1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. TÜRKİYE VE SİGARA KAÇAKÇILIĞI
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

TÜRKİYE VE SİGARA KAÇAKÇILIĞI

A+A-

SİGARA KAÇAKÇILINDA EN BÜYÜK PAY PKK'YA..

İŞTE ÇARPICI SİGARA DOSYASI

TÜRKİYE'YE KARADAN DA DENİZDEN DE KAÇAK SİGARA GİRİYOR!!

Sizlere önceden tanıtım yazısıyla www.etkihaber.com adlı haber sitemizden duyurduğumuz sigara kaçakçılığı ile ilgili yazıma geçmeden siz okurlarıma önemli bir hatırlatma yapmak daha doğrusu bir ricada bulunmak istiyorum. Sizlerden naçizane ricam bu yazımı vatanını ve milletini seven başta aile bireyleriniz olmak üzere çevrenizdeki tanıdıklarınıza dostlarınıza lütfen okutmanız!..

Okutun ki daha önceki gün Tunceli’de iki vatan evladını şehit eden kanlı terör örgütü PKK’nın sigara kaçakçılığından nasıl beslendiğini öğrensinler; okutun ki gözü dönmüş kaçakçıların nasıl devletin kasasını zarara uğratıp servetlerine servet eklediklerini görsünler;  okutun ki bazı uluslar arası sigara baronlarının nasıl ülkemizden vergi kaçırdığını öğrensinler; okutun ki zaten sağlığı direkt olarak etkileyen sigaraların hele kaçak taklit sigaraların vücutlarına neler yaptığını öğrensinler!!

Sorun bence en az TBMM’de önlenebilmesi için komisyon kurulan akaryakıt kaçakçılığı kadar büyük! Hatta terör boyutunu ele alacak olursak daha da büyük. Dilerseniz önce devletin sigara kaçakçılığı ile ilgili tespitleriyle olayı ele alıp başlayalım yazımıza..

Kaçak sigaranın üssü K.Irak

Konuyla ilgili ilk olarak tarafıma ulaşan bilgi-belgelere göre, ilk ciddi çalışma 2005 yılında başlatıldı. Bu dönemde Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, MİT, TEKEL Sigara Pazarlama ve Dağıtım A.Ş., Philip Morris ve Japon Tobacco yetkilileriyle ortak yapılan çalışmalarda, Türkiye'ye kaçak ve sahte sigaraların bir kısmının Kuzey Irak'ta kurulan 2 sigara fabrikasından getirildiği ortaya çıktı. Gümrük Müsteşarlığı, 6 ay süren çalışma sonucunda, kaçak ve sahte sigaralarla ilgili çarpıcı bir rapor hazırlayarak, başta Başbakanlık olmak üzere, Maliye Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderdi.

Raporda, maddeler halinde şöyle denildi:

TÜRK SİGARALARI ÜRETİLİYOR!!

“Kuzey Irak'ta TEKEL ürünleri Samsun 216, Maltepe, Samsun, Tekel 2000, Uzun Samsun ve Tekel 2001 sigaralarını üreten iki kaçak sigara fabrikası ile çok sayıda atölye bulunmaktadır. TEKEL'e ait sigaralar, Kuzey Irak'ta marketlerden veya Habur Sınır Kapısı'nın ilerisindeki peşmerge gümrüğü tabir edilen sahadan temin edilip, yolcu beraberinde TIR'larla ve kamyonlarla yurda sokulmaktadır.

TEKEL Sigara Pazarlama ve Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesindeki satışlarda, son dönemlerde çok ciddi bir azalış görüldüğü tespit olunmuştur. Kuzey Irak'ta sigaranın paketine 5 Yeni Kuruş–25 Yeni Kuruş arasında ödendiği tespit edilmiştir. Söz konusu sigaraların iç piyasadaki satış fiyatları, Maltepe için 1 YTL 25 Yeni Kuruş, TEKEL 2000 için yaklaşık 3 YTL'dir. Dolayısıyla, Kuzey Irak'ta üretip satılan sahte sigaraların birim fiyatları iç piyasanın 1/30'u kadar ucuz bulunmaktadır. Durum, TEKEL Sigara Pazarlama ve Dağıtım A.Ş Genel Müdürlüğü açısından düşünüldüğünde, kurumu iflasa götürebilecek kadar önemlidir”

Görüyorsunuz sevgili okurlar; kaçak sigara kaçakçılığının boyutu devletin bir kurumunu iflasa götürecek büyüklükte.. Raporda önemli bir vurgu, tespitte tabi ki K.Irak ile ilgili bölümdür. Terör örgütü PKK’nın yuvalandığı bu bölge kaçak sigaranın K.Irak’tan Türkiye’ye sokulduğu adeta devasa bir üretim ve taklit merkezi, devasa bir depo ve Türkiye’ye sokulduğu üstür. Kaçakçılığın arkasındaki organizasyon ise, PKK ve bölgenin güvenliğini sağlayamayan hala buralarda PKK’nın cirit atmasına göz yuman Peşmerge yönetimidir.

Milyonlarca Paket Kaçak Sigara

Gelelim sigara kaçakçılığındaki diğer önemli bir bilgiye.. Bu bilgi Gümrük Müsteşarlığı’nın 2009 yılı raporuna dayanıyor. Rapora göre; 2009 yılı kaçak sigara yakalamalarında yüzde 300’lük bir artış söz konusu. Yani 2009 yılında Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü ekiplerince 2 milyon bin 336 paket kaçak sigara ele geçirilmiş. Bu sigaraların piyasa değeri ise, 8 milyon 997 bin lira.

Ha! Yakalanamayıp iç piyasaya giren var mı onu da başta Ankara’daki Tunalı Hilmi Caddesi ile hemen Gümrük Müsteşarlığı’nın ana binasının bulunduğu Ulus yakınlarına bir çıkarsanız kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Olayın emniyet yakalamaları bölümü ise, sigara kaçakçılığının ne denli büyük olduğunu ortaya koyuyor.  Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı 2009 yılı verilerine göre, 81 il de gerçekleştirilen operasyonda ele geçirilen sigara miktarı 10 milyon 150 bin paket.

Kıbrıs-Türkiye denizden kaçak hattı

Yine emniyetin elimdeki son kaçakçılık raporuna göre; sigara kaçakçılığında K.Irak’tan sonra izlenen önemli bir yolda Kıbrıs hattı yani deniz yolu. Özellikle KKTC'den Türkiye'ye gelen gemilere yüklenen sigaraların bir kısmının naylona sarılı olarak açık denize atıldığı ve küçük teknelerle alınarak yurda getirildiği, bir kısmının ise gemi çalışanları vasıtasıyla ya da çöp poşetlerine gizlenerek gümrükten geçirildiği polisin bilgisi dahilinde..

İşte ülke içindeki güzergâh;

Raporda, kaçak ve sahte sigaraların ülke içinde izlediği güzergâhlar ise şöyle sıralanıyor.

"Van ve Ağrı'dan giriş yapan sigaraların Bitlis-Muş-Diyarbakır-Bingöl-Elazığ üzerinden, yine Van-Bitlis-Batman-Diyarbakır-Mardin-Şanlıurfa üzerinden Doğu ve Güneydoğu bölgelerine; Hatay'dan giriş yapan sigaraların Adana-Kahramanmaraş-Osmaniye-Mersin üzerinden Akdeniz bölgesine; Sinop'tan giriş yapan sigaraların ise Karadeniz Bölgesi'nin iç kesimlerine dağıtımı yapılıyor."

2 bin 400 kişi yakalanmış!!

Polis 2009 yılında, 83'ü planlı olmak üzere toplam 2 bin 699 operasyonel çalışma gerçekleştirdi. Bu operasyonlar sonucunda, 4 bin 368 şüpheli gözaltına alınırken, 10 milyon 150 bin paket kaçak tütün ve tütün mamulü ele geçirildi. 

Değerli okurlar sigara kaçakçılığının boyutlarını görüyorsunuz. Kaçakçı karadan- denizden kısaca nereden yolunu buluyorsa ülkemize kaçak sigaraları sokmaya çalışıyor. Kaçakçı servetine servet eklemek için, terör örgütü PKK ise Mehmetçiğe fazladan bir kurşun atabilmek için her yolu deniyor. Devlet boş duruyor mu? Tabi ki HAYIR. Peki mücadele yeterli mi? İşte o tartışılır!!

Sevgili yol arkadaşlarım sigara kaçakçılığı ile ilgili bir yazım daha olacak sizlere.. O yazımda da sizlere sigara filtresi ve sigara kâğıdı kaçakçılığını anlatacağım. Bakın bu satırları yazdım ya daha şimdiden bazı kesimlerin paniğe kapıldığını görür gibiyim. Neyse yeni yazımda görüşmek üzere şimdilik hoşça kalın!.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum