1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. 'YOL'LUK İle İlgili Müthiş İddialar
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

'YOL'LUK İle İlgili Müthiş İddialar

A+A-

'YOL'LUKLARDAN 'YOL' MU BULUNUYOR?

EY YETKİLİ "YOL'LUK MAİLİ SİZE..

-GÜMRÜKLERDE 'YOL'LUK UYGULAMASI-

"YOL"LUK İLE İLGİLİ MÜTHİŞ İDDİALAR

Ne zamandır yazmak istiyordum. Ancak gümrüklerle ilgili art arda gönderilen hayali ihracat, yolsuzluk ve kaçakçılık dosyaları ile gümrük teşkilatını içerisine alan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda yaşanan gelişmeleri sizlere aktarmaktan, başımı bir türlü kaldıramıyordum. Kısmet bir okuyucumun bana gönderdiği mailden sonraymış. Saygıdeğer okurlar, bu yazımda sizlere komedi filmlerine konu olabilecek ama yapanlar ve yapanlara göz yumanlar açısından yüz kızartıcı bir olay olan gümrüklerdeki ‘YOL’luk olayını yazacağım.

‘YOL’ luk kime verilir?

Ancak isterseniz önce ‘YOL’luk ne demektir ona bir bakalım. Gümrükçüler ya da devlette çalışanlar ‘YOL’luğun ne demek olduğunu çok iyi bilir. Biz sade vatandaşımızı bilgilendirelim. ‘YOL’luk bir devlet görevlisinin, devletin işiyle ilgili olarak, bir yerden bir yere gittiğinde yanına verilen devletin kasasına mükelleflerin yatırmış olduğu paraya, ya da harcıraha verilen isimdir. Peki! Kötü müdür ‘YOL’luk almak? Tabiî ki değil! Ama devletin ‘YOL’luğunu kötü niyetle kullanır ya da yönetir yolunuzu bulursanız o zaman olmaz. Peki! Gümrük camiasında bu konuyla ilgili yakınmalar ya da iddialar var mı? Hem de çok. İşte ‘YOL’luk konusuyla ilgili bana gönderilen birçok mailden bir tanesi. Bence araştırmaya, dinlemeye ve gereğini yapmaya değer. Neden derseniz bence ‘YOL’luğun ne olduğunu bilen ya da ‘YOL’lukta nelerin olduğuna yakinen tanık olmuş bir kalemden gelmiş. Buyurun hem de büyük harflerle gümrüklerdeki ‘YOL’luk iddiaları..

İŞTE ‘YOL’LUK MAİLİ

“ SEVGİLİ AĞABEYİM SİZE SON YAZDIĞIM MAİLLERDE AMBARLI BAŞTA OLMAK ÜZERE İSTANBUL’UN TÜM GÜMRÜKLERİNDE YOLLUK ADINA NE VURGUNLAR DÖNÜYOR ANLATMIŞTIM. AMA ŞUNA İNAN RÜŞVET MİNARE OLDU; YOLLUK VE DİĞER ŞEYLERDE KILIF. İNSANLAR İŞ YAPMAK YERİNE, KENDİNE YOLLUK YAZDIRMAK DERDİNE DÜŞTÜ. PEKİ, BENDE SANA SORUYORUM GÜMRÜK BENİM TİCARETİMİN ORTAGI MIDIR Kİ HERŞEYE YOLLUK YAZAR OLDU. ÇOK SAÇMA YOLLUKLAR TÜREDİ.

HER KONTEYNERE BİR YOLLUK

SENİN DİYELİM 10 KONTEYNER MALIN VAR VE ANTREPOYA ALMAK İSTİYORSUN VE EN YAKIN ANTREPONUN YOLLUGU 50 TL BURALARDA.. BEHER KONTEYNER İÇİN (İSTER TEK SEFERDE İSTER PEYDERPEY SEVK EDİLSİN) 50 TL’DEN YOLLUK YAZILIYOR. PEKİ, 10 DEFA MI ANTREPOYA GİDİLİYOR? BURDA SUİSTİMAL VE HAKSIZLIK YOK MU BİRİLERİNİN PARALARI ZORLA GASPEDİLMİYOR MU? YANİ MEMURLARI KALKINDIRACAK DİYE MÜKELLEFİN BOYNUNA BU KADAR BİNİLİR Mİ? İSTANBUL GÜMRÜKLERİNDE ÇOK BASİRETLİ BİR ORTAM YOK SADECE MÜKELLEF SOYULUYOR..

BİN 200 TL GİDİLMEYEN YOLLUKTAN PARA GELİYOR!!

SAYIN AYKUT AĞABEYİM, GERÇEKTEN ZOR DURUMDAYIZ. KORKUYORUZ KISACASI, BİZLER ELİMİZDE NE VARSA MEMURLARA VERİRKEN, HAYDARPAŞA, ERENKÖY, ATATÜRK HAVALİMANI GÜMRÜĞÜ ARASINDA MEKİK DOKURKEN BURDAKİ MEMURLARIN 2000 MAAŞ MESAİ+200 MESAİ FARKI+1200 GİDİLMİYEN YOLLUK+ENAZ AYLIK 800 MANİFESTOLARI, BİZLER BU PARAYI KAZANABİLİYORMUYUZ? CANIMIZ ÇIKIYOR KOŞTURURKEN.. HERKES DE HERŞEYİ BİLİYOR. BU KONU CİDDİ BİZİ DUYUN. UMREYE GİDERKEN KUL HAKKINI DÜŞÜNSÜNLER. AĞABEYİM SİZİ ALLAH KORUSUN!!”

Bir başka okur maili de aynen şöyle değerli okurlarım..

“ATATÜRK HAVALİMANI GÜMRÜĞÜ’NDE YATIRDIĞIMIZ YOLLUKLARIN HADDİ HESABI YOK! İSİMLERİ VERİLİP KENDİLERİNİ BİLE TANIMADIĞIMIZ MEMURLAR; HAYDARPAŞA GÜMRÜĞÜ’NDE İSE BAYAN MÜDÜR YARDIMCISI DAHA MAAŞINI BİLE ÇEKMEYE GEREK DUYMADIĞINI BİLMEKTEYİZ. AMBARLI GÜMRÜĞÜ’NDE MEMURLAR TIKIRINDA, ERENKÖY GÜMRÜĞÜ’NDE İŞLER YOLUNDA MÜDÜR RAHAT. UMARIM BAŞMÜDÜR HEM BİZLERİ YORMAZ HEM KENDİSİNİ. HAKİKATLİ VE DUYARLI OLUR. YOLSUZLUKLARA VİCDANIYLA CEVAP VERİR. KARŞISINDA OLUR.”

 

Havuzlu ‘YOL’luk

Evet! Sayın yetkililer, yazımızın başlığında da dediğimiz gibi bu maili sizler için ve gereğinin yapılması için yazdım. Yapar mısınız yapmaz mısınız, ilgilenir misiniz ilgilenmez misiniz bilemem. Ama ben sonuna kadar  takipçisi olacağım bilginize.. ‘YOL’ luk ile ilgili okuyucu maillerinden sonra bir de İstanbul Gümrükleri’nde uygulanmak istenen havuz sistemli yolluk iddialarına değinmek istiyorum.

Dikiş tutmadı!!

İDDİA ŞU:Efendim, gümrük görevlilerine verilen yolluklar, Sayın Tevfik Usta’nın Bursa’da başmüdür olduğu dönemde bir havuzda toplanıyormuş. Havuzda toplanan para, yine iddiaya göre tüm çalışanlara dağıtılıyormuş. Bu uygulama İstanbul Gümrükleri’nde de hayata geçirilmeye çalışmış. Uygulayan kişi tabiî ki havuz sisteminin mimarı Tevfik Usta’nın kendisiymiş.  Ama gelin görün ki yorgan dikiş tutmamış..

Baş ağrıtabilir!..

Havuzlu yolluk sistemi, İstanbul Gümrükleri’nde başarısızlıkla sonuçlanmış.!! İstanbul gümrüklerinde yolluk huzursuzluğu giderek artmış. Bir memur nasıl oluyorsa büyük miktarlarda yolluk alırken, bir başka memur ise yine hangi akla mantığa uygunsa az yolluk alıyormuş. Bu uygulama ile ilgili bir iddia da olaya yakında denetmenlerin ve müfettişlerin el koyacağı yönünde..

Bilmiyorum ama havuzlu ‘YOL’luk baş ağrıtabilir. Hem ‘YOL’luk sistemi her gümrükte uygulanıyor mu? O da bir muamma. Neyse anlaşılan bu ‘YOL’luk meselesini biraz daha irdelemek lazım. Ne dersiniz?

YAZARIN NOTU

- Sevgili okurlar, mübarek Ramazan ayını geride bıraktık. Yazımı okuduğunuz bu gün bayram. Aykut Onur Kalaycı ve Simer Gazetecilik ve Yapım Sanayi Ticaret Limitet Şirketi ailesi olarak, Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, aileniz ve sevdiklerinizle nice bayramlar geçirmenizi temenni ederim.

- Sevgili okurlar, pencereyi açmamla minik kuşun içeriye girmesi bir oldu. Aman bir görseniz! Minik kuşta bir telaş, bir heyecan.“Aykut bey, biliyor musunuz yakında yine bir gümrük operasyonu olabilir. Hem de İstanbul Gümrükleri ile ilgili” Diyor. Tamam diyorum zor sakinleştiriyorum minik kuşu. “Bekle yine geleceğim” diyor ve aynı o telaş ve heyecanla uçup gidiyor. Hayırlısı minik kuşun dediği gibi hep birlikte bekleyelim bakalım neler olacak..

Yazarımız A.O Kalaycı’ya tüm okurlarımız [email protected] mail adresinden, Aşağı Öveçler Mahallesi 1329.Sokak No: 6/1 Çankaya/ANKARA yazışma adresinden ve de 0312 473 66 08 fax numarasından ulaşabilirler!!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum