1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. BİR DAHİLDE İŞLEME VAR, BİR DE DAHİLDE ŞİŞLEME
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

BİR DAHİLDE İŞLEME VAR, BİR DE DAHİLDE ŞİŞLEME

A+A-

BİR DAHİLDE İŞLEME VAR, BİR DE DAHİLDE ŞİŞLEME

 

12 YÖNTEMLE 'ŞİŞLİYOR' BİZİ

 

SARP'TA SARPA SARAN İŞLER...

 

Yazdığınız başlığa göre 'siz bize hangisini anlatacaksınız derseniz ben size şişlemeyi anlatacağım. Ama ne şişleme hani ne Urfa'nınkine benziyor ne Adana'nınkine ne de Antep’inkine. Bu Uzakdoğu ülkelerine yönelik şişleme. Hani arada domates, biber yok anlayacağınız bu direkt şişleme.

HAZIRSANIZ BAŞLAYALIM

Evet..  'Uzaklarda bir yerde yaşanan olayları anlatayım bu yazımda sizlere. Uzaklarda yaşanıyor ama Türkiye'nin kalbinde patlıyor. Şişleme nasıl yapılıyor anlatayım sizlere. Tarihte ilk şişleme ile başlayalım.  Tarihte ilk dahilde şişleme denize kıyısı olan bir krala yabancı ülke elçileri aracılığı ile ziyarette bulunulur. Ziyaretçiler gelirken de ikramda kusur etmez. Altın, gümüş, kap, kacak, deri, ipek yüklenip huzura çıkarlar. Kral bu hediyeler karşısında biraz mahcup biraz da altta kalmanın ezikliği ile misafirlerime bende bir iyi niyet gösterisi yapayım der. Koca kral der ki ' Bende bu güzel hediyeler karşısında sizin için bir ferman yazıp tacirlerinizin ülkemin karasularında serbestçe ticaret yapmasını sağlayacağım' der. Yazdığı fermanın bir ikincisini de elçilerin ellerine verir. Ve o ferman ile o kralın hüküm sürdüğü denizlerde ticaret yabancılara teslim edilir. O hediyeciler kralın denizlerinde ellerini kollarını sağlayarak istedikleri malı istedikleri fiyata, istedikleri gibi indirir, kaldırır. İşte ilk dahilde şişleme rejimi böylelikle başlar.

GELELİM O KRALDAN GÜNÜMÜZE..

Gelelim günümüze..

Şişleme günümüzde nasıl yapılır? Onun cevabını verelim sizlere. Şişleme, 2016/12 sayılı tasarruflu bir tebliğ ile yürütülmektedir.  Bakanlar Kurulu kararına göre çıkarıldığı beyan edilmiştir. 2006/12 sayılı tasarruflu bir tebliğ ile yürütülmektedir. Bakanlar Kurulu kararına göre çıkarıldığı beyan edilmiştir.

 

Rejim hükümleri Bakanlar Kurulu adına eskiden Ekonomi Bakanlığı tarafından takip edilirdi. Hükümlerin güzel işlemesi için ithalat rejim kararı her yıl şişlenir, vergili üst tarife pozisyonları yapılır, alttan istatistik pozisyonlar vergisiz olarak açılır. Bütün belgeler ve ithalatlar alttaki pozisyondan yapılarak dahilde şişleme başlar. Kısaca rejimde şişleme başlar. Daha sonra firmaların daha rahat şişleme yapması için iş ikiye bölünür. Belge/izin olarak belgeyi ekonomi izini gümrük kısmı şişlesin diye kalemler oluşturulur. Rejimi ayarlayanlar ve belgeyi verenler hiç sorgulanmaz. Şişleme artık başlamıştır.

ŞİŞLENİR DE ŞİŞLENİR..

Devam edelim. O yetmez belgeler/izinler kendi şişleme yetmiyor diye temsilciler eliyle şişlenir. O yetmez teminat çok alınıyor onu şişleyelim denir. O yetmez çıkışta kontrole gerek yoktur denip o kısım şişlenir. Savaşta olan ülkelere yüksek miktarda çıkış yapılarak miktarda ve kıymette şişlenir. Daha sonra döviz getirmeye gerek yok denip kambiyoda şişlenir. O yetmez ülkelerde anlaşma yaptık denilip o ülke menşeli eşyalardan vergi alınmayıp sahte belge üretmekle şişlenir. Kapatma yapılırken kayıtlara gerek yok % 40’ına % 50’sine kapatma kararı verilir orada şişlenir.

O yetmez antrepoya serbest bölgeye çıkış yapılıp orada şişlenir. Antrepoda ve serbest bölgede mallar ziyan olur çalınır değiştirilir orada şişlenir. Bu kadar şişlemeyi yapamayan firma eğer yanlışlıkla yakalanırsa en sonunda mahkemelerde şişlenir. Hâkim işi bilirkişiye atar firmanın kötü niyeti yoktu şişleyecekti şişleyemedi deyip berat verip firmayı anasından yeni doğmuş gibi yapıp dahilde şişleme rejimi sonlandırılır. dahilde şişleme rejimi sonlandırılır.

ŞİŞLEMENİN 12 YÖNTEMİ VARDIR:

Yukarıda belirtilen 12 yöntem şişleme çok tatlıdır.

Ülkemiz ihracatının % 70 dahilde şişleme yöntemi ile yapılmaktadır. İzinleri başka birim vermektedir.. Hiçbir sorumluluğu bulunmamaktadır. Problem izin verirken başlamaktadır. Her önüne gelene izin verilerek şişleme yasal hale getirilmektedir. Bu durumu gören herkes dahilde şişlemeye koşmaktadır. Üretmek milli ürünü kullanmak zor olduğu için dahilde şişleme yapmak için izin almaktadırlar. Kuralları koyanlarımıza, bürokrasimize de Allah razı olsun mevzuatın çıkışından, kapatılmasına, takibi ve cezalandırılmasına kadar her aşamada dahilde şişlemeye yardım ederek ülkemiz ihracatını yabancı ürünleri işleyerek patlatmıştır.

Kısaca eskilerden başlayarak örnekler verelim;

Muzları sarartma, ceviz kırma kabuk çıkarma, çekirdek çıtlatma, hayvan kesim artıklarından köpek mamaları, bağırsak asortisi, dantelden don yapma, kumaşları boyama, tereyağı tabağa koyma, bufalo etlerini yolculara yedirme, antrepodan kapitone montların dikiş iplerinin rengini değiştirme, Amerikan bademlerini ayıklama gibi dahilde şişleme yöntemlerimiz en basit yakalanmış örnek şişlemelerdir. Dahilde şişleme yetmez ise başka yerlerde şişleme yapılır örneğin Antrepoda, transitte, geçici depolama yerlerinde şişleme yöntemleri aşırı kullanılmaya başlanmıştır. Bunları başka bir yazımıza bırakalım.

Sonuç Dünya Gazetesi 27 Ekim 2023 Abdülkadir Konukoğlu beyanatı "Tekstil sektörü zor dönem geçiriyor" diyerek işleri uzak doğuya kaptırdık bize iş kalmadı beyanatı bu kadar güzel dahilde şişleme rejimi işleten bir ülkede  kuralı koyanlardan başlayarak, sanayicilerden, bürokratına tek önerim Sven BECKERT'in Pamuk İmparatorluğu kitabını en az bir kere, anlamadılarsa birkaç kere yine anlamazlarsa yastıklarının altına koymalarını, dahilde şişleyerek yaptıklarını bırakmaları, yoksa işlerini uzak doğululara bırakmalarını.

FIKRA İLE BİTİRELİM Mİ?

Sonumuzu gerçek bir fıkra ile bağlayalım. Denizli Merkez hamamında kadınlar kısmında 35 yıl boyunca udi olarak görev yapan Kör Niyazi'nin yıllar sonra aslında kör olmadığı anlaşılır. Niyazi’ye sorarlar: "Yahu Niyazi 25 yıldır neler gördün?"'Yahu Niyazi 25 yıldır neler gördün' 'Yahu Niyazi 25 yıldır neler gördün'

Niyazi de cevap verir: "Ben sadece göreceğimi gördüm" 'Ben sadece göreceğimi gördüm'

Bizde şimdilik dahilde şişleyerek göreceklerimizi bitirdik.

Yenileri pek yakında bu köşede...

SARP'TA İŞLER SARPA SARMASIN SAKIN

 

Ta Sarp'tan bir okuyucumuzun yazdığı maili sizlere aktarmadan kapatmayalım yeni yazımızı. Hani maili okudukça gelen gideni aratır cinsinden bir mail bu. Şöyle diyor o mailin sahibi;

Uzun zamandır, sarp kapısında özellikle Müdürlüğüne bağlı Muhafaza memurları ötekileştirilmeye çalışmakta, yemek saatlerinde klavye başında yemek yemeye zorlamalar, değnekçilik yaptırılarak devamlı araç sayısı ve istatistik veri yükseltmenin peşinde olmalar, Bölge müdürü ile beraber bunu elbirliği ile yapmaktadırlar. İsteyen istediği gibi çalışmakta, aslında son 3 dönemdir çokça Sözleşmeli Muhafaza memuru atanmasına rağmen hala garabet sistem, 2/2/2 sistemi ile çalışılmakta.

YAKA KAMERASI NE İŞ ?

Arşive, sekreterliğe, vezneye, pul satmaya ve bunun gibi enteresan yerlere Gümrük muhafaza memuru vermektedir. Bu nedenle Kapıkulenin geçtiği insanca çalışma sistemi olan 12/36 yani, 4 gruplu çalışma sistemi özellikle uygulanmamaktadır. Yolluk uygulaması kimsenin bilmediği şekilde kapıda çalışan memura 2000₺ ama sekreteri ve diğerlerine 8/10 bin arası adaletsiz bir yolluk dağıtım biçimi uygulanmaktadır. En son bombası ise sadece ama sadece Gümrük muhafaza memurlarına yaka kamerası taktırmaktır. Gruplara attığı yazı ektedir. Aynı yeşil elbiseyi giydirmeyi sadece muhafaza memurlarına zorladıkları gibi.

 

** YAZARDAN ÖNEMLİ SON DAKİKA BİLGİSİ **

                                                                               Otur Sıfır

“Akıllı -Kol-Saati(8517.62)”X”Bandrol (%14)”–“Akıllı Saat(Sim Kartsız- 8517.13)”x“O (Sıfır)”= SIFIR (0)

Mutluluğun formülünü bilemem ama Akıllı Kol Saatlerinin, akıllı (geçinen) ellerde TRT BANDROLSUZ ithalatının formülü yukarıda Sayın Okuyucum.

Markalar, markasızlar, çakmalar, olaylar olaylar. Yine karışacak ortalık gelen duyuma göre. Kolay mı devleti atlatmak?

Yakında tekmili birden bu sütunlarda…

 

 

** YAZARDAN SON DAKİKA DİPNOT **

Eş, dost kişisel eleştiriden sakın, aman zinhar yapma diyor. Amenna, peki..!! Ama bu konu kurumsal. 

Muratbey çıkışlı, O.Uls.Nak.’ait tırda Bulgaristan Kapitan Andreevo kapısında çarşamba gecesi L.V,A.M.N vs. marka çakma çanta, ayakkabı, kemer gibi ürünlerin yakalandığına dair gelen haberi ne yapacağız? Soruyorum, ne yapacağız??

Detaylara ait Belge ve bilgileri bekleyip, gelişmeleri yine hep birlikte göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
93 Yorum