1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. ANKARA'DA BEKLENEN START
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

ANKARA'DA BEKLENEN START

A+A-

ANKARA'DA BEKLENEN START!

ANKARA KRİTİK ATAMALAR

ANKARA, GÜMRÜK ATAMALARINA START VERDİ!..

-İŞTE O ATAMALARIN PERDE ARKASI-

Bekleniyordu ve nihayet start verildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda kritik yerlerdeki atamalara ilk hamle yapıldı. Peki! Ne oldu? Kimlerin yeri değişti, kimler hangi göreve getirildi? Atamalar yalnız birkaç isimle mi kalacak? Yoksa devletin önemli kurumları arasında bulunan gümrükte atama rüzgârları mı esecek?  Önce Resmi Gazete’de de yayınlanan atamalara bir bakalım, tabi ardından atamalardaki perde arkasına şöyle bir başımızı uzatalım.

Bakın neler oldu?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Güzel Bakanlık Müşavirliğine, Gümrükler Genel Müdürü Remzi Akçin ise Güzel’den boşalan Müsteşar Yardımcılığına atandı. Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Yusuf Güney ise bakanlık müşavirliğine kaydırılırken, Bakanlık Personel Daire Başkanı Bünyamin Özgür de müfettiş yapıldı. Bu atamaları doğal karşılayabilirsiniz ya da devlettir tabiî ki istediğini istediği yere atar diyebilirsiniz. Ancaaaak kimse kızmasın yine bana ama İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Tevfik Usta’nın Ankara’ya atanması bana göre ne sürpriz, ne de devletin rutin atamalarından biri oldu!

Devamı gelecek..

Hem ticari, hem de operasyonel anlamda devletin önemli kurumlarından olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda atamalar şimdilik bu isimlerle sınırlandırıldı. Ancak sağlam duyumlarıma göre atamaların arkası çığ gibi gelecek!.. Örneğin eli kulağında olan yakın bir tarihte bölge müdürlüğü atamaları yapılacak. Boş bulunan iki genel müdürlüğe ve personel dairesi başkanlığı koltuğuna şimdilik kâğıt üzerinde jimnastik yaptırılan adaylar oturtulacak!!

Ya Perde Arkası

Atamalar tamam da ya perde arkası diyecekseniz; hemen o bölüme giriş yapalım. Kulağıma gelenler aynen şöyle; Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı ile Müsteşarı Ziya Altunyaldız arasındaki uyumun son zamanlarda bozulmasının bu atama sürecini hızlandırdığı, iddiaya göre Altunyaldız’ın görevine başlar başlamaz kadrolaşmaya gittiği, örneğin Gümrükler Muhafaza Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Güzel’i müsteşar yardımcılığına getirdiği, vekâleten idare edilen Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne ise Remzi Akçin’i getirmesinin ardından ikili arasında soğuk rüzgârların esmesine neden olduğu belirtiliyor. Ayrıca yine iddia odur ki, Ziya Altunyaldız’ın Personel Daire Başkanlığı yapan Abdullah Soylu ile çalıştıktan sonra kendisine yakın bir isim olan Bünyamin Özgür’ü daireye ataması kurum içerisinde çokça tartışıldı. Hele hele Bünyamin Özgür’ün geçen yıl atamalarda vefat etmiş insanları bakanlıktan emekli etmesi ve atama yapması tam bir kaosa neden olmuştu. Bu yılda benzeri hataların yapılması, bardağı taşıran son hamle oldu. Yine Özgür ile ilgili önemli bir iddia da, bakanın telefonlarına dahi çıkmaması…

Ya İstanbul’un Perde Arkası

Gelelim bizim Bizans’a yani İstanbul’a... Peki! Gümrükler açısından İstanbul gibi ciddi önemli bir ilin müdürünün değişmesi.Yani Tevfik Usta’nın Ankara’ya alınmasının perde arkası nedir? Sevgili okurlar, işte bu konuda da kurum içerisinde söylenilenler, kulis bilgiler ve iddialar şöyledir. İsterseniz  madde, madde sıralayalım.

1-) Önce görev yaptığı dönemde İstanbul Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Ambarlı, Sabiha Gökçen, Erenköy’deki hayali ihracat operasyonunda şüpheli olarak ifade vermesi en önemli etkendir kanımca. Yine Ambarlı Gümrüğü’nden çıkan beyanı sözde seccade olan konteynırın, Esenyurt’ta bir depoya baskın düzenleyen polisler tarafından yapılan araştırmasında gerçekte yükün yabancı menşeli sigaralar olduğunun görülmesi, seccade beyanı veren firmanın Ambarlı Gümrüğü’nde başka bir konteynırının olup olmadığı İstanbul Mali Şubece araştırılması neticesinde Ambarlı Gümrüğü’nde seccade beyan edilen 3 konteynırın daha açılmasında yine yabancı menşeli sigaralarla karşılaşılması etkenlerin başında sayacağımız önemli maddeler.

2-) Devam edelim o iddialara…. İstanbul Bölge Müdürlüğü’nün denetiminde olan 3 antrepodan kaybolduğu iddia edilen 10 tırlık sigara ve bu olaya adı karışan antrepolardan birinin kapanıp, çok kısa bir sürede açılması, yine Usta döneminde yüzlerce kamyon muzun antrepolardan buharlaşması, Bölge Müdürü Tevfik Usta’nın personel atamalarında özellikle de muayene memuru değişikliklerinde yapılan bir takım yanlışlarda hataları bence Ankara’ya alınmasında önemli etkenlerdir.

Şunun da altını çizelim:

Hemen ama hemen şunun da altını bir çizelim isterseniz. Gümrüğü yakından takip eden bir gazeteci olarak, şunu açıkça da söylemek isterim. Tevfik Usta’nın bir takım organize işlerin içerisinde olmadığını düşünüyorum.

O isim etkili oldu mu?

Ustanın Ankara’ya atanmasında önemli olacak bir olay da şu olabilir: Biliyorsunuz bir süre önce Karadeniz TV’de Gazeteci Yazar Sayın Ali Tarakçı’nın hazırlayıp sunduğu ve benimde yorumcu olarak katıldığım ‘MERCEK ALTINDA!’ programına bir konuğu davet ettik. İstanbul Erenköy Gümrüğü’nün sahasında büfe ve fotokopi işlemleri için yeri olan FERHAT adlı şahsın programda anlattıkları yenilir yutulur, kursaktan geçen tarzda şeyler değildi. Bu kişi konuların tamamını, bir müsteşar yardımcısına daha sonra bakana daha da yukarı makamlara taşıyarak kendisinin devlete milyarlarca lira para kazandırmasına rağmen oraya ihtiyaç yokmuş gibi yazı kaleme alan Tevfik USTA ve diğer görevlileri ilgili yerlere bizzat şikâyet etmişti. Doğru olabilir mi bilmiyorum ama ben Tevfik Usta’nın Ankara’ya bölge müdürü yapılmasının en büyük nedenlerinden bir tanesinin bu olay olduğu kanaatindeyim.

Bakanlıkta bu yapılan bu şok atamaların gelişi perşembeden belliydi. Ne derseniz deyin Sayın Bakan Hayati Yazıcı, Müsteşarından tüm atama yetkilerini alarak Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarmak’a vermişti. Bu son yapılan atamalarda, bunu en iyi şekilde anlatıyordur.

İşte o tarihten bu yana bakanlıkta taşlar yerinden oynamıştır ve artık düzen değişmiştir. Ya sonrası yani bundan sonra yaşanacaklar. Onu da bekleyip, hep birlikte göreceğiz sevgili okurlarım.

YAZARIN NOTU

1-) Namuslu ve dürüst, işini dört dörtlük yapan Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü MUSTAFA IŞIK’ın da bu atamalarda vekâleten görev yaptığı bölge müdürlüğüne atanması pekala yapılabilirdi; tabii inşallah büyüklerimiz bu değerli bürokratı iyi bir görevde değerlendirirler. Uzunca bir süredir köşeme taşıdığım çarpıcı rapordaki, dâhilde işleme vurgununa da dur diyen bu değerli bürokrata devlet umarım sahip çıkar! Yoksa çok yazık olur, çünkü böyle insanlar kolay yetişmiyor; bu konuda raporun çarpıcı bölümlerini aktardığımda ne kadar haklı olduğu göreceksiniz!

2-) Halkalı Gümrüğü’nde neler oluyor?

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum