1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. SİGARA KAÇAKÇILIĞINDA İKİNCİ PERDE
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

SİGARA KAÇAKÇILIĞINDA İKİNCİ PERDE

A+A-

SİGARA KAÇAKÇILIĞINDA İKİNCİ PERDE

Bu soruların cevabını bilen var mı?

‘Nereye gidiyor bu sigara kâğıtları ile filtreler?’

'Kuzey Irak’taki sigara fabrikalarına mı? Yoksaa…'

"Filtre ve Sigara Kâğıdı kaçakçılığına dikkat"

Yazıya ilk önce örneklerle başlayalım. Özellikle de son iki yıldır ülkemiz de ortaya çıkarılan sigara ve sigara kâğıdı kaçakçılığından derlediğim örneklerle.. Yer Kapıkule Sınır Kapısı. Tarih 06.10.2010. Bir tırda yapılan aramada, 2 milyon 180 adet filtreli sigara kâğıdı ele geçirildi.  U.G., yönetimindeki 38 UY 410 plakalı tır risk analizleri çerçevesinde, Kapıkule Gümrük Muhafaza ve Kaçakçılık ekipleri tarafından arandı. Tır dorsesinde 218 karton koli içerisinde 2 milyon 180 adet filtreli kaçak sigara kâğıdı ele geçirildi. Tıra ve kaçak filtreli sigara kâğıtlarına el konuldu. Savcılıkça ifadesi alınan sürücü U.G. ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Yer Hamzabeyli Sınır Kapısı. Tarih 21.07.2010. Sınır Kapısı'nda bir tırda yurda kaçak sokulmak istenen 13 milyon 330 adet filtreli boş sigara kâğıdı ele geçirildi. Bir istihbaratı değerlendiren gümrük görevlileri sürücülüğünü Bulgar uyruklu A.İ' nin yaptığı X4318BM plakalı tır, risk analizleri çerçevesinde arar. Aramada, tırın dorsesinde, bin 333 kolide 13 milyon 330 adet filtreli boş sigara kâğıdı ele geçirilir. Sürücü A.İ gözaltına alınırken, tırdaki filtreli boş sigara kâğıtlarına el konulur.

Ve son bir örnek daha. Yer İzmir Limanı. Tarih 08.10.2010.  Uluslararası sigara fabrikalarının üssü olan İzmir'de 1 milyon 250 bin TL'lik sigara kâğıdının yurda kaçak olarak sokulduğu saptandı. Alsancak Limanı'nda, Lübnan'dan ithal edilen bir konteynırdan 10 milyon adet içi boş filtreli sigara kağıdı ele geçirildi. Konteynır içerisinde "kâğıt mendil" olduğu beyan edilmişti. Konteynırın liman dışına beyanname açılmadan çıkarılmak istenmesi üzerine durumdan şüphelenen İzmir Gümrük Müdürlüğü personeli konteynırda arama yaptı. Arama sonucu bin koli içerisinde toplam 1 milyon 250 bin TL değerinde 10 milyon adet içi boş filtreli sigara kâğıdı bulundu. Sigara kâğıtlarının İzmir'in Torbalı ilçesindeki uluslararası bir fabrikaya ait olduğu iddia edildi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla yürütülen soruşturmada 2 kişi gözaltına alındı.

“Benden başka kimse yazamaz!”

Kaçakçılığın boyutunu görüyorsunuz değil mi sevgili okurlarım. Örnekleri incelediğinizde kaçakçılığın batıda da, doğuda da yapıldığına tanık olabiliyorsunuz. Rakamlarda ortada. Ele geçirilen sigara filtrelerinin veya kâğıtlarının maddi toplamı milyonlarca TL olarak ifade ediliyor. Peki, nereye gidiyor ya da nereye gidecekti bu kadar sigara malzemesi. Hemen onu da anlatayım. Hoş benden başka size kim anlatır onu da bilmiyorum ya. Sevgili okurlarım bakın bu filtre ve sigaraların iki ayrı durağı var. Bunlardan birincisi K.Irak’taki yani PKK inindeki kaçak sigara fabrikaları. Buraya ülkemiz üzerinden giden filtreler ve sigara kâğıtları bizlere sahte TEKEL 2000, Samsun, Samsun 216 veya Maltepe olarak geriye dönüyor. Veya o meşhur ABD sigaraları Marlboro olarak geliyor. Sigara filtrelerinin ayrı bir durağı ise bakın inanın bunu kimse yazamaz TÜRKİYE’DEKİ BAZI ULASLARARASI SİGARA FABRİKALARI’dır. Yalan mı?

