1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. BAKIN HANGİ VURGUN YENİDEN HORTLADI?
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

BAKIN HANGİ VURGUN YENİDEN HORTLADI?

A+A-

BAKIN HANGİ VURGUN YENİDEN HORTLADI?

1980'DEN 2023'E ‘HAYALİ İHRACAT VURGUNU’

-2023 MODEL HAYALİ İHRACAT-

 

1980’li yıllarda hatırlarız bu vurgunu.

Adı karışmayan baba yiğit, tosun kalmamıştı bu vurgun türüne. Aralarında ünlü iş adamları da vardı, onların assolist veya artist sevgilileri ve tabii ki ünlü politikacılar.

Hayali İhracat idi vurgunun adı. Önce paravan şirketleri kuruyorlardı hem yurt içine, hem yurt dışına sonra da işbirlikçi kamu görevlileri (maalesef çoğunluğu gümrükçü) başlıyorlardı devleti hortumlamaya.

‘İhracat yaptık ülkeye döviz kazandırdık’ diyerek naylon faturalarla indiriyorlardı garibin, fakirin, fukaranın lokmasını cebe.

 

2023’TE YİNE HORTLADI

Yıl 2023... Ama birilerinin aklı 1980’lerde kalmış. Hayali İhracatı gündemlerine almışlar. Efendim yer bizim İstanbul ile elin memleketi Polonya. Anlayacağınız sac ayağı buralarda kurulmuş. Olay bana anlatılanlara göre aynen şöyle gelişir:

 

GİZEMLİ O İHBARCI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü hayali ihracatla ilgili gelen bir ihbar üzerine bizim mali bürodaki çocuklar hem şaşırır, hem de vatan evlatları işe koyulur.

Derhal harekete geçen emniyet görevlileri olayla ilgili inceleme başlatırlar. İhbarda adı geçen Polonya’daki bir firma üzerinden hayali ihracat yapıldığı tespit edilmesi üzerine firma ile yapılan yazışmalar neticesinde söz konusu firmaya Türkiye’den herhangi bir ihracatın gerçekleştirilmediği yazışmalardan öğrenilir. Konu hemen Ticaret Bakanlığı'na iletilir. Bakanlıktan konu ile ilgili geniş çapta sorgulama yapılması istenir.

 

FATURALAR SAHTE

Ticaret Bakanlığı’nda uzman kişiler tarafından yapılan kapsamlı araştırma neticesinde kurulan firmaların sahte hayali ihracat için düzenledikleri faturaların da sahte olduğu devletten haksız yere KDV iadesi aldıkları uzmanların hazırladığı raporda apaçık ortaya çıkar.

Bu operasyon kapsamında, İstanbul genelinde 9 adreste 7 kişinin yakalanması için yapılan operasyonda olaya adı karışanların mal varlıklarına tedbir konulur. 5 şüpheli yakalanır, yapılan araştırmalarda hayali ihracat gerçekleştiren kişilerin firmalarda gerçek bir ticari faaliyet olmadığı halde varmış gibi sahte fatura düzenledikleri, faturalarda kadın ve çocuk tekstili üzerine olan laleli piyasasında kargo mallarının ihracat malı gibi gösterildiği de yapılan soruşturmada tespit edilir.

Gümrük işlerini takip eden gümrük müşavirleri tarafından bu mallara uygun beyanname düzenlenerek sözde ihracatın gerçekleştirildiği de tespit edilir.

 

2023 MODEL HAYALİ İHRACAT

Değerli okurlarım; bu tip işleri yapanlar artık işi büyütmüşler. Yani 1980 gibi zamanın gerisinde kalmamışlar. Bu büyük vurgun modelini geliştirmişler.

Nasıl derseniz? Geçmişte bu iş bir gümrüğün üzerinden yürürdü.

Ancak 2023 model hayali ihracat vurgununda ortada ihracatın yapıldığı gümrük yok. Gümrük beyannameleri ise sahte.

Pekiiii devletten KDV iadesi almak için yeminli müşavir onayı gerekmez mi?

 

Onu da araştıracağız elbette. Tabii buradan bu operasyonda emeği geçenleri yürekten kutlamak isterim.

 

- YAZARDAN SON DAKİKA FLAŞ NOTLAR -

1-) Yorumlar, yorumlar.. İnsanın içini acıtan, düşündüren, her biri 'Bunları görmüyor musunuz?' dedirten yazıma gelen yorumlar..

Birde şahsi mail adresime gönderilen yüzlerce mailden bir tanesi olan ‘Rotasyon sıkıntısını’ dile getiren kıymetli bir okurumun yazmış olduğu maili olduğu gibi yine siz değerli okurlarıma aktarmak istiyorum. Umarım yetkililer de gereğini biran evvel yapar.

“Aykut bey merhaba. Bildiğiniz üzere gümrükte memur/vhki kadrosu da rotasyona tabidir. Ben teşkilata memur olarak girdiğimde, “Yurdun her yerinde ve her türlü iklim şartlarında görev yapabilir” sağlık kurulu raporu aldım.

Gel görelim ki şu anda araştırın iç gümrüklerin çoğunda bir sürü engelli kadrosundan gelme memur/vhki var. Bu adamlar rotasyona tabi tutulmuyor. Rotasyona tabi tutulmadığı gibi adamlara her iş verilmiyor istedikleri işi yapıyorlar veya yapmıyorlar. Haliyle biz rotasyona tabi olan normal memurlar mağdur oluyoruz. İç gümrüklerde kadrolar zaten şişmiş vaziyette bir de engelli kadrosundan gelme memur/vhki derken rotasyon çarkı dönmüyor.

Engelli kadrosundan gelme memurlar acil olarak Ticaret İl Müdürlüklerine geçirilmelidirler. Bunun başka çaresi yok. Aykut bey lütfen bu konuyu gündeme taşıyın. İnanın bu konuyu bir araştırın vicdanları öyle yaralıyor ki! Saygılarımla”

2-) Ticaret Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’ne Vekaleten Yasin Aydoğan Görevlendirildi.

 

Kıymetli okurlarım, Mübarek Kurban Bayramı tüm ulusumuza kutlu olsun. Allah tüm inananlara nice huzurlu ve bereketli bayramlar nasip etsin!..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
62 Yorum