1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. DANIŞTAY KARARINA RAĞMEN
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

DANIŞTAY KARARINA RAĞMEN

A+A-

DANIŞTAY KARARINA RAĞMEN

Sevgili etkihaber.com okuyucuları, önceki yazımda size tam olarak Danıştay’ın Gözetim ile ilgili hukuki kararını dokunmadan aktardım. Her zaman dile getirdiğim gibi Gümrüklerde keyfi uygulamaların olmaması, yeknesak uygulamaların dışına çıkılmaması, yargı kararlarının tartışmasız uygulanması ve mevzuatın şahıslar bazında keyfi olarak değerlendirilmemesinin bir zorunluluk olduğunu, bunun Türkiye Cumhuriyeti’ndeki tüm Gümrüklerde bu şekilde uygulanması gerektiğini bir gazeteci olarak her zaman aktardım.

Ancak son haftalarda maalesef özellikle Gözetim Kıymeti uygulamalarında Gümrüklerde değişik uygulamalara gidildiği, mükelleflerin mağdur edildiği tarafıma çokça telefonla - maille bildirildi.

Bu konuda Gümrük İdareleri 2019/1 Sayılı Genelge durumu ortaya koymakta ancak HİÇ BİR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNDEN olumlu bir yorum, haber gelmiyor.

Kısaca söylemek gerekirse; Gözetime tabi eşyalarda ya gözetim belgesi alacaksınız ya da usulünce ek beyan yapacaksınız bununla ilgili 2019/1 sayılı Genelgede ek beyanın, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 61/3 üncü maddesi ile Yönetmeliğin 113 üncü maddeleri çerçevesinde yükümlüyü bağlayan esasları kapsamakta olup; BİLGE programında usulüne uygun olarak “Yurt Dışı Diğer Giderler” altında yapılır hükmü varken ve Gümrük Kanunun 211. Maddesinde yapılan değişiklikle artık atılan yurt dışı diğer giderlere ait vergiler yargı organlarınca geri verilmemeye başlanmışken, Gürbulak Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünde Bölge Müdür Yardımcısınca verilen şifahi talimatla 2019/1 Sayılı Genelge hükümleri uygulanmayacak, askıya alınacak ve yurt dışı diğer gider girilmeyecek ve şifahi talimatın gereği komisyon ve tellaliye gideri girilmesi sağlanacak ve bu karar zorunlu uygulanacak.

Sayın Bakan Mehmet Muş ve Gümrükler Genel Müdürlüğü bürokratları size bağlı Müdürlükler sizin mevzuatınıza aykırı hükümler getirme cesaretini nereden buluyor? Bu ülke yasalara aykırı davranan devlet memurlarını 15 Temmuz Kanlı Darbesinde gördü. Devletin Mevzuatı bellidir ve uygulanmalıdır, mevzuatta tatbiki aksaklıklar olur zamana karşı değişimler gerekebilir onlarda yazışmalarla üst makamlara iletmekle çözülür.

Gümrüklerin bir an evvel uyarılması, mevzuata aykırı davranan Müdürlüklere müfettişler gönderilmesi ve yeknesak uygulamalar ile 2023 hedeflerine yakışır bir teşkilat ortaya çıkarılmalıdır.

 

- YAZARDAN SON DAKİKA NOTU -

GÜRBULAK’TAN MAİL VAR!

KIYMETLİ OKURLARIM, TARAFIMA GELEN İRAN’A ÇALIŞAN NAKLİYAT SEKTÖRÜNDE YAŞANAN CİDDİ SIKINTILARI SİZLERE DE AŞAĞIDA AKTARMAK İSTİYORUM:

“Sayın Kalaycı,

Gürbulak Gümrüğü’ndeki aşağıda belirttiğim uygulamalardan dolayı yerli nakliyat sektörümüzün olumsuz etkilendiğini belirterek acilen çözüm üretilmesini istiyorum:

1-) İran ülkesi kendi araçlarına ucuz mazot satarken Türk araçlarına hem pahalı satıyor hem de ayrıca para cezası uyguluyor. Gürbulak gümrüğünde İran araçlarının fazla mazotlarına ceza yazılmasına rağmen onların yakıt masrafı bizden çok düşük kalıyor. Bu nedenle taşıma bedellerini düşük tutuyorlar, bu da bizim nakliyat sektörümüzü çok olumsuz etkiliyor.

2-) Tüm araçlarda fazladan standart dışı yakıt depoları mevcut. Bu depoları yaptırmak Karayolları Kanununa göre suç olmasına rağmen, İran araçları bu depolarla ayrıca mazot ticareti de yaparak nakliyat bedelini düşük tutup bizim nakliyecilerimizin ticaretini baltalıyor. Standart dışı deposu bulunan araçların hem gümrüklerden geçişine müsaade edilmemesi hem de Karayollarınca ceza uygulanması gerekir. Ayrıca, bu depolar uyuşturucu taşınması riskini de beraberinde getirmektedir.

3-) Fırsatı ganimete çeviren gümrük idaresi ise, otobüslerin cezayı gerektirecek muafiyet fazlası mazotu olsun ya da olmasın, dolu-boş gözetmeksizin toplam depo hacmi üzerinden ceza kesmektedir. Bu da ister kendi vatandaşımız olsun ister yabancı, insanların devletimize olan adalet ve güven hissini örselemektedir. Olmayan suça nasıl ceza kesilebildiğini anlamak mümkün değil!

4-) Gümrük sahasının öncesinde bulunan ve gümrüğe girmeden önce girilmesi zorunlu tutulan tır parkı sırf parkta fazla harcama yapalım diye gümrük sahası müsait olduğu halde araçlarımızı çıkartmıyor. Bu gecikmelerden dolayı hem biz ihracat eşyamızı yurt dışına zamanında götüremiyoruz veya eşyamız bozuluyor. Gümrük memurları parkı arayıp araç göndermelerini istedikleri halde bu geciktirmeler hep yapılıyor. Bu sıkıntılarımızı yayınlayacağınızı düşünerek tüm Türk nakliyatçıları adına saygılar sunuyorum"

İletmesi Benden.. Buradan Yetkililere Duyurulur!..

 

Flash ** Flash ** Flash

-YAZARDAN SON DAKİKA KULİS HABERİDİR-

Alpay Aras ismi, büyük şehirlerimizden birine Bölge Müdürü olarak atanacağı kulislerde sıkça dillendiriliyor.

Kurum dışından bir ismin böylesine önemli bir göreve atanması ne kadar doğru olur bilemem ama !!

Araştırmacı Gazetecilik mesleğim gereği bu bilgiyi de yine ilk olarak sizlerle paylaşmış olayım.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
42 Yorum