1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. "TAXFREE" ye kafam takıldı!!
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

"TAXFREE" ye kafam takıldı!!

A+A-

"TAXFREE" YE KAFAM TAKILDI!!

Ne istediniz Mehmet Çavuş’tan?

-O ANTREPO İLE İLGİLİ ÖNEMLİ İDDİALAR-

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri size sesleniyorum…

İstanbul Kargo Gümrüğü’ndeki antrepoya ne oldu?

MERSİN’DEKİ İŞ ‘NE İŞ’?

Eşi ve çocuklarıyla mutlu bir yaşantısı vardı.. İşi ise ağzından salyalar akan kurtların imrenerek baktığı bir işti. Nitekim fazla dayanamadı.. İftira, yalan ve dolambaçlarla alaşağı ettiler o bürokratı.. Konu yargıya taşındı. Suçlama ağır, yenilecek yutulacak gibi değildi!.. Konuyu soruşturan dönemin teftiş kurulu müfettişleri, bir de rapor yazmıştı ki sormayın gitsin. Müfettişlerin raporuna göre; o bürokrat her türlü usulsüzlüğü yapmıştı.. Rapor suçlar niteliğinde olunca kurtlar da ellerini çoktan ovuşturmaya başlamıştı zaten. Gümrük Müsteşarlığı Yüksek Disiplin Kurulu da raporu görünce, daha yasal süreç bile beklemeden aldı eline giyotini. Doğru ya bürokratın kafası hemen kopartılmalı ve memurluktan çıkarılmalıydı. Yüksek Disiplin Kurulu’nda vicdan sahibi olan birinin sesi karşı çıktı ‘Aman ne yapıyorsunuz?’ diye ama nafile..

Yargıdan Tokat Gibi Karar

Çekmediği kalmadı Mehmet Çavuş’un adli ve idari süreçte.. Ailesinin huzuru kaçtı; kendi yolsuzlukla usulsüzlükle suçlandığı için utandı, sıkıldı; ta ki Kadıköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 14.02.2012 tarihinde verdiği o karara kadar.. Mahkeme TASİŞ Erenköy eski İşletme Müdürü Mehmet Çavuş’a ‘beraat’ kararı verdi. Yüce yargı verdiği kararla kurtları üzdü, Çavuş ailesini ise mutlu etti. Ama şimdi sıra Mehmet Çavuş’ta.. Kendisini ne yapar bilmem ama ben olsam önce kurtlara mahkemenin beraat kararından birçok kopya alır sonra kıvırır pardon ikiye katlar ceplerine sokardım. Sonra da hukuki zeminde her türlü hakkımı arardım. O Mehmet Beyin bileceği iş artık. Yazılarıma da konu ettiğim Mehmet Çavuş’un ve ailesinin bundan sonraki yolu açık olsun diyorum.

BURSA’DAKİ O ANTREPO

Bursa’daki CAS Antrepo ile ilgili iddiaları dile getirmiş; kararın yüce yargıya kaldığının altını çizmiştim. Yazımda iki ayrı gümrük teftiş müfettişinin iki ayrı raporunu siz okurlarımın takdirine bırakmıştım. Bursa’daki o antrepo ile ilgili yazımdan sonra da, mailler gelmeye devam etti. İşte o antrepo ile ilgili önemli gördüğüm bir maili yine sizlerin takdirine bırakarak aynen yayınlıyorum.

“Aykut Bey, yazınızın sonunda belirttiğiniz ‘özellikle müfettişler ve eski teftiş kurulu başkanı açısından korkmayı gerektirecek bir durum yok’ serzenişinizin aslında muhataplarının korkmayı gerektirecek bazı durumların bulunduğu bir gerçek. İki müfettişin hazırladığı son raporun, basit bir rapor olduğu yani adli makamlara gönderilecek bir rapor değil! Önemli bir iddia; bu raporun başsavcılığa dönemin teftiş kurulu başkanı talimatıyla müfettişler tarafından gönderildiği ve savcılığın bu raporu dikkate almadığı; Yine diğer bir iddia da, mahkemece tayin edilen bilirkişi raporunu müfettişlerin hazırladığı, basit bir rapora bağlı hazırlandığı ve bu konuyla ilgili mahkemenin idarenin ve hazinenin avukatlarının savunmasının dikkate alınmadığı, bir basit rapor hazırlayan müfettişlerin adli makamları etkileme suçu görev suçu işledikleri de açıktır.”

Evet! Aynen böyle diyor bir okuyucum mailinde.. Söz CAS Antrepo A.Ş.’den açılmışken, şunu da belirtmek isterim. Amacım sadece habercilik, yani mesleğimin gereğini yerine getirmek.. Bu konu ile ilgili olarak, sözü olacak kim olursa sütunlarımın açık olduğunu da ayrıca belirtmek isterim.

TAXFREEEEEEE…

Diyeceksiniz ki bu da ne? O zaman işe,TAXFREE ne demek onunla başlayalım. Taxfree şudur;  Türkiye’de ikamet etmeyen yolcuların satın alarak Türkiye dışına götürdükleri malların teslim anında katma değer vergisi tahsil edilir; ancak gümrükte malın çıkış anında fatura veya belgenin ibrazında tahsis edilen KDV iade olunur. KDV uygulanan ülkelere ‘TAXFREE’ adı altında tatbik edilen bu yöntem yurt dışında yaşayanların ülke içinde aldıkları hediyelik eşya ve sair malların vergiden arındırılmasını amaçlamaktadır. Taxfree aynı zamanda bu şekilde oluşan ve ihraç etkisi yapan mal hareketlerinin KDV’den arındırma işlemidir.

Antalya, Antalya

Son günlerde bu sistem ile yapıldığı iddia edilen yolsuzluk mailleri, faks ve telefonlar alıyorum. Örneğin Antalya Yolcu Salonu Gümrüğü’ndeki taxfree işlemlerinin ciddi şekilde suiistimal edildiği gelen bilgiler arasında.. Taxfree aynı Karaköy Zeyport Sabiha Gökçen ile Atatürk Hava Limanı’nda yapılan özel fatura soygununun soruşturulmasına benziyor.

Bu sefer ciddiye alınır umarım!

Bu soruşturma ve operasyon öncesi, özel fatura ile ilgili olarak çok yazı yazmış, yaptığım televizyon programlarında konuyu birçok defa anlatmıştım. O zaman bazı gözler kör, bazı kulaklar da sağır olmuştu.. İnşallah TAXFREE de döndüğü iddia edilen bu oyunlar karşısında, yine kör ve sağır kalınmaz. İddialar ciddiye alınarak gereken incelemeler başlatılır. Benden uyarması.. Çünkü iş çok ama çok ciddi boyutlara ulaşmış. İlgilinin bilgisine…

Kaliteli içki kalitesizle yer değiştiriyor..

Hazır sözü Antalya Yolcu Salonu Gümrüğü’nden açmışken, önemli bir iddiayı daha gündeme taşıyalım. İddia odur ki, Antalya’da lüks otellerde tatile gelen yolcuların muafiyet fazlası (100- 400) şişe yabancı menşeli içkiler önce ambara alınır, daha sonra bu kıymetli içkiler düşük kaliteli içkilerle değiştirilip beyan etmeden ilgilisine veriler veya yurt dışı edilmiş gibi gösterilir. İddia müthiş, iddia sahibi okurum ise bu konuda hayli tecrübeli ve birikimli. Okurumdan belgeler geldiği takdirde bu konuyu geniş şekilde sizlere aktaracağım.

İstanbul’u unutmak mümkün mü?

Okurlarım oldukça haklı. Diyorlar ki, ‘Aykut bey İstanbul’u unuttunuz mu?’ Önemli iki de hatırlatma yapıyorlar araştırayım diye.. Birincisi bundan bir süre önce Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü’nde THY Antrepo ile ilgili birtakım iddialar gündeme gelmiş ve soruşturma başlatılmıştı. Sonra bu antrepo ile ilgili olarak herhangi bir işlem başlatıldı mı? Araştırır mısınız?  Aykut Bey! Sahi başlatıldı mı?

İlişikler neden kesilmiyor!..

İkinci hatırlatma ise, tam bir İstanbul klasiği. İstanbul’da yine bazı tosunların (tüh yine yanlış yazdım) bazı personelin tayinleri çıkmasına karşın ilişikleri hala kesilmiyormuş. Buyurun bakalım. Neden acaba diye düşünmeden edemiyor insan. Acaba, Ankara’dan bir talimat mı geldi?  Yoksa sağlık veya eş durumu mazeretleri mi var? Zannetmiyorum. Eee! o zaman niye ilişik kesmez bu zat-ı muhteremler anlamıyorum. Haklısınız okurlarım durun bunu da bir araştırayım.

MERSİN’DEKİ İŞ NE İŞ?

Mersin Gümrük Muhafaza ve Kaçakçılık İstihbarat Şube Müdürlüğü’nün operasyonu medyaya şöyle yansıdı:

 

“ Mersin Limanı'nda düzenlenen kaçakçılık operasyonunda koli bantları arasına saklanmış, 3 bin 442 adet cep telefonu ile 39 bin 750 adet cinsel gücü artırıcı hap ele geçirildi!! Mersin Gümrük Muhafaza ve Kaçak İstihbarat Müdürlüğü ekipleri Çin’den gemi ile getirilip koli bandı olarak gösterilen bir konteynırda, X-Ray cihazı ile arama yaptı. Yapılan aramalar sonucu, koli bantları arasına saklanmış 39 bin 750 adet cinsel gücü artırıcı hap, 3 bin 442 adet cep telefonu, çok sayıda cep telefonu kılıfı ile kulaklık ele geçirdi. Gümrük kaçağı malzemelere el konuldu! Malzeme ve hapların piyasa değerinin ise 3 milyon TL olduğu bildirildi”

Kaçak istihbarat gümrük muhafaza müdürlüğü ekiplerini kutluyorum. Özellikle de x-ray cihazıyla görev yapanları ayrıca tebrik ediyorum. Ancak kafama takılan soru şu!!

Bu işlerde hep kâğıt üzerine neden koli bandı yazılıyor? Acaba bugüne kadar koli bandı adı altında ne kadar konteynır girişi oldu? Evraklarında koli bandı diyerek başka şeyleri yurda sokan kişiler, aynı kişiler mi?

Bunlarda açıklanırsa hem kamuoyu hem bizler daha fazla bilgi sahibi olur; memleketi soyan, yetim hakkı yiyen kişilerin de kimler olduğunu öğrenebiliriz. Böylesi daha şık olmaz mı ne dersiniz?

Bölge müdürlükleri şaha kalktı!!

Etki Haber’de özel haber olarak duyurduğumuz bölge müdür kararnamelerinin Başbakanlığa gönderildiği, ancak dört kararnamenin veto yediği yönündeki haberimizden sonra bölge müdürlükleri adeta şaha kalktı. Deriiinnnn uykularda olan, sesleri pek fazla çıkmayan bazı bölge müdürlükleri son günlerdeki kaçak yakalamalarıyla adeta Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırıyorlar. Bu rekorun son atamalarla bir ilişkisi olduğu herkesçe konuşuluyor. Bakalım o deri koltuklara kimler oturacak? Bekleyip hep birlikte görelim!

YAZARIN NOTU

“Yazarımız Aykut Onur KALAYCI'nın yazısını izinsiz kullananlar hakkında, yasal işlem başlatılacaktır!! Ayrıca, yazarımıza [email protected]mail adresinden ve de 0312- 473-66-08 nolu faks numarasından da ulaşabilir; her türlü istek görüş ve önerilerde bulunabilirsiniz!!”

SON DAKİKA GELİŞMESİ..

İstanbul’da Gümrük Ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nde İlginç Atamalar

Trakya Serbest Bölgede Gümrük Müdürü (araştırmacı) olarak görev yapan OYA YASEMİN, Bölge Müdürlüğü emrine alındı. Yerine ise, son atamalarda gümrük müdürü ataması yapılmayan araştırmacı kadrosunda bulunan Haydarpaşa Gümrük Müdürü FİLİZ DAMANCIOĞLU görevlendirildi. Haydarpaşa Gümrük Müdürlüğü’ne ise, müdür yardımcısı (araştırmacı) kadrosundaki OSMAN DEMİRKOL vekâleten bu göreve getirildi.

Buradan yetkililere sormak istiyorum; merkezin yapmış olduğu atamaları bekleseydiniz daha şık olmaz mıydı?

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
27 Yorum