1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. Ambarlıda Alkışlanacak Operasyon
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Ambarlıda Alkışlanacak Operasyon

A+A-

AMBARLI’DA ALKIŞLANACAK OPERASYON

Kan Değişimi Ambarlıya Yaradı!

-GİZLİ KAMERALI ŞOK OPERASYON-

Yazmadı demeyin, çizmedi demeyin. Köşemde defalarca belirttim. Gümrüklerde özellikle de İstanbul Gümrükleri’nde ‘acil kan değişimine ihtiyaç var’ diye. Yetkililere seslendim ve dedim ki yazılarımda,‘Niye hep aynı isimler çalışır bu İstanbul gümrüklerinde, nedir bu İstanbul sevdası?’ diye.. Haksız mıyım değil miyim bunu son günlerde yapılan gümrük operasyonlarına bakarak çok rahat anlayabilirsiniz. Bakın son haftalarda gümrüklerde neler oldu neler?

Ellerinize sağlık

Örneğin Ambarlı Gümrüğü’nü ele alalım. Bu gümrük kapımızla ilgili olarak olumlu-olumsuz her şeyi yazdım yazılarımda.. Biliyorum bazen kızdınız bana bazen de haklı buldunuz beni. Ama sizlerde takdir edersiniz ki, ben sadece görevimi yaptım. Değişimin verdiği kan değişimine gelecek olursak…. Önce ‘emeği geçen herkesin ellerine sağlık’ demek istiyorum. İstanbul Gümrük Ve Ticaret Bölge Müdürü Sayın Nevzat Er’in başta Ambarlı AHL Kargo Gümrükleri’ndeki müdür değişikliklerinin ilk semeresi Ambarlıdan başladı. Bölge müdürlüğünün risk analiz şubesi çalışanları, Ambarlı Gümrüğü Mardaş Limanı’nı istif sahasındaki özet beyanı tepsi olan 4 konteynırı mercek altına aldı.

Böyle Burun Tiryakide Bile Yok!

Bakarlar ki tepsi hikâyesi pek akıllarına yatmadı.. Durumu gümrük muhafaza kaçakçılık şubesine bildirirler. Ha! Bir de unutmadan işin içine LİLLY’i sokarlar. LİLLY de kim demeyin! Vallaha bir burun var tiryakiden beter. LİLLY bizim gümrüğün aslan parçası uzman köpeği. Ekipler içerisinde tepsi beyan edilen konteynırların etrafında LİLLY’i şöyle bir dolaştırırlar. Köpeğin tepki vermesi üzerine konteynırlar x-ray cihazına sevk edilir; yoğunluk görülmesi üzerine de ‘Vira Bismillah’ denilerek konteynırlar bir bir açılır. Konteynırların ilk dört sırası özet beyanda olduğu gibi tepsi ancak kalan kısım ise malumunuz sevgili okurlarım yabancı menşeli sigara çıkar. Ama öyle böyle sigara değil, tam dört konteynır sigara yani maddi değeriyle 10 Milyon Liralık kaçak sigara ele geçirilir!!

Biliyorsunuz seccade demişlerdi..

Tepsi arkası kaçak sigara operasyonu müthiş olmuş! Ancak biliyorsunuz birde seccade arkası sigara olayı vardı. Sayın Nevzat Er’den önce görev yapan Tevfik Usta döneminde yine Ambarlı Gümrüğü’nde seccade olarak beyan edilen dört konteynır, İstanbul Polisi’nin başarılı operasyonu sonucu Esenyurt’ta bir depoya boşaltılırken suçüstü yapılmıştı.. Operasyonun bir gün sonrası Ambarlı Gümrüğü’ne gelen İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Mali Büro ekipleri aynı firmaya ait üç konteynırın kapaklarını araladıklarında önde seccade arka bölümlerde ise yabancı menşeli sigara ele geçirmişlerdi. Operasyonun devamında aynı firmaya ait üç konteynırda gümrük muhafaza ekipleri ve yukarıda bahsettiğim LİLLY adlı köpek sayesinde yakalanmıştı..

Aman aracılar unutulmasın!

Ambarlı Gümrüğü’nde seccade arkası kaçak sigara yakalaması malumunuz gümrükçüler eliyle değil, polis marifetiyle ortaya çıkartılmış!! O dönemde bu işten kimse gocunmadığı gibi bırakın olayda ihmalleri açık ve seçik ortada olan beyzadeler aktif görevlerinde çalışmaya devam etmişti. Bölge Müdürü Nevzat Er zamanında ise, bölge müdürlüğünün risk şubesinin titiz çalışması sonucu her iki yakalamadaki fark ortadadır. Buradan yüksek sesle şunu soruyorum: Değerli okurlar, ey yetkililer bu işe aracılık edenleri de ortaya çıkaracak mısınız? Benden söylemesi eğer bu aracılık işi savsaklanır ve üzerine gidilmezse gümrük kapılarından daha çok seccade, bardak, çanak diye kaçak sigara çıkar. Haksız mıyım? Yukarıda belirttiğim gibi son operasyonda emeği geçen başta Bölge Müdürü Nevzat Er olmak üzere bütün risk şubesi çalışanlarını canı gönülden kutluyorum.

Önemli Mektup

Bizim meşhurrrrrr Minik Kuş İstanbul’dan mektup getirmiş. Ama ne mektup! Hep söyledim bizim minik kuşun cüssesi gerçekten minik ama yaptığı iş çok ama çok büyük. Minik Kuş’un alda oku dediği mektupta çok çarpıcı bilgiler var. Şimdilik önemli bölümlerini iddia olarak size aktarıyorum. Ama kimsenin şüphesi olmasın mektubun içerisindeki iddiaları sonuna kadar irdeleyeceğim. Efendimmm Gümrük Kanunu’nun 57. maddesini ihlal eden, bazı gümrük müşavirlik firmalarının müdavimleri varmış. Bu müdavimlerin hepsi her ne hikmetse bazı gümrük muayene memurları, bazı gümrük kaçakçılık şubesi çalışanlarıymış. İsimlerimi ne? İsimleri bende, dedim ya mektubun içeriği doğru mu önce onu araştırıyorum. Doğruysa yandı gülüm keten helva. Aha hepsini bu köşede tek tek okuyacaksınız.

Mektuptaki diğer bir büyük iddia ise, hayali ihracat yapacak kişiler yukarıda sıraladığım kişilerden ön izin alıyorlarmış. Hatta ithalatta ise a diye beyan edecekleri eşya yerine sigara olayında olduğu gibi izin alıyorlarmış. Buradan görevini lakıyla yerine getiren görevlileri tenzii ederek bu iddiaları aktardım. Dediğim gibi işin peşindeyim.

NE YAPACAKSINIZ BU KADAR KAMERAYI?

Ambarlıda olduğu gibi bir başarılı operasyon da İzmir’de gerçekleştirildi. İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, Türkiye'ye yasadışı yollardan gizli kamera ve dinleme cihazları sokulduğu bilgisi üzerine Bayraklıda depo olarak kullanılan bir eve baskın yaptı. Operasyonda kalem, çakmak, gözlük, kol saati gibi toplam 2 bin 277 adet gizli kameranın aralarında bulunduğu 10 bin 997 adet elektronik eşya, bu eşyalara ait şarj aletleri ve aksamlarına el kondu.ÜT, SA, SK, İTY, SYÖ, MS, İK, AA, EA, AY, ST, AK ve YK, adlı kişiler hakkında yasal işlem başlatıldı. Ele geçirilen dinleme cihazlarının tahmini piyasa değerinin ise, 500 bin TL olduğu belirtildi. Gizli kameraların Çin menşeli olduğu belirtiliyor. Bu operasyonda da emeği geçen başta Bölge Müdürü Kaptan Kılıç olmak üzere herkese teşekkür ediyor ve gönülden kutluyorum. Ancak aklımın almadığı, cevabını bulamadığım sorular var hala kafamda.. Hassas günlerden geçtiğimiz bu dönemde kim, ne için bu kameraları ülkemize sokmak ister? Kim alır, kim kullanır bu kameraları? İşte bunu bir türlü bunu anlayamıyorum.

‘Bakan Onaylı Operasyon’

Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı’nın emriyle Mersin’de başlatılan operasyonda 7 görevli tutuklandı. Tutuklamaların gerekçesi nedir? Net olarak bilmiyorum ama kulağıma gelen bilgilere göre, soruşturmanın boyutları bir hayli büyük! Olanaklarım el verdiği takdirde, bu soruşturmayla ilgili bilgi toplamaya çalışıp sizlere aktarmaya çalışacağım. Haklı gerekçeler doğrultusunda iyi gümrük, çalışan gümrük, işlevsel bir gümrük için bu operasyonları her zaman desteklemeye devam edeceğim.

Saygılarımla…

Yazarın Son Dakika İstanbul Notu!

NEVZAT Er’den önceki dönemde İstanbul Halkalı Gümrüğü’nün denetimindeki bir antrepoda iplik işlemleriyle ilgili 25 muayene memurunun kaçakçılık şubesi tarafından önümüzdeki günlerde bilgilerine başvurulacağı iddia ediliyor!..

YAZARIN NOTLARI

1-) Halkalı’da neler oluyor? Cevabı çok yakında bekleyin!

2-) Bursa’nın ufak tefek taşları yerine oturuyor!..

3-) Şirinevler’den iki kardeş Bursa Mavi Hattına abone olmuşlar!

4-) İstanbul’da kumaşlar nereye park ediliyor?

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
26 Yorum