1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. T.C. İSTANBUL 4. VERGİ MAHKEMESİ KARARINI VERDİ
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

T.C. İSTANBUL 4. VERGİ MAHKEMESİ KARARINI VERDİ

A+A-

- T.C. İSTANBUL 4. VERGİ MAHKEMESİ KARARINI VERDİ -

İstanbul 4.Vergi Mahkemesi bir Ticaret Bakanlığı (gümrük) çalışanının maaş ve fazla çalışma ücretinin birleştirilerek vergilendirmesinden kaynaklanan, fazla kesilen gelir ve gelir vergisi kesintisinin, kesinti tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davacıya iadesine Esas NO:2019/1651 Karar NO: 2019/2368 ile 28/11/2019 tarihinde oy çokluğu ile karar verir.

"Davacının almış olduğu maaş ve fazla çalışma ücretinin birleştirilerek vergilendirilmesi işleminin iptaline"

Gelir Vergisi Kanunu 61.md. ücreti tanımlamış işverene tabi, belirli iş yerine bağlı, çalışanlara hizmet karşılığı verdiği/verilen para ayın, menfaatlerdir. Tanımından yola çıkılarak fazla çalışma ücretinin, işveren tarafından ödenmediği, yükümlüler tarafından yapılan ek hizmetin karşılığı olarak ödendiği, açıktır. Bunu ek hizmet karşılığı ödemenin yasal tabanını 375 sayılı kanun hükmünde kararname ve 4458 sayılı kanunun 222 md. kapsamında idare, hesap toplanmasını ve işletimini Ankara'da yapmakta dağıtımını kendi belirlediği usule göre gerçekleştirmektedir.

Diğer kurumlarda fazla çalışma ücreti mükellef ve yükümlüler tarafından ödenmemekte, bütçeden ödenmektedir. Durum böyle olunca vergilendirme farklı yapılmaktadır. Ayrıca yapılan ek ödemeler emekli maaşında görünmektedir.

Gümrükte ise, mesai ödemesi sistemsel olarak maaşa katılmamakta, idare kanuna aykırı olarak vergilendirmede maaşa katarak vergilendirme yapmaktadır.

Bu vergilendirmenin usul ve esas kanuna aykırılığı gerek bu mahkeme kararında, gerek daha önceki mahkeme kararlarında ispat edilerek usul ve esastan vergilendirmenin yanlış olduğu ve iptal edilmesi gerektiği, ayrıca bu usul ve esasla yapılan vergilendirmeden toplanan fazla, haksız, kanunsuz, usulsüz miktarın toplanarak iadesine kararı verilmiştir. Bu meblağa bağlı olan faizlerinde ödenmesi gerektiği kararı da mahkemenin kararında belirtilmiştir.

Artı; idare daha önceki iç yazışmalarında yaptığı kanunsuzluğu kabul etmiştir. Bu yöntemle topu taca atmak istemiş işi sürümcemeye, taşlı tarlaya sürmeye, karar vermemeye çalışarak Maliye Bakanlığı’na atmış. Memurun hakkını vermemeye çalışmıştır. Bu durum geciktikçe her memura tazminat hakkı doğurmaktadır.

Görüldüğü üzere kanun ve yargı gereğini düzgün yapmayarak 15.000 yazısıyla onbeşbin personelini mağdur eden idarenin sorumlu birim amirleri hatayı düzeltmek, biriken parayı, faizini ve tazminatı ödemek zorundadırlar.

Mahkeme kararında mesainin vergilendirilmesinin usul ve esastan kanuna aykırı olduğunu iptal ettiğini beyan etmesi; bütün 15.000 yazıyla onbeşbin çalışana hak doğurmaktadır. İdare resen bu işlemi yapmak zorundadır. Aksi takdirde 15.000 çalışana hak gaspı yapmaktadır.

Bu ve diğer mahkeme kararlarında görülüyor ki, memur haklıdır.  Topu taca atma çalışmaları hak gaspından başka bir şey değildir. Bundan sonra hakkı vermeyenler suç işlemektedirler. Topun taca ya da Maliyeye atılma şansı kalmamıştır. Bundan sonra görevini yapmayan idareciler görevini kötüye kullanmış olacaklardır.

Aynı durum özel işletmelere mükelleflere yapılmış olsa mahkeme kararı çıksa hemen iptal edilen madde yok sayılmakta, idare fazla bedel aldıysa iade edilmekte, diğer mükelleflere emsal teşkil etmektedir.

Memurun suçu günahı memur olmakla mı? İdarecilerin keyfi kanunsuzlukları ne kadar sonuçlara yol açacaktır. Sorumlulukları takip edilmelidir.

İstanbul 4. Vergi Mahkemesi’nin kararı ise aşağıdadır:

belge2-(2).jpgbelge1-(2).jpg

 

- YAZARDAN SICAK NOT -

Değerli okurlar, daha önceki bir yazımdaki Dip Notta kara kapılarında görev yapan personelin imkânlarının iyileştirilmesi yönünde ilke kararı alındığını sizlere duyurmuştum. Bakanlık koridorlarında, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yapılan yoğun temaslar sonucunda kara kapılarında çalışan personelin mesai ücretlerinin arttırıldığı; yine sınır kapılarında görevli personele yemek verilmesi konusunda da yoğun temaslarla birlikte bütçe imkânlarının zorlandığı; Yer Değiştirme Yönetmeliği hususunda ise harıl harıl çalışıldığı ayrıca yılların biriktirdiği sorunların tekrar etmemesi için de titiz bir çalışma yürütüldüğü konuşulmakta...

Tabii sürprizlere de açık olun!..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
36 Yorum