1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. RAHATSIZLIĞINIZ NEDEN BEYLER?
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

RAHATSIZLIĞINIZ NEDEN BEYLER?

A+A-

RAHATSIZLIĞINIZ NEDEN BEYLER?

HABUR’DA TRAJİ KOMİK KAÇAKÇILIK

‘KARTAL-PENDİK’ GİTTİK GELDİK SİZE MAZOT GETİRDİK!

MİNİBÜSLÜ AKARYAKIT  VURGUNU

Hatırlatmama gerek yok. Yazılarımı takip eden birçok okuyucum, yazılarımda bana gönderilen maillere yer verdiğimi çok iyi bilir. Söze bu noktadan girmişken, şu ayrıntının da altını önemle çizmek isterim. Köşemde işlediğim okuyucu mailleri, sadece beni veya yazdığım yazıyı beğenenlerin maillerinden oluşmaz. Bu maillerin birçoğu yazımı veya beni eleştirenlerin mailleridir. Öyle ya beni okuyucum eleştirecek ki, kamu hizmeti yapan ben de hatamı düzeltip sizlere daha sağlıklı yazılar yazabileyim. Amaaa bir de öyle mailler var ki, o mailin size neden atıldığını daha okumaya başlayınca anlıyorsunuz. İşte aşağıda ki Ahmet Yavuzoğlu adlı bir kişinin mailin de olduğu gibi. Bakın ne diyor Yavuzoğlu mailinde;

İşte O Mail

“Sayın Kalaycı son üç yazınız İstanbul Gümrükleri yönetimini methiye şeklinde geçiyor.  İnşallah değişir bu tutumunuz. Topluma vermiş olduğunuz dürüst yazar imajı zarar görüyor. Ambarlıda yakalanan sigara sadece 1 konteyner. Ayrıca tesadüfen sistem tarafından kırmızıya düşürülmesi ve o an orada düzgün bir muayene memuruna denk gelmesi sonucu yakalanmıştır. Başka sigara yakalaması var mı? Yok. İddia edildiği gibi yönetimin başarıda, yakalama da payı yok. Diğer operasyonda yakalanan saatler ise emniyet tarafından yakalandı. Sadece tutanağı gümrük tuttu” Ahmet Yavuzoğlu

ÇAMUR AT İZİ KALSIN!

Şimdiii! Sevgili Yavuzoğlu bana göre sizin yaptığınız ‘Çamur at izi kalsın’ın ötesinde bir şey değil! Ya yapılan operasyonları bilmiyorsunuz ya da sizi BİRİLERİ pilli bebek gibi kurmuş. Bakın siz diyorsunuz ki “Var mı başka yakalama?” Var tabii Sayın Yavuzoğlu ben yazayım sen oku. Ya da seni kuranlara okut.

İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün bağlantı müdürlükleriyle ile Gümrük Muhafaza Kaçakçılık Ekiplerinin 2014 yılının Ocak ayında müşterek bazen de bağımsız olarak yaptıkları operasyonlar şöyle:

- 07.01.2014 günü Ambarlı Gümrüğü’nde tepsi beyan edilen dört konteynırda yapılan araştırmada, beyan harici tam 9 Milyonluk kaçak yabancı menşeli sigara operasyonu.

- Bavul seti beyan edilen konteynırda, 23 Milyonluk saat operasyonu.

- Gümrüğe mandal diye beyan edilen ama araştırma sonucunda mandalların arasında ele geçirilen, 1.5 Milyon liralık Marlboro sigarası yakalama operasyonu.

- Haydarpaşa Gümrüğü’nde kimyasal çuval olarak beyan edilen konteynırda, 1.492 Milyonluk spor ayakkabısı ve parfüm yakalaması.

- AHL Kargo Gümrük Müdürlüğü’nde sahte belge ve imzalarla düzenlenen evrakla  piyasa değeri tam 3 Milyon olan  5.263 adet cep telefonu operasyonu. Ayrıca bu operasyon sonrası yapılan araştırmada, bu sistemin daha önce dört defa yapıldığı da ortaya çıktı! (sahte belge ve imzalarla)

- Yine AHL Kargo Gümrük Müdürlüğü’nde piyasa değeri 1 Milyon Lira olan 4.435 adet muhtelif kol saati operasyonu

- Bunun yanı sıra AHL Yolcu Salonu’nda uyuşturucu yakalaması

- Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yapılan kaçakçılık operasyonları

- İstanbul Gümrükleri’nde insan kaçakçılığı operasyonları

Görüyorsunuz yazdıkça bitmiyor. Dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu yakalamalar, 1-2 yılda değil sadece 6 ayda yapıldı. Var mı daha önce saat yakalaması İstanbul Gümrükleri’nde? Yok değil mi! O zaman Sayın Yavuzoğlu üzüm veren bağı taşlamamak lazım yanlış mıyım?

Sevgili okurlarım, ayrıca şu bilgileri sizinle paylaşmak isterim. Bu başarılı operasyonlardan sonra ne oldu biliyor musunuz? Sigara ve telefon kaçakçıları tabir-i caizse şapa oturdu. Başları ellerinin arasında ne yapacaklarını düşünüyorlar kara kara. Akıllarına eski yöntemler geliyormuş şerefsizlerin. Yani bölge müdürünü göndermenin çarelerini arıyorlarmış. Denizkızı kadar güzel, lüks yatlarında ve otellerde anlatıyorlarmış yandaşlarına yardakçılarına bu girişimlerini. Avuçlarını yalarlar bende söylemesi…

YAZMAK BOYNUMUN BORCUDUR!

Artık işler eskisi gibi değil! Boşuna kuyruğunun gölgesini yakalamaya çalışan itler gibi dönüp durmasınlar bu tosunlar. Artık karşılarında dik duran bir bakan ve beraberinde çalıştığı mesai arkadaşları var. Bilmem anlatabildim mi? İşte yukarıda anlattığım o mail de, bu kişiler veya uzantıları tarafından gönderilen maillerden sadece biri. Son dönemdeki operasyonları kaleme aldığım ve bu nedenle imajıma zarar verdiğimi söyleyenler hata içerisindeler. Bakın bu kişilere bütün açık yürekliliğimle şunu söylemek istiyorum. Sevgili arkadaşlar eğer bu övdüğüm kişilerin inanın bir yanlışlarını göreyim, işte o yanlışları yazmakta boynumun borcudur.

HABUR’DA MİNİBÜSLÜ VURGUN

Habur Gümrüğü’nde bugünlerde traji-komik vurgun olayları yaşandığına dair iddialar geliyor kulağıma…  Şöyle ki, eskiden Habur’dan her gün Irak’a bir takım kişiler minibüsleriyle gider; Irak’ın Türk Sınırına yakın yerleşim merkezi Zaho’dan ucuz mazotu deposuna doldurur; Türkiye’ye girince de kendilerini bekleyen alıcılara satar ve yakıt iç piyasaya sürülürdü.

İşte bu vurgun ayyuka çıkınca devlet konuyla ilgili olarak ciddi yaptırımlara gitti. Alınan en önemli önlem ise, ayda dört seferden sonra  getirilen mazota vergi yazılması oldu. Amaaa durur mu hırsızlar illaki çalacaklar. Duyduğuma göre, akaryakıt kaçakçıları bu önlemi delmişler! Nasıl mı? Aynı filmlere konu olabilecek şekilde…

Bilir misiniz bilmem bir minibüsün deposu 80 litre akaryakıt alır. Ama bugünlerde hemen bütün minibüslerin deposu 80 değil 200 olmuş. Yani minibüse günde  dört geçişten sonra hatta ayda 30 geçişten sonra 80 litre standart depo cezası kesiliyor. Ama bizim tosunların depoları kaç litre alıyor? 200. Peki aradaki fark ne oluyor? Cebe indiriliyor. Aldığım son bilgiye -ki bu bizim Minik kuş’un getirdiği bilgidir- minibüslerle yürüyen bir rafineri oluşturulmuş!! Şunu önemle belirtmek istiyorum; bu konuyla ilgili bilgisi olana sitemizin sütunları sonuna kadar açık. Lütfen beni ve tabii ki devletimizi bilgilendirin.

Bu Konu ‘Önemli’

Yazımın sonunda sizlerle paylaşacağım konu ise bir hayli enteresan. Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluğundaki Esenboğa Gümrük Müdürlüğü’ndeki dâhilde işleme kapsamında ithal edilen Dövme Titanyum cinsi eşya işlendikten sonra uçak parçası haline getirilmektedir. Bu tür bir dâhilde işleme izni basit montaj ve işçilik  gerektirmeyip, yeni bir ürün meydana getirildiğinden dolayı ithal izni Ekonomi Bakanlığı’ndan  alınması gerekiyor. Ayrıca verilen bu izinlerde, fire oranları ihraç edilecek miktar ikincil işlem görmüş ürün ve bunun oranlarının doğru belirtilmesi gerekiyor. İkinci işlem görmüş ürünlerinin ne olduğu ayrı bir beyanname ile ne tür işlem gördüğünün bildirimi gerekiyor.

Ne yazık ki, bu prosedüre uyulmayıp izni yanlış yerden almaya ısrarla çalışan hatta alan firmaların olduğu bana ulaşan bilgiler arasında... Oysa ki prosedür çok açık ve net. Bu tür bir ürünün fire oranları ve ikincil işlem görmüş ürünlerin ne olacağı Ekonomi Bakanlığı tarafından belirlenmesi gerekiyor. Bu ürünün gümrük vergilerinin yüksek oluşu, bundan artan ürünlerin ne olacağı konusunun daha önemli olması sonucunu doğuruyor. Yazıma konu olan firma, bahse konu izni Ankara Gümrük Müdürlüğü’nden almaya çalışmış. Alamayınca yönünü Esenboğa Gümrük Müdürlüğü’ne çevirmiş. Ve ne hikmettir ki, bu gümrüğümüzden tereyağından kıl çeker gibi işini halletmiş.  Bakın beyler bu işler defalarca yapılıp devlet vergi olarak zarara uğratılmıştır.Tarafıma gönderilen bilgi ve belgelerin ışığında, bu konuyu gündeme taşımayı önemli gördüm. Bu konuyla ilgili görev ihmali olan personeli ortaya çıkarmak ise tabiî ki yetkilerin görevi.

BANA DEĞİL, O ZAMAN Kİ MÜDÜRE SORUN!..

Tam yazıma son verecekken aha size bir mail daha. Mahmut Serkan göndermiş ve o da şöyle diyor:

“Sayın Aykut bey sürekli konularınızda sigarayı işliyorsunuz, tamam güzel bravo tebrikler. Ama Esenyurt'ta bir depoda şans eseri yakalanan ''sigaraları'' kimlerin imzaladığını ve o şahısların şuan nerede çalıştığını biliyorsunuz değil mi? Aylarca yazsanız şurada sigara yapılmıyor diye sorarlar adama o zaman bu şahıslar neden şuralarda buralarda’ diye..” M.Serkan

İşte Sana Cevabım:

Değerli okurum, ‘İstanbul Esenyurt’ta tesadüf  yakalandı’ dediğiniz sigara konteynırları 155 Polis İmdat’a giden ihbarla ortaya çıkmıştır. Daha sonraki aşamasında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube görevlileri devreye girerek Ambarlı Gümrüğü’ndeki seccade olarak beyan edilen konteynırlardaki sigaraları ortaya çıkarmışlardır. Kalan üç konteynırda da, seccade yerine sigaraları da Gümrük Muhafaza Kaçakçılık Ekipleri ortaya çıkarmıştır. Ambarlı Gümrüğü’ne seccade beyan edilen  Sarı Hat’ta işlem gören  konteynırların işlemlerini yapan kişilerin nerede çalıştığını sormuşsunuz. Çok değerli okurum, onu bana değil, olayın ortaya çıktığı dönemdeki bölge müdürlüğü yetkililerine sormanız gerekir. Ama senin bir bilgin varsa köşemin her satırı sana da açık bilgin olsun...

-YAZARIN NOTLARI-

1-) Sevgili okurlarım, tam köşe yazımı bitirmek üzereyken Ambarlı Gümrüğü’nde silah operasyonu yapıldığı bilgisine ulaştım!

2-) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın merkez birimlerinden birinde, 27 Mayıs 2014 günü saat 18.30’da servis minibüsüyle kaza geçiren personeliniz var mı yok mu? Kazaya karışan minibüs ‘C’ plakalı mıdır? Personelin sağlık durumu şuan ne âlemdedir?

3-) Bundan önceki yazımda, kısaca bahsettiğim Şal İthalatı’yla ilgili olarak çok çarpıcı yazımı bekleyin!..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum