1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. ALLAH AŞKINA DAHA NE OLSUN MERSİN GÜMRÜĞÜ'NDE?
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

ALLAH AŞKINA DAHA NE OLSUN MERSİN GÜMRÜĞÜ'NDE?

A+A-

ALLAH AŞKINA DAHA NE OLSUN MERSİN GÜMRÜĞÜ'NDE?

 

İKİZ KONTEYNIR VURGUNU’NA MERSİN ‘KİM’ DUR DEDİ

 

MERSİN'DE 'GÖK' KADAR BÜYÜK / 'SU' KADAR TEMİZ OPERASYON

 

Allah aşkına neler oluyor Mersin Gümrüğü'nde Sayın bakanım, bakan yardımcılarım, gümrüğün üst düzey yetkilileri. Allah aşkına neler oluyor Mersin Gümrüğü'nde?

Mersin Gümrüğü'ne sözde ‘ayar vereceğim düzelteceğim’ diyerek adli kollukta görev yapan amiri memuru alıyor pasif görevlere atıyorsunuz, sicili tertemiz olanların yerine memleketin, fakirin, fukaranın, öksüzün kursağındaki lokmaya göz dikmiş her tarafı oynayan isimlere dokunmuyorsunuz. Allah aşkına neler oluyor Mersin Gümrüğü'nde?

Çok değerli Bakanım Ömer Bolat, bakan yardımcıları, gümrüğün üst düzey yetkilileri lütfen serzenişimi anlayın.

Bu gümrük kapısında görevli hemşehrilerin dokunulmazlığı mı var?

Daha ne olsun bekliyorsunuz Mersin'de?

Bakın elime ulaşan en son bilgiyi ya da şöyle söyleyeyim düzenbazlığı, kepazeliği paylaşayım sizlerle…

CAMBAZ BUNLAR CAMBAZ

Asıl meslekleri cambazlık olan haramı helalı bilmeyen, çoğunluğu hemşehrilerden oluşan tabir caizse 'ÇETE' yine iş başındaydı Mersin Gümrüğü'nde.. Hem de değme soygunculara taş çıkartacak bir oyunla yine yüce devleti soymaya kalkacaklardı. Ama analarının ak sütü gibi helalden beslenen aslan parçalarına takılmışlar bu sefer. Nasıl mı? Bakın anlatayım Sayın Bakanım Ömer Bolat, bakan yardımcıları, gümrüğün üst düzey yetkilileri..

TGBU 98..... numaralı konteyner yurt dışından içerisi cep telefonu, pahalı güneş gözlükleri, saat ve oyuncak ile doldurulur. Konteynerin ne hikmetse (Hikmeti de belli ya durağı her zamanki gibi MERSİN GÜMRÜĞÜ) dür. Konteyner Mersin Limanı’na getirilir. Konteynerın içerisindeki eşyanın da beyan olarak 39. fasıldan 'PLASTİK HAMMADDE olduğu beyan edilir. Yapılan beyan 655 kap 16.375 kilogramdır.

Çakallar konteynerleri indirdikten sonra soluğu Mersin Gümrüğü'nde alır. Getirdikleri eşyaları 'Geçici depoya göndermek istiyoruz' diyerek yetkililere başvurur. Dilekçe verilir, bir müdür yardımcısı ve refakat memuru belirlenir. İşler 'GÖK' kadar büyük, 'SU' kadar berrak bir şekilde gitmektedir. Artık devleti soymaya az bir zaman kalmıştır.

Ancak hal böyleyken gümrükte hayatın akışına ters gelen bir şeyler olmaya başlar. Artık planın ikinci safhasına geçilmiştir. Önce, Mersin'de bir depoda farklı bir konteynerin üzerindeki numaralar silinir. Numaraları silinen konteynere TGBU 98…… yani içerisinde kaçak eşya dolu konteynerin numarası yazılır. (Dedik ya ÇETE bunlar diye) Kaçak eşyalar bu kenteynıra doldurulur. Gerçek seri numaralı konteynere ise Mersin'deki bir firmadan alınan 655 kabı 16.375 kilogram plastik hammadde konulur. Artık sıra iki seri numaralı konteynerlerin kavuşma anına gelmiştir.

İçerisi cep telefonu, gözlük, saat ve oyuncak dolu olan konteyner Mersin Gümrüğü'nde 'GÖK' kadar berrak 'SU' kadar temiz bir şekilde çıkarılır. Konteyner geçici depodan alınarak alıcısına çıkmak üzere marşa basılır. Sahte seri numaralı konteyner ise geçici depoya götürülür.

ANCAKKKKKKK

Ancak bu sefer pabuç pahalıdır. Mersin KİM ekipleri olaya el koyar, devletin parası devlete kalırken kaçakçı, işbirlikçi gümrükçüler vs. hakkında yasal işlem başlatılır. Kaçakçılık olayının ortaya çıkarılması bir takım kişileri rahatsız eder. Ama duyduğuma göre kendi aralarında da sohbet etmeden duramazlar. 'AMMANNN TAKMAYIN KAFAYA. DAHA ÖNCE NE OLDU Kİ? BAKIN HEPİMİZ GÖREVDEYİZ. BU İŞTEN DE BİR ŞEY ÇIKMAZ!'

ALIN SİZE DELİL

Sayın bakanım, bakan yardımcılarım, gümrüğün üst düzey yetkilileri Allah aşkına neler oluyor Mersin Gümrüğü'nde..? Daha ne olması bekleniyor buradaki çarkın kırılması için? Hele, hele 'delil yok ki alalım' diyen sevgili yetkili daha ne olsun Mersin Gümrüğü'nde.. ?

Delil mi istiyorsunuz?

ALIN SİZE DELİL…

 

* Yazardan Gece Notu *

İstirham ediyorum, dahili muayene listesi mi çıkacak, yoksa çıkmayacak mı, Her ne olacaksa olsa artık. 1 aydır millet bahse girmekten yoruldu !

Maksat artık konu değişsin, gıybete girmesin.

Ha gayret..

 

 

-YAZARDAN DİP NOT-

Akşam akşam bizim Mersin semalarındaki 'MİNİK KUŞ'tan yedik fırçayı..

‘Ne o Aykut bey kaçak eşyaların adetini yazmamışsın' diyor. Eee şimdi haklı mı haklı bizim 'MİNİK KUŞ'

Bizde kendisini daha fazla kızdırmadan yazalım:

Efendim kaçakçılık olayında yakalanan gözlük sayısı (Gözlüklerinizi takın eğer gözlerinizde sorun varsa) tam tamına 320.000 adet. 

İşte size ikinci delil.

MERSİN – TAHTAKALE – TAHTAKALE’YE ..

Mersin'e Bingöllüler nizam veriyormuş!

Yazımızın devamı gelecek hiçç merak etmeyin...

-YAZARDAN FLAŞŞ NOT-

Bir yanda Gürbulakta Ticaret Odası Başkanının gümrük idaresinden şikayetçi olurken, çiçeği burnunda Bölge Müdürünün “söyleyin beni buradan alsınlar diye erken pes edişi” ile ilgili serzenişlerini dile getirip ifşa etmesi..

Diğer yandan sosyal medya ve açık haber kaynaklarında alenen paylaşılan Sn Bakanın görevden affına dair talep haberleri..

Bir kez daha yazayım..Tekrar ediyorum..Seçimler öncesi eliniz ayağınız tek dursun.Uzun Adamı yalnız bırakmayın beyler.Tek durun..

-YAZARDAN FLAŞ GECE NOTU-

GÜRBULAK’TA NELER OLUYOR?
Yaklaşık bir yıl önce sadece görevde 7 gün kalabilen bir Bölge Müdürü Vekili dönemi geçiren ve ağır travma atlatan Gürbulak Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’nde o dönem görev yapan Müdür Yardımcısı yakın zamanda Dilucu Gümrük Müdürlüğünden özel yetkili olarak tekrar Gürbulak Gümrük Müdürlüğü’ ne gönderildi ve çok geçmeden bir travma daha Gürbulak’ ta yaşandı.

Bakanlık Merkez bürokratlarının amacı nedir? Gerçekten merak ediyorum! Bölgenin sesi olarak Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanının konuşmaları sosyal medyada ve tüm gümrük camiasında yankılandı ve olaya el atmak için 26.02.2024 tarihinde Sn. Bakan Yardımcısı bölgeye intikal etti ve sorunlar düzeldi. Soru şu; madem bu kadar kolaydı bölgedeki yöneticiler neden kasti olarak anlamsız politikalar üretiyorlar? Neden ticaret erbabını zora sokuyorlar? Neden ithalat için gelen yabancı plakalı araçların Gürbulak Gümrük Sahasında 30-40 gün beklemesine neden oluyorlar? Tır başı günlük ödenen 100 Amerikan doları bu ülkeden çıkan servet değil mi? Yapılması gereken mevzuat dahilinde ve geciktirilmeksizin işlemleri tamamlamak değil mi?

Aşağıda açıklamayı dokunmadan aktarıyorum:

 

DOĞUBAYAZIT TİCARET ve SANAYİ ODASI AÇIKLAMASI

Gürbulak Gümrük Müdürlüğü'nde son 48 saat içinde yaşanan olağanüstü değişiklikler gözleri bu önemli geçiş noktasına çevirdi. Günde 70-80 araç geçişinin normal olduğu gümrükte, ansızın bir günde 400 aracın geçiş yapmaya başlaması, dikkatleri üzerine çekti. İnşaat nedeniyle yavaşlatılan gümrük işlemlerinin ardından, Yetkililerin bakanlıkla yaptığı görüşmenin etkisiyle işlemler hız kazandı. Ancak, işlemlerin bu denli hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi, akıllara şu soruyu getiriyor: pazartesi günü gelecek olan heyetin, uzun kuyrukları görmemesi için mi bu ani değişiklik yapıldı? Yoksa yetkililerin çabalarıyla gündeme oturan gümrük geçişleri, heyetin ziyareti öncesinde planlı bir şekilde mi düzenleniyor? Gümrükteki bu dramatik değişiklikler, ticaretin ve ekonominin nabzını tutan Gürbulak bölgesindeki iş dünyasını etkilemeye devam ederken, heyetin ziyareti öncesi yaşanan bu ani hızlanma, daha derinlemesine bir incelemeyi hak ediyor. Gümrük işlemlerindeki bu radikal değişiklik, bölgedeki ticaretin ve ekonominin geleceğini nasıl etkileyecek? Pazartesi günü heyetin gözlemleri, beklenenin ötesinde mi bir gerçeği ortaya çıkaracak?

Bu soruların cevapları, Gürbulak Gümrük Müdürlüğü'ndeki gelişmelerin altındaki gerçekleri aydınlatarak, bölge ve ülke genelinde ticaretin seyrini belirleyebilir.
Türkiye’nin İran’a açılan en önemli Gümrük Kapısı olan Gürbulak Gümrük Kapısında Gümrük Kanunu’ nun 3. maddesinin 2. fıkrasının (b) bendi sizlere hatırlatıyorum;

 

“Giriş gümrük idaresi” deyimi; eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesine getirildiği ve risk analizine dayalı giriş kontrolüne tabi tutularak geciktirilmeksizin sevk işlemlerinin yapıldığı gümrük idaresini” ifade eder.
 

Peki Gürbulak Gümrük Müdürlüğü’nde bu maddedeki geciktirilmeksizin hükmü neden uygulanmıyor? Çiçeği burnunda Müdürler mevzuatı mı bilmiyor? Yoksa akılları ve fikirleri 7 günlük Bölge Müdürlüğü döneminde mi kaldı?
Bütün bu olanları sahadaki memurları suçlayarak işin içinden çıkacağını sanan Yerel İdareciler! Sn. Bakan ve Bakan yardımcıları her şeyin farkında!

- YAZARIN SON DAKİKA NOTU -

İddia odur ki; Mersin Kaçakçıları Mersin’i bırakıp, Adana Gümrük Müdürlüğü’ne ziyarete mi gitmeye başladı?

 Bunlara Adana Gümrüğü’nden referans olan Muayene Memuru Acaba Kim?

Adana Yakın Takibe alınmalı!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
87 Yorum