1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. İŞTE O MEKTUP
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

İŞTE O MEKTUP

A+A-

-İSTANBUL GÜMRÜKLERİNİ ÇÖZEN MEKTUP-

İŞTE O MEKTUP

İSTANBUL GÜMRÜKLERİ BU MEKTUPLA ÇÖZÜLDÜ!!

İSTANBUL’DAKİ ÜÇGENİ BU MEKTUP DEŞİFRE ETTİ!..

 

Değerli okurlarım, tekrar merhaba.. Biliyorsunuz bir önceki yazım olan ‘İddianame 2: İşte o müdürler’ başlıklı köşemin sonuna bir dip not düşmüş ve şöyle demiştim; “Bir sonraki köşemin başlıkları ‘Dakika Dakika Soygun Gümrük Memuru Değil Sanki Fabrikatör’ olacak!.. Ancak beklenmedik bir gelişme yaşadım. İstanbul Gümrükleri’ndeki hayali ihracat yazılarımı takip eden bir okuyucum v.s., çok önemli bir belge ile karşıma çıktı. Adı bende saklı kalacak bu kişi, İstanbul’daki hayali ihracat organizasyonunun dağıtılmasına ya da deşifre olmasına neden olan ihbar mektubunu masama koydu.

Mektupta iddialı bilgiler var!..

Başta Başbakanlık ve ilgili birimleri olmak üzere İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne de gönderilen ihbar mektubunda, gerçekten de önemli iddialar yer alıyor. İddialar arasında hayali ihracat organizasyonlarıyla iç içe girmiş gümrük görevlilerinin adlarından, cep telefonlarının numaralarına kadar kesin bilgiler var. Belli ki ihbarcı da, hayali ihracat oluşumlarına ya da gümrük teşkilatındaki dönen dolaplara hiç de yabancı biri değil!!

Sevgili okurlar, işte bu önemli mektubu yazımda aynen paylaşacağım sizinle.. Tabii ki basın meslek ve etik ilkelerine uyarak mektupta adları geçen kişileri kodlayıp yer ve mekân bildirmeyeceğim. İşte size İstanbul Gümrükleri’ndeki hayali ihracat çarkının kırılmasına neden olan o mektubun detayları..

“ÖRGÜT YAPISINDAN BAHSETMEK İSTİYORUM”

“ Sayın Yetkililer,

Sizlere Ambarlı Gümrüğü’ndeki hayali ihracatları organize eden ve kargo müdürü olarak isimlendirilen örgüt yapısından ve bu hayali ihracatların destekçileri ile yargı aşamasında olayları nasıl örtbas ettiklerinden bahsetmek istiyorum.

Devleti MİLYONLARCA TL zarara uğratıyorlar!!

Örgütün en tepesindeki isimler S.B.K, İ.T.E, B.K ve Z.K.’dir.Bu şahıslar, sektörde kargo müdürü olarak adlandırılır. Kargo müdürü özellikle Cezayir, Tunus, Libya gibi ülkelerden turist olarak gelip bu ülkelere mal götürmek üzere Laleliden mal toplayan kişilere ücretsiz kargo hizmeti verilmektedir. Bu kişilerden mal toplayan kargo müdürleri, toplamış oldukları malları ihracat teşviklerini kapatmak isteyen ihracatçıların sahte ihracat beyannameleri ile eşleştirirler ve gümrük kontrollerinde herhangi bir sorunla karşılaşmazlar. Bunun gibi onlarca yöntemle yapmış oldukları kaçakçılık faaliyetleri ile devleti MİLYONLARCA TL zarara uğratmışlardır.

Devlet görevlisine hayalici tehdidi

Sadece K. Dış Ticaret A.Ş. firmasınca devletten 2009 yılı içerisinde beş aylık dönemde ayrılan vergi iadesi 5 milyon TL’dir.Ayrıca bu kişiler üzerlerine kayıtlı herhangi bir ticaret firmasını kullanarak hayali ihracat organizasyonlarına girişmemeleri, suçüstü yakalanmalarını güçleştirmektedir. Bununla birlikte bu şahısların B.Dış Ticaret ve Tekstil Sanayi A.Ş.’de ortaklığı bulunmaktadır. Bu firmanın faaliyet gösterdiği, firma ortaklarının da B.K, S.B.K ve Z.K. olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda Ambarlı Gümrüğü’nde, Halkalı Gümrüğü’nde görevli muayene memurları ve adli kolluk üzerinde tehditler savurmak suretiyle baskı kurmaktadırlar.

Evraklar göndermiş!!

