1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. MERSİN gümrüğü, mahkemeye karşı!
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

MERSİN gümrüğü, mahkemeye karşı!

A+A-

ESENDERE BOMBASINI PATLATIYORUM!...

MERSİN GÜMRÜĞÜ, MAHKEMEYE KARŞI!

-İSTANBUL’DA İLGİNÇ BİR MAHKEME-

        DAVACI MÜDÜRLÜK / DAVALILARI ÇALIŞANLARI

‘MUZ’DA BÜYÜK VURGUN’

Önce bir duyuru ile girelim bu haftaki yazımıza.. Tabii siz okurlarıma bir de tavsiyem olacak! Biliyorsunuz özellikle geçen hafta ulusal basındaki bazı gazeteler ESENDERE GÜMRÜĞÜ ile ilgili olarak haberler yayınladı. Bu gümrüğümüzde yaşanılan skandal boyutundaki haberleri manşetten veya birinci sayfalarından okurlarına aktardı.. Ulusal gazetelerin sütunlarına yeni taşıdığı bu gelişmeleri beni yakından takip eden okuyucularım çok iyi bilirler ki ben aylar önce tefrika halinde yayınladım. Etki Haber’deki köşemde Esendere Gümrüğü’nde yaşanılanları anlatıp, devletimin yöneticilerine kamu görevi yapan bir gazeteci olarak uyarılarda bulundum.

TAKDİR SİZLERİN!..

Şimdi izin verirseniz, bu gümrüğümüzle ilgili son noktayı da ben koymak istiyorum. Siz okuyucularıma önümüzdeki yazımda Esendere Gümrüğü’ndeki tüm müfettiş raporlarını ve bakanlık yazışmalarını belge belge aktaracağım. Tabi yorumu da siz değerli okuyucularımın takdirine bırakacağım. Kimin haklı kimin haksız olduğuna sizler karar verin!

Mersin Gümrüğü bir türlü durulmuyor!!

Gelelim bu haftaki yazımıza.. Efendim yazımızın ilk konusu şu bizim Akdeniz’in incisi Mersin’deki gümrüğümüz. Bakın size bu gümrüğümüzün yaptığı bir icraatı ve icraattan sonra yaşanılanları anlatayım da bir görün.

Mersin’de bir gümrük müşavirlik firması ile ilgili olarak Gümrük Ve Ticaret Müfettişi Zübeyir Apak tarafından düzenlenen 17.08.2012 tarih ve 134/4 sayılı raporda;

RAPORUN ASLINDAN ALINMIŞTIR!

Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü’nce düzenlenen fezlekelerde, kaçakçılığa konu eylemler çerçevesinde haklarında takibatta bulunulması talebiyle ilgili başsavcılıklara suç duyurusunda bulunulan gümrük müşavirleri hakkında 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun geçici 6.maddesi uyarınca değerlendirme yapılmadığının görüldüğü ve disiplin yönünden idari işlemlere başlanılması talimatlandırıldığından, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’nce düzenlenen 02.03.2011 tarihli 2011/857 sayılı fezleke konusu temsilcisi olduğunuz ORKİDE DIŞ TİC. PAZ. SAN. LTD. ŞTİ. firması adına Mersin Gümrüklerince onaylı IM033452-21.09.2010 sayı ve tarihli SDG beyannamesinde “ARMANİP MUMSU MALZEME” olarak beyan edilen eşyalarla ilgili olarak dış ticaret standardizasyon tebliğinin 9. maddesindeki ek 2/a ve ek 2/b sayılı listelerde yer alan atıkların serbest bölgeler dâhil Türkiye Gümrük Bölgesine girişi yasaktır hükmü kapsamında Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı Kabahatler Bürosu nezdinde suç duyurusunda bulunulduğu ve şirketin de buna itiraz ettiği ve firmanın lehine itirazın mahkemece kabul edildiği, ancak Orta Akdeniz Gümrük Ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün 17.12.2012 gün ve 3250-15686 sayılı yazılarıyla yukarıdaki firmanın müşavirine yazdığı yazıda;

4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun geçici 6/4 maddesi ile yine Gümrük Kanunu’nun 4458 sayılı geçici 6/2 ve 6/3 maddesi ile ilgili haklarında işlem yapılacağından dolayı 10 gün içerisinde savunma yapmaları gümrük müşavirliğinden istenmektedir.

Sevgili okurlarım, bu konuyla ilgili olarak elimde yukarıda bahsettiğim belgelerin dışında o zaman ki adı Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı olan Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 14.02.2011 gün ve 3882 sayılı yazılarında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun Suçlar ve Kabahatler başlıklı 3. Maddesinde kaçakçılık fiilleri ile söz konusu fiillere ilişkin yaptırımlar (hapis, adli para cezası, idari para cezası) belirtilmiş;

Yaptırımlar ne diyor?

5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 2/1 maddesi ile kanunun karşılığında idari yaptırım uygulanmasının öngördüğü haksızlığın kabahat olduğu 16/1 maddesi ile de kabahatler karşılığında uygulanacak olan idari yatırımların idari para cezası ve idari tedbirlerden ibaret olduğu belirtilmiştir. Bu itibar ile 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun geçici 6/3 maddesinde kaçakçılık suçuna atıfta bulunulmuş olması nedeni ile 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 3. Maddesinde yer alan kabahatler fillini işleyen ilgili gümrük müşavirleri veya gümrük müşavir yardımcıları hakkında söz konusu kanunun geçici 6/3 maddesinin uygulanması mümkün bulunmamaktadır diyor yazı.. Yazının altında kimin imzası var onu da belirtelim hemen. Yazının altındaki imza şuanda Gümrükler Genel Müdürü olan SAYIN REMZİ AKÇİN’ indir.

Sorularımı cevaplar mısınız?

Yazışmalar açık ve net! Durum böyle olunca da bendenize yine soru sormak cevabını da aramak geliyor. Başlayalım mı? Buyurun efendim. Şimdi buradan Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü yetkililerine soruyorum: Genel Müdürlüğünüzün yazısının yürürlükte olduğu bilgisine ulaştım. Yürürlükte olan bir yazı ile ilgili sizin tarafınızdan gümrük müşavir firmasına gönderilen yazı bir çelişki oluşturmuyor mu acaba? Bununla ilgili bir açıklamanız olabilir mi nasıl izah edebilirsiniz bunu bana?

Bir şahıs mahkemeden karar almış! Dikkatinizi çekerim. Bu şahıs mahkeme kararını Zambiya’dan almamış. Yüce Türk Adaletinden ve onun mahkemelerinden almış. Bu kararı göz ardı mı ediyorsunuz? Lütfen hemen bu yazımı okuduysanız, bölge müdürlüğünüzdeki bu tip işlemleri tekrardan gözden geçirin. Geçirin ki daha büyük skandallara imza atmayın. Benden uyarması…

AH BENİM ÇİLELİ ‘AMBARLIM’

Akdeniz’in incisinden boğazın incisi İstanbul’a şöyle bir sıçrayalım. Bakalım orada neler yaşanacak? Ben yazayım siz okuyun. Yakın bir tarihte, Bakırköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde eşyayı sahte belge kullanarak gümrük vergileri ödenmeksizin ithal etmek ve resmi belgede sahtecilik davası başlayacak. Davada önemli iddialar, önemli tespitler var. Peki! Bu davanın davacıları ile davalıları kim biliyor musunuz? Aman başka yerde aramayın ben anlatıvereyim siz dinleyin sevgili okurlarım. Davanın davacıları İstanbul Gümrük Ticaret Bölge Müdürlüğü diğeri ise İRFAN YÜCESOY adlı kişi. Ya davalılar kim? Sakın başka yerde aramayın onları da ben söyleyeyim size.. Ambarlı Gümrüğü’nde çalışan bazı görevliler. Bunlardan bir tanesi gümrük müdür yardımcısı, altı tanesi gümrük muayene memuru ve bir tanesi de tescil memurudur.

Dava takibimde…

Oldukça enteresan geçecek bu davayı takip etmek için yakında İstanbul’un yolunu tutacağım bir gazeteci olarak.. Zaten minik kuşta habire “Aman Aykut bey havalar soğuk. Ben gelemem. Bir atla sen gel İstanbul’a” deyip duruyor. Şimdi minik kuşu kırmakta olmaz zaten. Gidelim İstanbul’a hem davayı takip edelim, hem de minik kuşu bir dinleyelim.

Ancak merakta etmiyor değilim. Çünkü davanın ilginç bir tarafı yukarıda da belirttiğim gibi müştekinin yani davacının İstanbul Gümrük Ticaret Bölge Müdürlüğü, sanık pozisyonundaki kişilerin ise müdürlüğe bağlı memurlar olması.. Ne dava değil mi? Gel de takip etme bu davayı! Ama dava öncesi kritik bir sorum olacak gümrüğün üst düzey yetkililerine.. Acaba, acaba diyorum İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü davanın selameti açısından bu şahısları pasif görevlere çekmeyi düşünmüyor mu?

MUZZZZ GİBİ SOYGUN

Yazımızın başına, bir duyuru ile başladık ya hadi sonunu da öyle bitirelim. Size haftaya birde muz soygunu yazacağım. Vallaha birileri muzdan vuruyor devletimi… Muz Ticareti ile uğraşan adı bende saklı olan bir şahıs, Bakan Hayati Yazıcı’ya gönderdiği şikâyet dilekçelerinde; Mersin Serbest Bölgeden tırlarla Gürbulak Sınır Kapısı üzerinden İran’a transit edilen muzların Esendere Sınır Kapısı kullanılarak otobüs, minibüs, doblo diye tarif edilen küçük araçlarla haftalık 20 bin-30 bin koliye varan miktarlarda ticari mahiyette yolcu beraberi kapsamında kaçak olarak yurda sokulduğu ihbarını yapmış! Bu konuyla ilgili olarakta devletin müfettişi güzel bir rapor yazmış. Biraz merak edin bakalım, biraz da beni özleyin. Yeni yazımda görüşmek üzere sağlıcakla kalın…

YAZARIN NOTU: Elimde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bilgi işlem muhabere elektronik daire başkanlığı alım ihaleleriyle ilgili olarak bir takım iddialar var! Araştırmamı tamamlandığım an, bu konuyu da yine bu sütunlarda ilk olarak sizlerle paylaşacağım.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
17 Yorum