1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. OYUNUN ADI GLOBAL TEMİNAT
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

OYUNUN ADI GLOBAL TEMİNAT

A+A-

OYUNUN ADI GLOBAL TEMİNAT

- ŞİMDİ TEK YUMRUK OLMA ZAMANI -

SİGARA OPERASYONU MU? ŞOV MU?

Memleket yangın yeri! Her gün al bayrağa sarılı gencecik bedenler toprak oluyor. Fidanlar, kahpe kurşunlara, tuzaklara yenik düşüyor. Dayanmak, sabretmek insanüstü bir gücü gerektiriyor. Tüm bunlar yaşanırken ülkeyi yönetenler veya yönetime talip olanlar ise bir kısır döngü içerisinde, sanki bu tablo yaşanmıyormuş gibi ne bir koalisyon hükümeti kuruyor, ne de ortak bir payda da buluşuyor. Canım ülkem terör sarmalı içerisinde adeta yitip gidiyor.

ŞİMDİ TEK YUMRUK OLMA ZAMANI

Türküyle, Kürdüyle, Çerkeziyle, Lazıyla herkesin aklını başına toplama zamanı şimdi. Bu güzel ülke üzerine kanlı oyunlar oynayan süper güçlere tek yumruk olma zamanı şimdi. İçim kan ağlıyor, kahroluyorum. Yapacağım, elimden gelen tek şey ise dua etmek. Allah'ım sen yurdumu kötü emelli insanlardan koru. Akan kardeşkanını biran evvel durdur.

Sevgili okurlarım, işte bu ruh haliyle sizlere yeni bir yazı hazırladım. Birbirinden ilginç konuların yer aldığı yazımı ülkede yaşanan terör karmaşası adı altında mutlaka satırı satırına okumanızı isterim. Çünkü yazacaklarım bu ülkeye terör olayları gibi aynı zararı veriyor ve ülkemizi yıpratıyor.

OYUNUN ADI GLOBAL TEMİNAT

Gümrük'te Ali Cengiz Oyunları hiç bitmez. Ya da biri bitse bir diğeri hemen uygulamaya konulur. İşte! Şimdi oynananın adı da'Petrol Ürünlerinde Global Teminat Oyunu'  Peki! Bu oyun karşısında devlet ne yapmıştır? Girelim hemen konuya.

Petrol ürünlerinde global teminat oyununun bazı gümrüklere sıçraması üzerine, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Teftiş Kurulu harekete geçti. Konu bir hayli detaylı olunca bu işin perde arkasını aralamak üzere tam iki müfettiş görevlendirildi. Olayı araştıran müfettişler bir ay süren çalışmaları sonucunda, Körfez Petrokimya Gümrük Müdürlüğü'nce 1441140000000148 nolu global teminat numarası ile 30.09.2014 tarihinde işlenen 854127 teminat numaralı, 20.000.000.tl lik, 16.12.2014 tarihinde ise 854526 teminat numaralı 80.000.000.tl lik işler tüm dosyalarda yapılan aramalara rağmen dosyalarda bulunamamış. Peki! Bulunamayan, yani işin özü nedir? Kısacası sevgili okurlar, ya da iddiaya göre diyelim. 3250570284 vergi numaralı Ege-oil Akaryakıt Ürünleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi adına teminat mektupları kuş olup kanatlanmış.

DURUN DAHA BİTMEDİ…

Yok, yok acele etmeyin. Anlatacaklarım daha bitmedi. Relaks lütfen. Yine aynı firmanın Doğu Marmara Bölge Müdürlüğü'nde yapılan araştırmada ise, Samsun Gümrük Müdürlüğü’nce 1455010000000006 global  teminat numaralı 227.500.000 tl'lik  teminat olduğu ve toplam  337.500.000 tl   olmayan sanal hayali veri girilmiş. Bu teminatla Samsun ve İzmir’den yüklü miktarda ithalat yapıldığı iddialar arasında... Bana gelen yoğun bilgiler bu yönde. Ayrıca Doğu Marmara Bölge Müdürlüğü’nce Körfez Petrokimya Gümrük Müdürlüğü’ne verilen teminatların doğru bir şekilde girilip girilmediğini BİLGE sisteminde taranması neticesinde, bazı firmaların teminat eksiği tespit edildiği bununda yaklaşık 100 MİLYON TL olduğu açığa çıkar.

DERİNE İNİLDİKÇE BATAKLIK ORTAYA ÇIKAR

Hepsi bu mu? Hayır! Sevgili okurlarım. Yukarıda da dedim ya ülkemizi yıpratan, yoran, canımızı acıtan sadece terör olayları değil! İşte bu anlattıklarım da en az o musibet kadar tehlikeli. Devam edelim. Müfettişler konuyu derinlemesine soruşturdukça ortaya tam bir bataklık çıkar. Körfez Petrokimya Müdürlüğü'nün ortaya çıkardığı AS GOLD-OİL Akaryakıt Dağıtım Sanayi A.Ş'nin,  v.n.086 049 2194 firması adına işlem gören 05.08.2015 tarih ve ım 013705 sayılı serbest dolaşıma giriş beyannamesindeki global teminatın bilge sistemine giriş işlemlerinin Çeşme Gümrük Müdürlüğü’nden yapıldığı anlaşılır. Çeşme Gümrüğü’nde görevli muayene memurunun şifresi ile 05.08.2015 tarihinde teminatlarda sıfır atılarak yükseltilen girişlerin olduğu örneğin softoil firması adına 50.000 den 50.000.000 TL yapılmış global teminat girişi olduğu müfettişlerin gözüne kapı gibi çarpar.  Bu işlerin beyanname tescili ile aynı gün organize bir şekilde yapıldığı, toplam 10.000.000-TL olarak serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescil edildiği, daha sonra girişi yapılan teminatın kullanılmasını müteakip 07.08.2015 tarihinde teminat girişini yapan müdürlükçe mezkûr teminat işlemine bloke konulduğu bilgisine ulaşılır.

İTHALAT İŞLEMİ DURDURULUR

Bilge sisteminde 10.000.000.TL olarak girişi yapılan global teminatın kullanılabilir miktarın 10.000 TL kaldığı kayıtlıdır. Körfez Petrokimya Müdürlüğü'nce tespit yapılması üzerine teslim aşamasına gelmiş petrol içeriği 947 ton eşyanın, teslimi yapılmayan 835 tonluk kısım için ithalat işlemleri durdurulmuştur. Nasıl vurgun değil mi? Doğruysa inanın şeytanın bile aklına gelmez bu işler.

Sizlere elimdeki bilgi ve belgelerin ışığında global teminatla gümrüklerdeki vurgunu açıklamaya çalıştım. Bu konu daha çok su götürür benden söylemesi. Bu teminat olayını ortaya çıkaran Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü çalışanları da ayrıca yürekten kutlarım. Namusunuz, şerefiniz ve onurunuzla bundan sonra da nice olayları ortaya çıkaracağınızdan en ufak bir kuşkumun olmadığını belirtirim.

Dip Not: Şimdi bu işlerde muayene memurları hemen savunmaya geçecekler. “Şifremizi çaldılar” diye hatta “ben yurt dışına gitmiştim şifremi çaldılar” bile diyeceklerdir. Birde gümrüklerde yancılar var; bu yancılar muayene memurlarının yanında dolaşırlar sakın ola bu teminatları yükseltmiş olmasınlar?

‘BU NOT ÇOK ÖNEMLİ’

Bundan önceki yazımda bahsettiğim 13.07.2015 tarih ve 124376 sayılı ithalat beyannamesi ile ilgili olarak tarafıma gönderilen bilgi notunun önemli bölümlerini aktarmak isterim sizlere.

‘Bahse konu beyannamenin bayram öncesine rastlaması nedeniyle firmanın gümrük işlemlerini takip eden kişinin tartı fişini almadan konşimento üzerinden tescil yaptırdığı, bunun da insani bir hata olduğu, yazımın içeriğinde bahsettiğim 7 tonluk eksikliğinin aslında brüt 5 ton olduğu, eşyanın gözetime tabi olması nedeniyle brüt kiloda 8 dolar kıymet konulmuş. Bir önceki yazımda sözünü ettiğim eksik verginin de ödendiği, işlerini yaptıkları firmanın bu tip olayların içinde olamayacağını da bana gönderilen notta yazmaktadır'

Bizim meslek böyledir. Yanlıştan dönmek, doğruyu yazmak. Kamuoyunu aydınlatmak olmazsa olmazlarımızdandır. Gazetecilik etiği gereği bu notu ya da bu açıklamayı sütunlarıma taşıma gereği duydum.

YALNIZ BİRİ BU YÜKÜ KALDIRABİLİR Mİ?

Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nde şu anda 6 bölge müdür yardımcısı görev yapmakta. Bu herkesçe malum. Bunların içlerinde biri başta personel olmak üzere çok sayıda şubeden sorumlu olarak görev yapıyor. Hatta bu kişinin görevleri arasında bölge müdürlüğüne intikal eden olayların kaçakçılık olup olmadığının tespiti de yer almakta. Hatırlarsanız, Nevzat Er döneminde sözünü ettiğim bölge müdür yardımcısı bisiklet ithalatı ile ilgili evrakları kaçakçılık müdürlüğüne göndererek işlem başlatmıştı. Şimdi sormak istiyorum Sayın Bozkuş, bu kadar yardımcınız varken, bu arkadaşa bu denli yük bindirmeniz doğru mu? Cevabınız varsa buyurun bekliyorum.

İSTANBUL'DAKİ GÖREVLENDİRMELER

İzninizle devam etmek istiyorum. Sayın Bozkuş, Nevzat Er döneminde bölge müdürlüğüne alınan muayene memurlarını kritik gümrüklerde görevlendiriyor. Umarım ve duacınızım ki bu kritik, özellikli yerlere yapılan görevlendirmeler İnşallah ilerideki dönemlerde bir takım sıkıntıya neden olmaz. Anlamışsınızdır herhalde...

SİGARA OPERASYONU MU? ŞOV MU?

Bu düşünce yalnız benim değil! Aldığım bilgi ve bana anlatılanlara göre gümrük muhafazanın son dönemlerde Türkiye’de yapılan büyük çaplı sigara operasyonu adeta şova kurban edildi. Bu operasyon için dört aya yakın gecesini gündüze katan ekipler, bakanın açıklama yapacağını beklerken alın terleri birden internet sitelerine haber olarak düşmeye başladı. Operasyonun polis tarafından yapıldığı hatta operasyonun gümrük muhafazaya yönelik olduğundan bile bahsedildi. Anlayacağınız sevgili okurlar tek beklentileri 'Aferin' olan gümrük çalışanlarının operasyonu bakanın geç açıklama yapmasından güme gitmiş oldu.

BU MONTLAR BİLDİĞİNİZ MONTLARDAN DEĞİL!

Bir mont olayı yaşanıyor ki, İstanbul'da sormayın gitsin. Bakın anlatayım yazımın son bölümünde siz değerli okurlarıma. Bundan yaklaşık bir yıl önce İstanbul Ambarlı Gümrüğü’ne getirilen montlar, laboratuara gönderilmiş ve uygun çıkmayınca da ithaline izin verilmemiş. Ancak iddia odur ki, bu montları diğer gümrüklerden kaplamasız montlar kaplamalı ithal ediliyor. 'Niye bu yol izleniyor?' diyecek olursanız, yüzde 30 vergiyi ödememek için.

SÜPER İDARECİLER

Ankara Gümrüğü’nde görevli bazı idareciler, hayvan tırlarıyla ilgili refakat görevi yapıyorlar. Hatta bu konuyla ilgili olarak bir müfettişin hazırladığı raporda, süper yöneticinin biri aynı gün hayvan tırını Afyon’a ve Muş’a götürdüğü de belirtiliyor.

YAZMAYA DEVAM

Ah sevgili okurlarım ah. İçim yanıyor. Bir yandan körpe bedenler kahpe mermilere, tuzaklara şehit düşüyor. Aha işte bir yandan da en az terör olayı gibi devlete zarar veren bu entrikalar yaşanıyor yurdumda. Peki, susacak, sinecek miyiz? Asla. En azından ben kendi adıma konuşayım asla ve asla. Yazmaya devam...

 

-YAZARDAN SON DAKİKA FLAŞ NOTU-

İSTANBUL ATAMALARINDA SÖZ SAHİBİ OLAN BATMANLI İŞ ADAMI KİM? YENİ YAZIYI BEKLEYİN!..

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum