1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. AYVALIK’TA DOST SOHBETLERİ
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

AYVALIK’TA DOST SOHBETLERİ

A+A-

AYVALIK’TA DOST SOHBETLERİ

DOSTLARLA GÜMRÜK ÜZERİNE KISA PASLAŞMALAR

Sevgili etkihaber okuyucuları, sevgili gönül dostları.. Biliyorum şimdi diyeceksiniz ki; ‘Hayrola Aykut Bey. Hayali ihracatları yazarken sizde mi bir yerlerden teklif alıp bana müsaade, ben yokum dediniz’ Yok vallaha biraz başımı dinlemek istedim ya da şöyle diyelim yeni yazılarım- yeni dosyaların kapağını aralamak için biraz güç topladım.

Önce Ankara’da AKŞAM Gazetesi’nde uzun yıllar çalıştıktan sonra gazetenin İzmir Temsilciliği’ne getirilen gazeteci arkadaşım Ufuk Türkyılmaz’a ‘hayırlı olsun’a uğradım. Daha sonra da benim için yaşam kaynağı olan evlatlarım ve eşimle birlikte Ayvalık’a geçtim.

Dost Sohbetleri

Ege’nin bu şirin tatil beldesinde tıpkı benim gibi kafasını dinlemek ve güç toplamak isteyen dostlarıma rastladım.  Kendileriyle rahat, iyot ve ot kokulu ortamlarda sıcak sohbetler yaptım. Dostlarımın bazıları sitemkârdı bana karşı.. Sitemlerinin en başında da ‘Aykut Bey vallaha gümrüğe çok yükleniyorsunuz. Haksızlık değil mi bu?  gibisinden serzenişleri geliyordu.  Bende kendilerine yazılarımın tamamının okunduğunda ya da yazılarımın ana fikrine bakıldığında durumun hiçte öyle olmadığını anlattım. Haksız da değildim!. Kamu kurum ve kuruluşları arasında gerek personeli, gerekse işlevi açısından önemli konuma sahip Gümrük Müsteşarlığı’nda yolsuzluk, kısır çekişmeler ve menfaat kavgaları yaşanıyorsa işim gereği ben bunları yazmak durumundaydım.  Ama bugüne kadar yazdığım yazılarda hiçbir mazlumun, günahsızın ahını da almadım. Yazılarımın hemen hepsinde devletimin menfaatlerini düşünerek hareket ettim; ara sıra da yetkililere naçizane kendi görüş ve önerilerimi sundum. Yani dostlarımın sitem ettiği gibi teşkilata yüklenmedim; tam aksine yanlışı ve de yapılması gerekeni söyledim.

MÜSTEŞAR KİM OLMALI?

Ayvalık’taki dost sohbetinde örneğin Maksut Mete’nin istifasından boşalan Gümrük Müsteşarlığı koltuğuna gümrük teşkilatının içerisinden olması için her zamandan fazla birlik ve beraberlik ortamı yaratmalarını söyledim. Hatta benim müsteşar adaylarımdan birinin de, geçmişte beraber çalıştığım gümrük müfettiş kökenli, Gümrükler Muhafaza Genel Müdür Yardımcısı şuan Dış Anlaşmalar Genel Müdürü Mehmet Rıza Korkmaz olduğunu belirttim.  Dostlarımın ‘başka kimler olabilir?’ sorusu üzerine teşkilatın içerisinde çok değerli müfettişlerin, kontrolörlerin olduğu bunlar ve idari yapıda görev yapan kişilerden seçilecek birinin Gümrük Müsteşarlığını rahatlatacağını söyledim. Ama peşin sıra şu kelimeleri de konuşmamın sonuna ekledim; ‘ Eğer Maksut Mete örneğinde olduğu gibi yine teşkilat dışından bir atamanın yapılması durumunda çatışmalar, kısır çekişmeler ve menfaat kavgalarının sonu gelmez!!’

İkinci konumuz hayali ihracatlar:

Dostlarla, Ayvalık’ta gümrük üzerine yaptığımız kısa paslaşmaların ikinci ana konusunu halen soruşturması devam eden ve soruşturmalar devam ederken hem soruşturmayı yürüten müfettişlerden birinin hem de bizzat müsteşar Maksut Mete’nin istifası yaşanan hayali ihracatlar oldu.

Halkalı Gümrüğü’nde ortaya çıkarılan hayali ihracat olayının bir benzeri yıllar önce, İzmir’de Sadettin Tantan’ın İçişleri Bakanı olduğu dönemde İzmir’de çıkarıldı! O dönemde Gümrüklerden Sorumlu Bakan şimdinin Gümrüklerden Sorumlu Bakanı Sayın Hayati Yazıcı’nın cesaretini gösterebilmiş miydi? Bu tartışılır!..

Günü gününe rapor alıyor..

Sevgili dostlarım, değerli okuyucularım.. Bizzat teşkilatın içerisinden aldığım önemli bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bakan Hayati Yazıcı başta Güneydoğu’daki bazı illerde başlayan, daha sonra da Halkalı Gümrüğü olmak üzere birçok gümrükte ortaya çıkarılan hayali ihracat olaylarıyla ilgili günü gününe rapor alıyor. Bakan Yazıcı, eksiklikleri ve yapılması gerekenleri ekip arkadaşlarına büyük bir titizlikle yaptırtıyor.. Yani işini ne kadar önemsediğini dosta düşmana gösteriyor.

TEFTİŞ KURULU TAM GAZ

Unutmadan şunun da altını büyük harflerle çizmek isterim. Bu süreçte yolsuzlukların kaçakçıların ortaya çıkarılmasında büyük emek ve katkıları olan Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanı SEZAİ UÇARMAK ve ekibini de unutmamak gerekir.

Bu arada yolsuzlukla ilgili dosyalar, birbiri ardına ilgili savcılıklara ‘gereğinin yapılması’ için gönderiliyor. İnşallah bu dosyaların içeriğini de her zaman olduğu gibi sizlere bu köşeden aktaracağım. Şimdilik Ege’nin bu şirin ilçesinden bütün gönül dostlarıma kucak dolusu sevgi ve saygılarımı gönderip; çok yakında Ankara’nın sıcak gündeminde görüşmek üzere diyorum. Sevgiyle kalın..

YAZARIN NOTU:  Değerli okuyucularım, bundan böyle bu köşede yalnız yolsuzluk haberlerini değil; gümrük çalışanlarının sorunlarını, gümrüklerle iş yapan firmaların ve işletmelerin de yaşadığı sıkıntıları bulabileceksiniz. Bekleyin!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum