın bu kadar yoğun olarak piyasada bulunmasının bir esnafın cirosunun %50’sini süt ekmek ve tütün mamullerini satışından sağlayan esnafı zor durumda bıraktığını belirtiyor. Oda Başkanı Bendevi Palandöken, hükümetin sigara kaçakçılığı ile mücadelesini kararlıkla sürdürmesi gerektiğinin altını çiziyor.

MÜCADELE KAPSAMINDA YAPILANLAR NELERDİR?

Bendevi Palandöken gibi ülkenin güvenlik birimleri de konunun ne kadar hassas olduğunu biliyorlar. Bundan hareketle tüm yurtta operasyonlar gerçekleştiriyorlar. Bakın size bu operasyonlardan rakamsal veriler açıklayayım: Sigara kaçakçılığı ile ilgili Emniyet, Gümrük Muhafaza ve Jandarma 2013 yılında 108 milyon 243 bin paket sigara yakaladı. 2014 yılının Aralık ayında bir seferde yakalanan sigara miktarı ise 710 bin paket. Yine, Aralık ayının son günlerinde 29 ilde yapılan operasyonlarla 3 milyon 567 bin 851 paket sigara ele geçirildi.

Sizlerinde anlayacağınız gibi devlet işi sıkı tutuyor. Tabii devlet işi sıkı tuttukça da, kaçakçı da işini yapmak için değişik yöntemlere başvuruyor. İşte size o yöntemlerden de söz edeyim. Kaçakçıların şu sıralarda en çok kullandıkları yöntem saman, cam, plaka kereste ve plastik eşyaların taşındığı izlenimi verilmiş araçlar kullanıp kaçak sigaraları araçların içerisine yerleştirip dışarıya çıkartıyorlar. Ya da nakil esnasında resmi çöp kamyonu ya da sahte gümrük mühürleriyle mühürlenmiş TIR  araçlarını kullanarak kaçakçılık olayını gerçekleştiriyorlar.

KOCAELİ’NDE KOCAMAN OPERASYONLAR

Kocaeli’nde son bir aydır gıpta ile bakılacak operasyonlar gerçekleştirildi. Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ekipleri sigara kaçakçılarına ağır darbeler indirdiler. Aralık ayının son günlerinde TEM oto yolu Gültepe Mevkii’nde durdurulan çöp kamyonunda,  98 bin 500 paket sigara ele geçirildi. Yine Gültepe Mevkii’nde durdurulan bir tırda kaçak 478 bin paket sigara ele geçirildi. Peki! Sigara kaçakçılığında kaçakçılık yapanlar bu sigaraları nereden, hangi yolla ve nasıl getiriyorlar sizlere o bilgileri de vereyim.

MAALESEF GÜMRÜKLER KULLANILIYOR…

Kuzey Irak’tan katırlarla getirilen klasik sistemin dışında, büyük çaplı kaçakçılıklar için ne üzücüdür ki gümrükler kullanılıyor. Gümrüklerde kaçakçılar tarafından izlenen yol ise aynen şöyle oluyor:

Transit  sistemi kapsamında gümrüğe başka mal beyanında bulunmak, ihracata gönderilen sigaraları çıkmış gibi göstermek ya da ihracat yapıp tekrar deniz ve karayoluyla ülkemize sigaraları sokmak. (Nasıl yöntemler ama şeytanın bile aklına gelmez) Örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Ancak yukarıda söz ettiğim kaçakçılıkları gümrük ve gümrük muhafaza ortaya çıkardı şimdi kısaca onları da bir hatırlayalım.

İŞTE O OPERASYONLAR:

Doğu Marmara Gümrük Ticaret Bölge Müdürlüğü Kaçakçılık Müdürlüğü ekipleri Lübnan’a, Ambarlı Gümrüğü’nden transit gidecek beyanında battaniye olan konteynırda yaptıkları aramada 3 Milyon 500 bin TL kaçakçılık ortaya çıkarttı. Bu olayda görevli gümrük çalışanlarının dikkati olmasa, evraklarında battaniye olan eşya gümrükten çıkacak ve sigaralar bir güzel boşaltılacak yerine de battaniyeler konup önce Ambarlı Gümrüğü’ne, oradan da ver elini Lübnan’a gidecekti. Buradan sesleniyorum yetkililere, bir araştırsınlar bakalım Lübnan’daki firma kimmiş, neyin nesiymiş hele hele sahibi kimmiş?  Var mı araştıracak olan!..

İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Ambarlı Gümrük ve  Kaçakçılık ekipleri gümrüğe (sıkı durun) ‘tepsi’ diye beyan edilen dört konteynırda 9 milyon 500 bin TL sigara, yine Ambarlıda (yine sıkı urun) ‘mandal’ beyan edilen konteynırda  1 milyon 500 bin TL sigara yakaladılar. Haa unutmadan. Mersin’de bir antrepodan Kuzey Irak’taki freeshopa gönderilen sigaralar, Gaziantep’te boşaltılır. Ancak bu tırı uydu aracılığı ile takibe alan Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü durumu GAP Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bildirir. Harekete geçen Kaçakçılık Müdürlüğü ekipleri ise, boşaltılan sigaraları ele geçirir. Bu sigaraların bedeli ise tam 6 milyon 362 bin TL’dir.

ARAŞTIRMACILAR DERTLİ

Araştırmacıların sorunlarını gazetecilik yaşamımda hep dile getirdim, getirmeye de devam edeceğim. Aldığım bilgilere göre; gümrük müdürü iken araştırmacı kadrolarına atanan müdürler geçen Haziran ayından beri bulundukları bölge sürelerini tamamlamalarına rağmen tayinlerinin yapılmadığı yönünde çok sık şikâyet alıyorum.

Bunun dışında 27.02.2014 günlü 28926 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6525 sayılı yasanın 41. maddesi ile‘Araştırmacı kadrosuna atanan müdürler 657 Sayılı Kanun’un 152 maddesi uyarınca ödenmekte olan zam ve tazminatları ile 375 sayılı KHK g maddesi ile öngörülen ek ödemelerin belirlenmesinde GHİ sınıfında yer alan aynı dereceli müdür yardımcısı kadrosu için öngörülmüş zam ve tazminat ile ek ödemeleri esas alınır’ der ama ne yazık ki durum böyle değil! Araştırmacı  kadrosundaki müdürler maaşlardan 1000 TL mesaiden 400 TL kayıpları söz konusu. Bence haksızlık. Ya sizce? Yetkililere buradan duyurulur.

DOĞU’DA BAŞKA RAPOR, BATI’DA BAŞKA

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yer değiştirme yönetmeliğine eklenen (e) maddesiyle, 5 bölge hizmet süresi boyunca alınan sağlık raporlarının ancak iki aylık süresinin bölge hizmetinden sayılacağı, uzun süreli raporların sayılmayacağı konusu var birde. Buradan yine yetkililere seslenmek istiyorum. Allah aşkına, Muhammet aşkına batıya farklı doğuya farklı uygulamaların ne kadar etik! Hele bir düşünün.

O MAİLLERİ ATANLARA SESLENİYORUM:

Program yaptığım Ulusal Kanal’a ve de Etki Haber’e mail atanlara seslenmek istiyorum. İstanbul’un Ambarlı, Erenköy, Halkalı Kargo gümrükleriyle ilgili ve bizzat İstanbul Bölge Müdürü için çamur at izi kalsın mantığıyla mailler atılmakta… Yazımda, bu mailleri atanlara seslenmek istiyorum. Yazımın tamamını okuyunca ne demek istediğimi zaten çok daha iyi anlarsınız. Ancak ben biraz  konuyu açıyım. Maillerinizde suçladığınız görevlilerin, yaptıkları herhangi bir yanlış varsa lütfen belgelendirin. Hadi lütfen bunu yapın. Gerçekçiyseniz, onurluysanız, yani kısacası ‘ben haklıyım’ diyorsanız buyurun yapın. Bakın o zaman yazıyor muyum? Yazmıyor muyum? Hadi bekliyorum.

Hayret ‘ER’ Döneminde Niye Geliyor?

Yazmadan edemeyeceğim. Gerçekten çok şaşırıyorum. İstanbul’da Nevzat Er döneminde böylesi gelen mailler peki daha önce neden gelmiyordu? İddialara göre herkesin işi tıkırındaydı herhalde. Şimdilerde yanlış tarifelerde bulunanların 170 bin TL - 180 bin TL cezaya düşmeleri, geçmiş dönemlerde konteynırlarını bir iki saatte çekenlerin şimdilerde çekememeleri, istedikleri muayene memurlarını tayin ettirememeleri de bu maillerin atılmasında büyük etken. Öyle değil mi?

Birde başkent Ankara’da bazı üst düzey bürokratların adlarını kullanarak Ambarlı Gümrüğü’nde 33 konteynır kimyevi madde deyip kaçak akaryakıt işini takip edenler vardı. Ya da ‘Ambarlıya yanlış geldi aslında Mersin’e gidecek’ diye dört konteynır sigaranın konteynırlarını değiştirmek isteyenler. Devam edelim. Bunun yanı sıra sahte mühürle Ambarlı Gümrüğü’nde iş yapmak isteyenler tabi bunlar olmayınca kaleme kâğıda sarılan BEYLER. Bu konularla ilgili adları kullanılan bürokratları biliyor, her yazdığımın belgesi bende mevcuttur. İsteyenin gözüne sokulur!

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden Başarılı Operasyon

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçak Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlileri, Türkiye’ye kaçak yollarla binlerce saat ve güneş gözlüğü getirileceği bilgisini alır. Ardından görevliler hemen kaçakçıları teknik ve fiziki takibe alırlar. Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde bir kargo firmasından Tahtakale’ye gönderilen eşyalarla ilgili olarak kargo firmasını gözetim altına alan ekipler, M.B.’yi gözaltına alırlar. Daha sonra Tahtakale’deki iş merkezine baskın düzenlerler. Burada da M.Ç. ve İ.A. adlı kişileri gözaltına alırlar. İşyerinde yapılan aramada ise, dünya markası olan 6 bin 687 adet kaçak kol saati ve 18 bin 460 adet kaçak güneş gözlüğü ele geçirilir. Gözaltına alınan kişilerle ilgili olarakta adli işlemler başlatılır. Operasyonda emeği geçen ekipleri buradan yürekten kutlarım.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
17 Yorum