Bu anlattıklarım ihbar ile birlikte sizlere gönderdiğim evraklardan daha iyi anlaşılacaktır. 2008 Kasım ayında K. Dış Ticaret A.Ş. ( Firma yetkilileri Muarem ve Muharrem Özcan) T. Tekstil ve firmalar hayali ihracattan suçüstü yakalanmış ve bu firmaların işlerinin B.K. tarafından yönetildiği de tespit edilmiştir. Bu olayın akabinde, B.K.nin ekibi tarafından gümrük muhafaza ekipleri takibe alınmış ve telefonla bu memurlara tehditler savrulmuştur. İdaredeki memurlar, bu kişilerden çok korkmaktadırlar. Kendisi çekinmeden Sirkeci’de bulunan gümrük muhafaza merkezine gelmiş ve burada da tehditler savurarak açıkça Ambarlıda kaçakçılık yapacağını ima etmiştir.

İHRACATLARIN YÜZDE 90’I HAYALİ

Yukarıda yer alan olaylar, sadece suçüstü tespit edilen olaylardır. Bununla birlikte benim tahminim, yapılacak ihracatların yüzde 90’ı hayalidir. Bu firmalar şaibeli olduğu kadar, bu firmaların vekil tayin ettiği şahıs ve firmalarda şaibelidir. Örneğin; K. Gümrük Müşavirliği, bu firma yetkilileri de hayali ihracattan yargılanmış daha sonra beraat etmişlerdir. Yine vekil olarak işleri yürütenlerden birisi de A.S.T.’dir. Adı geçen şahıs Halkalıda geçen günlerde ortaya çıkartılan 10 milyon dolarlık (net vergi kaybı) hayali ihracat arkasında PKK bağlantılı firmaların da olduğu, olayın yarısının yakınına imza atan kişidir. Bu şahıs ve B. Gümrük Müşavirliği şirketi özellikle dikkat edilmesi gereken kişi ve firmalardır.

Üst düzey idarecilerin katkısı var!

Yoğunlukla Halkalı ve Ambarlıda meydana gelen bu hayali ihracatlarda, üst düzey idarecilerin de büyük katkısı bulunmaktadır. Ambarlıda üst düzey yetkili Ö. hayali ihracatçıların her birisini çok iyi tanımaktadır. Ancak bu kişilerden belli bedeller almak suretiyle yapmış oldukları kaçakçılık olaylarına göz yummaktadır. 2010 yılı başındaki Peçete Operasyonu olarak basına yansıyan olaydan da haberi olmasına rağmen, gerekli tedbirleri almamış; ancak bu kişilerle olan bağlantısı ve korkusundan cümle âlem haberdar olduğundan Ambarlı Gümrük Müdürlüğü’nden bu konu ile ilgili ihbar yaptırmıştır!!

Devlet Görevlisini hayalici tayin ettiriyor..

Ayrıca hayali ihracat yapıldığını fark eden ve gerekli prosedürü yapmak isteyen memurların yerleri değiştirilmekte; tehdit edilmekte; bu konuda baskı yapmaktadırlar. Memur, amir istenileni yapmazsa başka yere tayin ettirmektedirler. Tüm bu olaylar gösteriyor ki; kargo müdürlerinin organize ettiği kaçakçılık olayları hem gümrük müdürlüklerinde, hem de üst düzey yöneticilerin bilgileri dâhilinde her türlü baskı aracı da kullanılarak bu idarelerde görevli memurlara ve muhafaza memurlarına yöneltilen tehditlerle tıkır tıkır yürümekte; bir olayın üzerinden 24 saat geçmeden başka bir kaçakçılık olayına daha imza atmaktadırlar. Örgüt içinde bulunanların telefon numaralarını sizlere yazıyorum”

ACI MEKTUP

İşte sevgili okurlarım; İstanbul Gümrükleri’nde hayali ihracat soruşturmasının başlatılmasına neden olan ihbar mektubu böyle.. Mektubu okudukça içinizden ‘Ne Kadar da Yazık’ dediğinizi duyar gibiyim. Düşünün hayali ihracatçı, hayali ihracat yapacağı gümrüğe gelip herkesi tehdit ediyor ve vurgun yapacağını adeta haykırıyor!! İstediği memuru-amiri tayin ettirebiliyor. Yazık! Doğruysa gerçekten de çok yazık! “Dakika Dakika Soygun Gümrükçü Değil Sanki Fabrikatör”  başlıklı yazımda görüşmek üzere her şey gönlünüzce olsun!!

YAZARIN NOTU:

Sevgili okurlar, minik kuş boş durmuyor! Bazen ‘Dur’ diyorum; ‘Bak yetiştiremiyorum haberleri’ diyorum ama o yine bildiğini okuyup susmuyor susmuyor.. Alın size kulağıma söylediği son sözler. “Aykut Bey, Aykut Bey siz hayali ihracat dosyalarını ardı ardına yazarken, devlette boş durmuyor. Başta Sayın Hayati Yazıcı ve ekibi, İstanbul Gümrükleri’ni sülüklerden temizlemeye kararlı. Bu yazdığınız olayların ikinci perdesi açılmak üzere.. İstanbul gümrüklerinde yeni operasyonlar, soruşturmalar başlamak üzere” diyor. Peki, minik kuş yalan söyler mi? Yok hayır vallahi bugüne kadar ne dediyse doğru çıktı. Ne diyelim hep birlikte bekleyip göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum