1. YAZARLAR

  2. Gülen AYDIN

  3. KANSER HAFTASI...
Gülen AYDIN

Gülen AYDIN

Yazarın Tüm Yazıları >

KANSER HAFTASI...

A+A-

ÇAĞIN VEBASI KANSER

“Kanser Artık Grip Gibi Her Yerde Kol Geziyor”

1- 7 Nisan Kanser Haftası

Kanser hastalığı konusunda halkın bilinçlendirilmesi için 1-7 Nisan “Kanser Haftası” olarak belirlenmiştir. KANSER en basit tanımıyla, hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu uzaktaki veya yakındaki başka organlara metastaz yaparak vücuda yayılan ölümcül bir hastalıktır!

Günümüzde her ülkede, her yaşta görülebilen, coğrafi sınır tanımayan, sosyal statü ve gelir durumu ayrımı yapmayan kanser hastalığı evrensel bir sorun niteliğindedir.

Yüzyılımızdaki teknolojik gelişmeler tıp alanında bir çok hastalığın azalmasını sağlarken; diğer yandan da insan sağlığını olumsuz etkileyen sosyal nitelikli bazı hastalıkların çoğalmasına neden olmuştur. Bu hastalıkların en önemlilerinden birisi de, Kanser Hastalığı'dır.

Bu nedenle kanser hastalığı, dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. WHO (Dünya Sağlık Teşkilatı) verilerine göre, dünyada her yıl 6 milyondan fazla insan kanser hastalığına yakalanmaktadır. Hastalanan bu insanların, yaklaşık 5 milyonu hayatını kaybetmektedir.

Dolayısıyla Kanser Hastalığından korunabilmek için, toplum olarak vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekir. Bunun için, özellikle 1-7 Nisan Kanser Haftası’nda, kitle iletişim araçlarına çok büyük görevler düşmektedir.

İşte kanserden korunmanın yolları;

Mutlaka sizlerde dikkat etmişsinizdir; özellikle son yıllarda kanser vakaları adeta bir dönemin vebası gibi oldu. Aynı grip gibi insanoğlunun yakasına yapıştı, bir türlü bırakmıyor. Nereye kafanızı çevirseniz, hangi hastanenin ilgili servisine gitseniz, ya da en basiti elinize bir gazete alıp göz gezdirdiğinizde kansere yakalanmış birisini, artan kanser vakalarını, kansere çözüm arayan bilim insanını ya da kanserden korunma yolları ile ilgili haberlere rastlarsınız.

Sağlık-Sen tarafından kamuoyuna açıklanan rakamlara göre ise; Türkiye’de her yıl 150 bin kişi kansere yakalanıyor. Araştırmada, kanser vakalarının artmasında en önemli etken ise bilinçsizlik ve ihmal olarak gösteriliyor. Yine araştırmaya göre, Türkiye’de 55 dakikada bir kadının meme, saatte bir akciğer, 25 dakikada bir mide kanserine yakalandığı ortaya çıkıyor. Kansere neden olan etkenlerin başında da, yüzde 35 dengesiz beslenme, yüzde 32 sigara, yüzde 12 enfeksiyon hastalıkları, yüzde 5 mesleki hastalıklar, yüzde 4 alkol, yüzde 8 yaşama ve çalışma şartlarının düzensizliği ve yüzde 3 katkı maddeli gıdaların neden olduğu araştırmada altı çizilerek açıklanıyor.

Peki! Bundan sonra ne yapmalıyız?

Madem araştırmalar bunu gösteriyor, şimdi diyeceksiniz ki; ‘Peki kanserden korunmak için ne yapmalı?’ Yapılan araştırmalara göre, kanserden bilimsel çalışmalar sonucu korunmanın yolları da belirtilmiş!!

Örneğin hastalık riskini düşürmek, hastalığa yakalanmamak için ideal ağırlığınızı korumanız oldukça önemli. Taze meyve ve sebzelerin tüketilmesi özellikle de brokoli, lahana, ıspanak, karnabahar sofralarınızın olmazsa olmazı.. Yine doktorların yeme alışkanlığında mutlaka olması gerekir dediği besin türlerinden biri de kuru baklagiller. Kuru baklagiller içerisinde en önemli besinler ise, yeşil mercimek ve kuru fasulye. Soframızdan eksik etmeyeceğimiz ve kanser hücreleriyle savaştığına inanılan soğan, sarımsak. Yemek hazırlamada kızartmalardan sakınmak; salamura, turşu gibi fazla tuzlu yiyecekleri tüketmemek ya da az tüketmekte çok önemli. Tabii ki bu besinleri tüketirken, direkt sağlığımızı etkileyen ve kanser vakalarında önemli bir yer tutan alkol ve sigaradan uzak durmak kendimiz için yapacağımız en güzel şey!

Stresten uzak durun!!

Tıp dünyasının kanserden korunma yolları arasında çeşitli alternatifleri var. Örneğin, bunlar arasında stresten uzak durmak ve günde ne olursa olsan 30 dakika fiziksel aktivite de bulunmak en başta geliyor. ‘Fiziksel aktivite olarak neler yapmalıyız?’derseniz ona da çözüm bulunmuş:

YÜRÜYÜN, YÜRÜYÜN VE YÜRÜYÜN. MUTLAKA VE MUTLAKA TEMİZ HAVA SOLUYUN. Unutmayalım ki; bu dünyadaki en değerli hazinemiz SAĞLIĞIMIZ!

Sağlıklı, mutlu ve kansersiz günler dileğiyle..

imagescahw31dh.jpg

 

 

saglikli.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.