1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. BİR KEZ DAHA HAKLI ÇIKTIM
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

BİR KEZ DAHA HAKLI ÇIKTIM

A+A-

BİR KEZ DAHA HAKLI ÇIKTIM

SİGARA KAÇAKÇILIĞINA DEVLET 'DUR' DEDİ!

-TÜRKİYE TARİHİNİN EN BÜYÜK KAÇAK SİGARA SORUŞTURMASI-

14 Ekim 2010 tarihindeki yazımı, Türkiye’deki sigara kaçakçılığı olayına ayırmış ve yazımın başlıklarını da aynen şöyle koymuştum: “Sigara Kaçakçılığı’nda en büyük pay PKK’ya, Türkiye’ye karadan da denizden de kaçak sigara giriyor”

Yazıma girmeden önce de siz okuyucularıma bir ricada bulunmuştum. Ricam da aynen şu şekilde yayınlanmıştı: “Sizlere önceden tanıtım yazısıyla www.etkihaber.com  adlı haber sitemizden duyurduğumuz, sigara kaçakçılığı ile ilgili yazıma geçmeden siz okurlarıma önemli bir hatırlatma yapmak daha doğrusu bir ricada bulunmak istiyorum. Sizlerden naçizane ricam, bu yazımı vatanını ve milletini seven başta aile bireyleriniz olmak üzere çevrenizdeki tanıdıklarınıza dostlarınıza lütfen okutmanız! Okutun ki daha önceki gün Tunceli’de iki vatan evladını şehit eden kanlı terör örgütü PKK’nın sigara kaçakçılığından nasıl beslendiğini öğrensinler; okutun ki gözü dönmüş kaçakçıların nasıl devletin kasasını zarara uğratıp servetlerine servet eklediklerini görsünler;  okutun ki bazı uluslararası sigara baronlarının nasıl ülkemizden vergi kaçırdığını öğrensinler; okutun ki zaten sağlığı direkt olarak etkileyen sigaraların hele kaçak taklit sigaraların vücutlarına neler yaptığını öğrensinler!..”

Rapor da yayınladım

Sonra da bugüne kadar sigara kaçakçılığı ile ilgili yazılmış en büyük raporu siz değerli okuyucularıma aktarmıştım. Devletin MİT, Maliye Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Gümrük Müsteşarlığı yetkililerince hazırlanan raporda şu önemli bilgileri köşeme taşımıştım.

" Kuzey Irak'ta TEKEL ürünleri Samsun 216, Maltepe, Samsun, Tekel 2000, Uzun Samsun ve Tekel 2001 sigaralarını üreten iki kaçak sigara fabrikası ile çok sayıda atölye bulunmaktadır. TEKEL'e ait sigaralar, Kuzey Irak'ta marketlerden veya Habur Sınır Kapısı'nın ilerisindeki peşmerge gümrüğü tabir edilen sahadan temin edilip, yolcu beraberinde TIR'larla ve kamyonlarla yurda sokulmaktadır.

TEKEL Sigara Pazarlama ve Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesindeki satışlarda, son dönemlerde çok ciddi bir azalış görüldüğü tespit olunmuştur. Kuzey Irak'ta sigaranın paketine 5 Yeni Kuruş–25 Yeni Kuruş arasında ödendiği tespit edilmiştir. Söz konusu sigaraların iç piyasadaki satış fiyatları, Maltepe için 1 YTL 25 Yeni Kuruş, TEKEL 2000 için yaklaşık 3 YTL'dir. Dolayısıyla, Kuzey Irak'ta üretip satılan sahte sigaraların birim fiyatları iç piyasanın 1/30'u kadar ucuz bulunmaktadır. Durum, TEKEL Sigara Pazarlama ve Dağıtım A.Ş Genel Müdürlüğü açısından düşünüldüğünde, kurumu iflasa götürebilecek kadar önemlidir”

Polis ve Savcı Peşini Bırakmamış!!

Aradan bir yıla yakın zaman geçmiş. 14 Ekim 2010 günü dosya olarak hazırladığım sigara kaçakçılığı olayını kaç kişi okumuş, kaçı yakınına tanıdığına okutmuş bilemem ama devletin savcısı ve polisi organizasyonunda bebek katili olan PKK bu suçun peşini hiç ama hiç bırakmamış. İstanbul ve Mersin merkezli sigara kaçakçılığı operasyonundan söz ediyorum. Hani daha üç gün önce 15 il de eş zamanlı olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Organize Suçlar Daire Başkanlığı’nın başlattığı operasyondan..

Polis dört gün önce kaçak sigara ve içki piyasasının çoğunluğunu elinde tutan ve aralarında bir sigara firmasının genel müdürünün de bulunduğu 47 kişi kaçak sigara soruşturması kapsamında gözaltına aldı. Operasyon kapsamında Mersin, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya başta olmak üzere 15 ilde aramalar gerçekleştirildi. Gözaltına alınanlar arasında önemli bir isim de var! Bu kişi çete lideri olduğu ileri sürülen ve uluslararası bir sigara firmasının genel müdürü olan aynı zamanda bu şirkette yüzde 5 hissesi olan M.H.K.

İDDİA ÇOK BÜYÜK

Savcılığın iddiası yenilir yutulur gibi değil!! 20 ay önce başlatılan soruşturmada gözaltındaki zanlıların Mersin’de yasal yoldan sigara üreten ve Türkiye’deki sigara piyasasındaki yaklaşık yüzde 10’luk payı elinde bulunduran bir firmanın ürettiği değişik isimlerdeki sigaraların yurt dışına ihraç ediliyormuş gibi gösterilip yurt içine sürüldüğü belirtiliyor. Zanlıların böylelikle devleti yüzlerce milyon lira vergi kaybına soktuklarının altı çiziliyor.

Uluslararası boyutu da var!!

Edindiğim bilgilere göre; bir de soruşturmanın uluslar arası boyutu var. Bu çerçevede yapılan araştırmalarda zanlıların organize şekilde son bir buçuk yıl içerisinde 4 gemi ve onlarca konteynır kaçak sigarayı Dubai ve Irak üzerinden Türkiye’ye soktukları ve iç piyasaya sattıkları belirtiliyor. Savcılık ve Polisin Bulgaristan, Irak ve Dubai gümrük ve polisiyle de irtibat içerisinde oldukları da bana ulaştırılan bilgiler arasında yer alıyor. Ayrıca polisin organizasyonu çözmek için tam 10 ay yasal teknik takip ve fiziki takip yaptığı belirtiliyor.

Peki! Gümrüğün tosunları yok mu?

Diyeceksiniz ki, “Aykut Bey soruşturmayla ilgili güzel bilgileri almış ve de köşenize yazmışsınız; peki bu kadar kaçak sigara gümrükten geçerken nasıl geçmiş?”  Birazcık bekleyeceksiniz sevgili okurlarım. İnanıyorum ki, bu müthiş kaçakçılığı ve yolsuzluk iddialarını ortaya çıkartan Türkiye Cumhuriyeti’nin polisi ve savcısı, bu suça iştirak eden o devlet görevlilerini de ortaya çıkaracaktır. Peki! Siz neler duydunuz derseniz, onu da size anlatayım.

Sağlam kaynaklardan edindiğim bilgiye göre; bu soruşturma kapsamında başta gümrük teşkilatının bazı tosunları olmak üzere devletini zarara uğratan kamu görevlileri hakkında da işlem yapılıyor. Birçok kamu görevlisi, teknik ve fiziki takibe takılmış! Onlarda yakın zamanda Türk yargısına hesap verecekler.Ben saygım ve basın meslek etiği olarak, soruşturmanın gizliliğini ihlal etmemek ve soruşturmaya sekte vurmamak için şimdilik susuyorum. Sağlıcakla kalın değerli okurlarım.

ÖNEMLİ NOT
 
Sevgili okurlarım; köşe yazımı hazırladığım saatlerde Ankara ve Mersin merkezli sigara kaçakçılığı soruşturmasının zanlıları Ankara Adliyesi’ne sevk edildi. Uluslararası sigara kaçakçılığı iddiasıyla hakim önüne çıkartılan zanlılardan 33 kişi, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutuklananlar arasında Türkiye’nin dördüncü büyük sigara şirketi European Tobacco’nun üst düzey yöneticisi Mehmet Hulisi Kaymaz da bulunuyor. Polisin adliyeye şüphelilerin dışında çok sayıda dosyalar halinde evrak, bilgisayar hard diskleri ve bilgisayar kasaları da getirdiği görüldü. Gelişmeler yine bu köşede olacak!! BEKLEYİN!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum