1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. İŞTE O GEMİNİN ROTASI
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

İŞTE O GEMİNİN ROTASI

A+A-

İŞTE O GEMİNİN ROTASI

Mersin Kazan Ben Kepçe

SİLAH KAÇAKÇILIĞINDA ÜZERİ ÖRTÜLEMEYECEK TESPİTLER!

Susam’ı kırmızı silaha koyuver gitsin!..

Mersin’den gerçekleştirilmek istenen silah kaçakçılığı olayı, hala üzerindeki sis perdesini koruyor! Olayın üzerinde sis olunca da, o sisi kaldırmak ben deniz Aykut Onur Kalaycı’nın da bir numaralı gündemi haline geliveriyor. Hele medyada olayla ilgili aslı astarı olmayan haberleri görünce, inanın kaçakçılığın ardındaki gerçekleri araştırma dürtüsü daha da depreşiyor içimde..  Ancak oturduğumuz yerden sisin üzerine ‘Püf’ diyerek dağıtmamız da şüphesiz söz konusu değil! Durum böyle olunca da, ardında hinlikler dalavereler olduğundan şüphe duymadığım bu olayın gizemini çözmek, sis perdesini kaldırmak için düşüyorum yollara..

Rotam Mersin

Evet! Rotam Mersin; daha doğrusu Mersin’in meşhur limanı ile yazılarımda sıkça işlediğim Mersin Gümrüğü’ne dalıveriyorum arkadaşlarım ve dostlarım sayesinde.. Elde ettiğim bilgiler, kaçakçılıkla ilgili okuduğum belgeler, beni bir kez daha haklı çıkarıyor. Olay gerçektende yazıldığı çizildiği gibi değil!! Hele geminin rotasıyla ilgili söylenenler, yapılan açıklamalar, yazılanlar ve çizilenler hiç de benim öğrendiğim gibi değil! Siz değerli okurlarıma ve kamuoyuna bu yazımda Mersin’de yaptığım incelemelerin detaylarını yazmak istiyorum. Yani bir nevi gerçekleri yazmak istiyorum. Buyurun sayın okurlarım.

İŞTE O GEMİNİN ROTASI

Önce şunun altını kalın bir çizgiyle çizelim. İçi silahlarla dolu o geminin bandırası Nijerya değil, kanlı olayların yaşandığı Liberya. Detaylar ise şöyle:

Mersin Limanı’ndaki silah taşıyan konteynırın numarası MRKU 766 382 1 22 G 1. Yüklendiği gemi Nedilay gemisi. Bandırası yukarıda da söz ettiğim gibi asla Nijerya değil, Liberya. Bu gemi hemen Yemen’e de gitmemiş. Benim edindiğim bilgi ve okuduğum belgelere göre; gemi Suudi Arabistan’ın Cidde limanında iki gün kalmış. Cidde’de Mersin Limanı’nda yüklenen silah konteynırı burada Nedilay gemisinden indirilerek, Maya adlı Liberya bandıralı bir gemiye yüklenmiş. Gemi Mısır’da hiç durmandan, Yemen’in Aden Limanı a gelmiş!

Yani anlayacağınız gemi, şüphe çekmemek için ya da yakalanmamak için bu rotayı izlemiş. Geminin rotası kesinlikle böyle olmuş!! Yani açıklananların hiç biri doğru değil! Ee durum böyle olunca da yetkililere de şu soruları sormak lazım diye düşünüyorum. Ya da geminin seyrine bakarak ciddi şüphelerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Liberya’da kanlı savaş var!!

1-) Kaçakçılıkta kullanılan iki gemide Liberya bandıralı. Bu ülke, hem kanlı olayların hem de silah kaçakçılığı konusunda sabıkası olan ve dikkat çeken bir ülke. Silahlar doğrudan buraya mı gidiyordu? Eğer gidiyorsa bu işin arkasındaki güçler kimler?

2-) İçerisi kaçak silahla dolu konteynırı kimin kontrol ettiğinin anlaşılması da pek zor değil! Konteynırı kontrol eden gümrük muayene memurunun kameralarda görüntüsü vardır herhalde.. Amma! Bakın bir de bu görüntü yoksa veya kaybolmuşsa, işte o zaman durum gerçekten çok vahim. Sahi görüntü var mı sayın yetkililer?…

3-) Cevaplanması gereken ya da beni şüphelendiren önemli bir soru da şu: Mersin Limanı’nda silahların X-Ray cihazına sokulmamış olması acaba silahların bir kısmı buradan mı yüklendiği şüphesini doğuruyor. Haksız mıyım sayın yetkililer?

4-) Konteynırın üzerine tatbik edilen acente mührü orijinalliğini gemini indirildiği limanda da muhafaza etmiş midir? Etmemiş midir? Aldığım bilgide ise, kesinlikle konteynırın mühürü üzerinde oynama olmadığı yönünde..

GÜMRÜK ŞİRKETİ DE KIRMIZI HAT’TA..

Önemli bir detay daha var konuyla ilgili. Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı yaptığı bir açıklamada, taşıyıcı firmanın Kırmızı Hat’ta olduğunu söyledi. Ancak benim Mersin’de yapmış olduğum araştırmada gümrük müşavirlik şirketinin de kırmızı hatta olduğunu belirledim. Risk analiz kriterlerine göre, kırmızı hatta olan gümrük müşaviri firma nakliyecilerin beyannamesi, özet beyanları, tır karneleri, otomatik olarak kaçak istihbarat narkotik muhafaza müdürlüğünün sisteminde riskli eşya olarak gözükmesine rağmen ne oldu da bu çok önemli bölüm atlanıldı? Cevabı olan var mı? Sayın yetkililer…

Bu da acilen cevaplanması gereken çok önemli bir soru.

Geçen hafta perşembe günü gazeteci Erdoğan Alkaya’nın hazırlayıp sunduğu Hatay’da yayın yapan HRT Akdeniz TV’ye konuk oldum. Beni havalimanında karşılayan başka bir gazeteci arkadaşım ise; ‘Aykut bey bu Mersin’den giden konteynırla ilgili olarak gümrük müşavirlik firması beni aradı. Bana da bir işadamı vasıtasıyla ulaştılar ve uzunca bir telefon görüşmemiz oldu. Bana “İyi ki eşya kırmızı hattan gitmiş sarı hattan gitseydi daha kötüydü” gibisinden sözler sarf etti müşavir. Hatta Kırmızı Hat’a kriterle ilgili de gümrüğün bir mecburiyetinin olmadığından dolayı konteynırın X-Ray cihazına gönderilmek zorunda olmadığını da ifade etti” dedi.

-Deneyimli Müfettiş-

Müşavirin bu açıklamalarını sizlerin takdirine bırakıyorum. Bir gazeteci olarak ülkemizden böylesi bir şeyin gönderilmesini tabiî ki istemeyiz. Sayın Yazıcı, bu konunun enine boyuna araştırılması için gümrük teftiş kurulu müfettişlerini görevlendirmiş. Bu müfettişlerden biri de, 2005 yılında sigara kaçakçılığı ile ilgili hazırlanan raporda yer alan deneyimli bir müfettiş. İnşallah bu konunun derinlemesine iner ve gereğini biran evvel yapar.

SUSAM hassasiyeti..

Hazır söz açılmışken Mersin Gümrüğü’nde yaşanan bir olayı daha anlatmak istiyorum. Çorum’un İskilip ilçesinde faaliyet gösteren bir şekerleme tesisi, yurt dışından natürel susam getirir. O dönemde görevli muayene memuru, firmaya bu malıyla ilgili olarak kırmızı hat kriterleri uygular. Yani yurt dışından gelen bu tip mallarda madem bu kadar hassasınız, bu bisküvi ihracatı için neden hassasiyet gösterip de konteynırı X-Ray cihazına yönlendirmediniz? Bu da akılardaki bir diğer soru işareti.

Soruşturma sekteye uğramasın!..

Yazımın sonunda şunun da üzerini çizerek belirtmek istiyorum. Mersin Gümrüğü’nde görevli bazı yetkililer müfettiş kökenli. Soruşturmayı da daha önce kendilerinin görev yaptığı teftiş kurulu müfettişleri yapacak. Sakın ama sakın ha soruşturmayı bir sekteye uğratmayın. Bakın konunun bir gazeteci olarak çok sıkı takibindeyim ve bunu hafızanızın bir yerine lütfen not edin. Son sözüm de, basın kuruluşlarına demeç veren kişilere olacak! Bunlar kraldan fazla kralcı olanlar. Onlara da buradan sesleniyorum. Yarın mahcup olacakları işlemlerin, söylemlerin altına imzalarını atmasınlar. Benden söylemesi…

YAZARIN NOTU: Kumaş Kaçakçılığında sular biraz durulmuştu, ancak gelen yeni bilgiler ışığında bazı ipuçları vermek istiyorum sizlere.. Çin’e uyguladığımız anti damping vergisinden dolayı bu konuyu delerek başta Almanya olmak üzere Gümrük Birliği ülkelerinden menşei saptırılması yapılıyormuş. Bu vurgunun yapıldığı yerler ise, deniz kenarındaki büyük metropollermiş!! Bu konu hakkında araştırmam hızla devam ediyor.. Bekleyin…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum