1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. AMBARLI’DA KIRMIZI İSYAN
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

AMBARLI’DA KIRMIZI İSYAN

A+A-

AMBARLI’DA KIRMIZI İSYAN

-GÜMRÜKTE KIRMIZI HAT İŞKENCESİ-

İŞADAMLARININ KIRMIZI HAT İSYANI!

Sevgili www.etkihaber.com okuyucuları, çok değerli yol arkadaşlarım. Sizlere bu yazımda, ne trilyonluk bir kaçakçılık olayını ne de bu kaçakçılardan yemlenen sözde insan müsvettelerini yazacağım. Köşemde bu sefer, tarafıma ulaştırılan yüzlerce mail ve faksta adeta isyan eden Türk İthalat ve İhracatçısının gümrüklerdeki hat uygulaması feryadını yazacağım. Ama isterseniz önce gelin gümrüklerde kaç çeşit hat uygulaması yapılıyor ve bu hatlar nelerdir hep birlikte görelim.

İŞTE RENK RENK HATLAR

Yeşil Hat:

Gümrüğe gelen eşyanın belge kontrolüne veya fiziki muayeneye tabi tutulmadan geçişine izin verilen hat!

Mavi Hat:

Gümrüğe sunulan malın belge veya fiziki kontrolü yapılmaz. Gümrük işlemleri 'sonradan kontrole tabidir' denilerek ertelenir. Bir gümrük beyannamesinin Mavi Hat'ta düşebilmesi için, beyan sahibinin 'onaylanmış kişi statü belgesi' sahibi olması gerekir.

Sarı Hat:

Bir gümrük evrakı Sarı Hat'a düştüğünde, malın fiziksel muayenesinin yapılmasına gerek duyulmaz. Yalnızca gümrük beyannamesindeki bilgiler kontrol edilir. Bir diğer adı da 'belge kontrolü' dür.

Kırmızı Hat: Yapılan risk değerlendirmesine göre, Kırmızı Hat'a düşen bir gümrük beyannamesine ait mal, ilgili muayene memuru tarafından ayrıntılı bir incelemeye tabi tutulur. Gerek görüldüğü durumlarda, malın tartımı ve sayımı yapılır. Mala ilişkin belgeler araştırma altına alınır. Aynı zamanda 'fiziki muayene' anlamına da gelir.

AMBARLI’DA KIRMIZI İSYAN

Evet, gümrükte uygulanan hat yöntemlerine şöylece bir baktıktan sonra gelelim Türk ithalatçısı ve ihracatçısının kırmızı hat isyanına..

Bana ulaşan mail ve fakslardaki bilgilere göre, bu konuyla ilgili en çok şikâyet şu bizim meşhur Ambarlı Gümrüğü’nden geliyor. Mail ve faksta yazılanlar oldukça düşündürücü. Ve bana göre, başta Gümrüklerden Sorumlu Bakanımız Hayati Yazıcı konuya ivedilikle el almalı!! Eğer bu işe Sayın Yazıcı yani devlet el atmazsa yakın zamanda başta Ambarlı Gümrüğü olmak üzere gümrüklerde kızılca kıymet kopacağa benziyor.

Peki, nedir bu isyanın gerekçesi; hemen Ambarlı Gümrüğü’ndeki iddialarla konuyu açıklayayım sizlere.. Ambarlı’da konteynır taşımacılığı yapan bir acente bazı kişilere (taşeronlara) tahmil ve tahliye işlemlerini verir. Peki, bu taşeronlar ne yapar?  Bazı tosun ve gürbüz gümrük çalışanlarıyla anlaşarak firmaların eşyalarını İLLAKİ Kırmızı Hat’ta yönlendirerek firmalardan 500 ABD Doları alır. Durun daha bitmedi. İlla hep kırmızıya yönlendirme olacak değil ya.. Bazı firmaların eşyaları da Sarı Hat’ta yönlendirilir. Biraz parası azdır ama bizim tosunlar arasında aza da kanaat edenler var. Sarı Hat’ta yönlendirilen konteynır için ise 200 ABD doları TESPİT adı altında para toplanır.

Sevgili okurlarım, bakın görünüşte bu paralar sizlere küçük meblağlar olarak görünebilir ama lütfen bunları yekününü yani 40–50 konteynıra bu şekilde işlem yapıldığında toplanan dolarları düşünebiliyor musunuz?

Bana gelen bilgilere göre, Ambarlı Gümrüğü’nde bu uygulamayla günlük 8–10 bin dolar aylık ise 160 bin ile 200 bin dolar arası para toplandığı belirtiliyor. Peki, bu yeşil yeşil ABD dolarları ne yapılıyormuş biliyor musunuz? İddiaya göre, bu paralar bir havuzda toplanıp pay ediliyormuş. Bakın şimdi görebiliyorum bazıları bana kızıyor. ‘Tekere çomak sokma’ diyor ama ne yapayım gelen iddiaları yazmak benim, takibini yapmakta devletin boynunun borcu!.

Sevgili okurlarım bazı ithalat ve ihracatçıların bir konteynırda kazanacağı 500 Dolar, Kırmızı Hat’ta düştüğünde masrafları geri alınmaktadır. Gümrüklerde adları çeşitli suçlamalarla anılan ya da yasadışı işler çeviren firmalara ne yapılırsa yapılsın ama eğer gerçektende bu kadar eşya kırmızı hatta sevk ediliyorsa bu ülkede hiç dürüst, namuslu ve vicdanlı işadamı kalmamış demektir. Bunun adı kısaca ayıptır beyler ayıp!!

Bilgisayarlar kimlerin elinde..

Gümrüklerle ilgili önemli bir konuyu da, sizlerle daha önce paylaşmıştım. Koskoca Gümrük Teşkilatı’nın bilgisayar sisteminin işleyişindeki aksaklıkları müfettiş raporuyla teker teker anlatmıştım. Tekrar söylemekte ve uyarmakta büyük yarar görüyorum. Bu sistemin baştan sona kadar tekrar ele alınması lazım. Vallaha benden uyarması yoksa bilgisayar farelerine teslim bayrağını çekersiniz. Tırtıklarlar vallaha bebelerin kursağından geçecek lokmaları. Bilginiz olsun.

“Gelelim Bizim Bahtı Açığa”

Vallaha bu bizim Bahtı Açık Bahattin üniversitelerde öğrenim yapan gençlere ekonomi tezi olur. Adam memur haliyle hiç tepelerden inmiyor. Şimdi kulağıma gelen iddialara göre, ticaret hayatına atılmış (tabii kendi değil ama kayınları diyorlar) ne diyelim doğruysa kim tutar seni Aslan Bahattin. Adam hakkında yürütülen soruşturma veya mahkemede halen yargılanmasına karşın tekrar başkan seçilmiş ve halen memuriyette.. Helal olsun seni seçenlere de memur olarak tutanlara da.. Ee boşuna dememişler deveyi diken diye.. Vardır bir hikmeti hem tutulmanın hem seçilmenin ne diyelim takipçinim Bahattin’im.

YAZARIN NOTU:

Sevgili okurlarım, 2011 yılına size müthiş bir yazıyla ‘merhaba’ diyeceğim. Bir zamanlar İstanbul Gümrüklerinin üst düzey NADİDE yöneticilerinin hangi suçtan ve nerede yargılandıklarını pek tabi ki belgeleriyle yazacağım. Bu yazımı mutlaka okuyun der ve yeni yılın ülkemize barış, huzur, mutluluk getirmesini temenni ederek hepinizin yeni yılını kutlarımJ

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum