1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. YALAYIN BAKAYIM ŞİMDİ AVUCUNUZU
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

YALAYIN BAKAYIM ŞİMDİ AVUCUNUZU

A+A-

-YALAYIN BAKAYIM ŞİMDİ AVUCUNUZU-

 

16 Eylül'de üzerine basa basa yazımıza dökmüşüz o kaçakçılığı. Büyükçe de bir başlık atıp 'NE OLACAK BU KAÇAK SİGARANIN HALİ?' demişiz. Sonrasında TEKEL ürünlerine yapılan zamlarla sigara başta olmak üzere tütün ürünlerine yapılan zammın sigara kaçakçılığını hortlattığını ve cazip hale getirdiğini vurgulamışız.

 

Hal böyleykende, devletin elini kolunu bağlayıp sigara kaçakçılığına seyirci kalmadığını elimizdeki bilgi ve belgeler ışığında yazımıza eklemişiz.

 

Kolluk kuvvetlerimiz gümrük, sahil güvenlik, jandarma ve polis teşkilat mensuplarımızın son zamanlardaki operasyonlarını da size tarih tarih, satır satır aktarmışız.

 

Yani sigara kaçakçılığının devletimiz açısından ne kadar önemli olduğunun altını kırmızı kalemle çizmişiz. Ee tabi çizerken bu kaçakçılık türünün başta ülkemizin ekonomisinde açtığı yaraları sayfalar dolusu yazan bendenizin de yazdığımız yazılarda ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha ortaya dökmüşüz.

 

GEL GELELİM Kİ..

 

Ammaaa hatırlatmak isterim ki, o yazıları yazdığımda hop oturup hop kalkan ‘Yok öyle bir şey, yalan yazıyorsun' diyenler de az değildi hani. Üzerine oturduğu deri koltuğun dayanılmaz rahatlığında ahkam kesen bu güruh, hiç utanmadan hiç sıkılmadan bana tekzipler gönderiyor soluğu mahkeme kapılarında alıyorlardı..

 

Asıl işleri kaçakçılarla olan bu tosunlar, çareyi elbetteki bendenizi susturmakta arıyorlardı. Üzeri kapalı tehdit edenleri de unutmadık, unutmayacağız da hani.

 

Gümrükte kaçağı önlemekle görevli adı sanı belli bu ahali şimdilerde pek suskun yüzleri kırmızı geziyorlar toplumun içerisinde.

Bir Ali Yerlikaya patlatıyor tokadı bir Ömer Bolat.

Hem de ne tokat Osmanlı tokadı vallahi...

 

ALIN SİZE KOCAMAAN BİR ÖRNEK DAHA

 

Bakın bu da kapak olsun size.

Hani macaron falan hikâye diyordunuz ya, hani bendenize yalan yanlış yazıyor diyordunuz ya. Bu da kapak olsun size. Bakın bakalım anasının sütünü helalden emmiş vatan evlatları ne yapmış?

 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından, Bursa'da gerçekleştirilen tütün kaçakçılığı operasyonuna ilişkin bilgi verdi.

 

Bakanlığın Tütün ve Tütün Mamulleri Kaçakçılığıyla Mücadele Özel Ekibinin, Bursa Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri ve Bursa Jandarma İl Komutanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleriyle kaçak sigara üretim tesisine müşterek operasyon yaptığını belirten Bolat, "Operasyonda yaklaşık 25 milyon lira değerinde satışa hazır vaziyette, 520 bin doldurulmuş sigara, 30 bin sigara filtresi, 85 kilogram tütünle birlikte kaçak sigara üretiminde kullanılan sigara üretim makinesi ele geçirildi" değerlendirmesinde bulundu.

 

Bolat, Gümrük Muhafaza ekipleri ile Jandarma birimlerini başarılı operasyondan ötürü tebrik ettiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Ticaret Bakanlığı olarak başta terör örgütleri olmak üzere bütün suç örgütlerinin finans kaynaklarının önünü kesmek, haksız yoldan kazanç elde etmek isteyen odakların yasa dışı ticaretlerine son vermek için çalışmalarımız tüm hassasiyetiyle devam edecektir."

 

BİR ÖRNEKLEME YAPALIM;

 

Sigara ve tütün mamulleri kullanımı, satışı, transiti, üretimi, dağıtımı, depolanması, vergilendirilmesi, ülkemizdeki, komşularımızdaki ve dünyadaki üstte belirttiğim aşamalarının hangisinde yapay zekâ kullanıyoruz. Bu verileri kullanmaya başladığımızda sadece Gümrük Bakanlığı’nda değil her aşamada kayıp ve kaçaklar ortaya çıkacaktır. Biz yazdıkça eksiklikler ortaya çıkmakta, yakalama, tespitler, başarı artmakta olduğu açıkça görülmektedir.

 

Sadece emniyet birimleri değil, Tarım Bakanlığı Tütün birimleri, Maliyedeki takipleri, Ulaştırma değerlendirmeleri, MASAK yansımalarında hiç değerlendirmeler gelmemektedir. Bu kurum personelleri tütün ürünlerinin takibi için maaş almakta, hiçbir değerlendirme takip ve tespitleri bulunmamaktadır. Sadece asayiş tedbirleri ile bir olayı değerlendirme şansı bulunmamaktadır.

 

YALAYIN BAKAYIM AVUCUNUZU..

 

Şimdi gördünüz mü kaçak sigaranın macaronunu. Var mıymış yok muymuş kaçak sigara? Anladınız mı yazılarımın ne kadar doğru ve haklı olduğunu. Hani ‘Hiç utanıyor musunuz?’ diyeceğim ama Ayakkabı Köselesi olmuş suratlarınız pek sanmam. Ne diyelim o zaman; Yalayın Bakalım Avucunuzu..

 

NOT: Bursa'daki operasyonda emeği geçen memurundan amirine, müdüründen bakanına kadar herkesi buradan canı gönülden kutlamak isterim.

Allah Yar ve Yardımcınız Olsun!..

.....................................

 

-YAZARDAN FLAŞŞ NOT-

Mersin Gümrüğü'nde bundan önceki dönem de mercek altında!

 

-YAZARDAN SON DAKİKA GECE NOTU-

Kıymetli okurlarım dün gece sizlere ‘Bekleyin’ demiştim. Şimdi Mersin Gümrüğü’nde olup bitenleri öncelikle Gümrük Genel Tebliği Seri No:10  4. madde c fıkrasını hatırlatarak aktarmaya başlıyorum:

 

Gümrük Genel Tebliği Seri No:10

4 madde c fıkrası

c) Menşe şahadetnamesi kapsamı eşyanın ticaret politikası önlemlerine ve/veya ek mali yükümlülük gibi diğer mali yükümlülüklere tabi olduğu hallerde, söz konusu önlemi ve/veya diğer mali yükümlülüğü ihdas eden mevzuatta öngörülen en yüksek had üzerinden hesap edilecek vergi tutarı ve/veya ek mali yükümlülük,

Gümrük mevzuatında öngörülen usuller dâhilinde teminata bağlanmak suretiyle eşya araştırma sonucu beklenmeden teslim edilir.

 

Gümrük müdür yardımcısı T.A. kumaş ithalatında birçok defa ilgili madde hükümlerine aykırı davranarak. Teminat alınmadan menşe araştırmasına gidilmesini sağlamış. Yine aynı durumlardan birinde KİM müdürlüğüne yazılan ve Gümrük Müdürüne imzalatılan bir yazıda TEMİNAT ARANMAKSIZIN menşe araştırmasına gidildiği belirtilmiş. Ve Gümrük Müdürü T.Ş. görevden uzaklaştırmasına kadar olaylar zinciri büyümüştür.

Muayene memurları M.P., M.ü.A  Ticari tanımı Demirden karoser HURDASI olarak beyan edilen ancak firmanın hurda ithalat yetkisi olmadığı için tarifesi 720150 (Alaşımlı Dökme Demir) olarak beyan edildiği tespit edilen beyannameyi kapatmaları sebebiyle

Görevden uzaklaştırılmışlardır.

 

Tüm bu süreçler yaşanırken bu hatalar yapılırken, Bölge Müdürü ne yapıyor olabilir? Söylenenler hemşehri ve köylülerinden başka herkese kulaklarını tıkadığı yönünde! Ve hala bu kadar olay olmasına rağmen, müfettiş kapısının önünden ayrılamayan muayene memurlarının yerini değiştirmemesi.

Soruşturma içerisinde olanları yerinden alamaması ve gerekli değişikliği yapamaması gerçekten çok ciddi.

 

Gerçek ve iyi idareci, oturduğu yerden ahlak tüccarlığı yapanlar değil,

doğru yerde ve zamanda doğru kararlar alanlardır. Zamanında müdahale edilseydi inanın bunca kamu zararı da önlenmiş olurdu.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum