1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. YANDAŞA VAR, FERHATA YOK!
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

YANDAŞA VAR, FERHATA YOK!

A+A-

Karadeniz TV’de Gazeteci Yazar Ali Tarakçı’nın hazırlayıp sunduğu ‘Mercek Altında!’ programında konuk ettiğimiz Ferhat Beran adlı iş adamı, başına gelenleri geniş bir şekilde bizzat ağzından programda aktarmış; olayla ilgili bir takım belge ve evrakları da başta Etkihaber’e mail-faks yoluyla göndermişti... Burada uzun uzadıya olayı anlatmama gerek yok! 3 Mart 2012 tarihinde köşemde zaten bu olayın bir benzerini işlemiş ve yazımı da ‘Bursa’nın Ufak Tefek Taşları’ başlığı ile kamuoyunda paylaşmıştım. Tekrar görmeyen gözler gördün, duymayan kulaklar duysun diye bir kez daha hatırlanması amacıyla sütunlarıma taşıyorum.

-BURSA’NIN UFAK TEFEK TAŞLARI-

Bursa’dan içeriği oldukça ciddi bir mail alınca, o ünlü türkü geldi aklıma..

Türkünün sözlerinin bir bölümü aynen şöyle:

"Bursa’nın ufak tefek taşları

Keman olmuş o yârimin kaşları

Bir omuzdan bir omuza saçları

A benim esmer güzelim

Yârimle kol kola gezelim"

Peki! "Aykut Bey aldığınız mailin içeriği ile türkünün sözleri nerede örtüşüyor derseniz?" hemen onu da açıklayayım; türkünün son satırlarında, yani ‘A benim esmer güzelim, yârimle kol kola gezelim' Evet! Mail aynı türkünün sözlerindeki gibi bir ilişkiden söz ediyor. Mail iddiaya göre, Bursa’da üst düzey görev yapmış, şimdilerde ise aynı görevi büyük bir ilimizde yürüten yetkilinin yar (sevgili) misali, bir kişiyle kol kola girip, ahbap-çavuş ilişkisiyle nasıl hareket ettiğini; devleti zarara uğrattığını anlatıyor. İddia yenilir yutulur gibi değil; iddia belgeli, iddia sahibi ise konuya oldukça vakıf bir kamu görevlisi..

İŞTE O MAİL

Gelen maili sizlere tarafıma ulaştığı gibi aktaracağım. Çünkü ne iddianın tarafı ne de savunucusu olmak meslek etiği açısından mümkün değil! Ama bir gazeteci olarak, iddiayı sümen altı etmek veya hiçbir şey yokmuş gibi kaleme almamakta benim karakterim değil!.. Sizleri daha fazla merak ettirmemek için hemen o maile geçiyorum. Mailde aynen şu anlatılıyor;

“Bursa’da Tasfiye İşletme Şube Müdürlüğü’ne ait bir geçici depolama yeri ve genel antreposu var. Bu yerde Bursa Gümrük Müdürlüğü denetiminde tüm ihracat ve ithalat işlemleri yapılırken, 2011 yılında bu yerin hemen yanına görünüşte Bursa Gümrük Müşavirleri tarafından işletiliyor görüntüsü altında bir yer açıldı. Açılan bu yer dönemin o yetkilisi tarafından çalıştırılması için bir kişiye verildi. Bu yerin açılmasıyla birlikte devletin zararı da başladı. Bu olayda, devletin günlük 3 bin 750 lira, aylık ise 112 bin 500 lira kaybı vardır. Bu paralar o yetkilice belirlenen kişinin cebine girmektedir. Devlete verilen zarar ise, oldukça büyüktür."

Elektrik ve Su devletten

"Bu tır sahasını işletenler sanki TASİŞ’in, devletin kantarı yokmuş gibi bir de kantar koymuşlar. Tırların TASİŞ ihracat tır sahasına götürülmemesi için ihracat beyannamelerinin eşyanın bulunduğu yer sütununa (30. sütun) ihracat tır sahası yazdırılması da, dönemin o yetkilisi ve bir mesai arkadaşı tarafından yaptırılmıştır. Durun daha bitmedi. Söz konusu yerin aylardır elektrik ve su giderleri, gümrük başmüdürlüğü tarafından karşılanmaktadır. Bu yerle ilgili dedikoduların artması üzerine göstermelik süzme saat konularak elektrik ve su giderlerinin yine kurum tarafından ödendiği herkesçe bilinmektedir. Size gönderdiğim elektrik faturası, adeta bu işin belgesi niteliğindedir."

Ortak, o yetkilinin hemşerisidir!

"Burayı işleten kişi görünürde işyeri sahibi görünse de, ortağı dönemin o yetkilisinin hemşerisidir. Söz konusu bu şahıs, o yetkilinin iyiliği karşısında emrine İstanbul plakalı Alman malı arabayı tahsis etmiştir. Halen bu araç o yetkilinin yerine gelen kişi tarafından da kullanılmaktadır. Bu otomobilin yakıt giderleri de, yine o eski yetkilinin hemşerisi tarafından karşılanmaktadır. Hatta bu araçla bir o müdür kaza da yapmıştır."

Başkasına da kıyak yapılmıştır!..

"Ayrıca, Bursa Gümrük Müdürlüğü’nün veri giriş salonu adı altında açılan bir yer de o yetkilinin yardımcısı olan birinin kardeşine çok cüzi bir kira bedeli karşılığında verilerek devletin arazisi üzerine işyeri açılmış; burası açılırken 40 metrekare için izin alınmış olsa da daha sonra yapılan eklemelerle bu oran 100 metrekareyi bulmuştur. Milli Emlak Müdürlüğü’ne ancak günde 50 çay satılır diye kiralanan yerde, şuanda üç buzdolabı, tost makineleri, diğer gıda ürünleri ve binlerce çay satılmaktadır. İşyerinde kaçak olduğu iddia edilen sigaralar satılmaktadır. Kısacası vergisiz kazanç sağlanmaktadır"

Birliktelik devam etmektedir

"O yetkilinin büyük bir ilimize atanmasına karşın, hemşerisinin ilişkileri hiç kesilmemiştir. Bölge müdürlüğü bağlantılarında ve lojmanlarında gereksiz inşaatlar bu kişiye yaptırılarak devletin parası hiç edilmektedir. Söz konusu yapılan işler, bahane gösterilerek gümrük vakfından temin edilen bu paralar yine hemşerinin cebine girmektedir. Yapılan işler kontrol edilirse bu paraların nasıl çarçur edildiği apaçık ortaya çıkacaktır."

BELGELER NELER?

Okuyucumun gönderdiği belgeler arasında iki tanesi oldukça önemli. Biri Türkiye Elektrik İletişim A.Ş (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü 2. İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürlüğü’nün Bursa Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü’ne gönderdiği iki ayrı yazı, diğeri de devletten tarafından ödenen binlerce liralık elektrik faturasıdır. TEİAŞ’ın 16 Ağustos 2011 günlü yazısı aynen şöyledir:

TEİAŞ’ın yazısı

“ Bahse konu tır sahasıyla ilgili olarak iletim sistemi tesisat kirlenmeleri iletim sisteminde büyük ölçekli kesintilere, teçhizat hasarlanmalarına, büyük boyutlu maddi kayıplara yol açacağı; bu arızalarla ilgili trafo merkezimiz ve iletim sistemine bağlı bulunan organize sanayi bölgesi müşterilerini de direkt olarak etkileyecektir. Bu bağlamda, söz konusu tır parkı zemininin ivedilikle beton asfalt yapılması istenmiş ama bugüne kadar yapılmadığından dolayı en kısa sürede bu işlemin yerine getirilmesi istenmekte yoksa kurum olarak Bursa Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Yani sevgili okurlar diyor ki; TEİAŞ bu yer devletin. Peki! İşletmesi kimin? Dedik ya türküde‘A benim esmer güzelim. Yârimle kol kola gezelim’Anlayacağınız kol kola girmiş sevgilinin. Aynı konuyla ilgili yazı TEİAŞ tarafından 20 Ekim 2011 tarihiyle yazılmış ve Bursa Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü hakkında yasal sürecin başlatıldığı bildirilmiştir.

Gelelim elektrik faturasına..

Okuyucum tarafından gönderilen bir diğer belgede, Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin 17.08.2011 tarihli Bursa Gümrükleri Başmüdürlüğü elektrik faturasıdır. Faturanın bedeli tam 9 bin 355.30 liradır. Nasıl aynı o türküdeki gibi değil mi? Şimdi insan soruyor Allah aşkına Bursa Gümrüğü’nde sauna mı işletiliyor ki, 9 bin liralık elektrik faturası geliyor. Eğer bu iddialar doğruysa, bir takım yerlere atama bekleyen o dönemin yetkilileri hakkında ne yapılacak merak ediyorum. Bu olayın çok ciddi bir şekilde araştırması gerektiğini düşünüyorum.”

 

YAZARIN NOTU

1-) Türkiye’nin büyük bir gazetesinde, kendi imzasının olduğu bir belgenin de yer aldığı bir kaçakçılık iddiasının gündeme taşındığı, ‘İşte Ben Büyük İşler Yapıyorum’ diyen bölge müdürü kimdir acaba?

Niçin böylesi bir yola girmiştir?

Acaba Ankara’daki ağabeyleri, ona İstanbul’a gidişin yolunu mu göstermişlerdir?

2-) İzmir Gümrüğüyle ilgili tarafıma gönderilen bir takım evrakları, niçin kaleme almadığım sıkça sorulmakta.. Buradan açıkça diyorum ki, araştırmam net bir şekilde iyice bitmeden herhangi bir konuyu hemen sütunlarıma taşımam!

3-) Değerli okurlarımdan aldığım maillerde, Ambarlı Gümrüğü’nde açılan beyanname işlemlerinin 1,5 - 2 gün sürdüğünden bahsediyorlar; buradan ilgilisine duyurulur!..

4-) Elinde bilgi-belgesi olan, ciddi manada gümrüklerdeki vurgunları tv’de gündeme taşımam için başta konuk olmak üzere kapımızın herkese açık olduğunu da ayrıca duyurmak isterim. Bilginize..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.