1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. BU İDDİA ARAŞTIRILMALI!
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

BU İDDİA ARAŞTIRILMALI!

A+A-

-İZMİR’DE HAYALİ İHRACAT OPERASYONU-

BU İDDİA ARAŞTIRILMALI!

E BELGE, RÜŞVET ÇARKINI ÖNLEYEMEDİ!..

Önce İzmir’den sıcak bir gelişmeyle başlayalım yeni yazımıza sevgili okurlarım… İzmir Gümrüğü bugünlerde oldukça hareketli saatler geçiriyor. Hareketin nedeni ise, malum bir türlü önü alınamayan sadece ülkemize has bir soygun yöntemi olan Hayali İhracat.

İddiaya gelince değerli okurlar…

N.-S.ç Tekstil Sanayi Limited Şirketi unvanlı şirket, dâhilde işleme rejimi kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti menşeli % 100 pamuklu kumaş cinsi eşyayı mahrecine iade etmek için İzmir Gümrük Müdürlüğü’ne eşyayla ilgili olarak ihracat beyannamesi açar. Gümrükte muayene aşamasında, Sarı Hat’ta (evrak kontrolü) müteakip eşya Kırmızı Hat’ta (fiziki kontrol) sevk edilmesi üzerine eşyaların bulunduğu GESU477276-9 nolu konteynır İzmir Gümrük Müdürlüğü İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince oluşturulan heyet marifetiyle açılır.

Rulolar Halinde Kumaş

Konteynırın sayım tespitinde, bin 110 adet kap içerisinde rulolar halinde kumaşlar olduğu ve bu ruloların çoğunluğunda sadece birkaç metre kumaştan daha ağır olduğu tespit edilen kâğıt bir mesnet etrafında sarılı olduğu; kumaşların yıllanmış ve tozlanmış olduğu ayrıca da naylon poşetler içerisinde (155) kap kumaş ve kumaş parçaları olduğu belirlenir.

Yine aynı şirketin bir ihracat beyannamesinin de görülmesi üzerine, o eşyaların tespiti için de konteynır açılır. Konteynırlar içerisinde (198) kapta (2300) kilo kumaş eşyanın bulunduğu tespit edilir. Beyan edilen miktar ile tespit edilen miktar arasında (4523) kilo eksikliğin olduğu kısa sürede anlaşılır. Soruşturmaya tutulan şirketçe İzmir Gümrük Müdürlüğü’ne gümrük tarife istatistik pozisyonunda pamuklu kumaş olarak beyan edilmiş; İzmir gümrük laboratuarında yapılan inceleme neticesinde de her iki konteynır içerisindeki kumaşların dahilde işleme rejimi kapsamında getirilen kumaşlar olmadığı laboratuarca belirlenir.

Durum böyle olunca da, konu İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilir. Ayrıca gümrük muhafaza kaçakçılık ekipleri, her iki konteynırda bulunan kumaşlarla ilgili olarak İzmir 7. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurur; 06.02.2013 tarihli 2013/ 104 nolu ilgili mahkemece el koyma kararı alınır.

Canla başla çalışılıyor ama…

Hayali ihracat konusuyla ilgili bugüne kadar yüzlerce yazı yazdım. Bu konunun üzerine hassasiyetle gidilmesi için yazımda vurgular yaptım. Çünkü hükümetimiz tarafından doğru ve düzgün çalışan firma ve şirketlere çıkartılan dâhilde işleme rejimi, bazı kötü niyetli kişi ve firmalarca amacı dışına çıkılarak kullanılmaktadır. Bu vurgunun önlenmesi için devletin ne denli yoğun çalışma yaptığını biliyorum. Örnek olarak başta İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube Müdürlüğü ekipleri, dönemin Büyükçekmece Kaçakçılık Savcısı ve görevde olan Büyükçekmece Kaçakçılık Savcısı da, konuyla ilgili diğer savcılıklarda bunları önlemek için canla başla çalışmaktadır. Ama yine de devletin, yetimin parasını yemeği marifet sayan bazı kişiler hala bu vurgun yöntemini kullanmaktadır.

Bize kutlamak düşer!!

İstanbul’da sıkıntı olduğu zaman, bu tip insanların bir arayış içerisinde oldukları aslında bu son operasyondan da açıkça anlaşılmaktadır. İzmir’de ortaya çıkartılan bu vurgunu önleyen ve yasal işlem başlatan Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Kaçakçılık İstihbarat ekiplerini kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum. Zaten bu tip vurgunların da iyi niyetli, çalışkan, namuslu ve dürüst kamu görevlilerince önüne geçileceği kanaatindeyim.

“İyi şeyleri yazmakta benim görevim”

Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nü daha öncede yazılarımda işledim. Bazı yazılarım sonrası ne acıdır ki okurlarım tarafından tarafıma çok mailler gönderildi. Bunların içerisinden hakaret ve küfür içermeyen mailleri köşeme taşımıştım. Ancak anlaşılacağı üzere, Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün bazı uygulamalarından rahatsız oldukları bana gönderilen maillerden apaçık anlaşılmakta.. Özellikle de bir mailde, dâhilde işleme rejimi kapsamında bazı uygulamaların yanlış yorumlanarak Orta Akdeniz Gümrük Müdürlüğü personelince uygulandığı da belirtilmektedir. Evet! İyi yapılan ve iyi düşünülen her şeyi nasıl köşeme taşıyorsam, kötüyü de yazmak benim gazetecilik görevim. Bu bölge müdürlüğünde de iyi şeyler olduğunda mutlaka sütunlarıma taşıyacağımı önemle belirtmek isterim.

EEEE BELGEE

Bir sıcak gelişmede, gümrükte uygulanmaya başlanan yeni bir iş! Bakın anlatayım size. Nasıl bir iş siz de öğrenin sevgili okurlarım. Evet! Gümrükte yeni bir uygulama başladı. Gümrük E –BELGE’ye geçince, memurlarda teknolojiyi kullanmaya başladı! Biliyorsunuz polis kameralarına da yansıyan o görüntüleri.. Önceleri rüşvetler masa altından alenen alınıyordu. Polis operasyonları sonrasında, memurlar karnesiz ve korsan çalışanları yancı olarak kullanmaya başladı. Yancılarda deşifre olunca, memurların son buluşu teknoloji oldu! Bakın büyük harfle yazayım da, son moda rüşvet alış-verişini bilen bilmeyen herkes öğrensin.

İNTERNET ÜZERİNDEN ŞİRKETLER YANCILARA EFT YAPIYOR. YANCILARDA TOPLANAN PARALAR, GÜMRÜK DIŞINDA İLGİLİ MEMURLARA DAĞITILIYOR. E MANİFESTOYU BURADAN DEŞİFRE EDİYORUM.

Detayları da biliyorum. Bu konuyla ilgili yoğun bir çalışmam var. Siz okurlarıma önümüzdeki yazılarımda bu konuyu detaylıca işleyeceğimi şimdiden söyleyebilirim.

Bu mailler bana değil size

Biliyorsunuz bazı yazılarımda siz okurlarımdan gelen veya meslektaşlarımdan gelen mailleri yayınlıyorum. Bugünde bazı mailleri sizlerle paylaşıyorum..

İŞTE O MAİLLER:

- Orta Akdeniz Bölge Müdürlüğü'nde neler oluyor anlamak mümkün değil mükerrer ceza kararları, yurt dışı araştırmalarında faturalar teyit edilmesine rağmen ülkenin ihracatçı firmalar bazında yıllık ortalama kıymetleri baz alınarak ek tahakkuklar düzenlemeleri (oysaki kaliteye, kalibreye göre fiyat farklılığı olabilir) herhalde bizim bilmediğimiz kıymet tespit yöntemleri bulunmuş ama yazık kıymet konusunda mahkemeler hep Gümrüğün aleyhine karar vermekte ve devlet hazineden avukat ücreti, harç ücreti ödüyor.

Evet! Yukarıda yazdıklarımız doğru, mevzuata uygun yönetildiği dillendirilen ORTA AKDENİZ GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ'NDE YAŞANIYOR öyle mevzuata uygun yönetiliyor ki yürürlüğü olmayan kanun, genelge, b.k.k,müfettişlik talimatlarına göre işlemler tesisi edilir ve arkasında bilgi sahibi olana Sayın Bölge Müdürü üst düzey yöneticileri yapılan işlemler mevzuata uygundur der ve bunu yazı ile bildirirler bu yazı sözün bittiği yerdir yaşananlar mide bulandırıyor sayın yöneticiler yazdıklarımız sadece.

Hasbel kader öğrendiklerimiz bir rivayete göre de firmanın birine yüksek miktarda ceza yazılır miktar Ankara'nın yetkisinde uzlaşmaya tabi olduğundan müracaat edilir uzlaşma komisyonu dosyayı inceler ki ceza yaılmasını gerektirecek bir durum yok ben bilmem ben söyleyenlerin yalancısıyım umarım konuya dair yetkililer bir açıklama yapacaktır. İyi Yönetilen Bölge Müdürlüğü böyle ise kötü yönetildiği konumu düşünmek bile istemiyorum.

- Orta Akdeniz Bölge Müdürlüğü nereden bakarsan bak dökülüyor sanayici D.İ.İ.B. kapatıyor ancak iç piyasa alımı ile ilgili müeyedeli kapatıyor iç piyasa alımı olduğu için 83 seri nolu kdv tebliğine göre firma kdv ödemesini yapmakla mükellef buraya kadar gümrüğü ilgilendiren bir nokta yok asıl bombaya bakın müeyyide uygulanmayan yağ ithalatlarına ek tahakkuk düzenliyorlar söyleyince de biz Birlikten bir görüş soralım derler ee ne yapacaksınız Bölge Müdürlüğü iyi yönetiliyor yağ biz yazalım.

Siz Mahkemede derdinizi anlatın düşüncesindeler bu da Orta Akdeniz Bölge Müdürlüğüne has kanununlar ve uygulamalar ne diyeceksiniz! Bizi İzlemeye devam edin benzer belgeleri yazmaya ve sunmaya devam edeceğiz. Bu uygulayıcılardan dolayı Allah yar ve yardımcımız olsun.

YAZARIN NOTU

1-) Bundan önceki yazılarımda İstanbul Kargo Gümrüğü’nde yapılan geniş çaplı gümrüğe yönelik operasyonda, sanık durumunda olan bazı işadamlarından söz etmiştim. Özellikle de Ü….D GLOBAL LOJİSTİK A.Ş. YÖNETİM KURULU ÜYESİ YUSUF B. Ö. ile ilgili tarafıma bir takım iddiaları içeren ciddi bir mektup geldi. Mektubun bir bölümünü sizle paylaşabilirim. Mektupta aynen şu satırlar yer almaktadır: “AYKUT BEY, BU İŞADAMI GÜMRÜK MÜDÜRÜNE MAKAMINDA RÜŞVET VERİRKEN, ACABA İŞADAMINA NE OLDU?” diyerek bana soruyor ve diyor ki: “GÜMRÜK MÜDÜRÜ MESLEKTEN ATILDI ANCAK BU ŞAHIS İSE KALDIĞI YERDEN İŞLERİNE Bİ GÜZEL DEVAM ETMEKTEDİR”

Değerli okurlarım, takdir edersiniz ki bu şahısla ilgili bir takım iddialar var tamam ama iyice araştırmadan yazıma dökmek istemiyorum; eğer araştırmalarımdan bir netice alırsam zaten bu şâhısı daha önceleri nasıl köşemde yazdıysam; son gönderilen iddiaları da yine yazarım.

2-) Ambarlı Gümrüğü’nde bir konteynır içerisinde ortaya çıkarılan 6 Milyonluk Elektronik Eşya Kaçakçılığı ile ilgili olarak, İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık Şubesi ekiplerini gönülden kutluyorum. Limanda milyon liralık elektronik sigara baskını gerçekten çok önemli bir olay!İstanbul Gümrük Ve Ticaret Bölge Müdürü TEVFİK USTA’nın ise bu konteynırın nasıl Ambarlı Limanı’na geldiğini enine boyuna araştırmasını salık veriyorum; bu boyuttaki kaçakçılık gümrükte birilerinin yardımıyla olamayacağının da göz önünde bulundurularak, ithalatçı firmanın derinlemesine araştırılmasını da oldukça yerinde olacağı kanaatindeyim.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum