1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. İstanbul Gümrüklerinin Gizemli Kadını
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

İstanbul Gümrüklerinin Gizemli Kadını

A+A-

KİM BU İSTANBUL GÜMRÜĞÜ’NÜN HANIMAĞASI?

İSTANBUL GÜMRÜKLERİ'NİN GİZEMLİ KADINI

- İSTANBUL GÜMRÜKLERİNDE AHBAP-ÇAVUŞ İLİŞKİLERİ -

İSTANBUL'DA MARKALI İŞLER

İstanbul’da hangi gümrüğe giderseniz gidin ya da şöyle diyeyim gümrüklerle işi olan kime giderseniz gidin konuşulan şey İstanbul Gümrüğü’nün hanımağası ve onun çok özel ilişkileri olacaktır.

Eeeee… konu özel ilişki, kayırmaca, rüşvet, haksız kazanç olursa  o hanımağa ile uğraşmak ya da o hanımağanın devlet içerisinde at oynatmak istemesini engellemek, deşifre etmekte takdir edersiniz ki ben deniz Aykut Onur Kalaycı’ya düşecektir.

Önce size bu hanımağanın İstanbul Gümrükleri’nde nasıl at oynattığını, nasıl işler çevirdiğini ve gümrüklerdeki gücünü örneklerle anlatmak istiyorum. Bakın ve geriye yaslanıp ibretle okuyun…

SERT KAYAYA ÇARPTI!

Hatırlarsınız bundan kısa bir dönem önce Ambarlı Gümrüğü’nde saat operasyonu gerçekleşmişti. Köşemde bütün detaylarıyla size anlattığım operasyonda sarı hat kriterleri uygulan iki konteynır önce X-raya yönlendirilmiş, konteynırlarda yoğunluk görülmesi üzerine de kurulan heyet marifetiyle konteynırlar açılmıştı.  Ortaya çıkan manzara konteynırlardan şüphelenen memurları yanıltmamıştı.

Söz konusu konteynırlarda yapılan aramalarda beyan harici 23 milyon değerinde 65.000 adet muhtelif marka saatler ele geçirilmişti. İşte o saatlere el konulduğunda hanımağa ortaya bir kez daha ortaya çıkıvermiş. İllegal malına el konulan hanımağa da bir telaş bir telaş. Sen misin saatlere el koyan. Hemen İstanbul’da ikamet eden ancak Ankara ile ilişkileri iyi olan bazı kişiler devreye sokulur. Hatta ve hatta bu işi çözmek için Ankara’da üst düzey yönetici ile sıkı fıkı alımlı gösterişli bayanı gümrüğe gönderirler. Ama gelin görün ki en az namussuzlar kadar namuslu ve şerefli insanlar da var bu ülkede. Hanımağanın bütün çabaları boşa çıkar. Hanımağanın o günkü bütün çabaları namussuz malını kurtarmaya yetmez! Ama hanımağa bu işi gurur meselesi yapar. Bir süre sonra bizim alımlı çalımlı hanımağa Ankara’daki yakın dostu olan üst düzey bürokratın telefonuyla soluğu bir kez daha gümrükte alır. Bu sefer tehditkârca, her insanın rahatça söyleyemeyeceği bir istekle bir gümrük yetkilisinin kapısını çalar. Der ki ‘Bana yol vereceksiniz. Sahte markalı ürünlerimi ihraç ederken bana dokunmayacaksınız’ der. Demesine der de dedik ya bu ülkede namussuzlar kadar helal süt emmiş insanlarda var. O görevli hanımağayı odasından adeta kovarcasına makamının dışarısına çıkarır. Hanımağa olayın şoku ile gümrükten kaçarcasına oradan uzaklaşır. Ama bu anlattıklarımız sadece iyi olan bir örnektir. Peki! Hanımağanın bir takım bürokratlarla gerçekleştirdiği, amacına ulaştığı işler yok mudur? Duyduğuma göre hem de çok fazla. Yani bu bayanın bundan önceki yönetime birçok isteğini yaptırdığı iddia ediliyor. Bu konuyu bütün detaylarıyla araştırıyorum. Bilginize sunulur.

İSTANBUL’DA MARKALI İŞLER

Konu bu işlerden açılmışken ensemde boza pişiren ‘Aykut bey bunu da yaz, bunu da yaz’ diyerek kafamı ütüleyen benim Minik Kuş’umun bir istihbaratını da gündeme taşımak istiyorum.

Sevgili Minik Kuş’un anlattığına göre; AUDİ Q7 MARKALI cipi ile her hafta beş altı konteynır markalı iş yapan bir kişi İstanbul Gümrükleri’nde dikkat çekmeye başlamış. Durum fark edilince, bu kişi hemen önlem almış. Markalı işin uzmanı denilen bu zat, gümrükte cipi ile dikkat çekince HYUNDAİ ACCENTLE gümrüğe gelmeye başlamış. Bu tosuncuk son işinde muayene memurunun başını da yemiş. Minik Kuş’a göre bu kişi de, ‘Rahmi’ diye biriymiş. Rahmi kim mi? Rahmi’yi merak edenler şöyle bir geçmişe dönsünler, kimin ortağı olduğunu görürler bulamadıysanız kısa bir ipucu size Şirinevler.

İşte belgeleriyle bir hayali ihracat öyküsü

Hayali ihracat devletin kasasına yapışmış sülüklerin en çok rağbet ettiği suçlardan biri. Geçmişi 1980’li yıllara uzanan bu suç ne yazıktır ki halen işleniyor. Yöntem ise hep aynı. Yani 35 yıldır neredeyse hep aynı yöntem kullanılıyor. İşte siz çok yakın tarihte yaşanan bir örnek daha.

U…N GRUP GLOBAL TAŞIMACILIK VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ. M. T. firmasına yapacağı tekstil ihracatı için Ambarlı Gümrüğü'ne müracaat ederler. Beyan ettikleri ihracat beyannamesinin kıymetinin yüksek olmasından şüphe eden muayene memuru durumu idaresine durumu bildirmesi üzerine bahse konu CRSU102059-0 nolu konteynır heyet marifetiyle açılır konteyner içerisinde hurda kırpıntı ve döküntü kumaşların görülmesi üzerine sayım ve tespite geçilmiş ihracat beyannamesinde 540782009019 Gtip’te 66 kapta 76.056 m. ve 532.465.42 TL olarak beyan edilen kumaş cinsi eşyaların farklı tarifelerde 11.700m kumaş olduğu ve 64356 m. eksik çıktığı 611780101912 Gtip’te 28 kapta 1500 adet olarak beyan edilen kemer cinsi eşyanın 4200 adet olduğu ve 2700 adet fazla çıktığı 62034235000 Gtip’te beyan edilen pantolon cinsi eşyanın 3510 adet olduğu ve 2611 adet fazla çıktığı 845229000000Gtipte 4 kapta 1 adet beyan edilen ilik makinesinin 4 kapta 1 adet olduğu kumaş olarak beyan edilen kumaş cinsi  eşyaların yanında 600kg hurda döküntü kırpıntı kumaşların olduğu  heyetin tespit ettiği ve bunları tutulan tutanağa  yazdığı ve yasal işlemlerin başlatıldığı bendeki belgelerden anlaşılmaktadır.

Hayali İhracat olaylarıyla ilgili çok geniş araştırmam devam ediyor. Önümüzdeki günlerde devletin müfettişlerinin bu konuda hazırladıkları raporları sizler için yayınlayacağım. Bilginize sunulur sevgili okurlarım.

‘ÇAMUR AT İZİ KALSIN’ MANTIĞI

Sayın Nevzat ER İstanbul’a atanmadan önce tarafıma tek tük dâhili rotasyonla ilgili birkaç mail gelirken bu günlerde gelen mailler adeta çığ gibi. Bu rotasyonlarla ilgili araştırmalar yapıyor, muhataplarına ulaşıp bulduklarımı birkaç yerden teyit ederek cevabını arıyorum. Bulduğum cevapları da her zaman olduğu gibi sizlerle bir bir paylaşıyorum.

Sayın Er’e başta milletvekillerinden, üst düzey bürokratlardan ‘Şu memuru buraya ver şu müdürü şuraya ver’ diye telkinler gelmiştir, gelecektir şüphesiz… Bu gibi istekler her dönemde olmuş ve olacaktır. Peki! Biz bu isteklerde Er ne yapıyor ya da ne yapmıştır ona bakalım.

Konuyla ilgili kısa araştırmam sonucu hayali ihracat, markalı ihracat, çakma düşük kıymetli ithalatlara adları karışan gümrük muayene memurlarının yerlerini değiştirilmekte. Özellikle son yapılan değişiklikte markalı işlere bulaştığı iddia edilen personelinin de rotasyona tabi tutulduğu bilgisine ulaştım. Bana hayali maillerle gönderilen Sayın ER ve Ambarlı AHL Kargo gümrük müdürleriyle ilgili iddialar için somut bilgi beklemekteyim. Bu mailleri atanların yakalanan saatler, yabancı menşeli sigara konteynırları, cep telefonları, ortaya çıkarılan hayali ihracatlardan ürkmüş bir takım kişilerce atıldığını zannediyorum. Bu nedenle ‘çamur at izi kalsın’ mantığıyla hareket etmek istemiyorum.

YOK BÖYLE MÜFETTİŞ !

Vallahi ben ortaya atılan iddiayı söylüyorum. İstanbul Halkalı gümrüğünün denetimindeki bir antrepodan yapıldığı iddia edilen büyük çaplı İPLİK Kaçakçılığı ile ilgili soruşturma yapmak üzere görevlendirilen müfettiş kim biliyor musunuz?

ER döneminden önceki dönemde bölge müdür yardımcısı olarak görev yapan bir şahıs. İstanbul’da onca müfettiş varken bu şahsın görevlendirilmesi sizce de manidar değil mi? Bu müfettişin birde elinde…

Tövbe, tövbe çekin şu adamı bu işten. Bakın benden söylemesi. Sonra darılmaca, kızmaca olmasın…  Ayrıca bu kardeşimiz Ambarlı Gümrüğü’nden NCTS sistemiyle Halkalı Gümrüğü’ne transit edilen içinde saat olduğu iddia edilen konteynır içinde görevlendirildiği bilgisine ulaştım. Bakın uyarmadı demeyin.

MAFYA HAVASINI ALDI!..

31 Mayıs 2014 günlü “Mafya Müdürünü Arıyor”  yazımın etkileri görülmeye başladı. Gümrüklerde sigara, cep telefonu ve aksamlarını başka eşya olarak beyan edip dolarları götürenler bugünlerde çok dertliler. Niye diye soracak olursanız açıklayalım. İstanbul Bölge Müdürlüğünü ele geçiremeyen bu pislikler gözlerini Doğu Marmara Bölge Müdürlüğü’ne diktiler. Ancak bu tosunlar Hayati Yazıcı faktörünü unuttular. Bakan Yazıcı, oraya Doğu Karadeniz Bölge Müdürü Musa AYDEMİR’İ getirince ŞAPA oturdular. Nasıl ters köşe ama…

İSTANBUL’DAKİ YANGINI NERON MU ÇIKARTIYOR?

İstanbul Bölge Müdürlüğü’nde çıkan yangın, birçok soruyu da beraberinde getiriyor. Bölge müdürü yerinden edemeyen yat çetesi, bölge müdürlüğünde kendilerini korkutan evrakları yok etmek için bilgisayar sistemini yakmaya çalışmışlar. Duyduğuma göre de, bazı verilere zarar vermişler. Bu neronları devlet olarak ortaya çıkarmak size, haber olarakta kamuoyuna sunmakta bana düşer..!

BODRUM’DAN MİNİK KUŞ ARADI! Tabii bizimki orda da boş durmamış!..

“Aykut abi, şantajcı TOLGA'nın eniştesi olan ünlü şarkıcıyı işçiler bir güzel dövmüş!” diye bana bir haber verdi. Buradan şantajcı Tolga’ya ve saz arkadaşları Ahmet’e Hüseyin’e ve Hayri’ye geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum...

 - YAZARIN NOTLARI -

1-) Halkalı Gümrüğü’nde dâhilde işleme ile yapılan kumaş vurgununda, sahte teminat mektupları temin ettiği iddia edilen kişi firmasının adını değiştirerek İstanbul Gümrüklerinde cirit atmaktaymış. Ankara’daki REMZİ ağabeyiyle işlerini bir güzel yürütüyorlarmış. Ne diyelim hayırlı işler beyler. Aman dikkat edin bir yere toslamayasınız!..

2-) Cep telefon kaçakçılığı ile uğraşanlar, gümrüğe cep telefonlarını BORDU diye beyan ediyorlar. İlgilisine buradan duyurulur.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum