1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. Karadeniz Tv’de Gümrüklere Sondaj
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Karadeniz Tv’de Gümrüklere Sondaj

A+A-

-KARADENİZ TV’DE GÜMRÜKLERE SONDAJ-

ÇİN KUMAŞI, GÖREV YERİ DEĞİŞTİRDİ!

Çin Kumaşı Gümrükçüyü Vurdu!

GÜMRÜKLERDE İŞADAMLARI'NIN SESİNE KULAK VERİN

AH MERSİN VAH MERSİN!..

“Milyonlarca Liralık Vurgunu canlı yayında açıklayacağım”

Yazımıza hemen bir hatırlatma ile başlayalım. Biliyorsunuz birçok defa program yaptığım Karadeniz TV’de yine ‘Bismillah’ dedik. Televizyonun deneyimli gazetecisi ve program yapımcısı Ali Tarakçı’nın hazırlayıp sunduğu “MERCEK ALTINDA!” programına başladık.

Salı günü yayınlanan program büyük ses getirdi. Programı seyreden birçok kişiden olumlu görüşler geldi. Maillerin hepsini okuyup, kendimce değerlendirmelerde bulundum. Program sonrası bana görüşlerini ve eleştirilerini gönderen herkese buradan teşekkür ederim.

Bundan sonra da Sayın Tarakçı ile programımız devam ettiği sürece gümrüğün olumlu-olumsuz yönlerini olaylarını mercek altına alacağız. Ayrıca programlarımızda, önemli misafirleri de konuk olarak stüdyomuza davet edeceğiz. Benden hatırlatması. Size naçizane tavsiyem, programımızı mutlaka izleyin!!

İŞADAMININ MAĞDURİYETİ

Karadeniz TV’de yayınlanan programımızın geçen hafta önemli bir konuğu vardı. Önemli olduğu kadar bence mağdur edilmiş bir işadamıydı konuğumuz. İşte yeni yazımda o iş adamının Erenköy Gümrüğü’nde yaşamış olduğu sıkıntıyı aktarmaya çalışacağım sizlere

Zorunuz ne?

İşadamı 3 yıl önce Erenköy Tasfiye İşletme Ve Gümrük Şube Müdürlüğü’nün açmış olduğu çay ocağı ve büfe işletmesi için ihalesine girer. İlk yıl ihaleyi 160 bin, ertesi yıl 184 bin liraya alır. Bu yıl ise ihale bedeli 200 bin lira olarak belirlenir. Buraya kadar bir sıkıntı yok. İşadamı bugüne kadar almış olduğu ihalelerde ödemelerini yerine getirmiş; yanında da yaklaşık 8 kişiye iş vermiş yani bir katma değer kazandırmıştır. Ancak ne olduysa, 2013 yılında olmuştur. Her nedense bazı gümrük yetkilileri, gümrüğün içerisinde böyle bir yere ihtiyaçlarının olmadığını belirterek yeni bir ihale açılmasının uygun olmayacağını istemişler. Öte yandan, mevcut tesisin yanına bazı kişiler de ihalede verilen yer gibi bir yer açmış faaliyetini güzel bir şekilde sürdürmüşler. Ne güzel değil mi? Bir yanda ihaleye girip devlete para kazandıran, bir yanda da bazı kişiler aracılığıyla gecekondu gibi işletme kuran uyanıklar. Şimdi ne oluyor da ihale parasını düzgün şekilde ödeyen bu kişinin ihalesinin iptali isteniyor anlayan varsa beri gelsin?

Var mı sorularıma cevap verebilecek olan?

Ey yetkililer; şimdi sorularıma cevap verecek bir muhatap arıyorum. Tabii bu muhatapların arasında İstanbul Gümrük ve Ticaret Müdürlüğü yetkilileri başı çekiyor.

Arkadaşlar, ey yöneticiler; “Devletin her yıl belirli bir şekilde artışı sağlanan ihale ile Erenköy Gümrüğü’nde vermiş olduğu çay ocağı ve büfenin bu gelirinden nasıl mahrum edersiniz? Öte yandan iddiaya göre, yasal olmayan bir şekilde buna benzer bir tesisin açıldığı iddia edilen o tesiste, böyle bir gelir var mı? Bence yok. Yalan mı Allah aşkına? Zaten bu tesisin elektrik-su gibi ihtiyaçlarının da iddiaya göre Erenköy Gümrüğü tarafından ödendiği belirtiliyor. Doğru mu? Yanlış mı? Var mı açıklayacak biri?

Bu ve benzeri soruları çoğaltabilirim ama olay ortada kabak gibi çok net ve açık bir şekilde duruyor. Amaç bazı kişi ve kişileri kollamak olsa gerek. Aylık ödemesini yapan, yanında insanlar çalıştıran, vergisini veren ve yaptığı işten dolayı elektrik ve suyunu kendi ödeyen bu mükellefin durumuna da herhalde bir cevabınız olacaktır. Benim son edindiğim bir bilgi ise, tesisi işleten FERHAT BERAN adlı şahsın İSTANBUL Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na başta İstanbul Gümrük Ve Ticaret Bölge Müdürü TEVFİK USTA olmak üzere, diğer yetkililerle ilgili olarak suç duyurusunda bulunduğudur. Gelişmeleri bekleyip, göreceğiz. Konunun takipçisiyim bilginiz ola!..

'Ah Mersin Vah Mersin'

Mersin Gümrükleri’nde bugünlerde önemli bir konu her yeri kasıp kavuruyor. İddiaya göre; bir muayene memurunun ortaya çıkarttığı vurgunu Maşallah herkes sahiplenivermiş! Olay ortaya çıkınca herkes kendine pay çıkartıvermiş. Ama gelin biz bu işin doğrusunu yazalım:

Playstation Vurgunu

Olay şu değerli okurlar: Bazı ithalatçılar Mersin Gümrüğü’nden piyasa değeri 700-800 TL arasındaki playstationları düşük kıymetle yani 10-15 dolar arasında beyan etmek üzere sahte TSE belgesi ile ithal ederler. Bu ithalatlar, dürüst ve namuslu bir muayene memurunun dikkatini çeker. Memur, evrakları sıkı bir incelemeye alır. En önemlisi de, TSE belgelerini karşılaştırır. O zaman gümrüğe ibraz edilen TSE’nin gümrüğe gönderilen belgenin birbirini tutmaması üzerine olay ortaya çıkar. İşin aslı işte budur. Peki! Ya bu vatan evladı olmasaydı ne olurdu? Hadi bu soruyu da Mersin Gümrüğü yetkililerine soralım; “Arkadaşlar bu muayene memuru olmasaydı, bu olay ortaya çıkacak mıydı? Bu işte bir görev zafiyetinden söz etsek yalan demiş olur muyuz? Duyamadım efendimmm.”

ÇİN KUMAŞI GÜMRÜKÇÜYÜ VURDU!

Çin-Avrupa-Türkiye Kaçak Kumaş Hattı başlıklı yazım, büyük ses getirdi. Bu köşe yazıma konu olan İzmir Gümrük Müdürlüğü’nde müdür değişikliğine gidildi. Bazı görevlilerin ise, görev yeri değiştirildi. Yani Çin’in kumaşı gümrükçüyü de vurdu. Bu arada yazımdan dolayı bana posta yoluyla gönderilen çok ciddi bir takım iddiaların yer aldığı mektuplar geldi. Bunları da enine boyuna inceledikte sonra, siz değerli okurlarıma aktarmaya çalışacağım.

“Vurgunu canlı yayında anlatacağım”

Başta Karadeniz TV’de yapacağım programda, gündem oluşturacak önemli bir dosyayı açacağım. Son yılların en büyük hayali ihracatı olan 100 Milyonluk Vurgu’ndaki son çıkan raporu görüntüler eşliğinde açıklayacağım.

Bu kaçakçılık olayında yargılanan kişilerin, Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı içerisinde makam odalarında nasıl cirit attıklarını da hiçbir basın kuruluşunda yer almayan çarpıcı görüşmeleri de ve Orta Anadolu Gümrük Ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı tır gümrük müdürlüğünde bu konuyla olup bitenleri de tüm belgeleri ışığında açıklayacağım. Kendi köşemde de tabii ki, bu çok çarpıcı dosyayı ele alacağım.

Geçen hafta katıldığım ‘Mercek Altında!’ programında, Bir İstanbul Masalı’nın bir bölümünü aktarmaya çalışmıştım. Masalın en çan alıcı noktasını da, yine bu programda tüm ayrıntılarıyla açıklayacağım. Bekleyin!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum