1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. İÇKİDE BAŞ DÖNDÜREN VURGUN
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

İÇKİDE BAŞ DÖNDÜREN VURGUN

A+A-

BU ŞARAP İÇMEDEN KAFA BULDURUYOR!

İÇKİDE ÖTV VURGUNU

- İÇKİDE BAŞ DÖNDÜREN VURGUN -

HELAL OLSUN SİZE AMBARLI'NIN MUAYENE MEMURLARI..

‘ŞARAPTA VURGUN VAR VURGUN’

MUZ SINIRDA KALDI!

EGE'DE MİLYONLARCA LİRALIK KAÇAK EŞYA ELE GEÇİRİLDİ

Vallaha da pes, billaha da pes... Yani bu devlet kasasına sülük misali yapışmış hortumcuların film senaryolarına taş çıkartan ayak oyunları parmak ısırtıyor. Her açtığım, her sorguladığım ve her kaleme aldığım yolsuzluk soruşturmaları bir öncekini adeta unutturuyor. Neden mi diyeceksiniz? Bakın size İstanbul'dan bir örnekle açıklayayım. Haaa bir dakika bu olayı açıklamadan önce de yolsuzluk iddiasını ortaya çıkartan Ambarlı Gümrüğü'nde görevli o muayene memurlarının da alınlarından bir öpeyim...

ŞARAPÇI FİRMANIN 22.06 G.T.İ.P ISRARI

Efendim olay aynen şöyle; S.... İçecek Pazarlama Ltd. Şti. şirketi menşei Moldavya olan şarap konteynırlarını Ambarlı Gümrüğü’ne getirir; daha sonra şaraplarla ilgili evraklarını gümrüğe ibraz eder ve incelenen evrakların tescil işlemi yapılır. Devam edelim... Bu işlemlerin ardından sıra gelir eşyaların muayenesine... Ancak buraya dikkat! Muayene esnasında memurlar bir şeyden kuşkulanır. Şarapçı firma şarapları 22.06 g.t.i.p olarak beyan etmiştir. Görevli memurlar firmaya şarapları 22.05 g.t.ip beyan etmeleri gerektiğini söylese de firma aynı beyanında ısrar eder.

GÜMRÜK MUAYENEDEN KARŞI HAMLE

Firmanın bu aşırı ısrarına muayene memurlarından karşı hamle gelir. Görevli memurlar şaraplardan aldıkları numuneleri kimyahaneye gönderirler. Peki...! Kimyahaneden 26.01.2016-2336 tarihli ve sayılı nasıl bir sonuç gelir sizce? Tabiki olumsuz...! Hal böyle olunca da firmaya tam 2 Milyon TL ceza yüklenir. Paçaları tutuşan firma yetkililerinin tüm itirazlarına karşın sonuç da değişmez. Ha..! Diyeceksiniz ki söz konusu firmanın ilk işi mi bu? Yok, maalesef sevgili okurlar firma yıllarca böyle çalışmış!

EY YETKİLİLER, BU MUAYENE MEMURLARINI ONURLANDIRIN!..

Bu önemli vurgunu ortaya çıkaran gümrükçü kardeşlerimin hepsini tebrik ediyorum. İnanın sevgili okurlarım Türkiye'de bu memurlar gibi ekmeğini alın teriyle, namusuyla kazanan başka memurlar daha ortaya çıkarsa bu haramilerin sonu gelir. Yetimin kursağındaki lokmaya göz dikmiş bu gibi parazitler sırtımızdan temizlenir. Ben naçizane derim ki... Ey gümrük teşkilatının ileri gelenleri, bu ve benzeri işler yapan memurları mutlaka onurlandırın. Onlara yarın evlatlarına gösterecek hiç olmazsa birer belge, birer plaket verin. İnanın ki onların tek sermayeleri pırıl pırıl vicdanları ve onurları...

MUZ SINIRA TAKILDI!

Mersin ve Gürbulak'ta bugünlerde muz operasyonu konuşuluyor.  Gürbulak Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat ekiplerinin başarısı küçümsenecek bir şey değil! Olay ise aynen şöyle: Mersin Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü’nden işlemi tamamlanan muz yüklü Mersin plakalı üç tır Gürbulak Sınır Kapısı’ndan İran’a geçer. Aynı tırlar birkaç gün sonra başka bir eşya taşıdıklarını beyan ederek gümrük işlemleri sonrası Türkiye girerler.

AMA GÜRBULAK TAKİPTEDİR

Mersin’den itibaren olayları yakından izleyen Gürbulak Gümrük Muhafaza ekipleri operasyonun düğmesine basarlar ve muzlara el koyarlar. Olaya adı karışanlarla ilgili Doğubayazıt Cumhuriyet Savcılığı’nca soruşturma açılır. Artık muzcular için hesap zamanıdır. Bu operasyonda emeği geçenleri bizzat kutlar, başarılarının devamını dilerim. (Şişttt Ankara'dakiler şu çocukları bir ödüllendirin, onere edin. Olmaz mı?)

BU SİGARALAR HANGİ KAPIDAN GEÇTİ? AMAN DİKKAT!

Ege Bölgesi'nde polisler bugünlerde kendilerince önemli ama gümrük camiası açısından bakıldığında düşündüren operasyonlar yapıyor. İşte size iki örnek... Uşak'ta 2 TIR ile 1 yolcu otobüsünde arama yapan polis, 120 bin 150 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirirken, 3 kişiyi gözaltına aldı. Adliyeye sevk edilen zanlılar tutuklandı. Uşak İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, İzmir - Ankara Karayolu üzerinde oluşturdukları arama noktasında, önceden plakaları tespit edilen iki TIR ile İzmir'e yüklü miktarda kaçak sigara getirileceğini belirledi.

VALİZ VALİZ KAÇAK SİGARA

Manisa plakalı TIR'ları kontrol noktasında durduran polis, dorsede oluşturulan gizli bölmelerde 119 bin paket kaçak sigara ele geçirdi. TIR'daki 50 yaşındaki Y.K. ve 40 yaşındaki M.A. gözaltına alındı.

Aynı gün bir yolcu otobüsünde arama yapan ekipler, 22 yaşındaki yabancı uyruklu M.A.A. yolcunun valizlerinde, değişik markalarda 1150 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirdi. Toplam 120 bin 150 paket sigaraya el konuldu. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlılar tutuklandı.

Bir başka örnek de İzmir'den.. Operasyonun adı kaçak oto yedek parçası. Buyurun okuyalım hep birlikte… İzmir merkezli İstanbul ve Ankara’da polisin dört ay içerisinde düzenlediği operasyonlarda, değeri tam 10 Milyon lira olan gümrük kaçağı ikinci el oto yedek parçası ele geçirildi ve olayla ilgili 10 kişi yakalandı.

-4 AYLIK RAKAMLAR-

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Türkiye’ye gümrük kaçağı ikinci el oto yedek parçası ve çeşitli emtia ürünü getiren ve bu ürünleri iç piyasaya sürmek suretiyle haksız kazanç sağlayan şahısların bulunduğu bilgisine ulaştı. Polis, teknik ve fiziki takibin ardından harekete geçti. Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 9 Kasım tarihinden günümüze kadar 4 aylık süre içerisinde; İzmir, İstanbul ve Ankara’da yapılan operasyonla R.Ü.(37), M.K.(44), M.C.(47), A.H.E.(43), M.Ç.(53), A.Y.(35), S.S.(37), A.B.(46), E.Y.(49) ve Ö.Ç. (44) isimli şahısları yakaladı.

BİNLERCE OTO YEDEK PARÇASI

Operasyonlarda, 7 bin 621 oto yedek parçası, 138 fotokopi makinesi, 4 Milyon 800 bin taşlı tekstil ürünü ile transit rejim kapsamında olan iki TIR içerisinde 8 palet oto yedek parçası ele geçirildi.

5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefetten 33 şahıs hakkında işlem yapıldı. Yakalanan şüphelilerden S.S. isimli şahıs alınan ifadesinin ardından Cumhuriyet Savcılığı’nca serbest bırakıldı. M.K., M.C., A.H.E., M.Ç., A.Y., S.S. ve E.Y. isimli şahıslar çıkarıldıkları mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere, A.B., R.Ü. ve Ö.Ç. ise adli kontrol şartı ile mahkemede serbest bırakıldı. Olayda ele geçirilen gümrük kaçağı ikinci el oto yedek parçalarının piyasa değerinin yaklaşık 10 MİLYON LİRA olduğu bildirildi.

Operasyonları okudunuz. Hepsi gümrüğü yakından ilgilendiriyor anlayacağınız. Benim bu konuda bir tek sorum var; 'Arkadaşlar bu kadar kaçak mal hangi kapıdan ve nasıl geçti?!’

Saygı ve sevgilerimle...

- YAZARDAN FLAŞ NOT -

11 TIR CEVİZ VE BADEM YÜKLÜ TIRLARIN İÇERİSİNDEN ACABA NE ÇIKTI? BEKLEYİN!..

 

-YAZARIN NOTLARI-

1-) Mersin’de menşei saptırması ile kumaşları çeken Şirinevler sakini firma ? Cevap veriyorum; G…. Gümrükleme!

2-) Gümrükte üst düzey değişiklikler başbakanlıkta bekliyor!..

 

İÇKİ FİRMASINDAN AÇIKLAMA

Çağrı ADAL

“Sayın Aykut Onur Kalaycı

Serpa İçecek dağıtım Pazarlama Ltd. Şti. olarak, 09.03.2016 tarihinde www.etkihaber.com web sitesindeki köşenizde “İÇKİDE BAŞ DÖNDÜREN VURGUN” başlığıyla yazmış olduğunuz köşe yazısına istinaden cevap hakkımız doğmuştur. Konu ile ilgili açıklamamıza da köşenizde yer vermeniz objektif olmanız adına önemlidir.

2011 yılından beri Serpa İçecek Dağıtım Paz. Ltd. Şti. olarak TAPDK Dağıtım Yetki Belgesine haiziz ve O yıldan beridir de 2206 gümrük tarife pozisyonunda yüz binlerce ürünün ithalatını gerçekleştirdik.

Bugün yine bizim dışımızda onlarca ithalatçı ve onlarca yerli üretici 2206 gümrük tarife pozisyonu ile benzeri ürünlerin yurtdışından ithalatını ve yurtiçinde üretimini yapmaktadır. Size ekte 2206 gümrük tarife pozisyonunda ithalat ve üretim yapan firma ve ürün isimlerini de gönderiyoruz.

Konu ürünümüz “Bourgon Ekstra Sek Aromatize Şarap Bazlı İçki” de Moldova’da yine 2206 gümrük tarife pozisyonu ile üretilmektedir.

Bu ürünümüzün ithalatı gerçekleştirebilmek için gerekli evraklar olan içerik belgesi ve ön-arka etiket ile 11.02.2015 tarihinde 15-780939 ön bildirim numarası ile Bakanlığın Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’ne başvurduk ve evraklarımız incelenerek başvurumuz onaylandı.

Ürünümüzün antrepoya gelmesi ile birlikte de bandrol talep başvurumuzu yine onaylı sevkiyat formu ile birlikte TAPDK’ya yaptık.

Gerekli evraklarımız TAPDK tarafından incelendi ve 2206.00.59.00.00 gümrük tarife kodu ile onaylanarak, bandrol talebimiz karşılandı.

Ürünümüz daha sonrasında analize giderek İstanbul Valiliği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden ithalata uygunluk yazısını da aldı.

Ürüne ait ithalat beyannameleri açıldı. Son kontrolde gümrük memurunun gümrük tarife tespiti istemesi üzerine ürünümüz İstanbul Laboratuar Müdürlüğüne gitti.

İstanbul Laboratuar Müdürlüğü ürünümüzün gümrük tarife pozisyonunun yanlış olduğunu ve 2205 tarife pozisyonunda olması gerektiğini bildirdi.

İstanbul Gümrük Laboratuarının ürünümüze 2205 gümrük tarife pozisyonu belirlemesi üzerine, ürünümüze ait numuneyi Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümüne göndererek analiz ve tetkiklerini yaptırdık ve Üniversitenin de bizim beyanımızı haklı bularak 2206 gümrük tarife pozisyonu belirlemesi üzerine Kimyahaneye itirazımızı yasal süre içerisinde yaptık.”

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum