1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. Gümrük atamaları ve perde arkası
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Gümrük atamaları ve perde arkası

A+A-

GÜMRÜK ATAMALARINDAKİ İNCE AYRINTI

GÜMRÜK ATAMALARI VE PERDE ARKASI

-GÜMRÜK ATAMALARININ ARKASINDAKİ GERÇEK-

'YOL'LUĞUN YOLU KİME ÇIKIYOR?

www.etkihaber.com’da günler önce yazdım. 5 Kasım 2011 tarihindeki yazımda, yeni kurulan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda önemli atamalar olacağını, atamalar konusunda bizzat Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile Müsteşar Ziya Altunyaldız’ın birlikte çalıştıklarını ve atamaya konu olabilecek isimleri titizlikle incelediklerini belirttim. Yazdıklarım altına da imzamı koydum. Allah’a çok şükür ki yine yanılmadım. Beklenen atamalar, 12 Kasım 2011 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete’de yayımlanarak beni haklı çıkarttı.

Peki! Bu atamalar nasıl gerçekleşti, neye göre atama yapıldı, atamalarda ince ayrıntılar neydi? İşte yeni yazımda, bu önemli soruların cevaplarına yer verip, önemli isimlerden aldığım istihbarat bilgilerini sizlerle paylaşacağım. Bilgilerim her zaman olduğu gibi sağlam ya da tabiri caizse ayakları yere basan nitelikte..

Atamalar yıllardır yapılamadı!..

Ancak önce bir şeye dikkatinizi çekmek istiyorum. Gümrükte yıllar önce yapılması gereken ancak ne hikmetse bir türlü yapılamayan atamalar, AK Parti iktidarının üçüncü döneminde yapılabildi. Şimdi diyeceksiniz ki atama yapılmamasının peki nedeni ne? Hemen anlatayım değerli okurlarım. Atamalar yapılamazdı çünkü Gümrüklerden Sorumlu olacak bakan bir kere AK Parti’den gelen bir isim değildi! Üstelik gümrükten sorumlu bakan ile AK Parti’nin göreve getirdiği bürokratlar arasında adeta kansız bıçaksız bir savaş vardı. Doğal olarak koca teşkilat  bu süreçte zarar görürken, atamalar şu isim olsun-bu isim olsun gibi kısır söylemlerle yıllardır hasıraltı edildi.

YAZICI, önceki bakan gibi yapmadı!

Bu süreç ta ki Hayati Yazıcı’nın Gümrük Müsteşarlığı’ndan sorumlu bakan olarak atanmasına kadar sürdü. Yazıcı, bakanlığının ilk döneminde önemli gördüğü birkaç atamayı gerçekleştirdi. Ancak kangren haline gelen ve camia içerisinde sıkıntılara ve dedikodulara konu olan atamalar, Sayın Yazıcı’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ustalar kabinesine tekrar alınmasıyla son buldu. Nitekim 12 Kasım 2011 günü cami için milat oldu. Gümrük Teşkilatı’nın önemli yerlerine gereken atamalar yapıldı.

İŞTE O İSİMLER

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcılıklarına SEZAİ UÇARMAK ve MEHMET GÜZEL getirildi.SEZAİ UÇARMAK, müfettiş kökenli bir bürokrat. Uçarmak,  uzun bir süre Gümrükler Genel Müdürlüğü görevini vekâleten de olsa yerine getirdi. Uçarmak, Bakan Yazıcı’nın döneminde Teftiş Kurulu Başkanlığı görevini de yürüttü. Müsteşar Yardımcılığı görevine getirilen hemşerim Mehmet Güzel de (KONYA) Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’nde genel müdür yardımcısı iken yeni görevine atandı. Daha önce vekâleten Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne bakan REMZİ AKÇİN ile Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü YUSUF GÜNEY bu görevlere asaleten atandı. Atamalarda önemli bir isim de, ABDULLAH SOYLU oldu. 2007 yılının başında Bakan Hayati Yazıcı’nın yanında göreve başlayan daha sonra Personel Dairesi Başkanlığı yapan Abdullah Soylu, Gümrükler Muhafaza Genel Müdür Yardımcılığı görevine getirildi. Soylu’nun yerine ise, atanan isim camia tarafından tanınan BÜNYAMİN ÖZGÜR oldu!

İşte size atamalardaki ince ayrıntı

Peki! Yazımızın girişinde belirttiğimiz gibi, atamalardaki ince ayrıntı neydi? Atamalarda dikkat çeken ya da önemli bir nokta olan şey neydi? Yazayım sizlere de bilgi sahibi olun, yazayım da anlamayan anlasın. Şimdi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda müsteşar yardımcısı kadrosu dört bürokrattan oluşuyor. Uçarmak ve Güzel iki tanesine atandı; geriye ne kaldı? İKİ. Ee doğal olarak bu müsteşar yardımcılarından üçüncüsü de yeni bakanlığın ‘ticaret’ bölümünden atanacak. Elde kalan ne? Tek bir koltuk! Peki! Bu koltuğa da bir namzet bulunamaz mıydı? Tabiî ki bulunurdu. Üstelik hazır kararname çıkartılıyordu. Ama yapılmadı. Müsteşar yardımcılığı görevi bekleyen birilerinin boğazı tıkandı ya da hevesleri kursaklarında kaldı. Kim mi bunlar? Vallaha camia biliyor. Kararname çıktıktan sonra süt dökmüş kedi gibi geziyorlarmış bu hevesleri kursaklarında kalan bürokratlar. Şimdi yazıp bir de ben üzmeyeyim onları. Anlayaaannn…. anladı. Bir de vekâletçilerin durumu var tabiî ki. Örneğin Neşet Akkoç ile Ali Nural. Bu iki isim vekâleten müsteşar yardımcılığına devam edecekler mi, yoksa müşavirlik görevlerine geri mi dönecekler? Takdir edersiniz ki bu ayrıntı da yukarıda yazılanlar gibi çok önemli bir ayrıntı.

15 gün sonra 16 atama daha

Yazımın sonunda, yaşanacak önemli bir gelişmeyi daha sizlere aktarayım sevgili okuyucularım. İki hafta sonra önemli bir atama furyası daha yaşanacak benden söylemesi.. Tarafıma gelen bilgilere göre, 15 gün içerisinde gümrük camiası içerisinde 16 yeni atama daha yapılacak. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni yapılanmaya göre düşünülen bölge müdürlüklerine 16 bürokrat atayacak. Yazmadı, çizmedi demeyin. Aykut Onur Kalaycı’dan alın haberi bir adım önde olun. Sevgi ve saygılarımla..

YAZARIN NOTU:

Eyyy yetkili benden son uyarı. ‘YOL’ luk işinin suyu çıktı! Bu işe mutlaka birileri el atsın. Duyduğuma göre, bazıları tescile bile utanmasa ‘YOL’luk yazacak. Adı minik kendi büyük olan ‘Minik Kuş’a göre, bu ‘YOL’luğun ucu bir başmüdür yardımcısına çıkıyormuş. Söylemedi demeyin bu da son uyarı!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum