1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. 215 MİLYON LİRA EK VERGİ YA SONRASI..
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

215 MİLYON LİRA EK VERGİ YA SONRASI..

A+A-

215 MİLYON LİRA EK VERGİ YA SONRASI..

 

5 İLDE DÜZENLENEN "NARKOGÜÇ" OPERASYONLARI

 

 

Kıymetli okurlarım, yeni yazıma Filistin'de günlerdir yaşanan ve adeta soykırım diye nitelendirebileceğimiz bir vahşet yaşandı. İsrail içerisi kadın ve çocuklarla dolu Gazze'deki hastaneyi bombaladı. 500'ü aşkın suçsuz insanın öldüğü saldırı da adeta sıradanmış gibi canlı yayınlarda izlendi.

 

Başta Türkiye olmak üzere özellikle Arap ve Ortadoğu'da bulunan ülkeler saldırıyı sert bir şekilde eleştirirken, hemen hemen her acı fotoğrafın arkasında olan Amerika saldırıyı bırakın kınamayı ertesi gün İsrail'e destek için soluğu bu ülkede alıverdi.

 

Bölgemiz ve Ortadoğu'da 100 yılı aşkın süredir kirli planları olan Amerika

Birleşik Devletleri bir kez daha o çirkin yüzünü tüm dünyaya gösterdi.

 

Ortadoğu'da ve bölgemizde gidişatın bununla son bulacağını tahmin etmiyorum. Dünyanın bu coğrafyasında ciddi önemli gelişmeler yaşanacağını da düşünüyorum.

 

Bu nedenden dolayı, ateş çemberi olan ülkemize bu süreçte tüm benliğimle destek veriyorum. Siz okurlarımın da ülkemize vereceği destekten hiç şüphem yok! Allah yar ve yardımcımız olsun..
 

GELELİM ESAS KONUMUZA..

 

Şimdi gelelim esas konumuza ve devam edelim.

 

Ticaret Bakanlığı müfettişlerine sigara sektörü ile yapılan inceleme ve soruşturmalar kapsamında sigara firmalarına 215 milyon lira ek vergi tahakkuku ve buna bağlı olarak idari para cezası uygulandığı ifade edilmiştir.

 

Bu soruşturmalarda sahte ve düşük kıymetlerde ithal edilen tütün ve filtre gibi sigara hammaddeleri türü eşyalar için çifte fatura düzenlendiği ve ülkemiz gümrük idarelerine düşük tutarlı faturaların ibraz edildiği tespit edilmiştir. Firmalara ek vergi 53 milyon TL ve bunlara bağlı olarak 162 milyon lira idari para cezası verilmiştir. Toplamda 215 milyon TL'lik bir değer firmalarca eksik beyandan kaçırılmaya çalışılmıştır.

 

Ülkemizde kaç sigara firması üretim yapıyor diye baktığımızda pazar paylarına göre; 1.Philsa %41 2.British American Tobacco (BAT) %38 3.European Tobacco %7 4.İmperial Tobacco %3 5. Kt&G Kore firması tarafından üretimin %90'ının üzerinde bir değeri yabancı firmalar tarafından üretim ve satış gerçekleşmektedir.

 

Ülkemizde 2018 verilerine göre 90 bin ton tütün üretiliyor. 55 bin tonunu sigara firmaları alıyor kalan 30, 35 bin tonluk kısım iç piyasada etiketsiz olarak satışı gerçekleşmektedir.

 

Gümrük idari işlemlerinde kanun gereği 3 yıl geriye doğru analizini yapabilmektedir. İdari değerlendirmelerde bir hata ve farklılık tespitinde, 3 yıl geriye doğru ceza ve takibat yapabilmektedir.

 

Ayrıca üretilen sigaralarda vergilendirme, bandroller üzerinden de maktu olarak takibi yapılmaktadır. Maliye ayrıca kurumları gelir vergileri ve harcama vergileri takibi ve tahsilini gerçekleştirmektedir.

 

Şimdi gelelim 215 MİLYON TL tespite.

Hangi firmalar için idari takibat yapılmıştır?

 

Bu firmaların iki fatura kullandığı tespit edilmiş olduğu halde adli işlem başlatılmış mıdır?

 

Bu firmalar 3 yıldan önceki sürelerde aynı işlemi yapmış mı, yaptı ise daha önceki dönemlerde neden takibat başlatılmadı?

 

Bu takibat sadece bir firmada çıkmışsa, diğer firmalarda durum nedir?

 

En önemlisi daha önce Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı olan British American Tobacco (BAT) şirketi yönetiminde yer alan Bakanlık Yöneticisinin etkisi ve nüfuz kullanımı olmuş mudur?

 

Neden o yöneticinin ayrılmasından sonra bu takibat yapılmıştır?

 

Daha önce yapılmamıştır. Hep soru işaretleri oluşmuştur.

 

Buradaki sadece gümrükte çıkan mali kıymet düşüklüğü ile ithalatta, Tarımda ve Maliyede oluşturduğu yansımalar ne olmuştur? Hiç değerlendirilmiş midir?

 

Ülkemiz TÜRKİYE dünyada 7 ila 11. sigara tüketicisi ülkeler sıralamasında yer almaktadır. Daha önce antrepolarda bandrollemede yaşanan sahte bandrol işlemleri için ne tür analiz, takibat, değerlendirme yapılmaktadır. Ne sıklıkta değerlendirmeler yapılmaktadır. Yoksa bugüne kadar daha önce yaşanan sahte ve eksik bandrol takibi hiç mi yapılmamaktadır.

 

Burada Ticaret Bakanlığı’nca yapılan tespit ve cezaların, Tarım ve Maliyedeki yansımaları göz ardı edilmiş gibidir.

 

5 İLDE ‘NARKOGÜÇ’ OPERASYONLARI

 

Yazımı bitirmeye yakın, 5 ilde düzenlenen "Narkogüç" operasyonları düzenlediği bilgisini öğrendim. Bakan Yerlikaya, "Narkogüç" operasyonlarında, 16 şüphelinin yakalandığını, 869 kilogram uyuşturucu madde ve 775 bin uyuşturucu hap ele geçirildiğini bildirdi.

Operasyonları gerçekleştiren Polis ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekiplerini de tebrik eden Yerlikaya, "Uyuşturucu suçunu terörle eş değer görüyoruz. Aziz milletimizin destek ve dualarıyla zehir tacirlerinin peşlerindeyiz. Aydınlık geleceğimiz olan gençlerimizi zehirlemelerine asla izin vermeyeceğiz." dedi.

Bende bu operasyonda emeği geçen tüm personeli canı gönülden kutluyor ve bu başarılı operasyonların devamını bekliyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
54 Yorum