
Köylerde İmece Usulü Yapılan İşler, Toplumsal Kaynaşmayı Sağlıyor
Almanya Karlsruhe Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Andrea Kronenthaler, Anadolu kırsal alanda ve köylerde imece usulü yapılan işlerin toplumsal kaynaşmayı pekiştirdiğini söyledi. Anadolu'da kırsa
Anadolu'da kırsal alanda sosyal yardımlaşma ve kaynaşmanın 11 asırlık bir gelenek olduğunu ifade eden Andrea Kronenthaler, düğünlerde, asker uğurlamada, mevlit, cenaze, dini ve milli bayramlarda imece usulü yapılan işlerin birlikte hareket etmeye güzel bir örnek olduğunu ifade etti.
Antalya'nın Manavgat, Serik, Gazipaşa, Gündoğmuş, Akseki, Elmalı, Kaş, Korkuteli ve İbradı ilçelerinin 28 köyünde ' Anadolu'da Kırsal Alanda Toplumsal Birliktelik ve İmece Usulü Yardımlaşma' konulu çalışma yaptığını belirten Kronenthaler, komşuluk, misafir ağırlama, karşılıksız ikram etme ve gönüllü birlikteliğin çok kuvvetli olduğunu vurguladı.
Köylü kadınların imece usulü yapılan işlerde birbirini dinleyerek rahatladığı işin hamur yoğurma ve yufka ekmek açımı olduğunu anlatan Kronenthaler, böylece kırsal alanda yaşayan kadınların toplu bir iş yaparak birbirlerini dertlerini dinleme ve çözüm bulma mekânı olduğunu kaydetti.
Kronenthaler, 28 köyde yaptığı çalışmalarını tamamladığını ve önümüzdeki günlerde çalışmalarını Almanya'da rapor haline getireceğini dile getirdi.
Köylerde imeceyle yapılan işlerle ilgili çalışmasını Cihan Haber Ajansı'na değerlendiren Kronenthaler, Elmalı, Manavgat, Gündoğmuş, Korkuteli ve Akseki ilçelerinin 8 köyünde 5 asırlık geleneklerini sürdürdüğünü aktardı.
Kronenthaler, şunları söyledi: "Anadolu ve Antalya bölgesi kırsal alan köylerindeki toplumsal birliktelik çok kuvvetli. Bu toplumsal birliktelikteki kuvvetli bağ asırlık gelenekten geliyor. İnsanlar acılı günlerinde acılarını, mutlu günlerinde mutluluklarını paylaştığı için kaynaşma kültürünü sürekli muhafaza etmiş. Paylaşma kültürü kuvvetli olduğu için insanların kazançları çok düşükte olsa yüzleri gülüyor. Köyden şehre göçle bu bağ kopmuş. Bu kopuş Avrupa ülkelerinde kırsal alanda şehre göçüşlerde de var. Avrupa ülkelerinde uzun yıllar çalıştıktan sonra emekli olan ve geri dönen Anadolu insanının köyünün asırlık geleneğini sürdürmesi, geleneklerine bağlılığına en güzel göstergedir."
Kronenthaler, imece usulü yardımlaşmada Anadolu insanını tanımada Türk bayan gazeteci yazar Nezihe Araz'ın Bozkır Güzellemesi isimli kitabından faydalandığını açıkladı.
Kronenthaler, eşinin Türk olmasından ötürü yılın belirli aylarında Antalya'nın Manavgat ilçesi Side beldesinde yaşadığını ifade etti.
(CİHAN)


HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.