Yalan diyenin alnını karışlarım, suratlarına çarpıveririm soruşturma dosyalarını. İşte size daha birkaç gün önce İzmir’de yapılan bir operasyondan yukarıda örnek verdim. Sorun bakalım o sigara kâğıtları İzmir’in Tire ilçesindeki hangi uluslararası sigara şirketine gidiyormuş.

Hapis cezası bile yok!

Sizlere bu yazımla birlikte ikinci kez sigara kaçakçılığının ülkemizdeki boyutlarını yazıyorum. Evet, önceleri uyuşturucu işi dâhil çeşitli sektörlerde çalışan organize suç örgütleri son dönemde, kazancın büyük, riskin az olması sebebiyle, kaçak sigara piyasasına yönelmişlerdir. Riskin az olmasının nedenlerinden biri mevcut kanunlardır. Kaçak sigara ile yakalanan sanıklar, mevcut kanunlara göre mali suç kapsamında değerlendirilip hapis cezasına çarptırılmamaktadırlar. Suçun mali suçlar kapsamından çıkarılıp ağır ceza kapsamına alınması gerekmektedir. Sigara kaçakçısı eğer yakalanırsa, sadece soruşturma süresince alıkonmakta, savcılığa sevk edildikten sonra "Ön Ödeme Sistemi" ile serbest bırakılmaktadırlar. Adli Sicil kayıtları bile tutulmamaktadır. Hakların da herhangi bir hapis cezası da işletilmemektedir.

Yani yapılan yapanın yanına kar kalmaktadır bu ülkede. Neyse nabız yine oynamaya, zıplamaya başladı. Fazla zıplamadan kaçak sigara yazımın ikici bölümüne izninizle son veriyorum. Ama şunu de bilin. Vallahi nabzım Nesrin Topkapı gibi bile oynayıp zıplasa yine de bu kaçakçıların peşini bırakmayacağım. Onları sık sık bu köşede afişe edeceğim bu böyle biline..

YAZARIN NOTU:

Vallaha tam unutuyordum adını sanını ama yaşanan bir olay tekrar hatırlattı seni bana. Kimden bahsediyorum biliyor musunuz sevgili okurlarım şu bizim BAHTI AÇIK BAHATTİN’DEN. Hani bir de dergisi var ya..O dergi sayesinde memur haliyle bir bakmışsın bir genel müdürün odasında bir bakmışsın bir daire başkanının yanında. Ama kulağıma gelen bilgilere göre, Bahattin bugünlerde pekte üzgünmüş. Artık halini hatrını soranlara bahtının kapandığından bahsediyormuş. Kaçakçılık olayı zanlısı memur Bahattin ‘beni nasıl Ambarlı Gümrüğü’nden alırlar da başka gümrüğe verirler, nasıl tıkırında giden işlerimi bozarlar’ diye veryansın ediyormuş. Üzülme Bahattin belki ileride yine bahtın açılır. (bir baharda bakarsın yine aktif olursun ) Hem sen memur değil misin devlet nerede çalış derse orada çalışacaksın. Bak şimdi soruyorsunuz ‘Bahtı Açık Bahattin’in yeni görev yeri neresi’ diye. Ben yazıyorum büyük harflerle gülmeyin ama ‘HARAMİDERE’ Akaryakıt Gümrüğü. Hemen Ambarlı’nın yanı canım ama Ambarlı gibi değil yani. İşte anlayın ama neyse anlayan anlamayana anlatsın hadi bana eyvallah..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum