1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. GÜMRÜKTE KİM GİTTİ, KİM KALDI, KOLTUĞU KİMLER KAPTIRMADI?
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

GÜMRÜKTE KİM GİTTİ, KİM KALDI, KOLTUĞU KİMLER KAPTIRMADI?

A+A-

 

GÜMRÜKTE KİM GİTTİ, KİM KALDI, KOLTUĞU KİMLER KAPTIRMADI?

- GÜMRÜK MÜDÜRLERİNE TAVSİYELER -

 

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan bir süre önce beraber yürüyeceği yeni takım arkadaşlarını seçti. O takımın içerisinde malum Ticaret Bakanlığı da vardı. Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli bakanlığından olan Ticaret Bakanlığı'na Sayın Ömer Bolat getirildi. Sayın Ömer Bolat her bakanın yaptığı gibi göreve gelir gelmez birlikte çalışacağı, vatandaşa, devlete hizmet edeceği mesai arkadaşlarını da belirledi.

KİMLER GİTTİ KİMLER KALDI?

Bolat, bakan yardımcılıklarına eski dönemde de görev yapan gümrük teşkilatını yakından tanıdığı Sezai Uçarmak başta olmak üzere Mustafa Tuzcu, Ö. Volkan Ağar ile devam edeceğini belirterek bu isimlerin yerlerini korumasını sağladı. Diğer bir isim olan yani dördüncü bakan yardımcılığına ise Mahmut Gürcan'ı getirildi.

Hayırlısı Olsun...

TEFTİŞTE DEĞİŞİKLİK

Bakan Yardımcılarının belirlenmesinin ardından ise doğal olarak gözler merkez atamalarına çevrildi. Merkez atamalarında bazı genel müdürler yerlerini korurken, gümrük teşkilatının önemli birimlerinden olan Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda ise değişiklik yaşandı.

Şimdi sizlere teşkilat içerisinde yaşanan bakanlığın kritik öneme sahip Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'nde yaşanan atamaları yorumlarımla aktarmak istiyorum:

Bana göre bu atamalar sonucunda kanaatim şudur ki; Gümrükler Genel Müdürlüğüne yapılan atamada istikrardan söz etmemiz mümkünken ne yazıktır ki, aynı şeyleri Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü için demek pek mümkün değil! Neden diyecek olursanız?

Genel Müdürlükle yapılan atamaları şöyle bir mercek altına alırsak Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne atanan Mustafa Gümüş 27 Ağustos 2015 tarihinden itibaren vekaleten yürütmekte olduğu Gümrükler Genel Müdürlüğüne 4 Temmuz 2018 tarihinde asaleten atanır.

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2023 Ağustos kararnamesiyle Gümüş'ü tekrar bu göreve getirir. İstikrar böyle bir şeydir. Yani haksızsanız haksızsınız deyin.

GELELİM MUHAFAZAYA

Şimdi gelelim Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’ne..

Ne yazıktır ve anlatması güçtür ki, bu genel müdürlük bakanlığın üvey evlat muamelesi görmesinden kurtulamamıştır. Ve yine ne yazıktır ki bu genel müdürlük, teşkilata gelen giden bakanların bazı kişilere makam mevki yarattığı bir genel müdürlük olmuştur. Bakın haklı mıyım haksız mıyım şöyle örneklerle yazımıza devam edelim.

Bu genel müdürlüğe bugüne kadar kimler gelmiş şöyle bir hafızamızı yoklayalım.

KÖŞEM AÇIKTIR BİLGİNİZE..

Dışardan gümrükler muhafaza genel müdürlüğüne Devlet Bakanı Keçeciler döneminde Karaman Valisi Hakkı Teke vekaleten, Kürşat Tüzmen döneminde Dr. Ali Yılmaz, Hayrettin Cevher, Hayati Yazıcı döneminde Mülkiye Müfettişi Neşet Akkoç atanmıştır. Atanan bu isimler genel müdürlük yaptıkları dönemde bir şeyler yapmaya çalışmışlar ama sizlerde takdir edersiniz ki uzmanlık, eğitim, bilgi ve birikim isteyen bu genel müdürlükte gerekli donanımlara sahip olmadıkları için bu isimler genel müdürlüğün yerinde saymasına neden olmuşlardır. Hani aksini iddia eden okurum, yetkili vs. varsa köşem onlara açıktır.

ALLAH YARDIMCINIZ OLSUN SAYIN KOŞAL

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın son kararnamesi ile Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğüne atanan Mülkiye Müfettişi Sayın Recep Koşal’a yeni görevinde başarılar diliyorum. Allah yardımcısı olsun. Sayın Koşal ateşten gömleği üzerine giymiş önemli bir görevi üstlenmiştir. Koşal'a yeni oturduğu makamında öncelikli konuları olması gerekenleri de yazmayı bir gazeteci bir dost olarak görev bilirim. Sayın Koşal, muhafaza genel müdürlüğünün en önemli sorunlarından birini yaşayanlar adli kolluk görevlisi ile gümrük kapılarında nöbet tutan muhafaza memurları ve amirleridir. Onun ardından yıllardır problem olan personelin kılık, kıyafet sorunu çözülmesi gereken öncelikli sorunlardır. Dedik ya Allah yardımcınız olsun, umarım her şey güzel olur.

GELELİM MURAT BEY'E

Yazımızın sonunda size bir operasyon örneği vereyim Sayın Koşal ve değerli okurlarım. Ne demek istediğimi de aşağıda sorularımla destekleyeceğim. Bizim Muratbey Gümrüğü. Hani İstanbul’da gümrük müdürü yokmuş gibi Ankara’dan gelen müdür ile idare edilmeye çalışan Muratbey Gümrüğü’ne. Muratbey Gümrüğü'nde 2023 Ağustos ayı içerisinde 19 Milyonluk Kaçak Sigara filtresi operasyonu yapılır. İki tırda ele geçirilen kaçak eşya ile ilgili olaya adı karışan iki firmanın sahte evrak düzenledikleri ve kamu zararına sebebiyet verdikleri tespiti üzerine ilgili savcılık soruşturması başlatılır.

SIRA BENİM SORULARIMDA..

1-) Bakanlık, İstanbul’da görev yapan müdürlerine güvenmiyor mu da Ankara’dan müdür getiriyor?

2-) Yukarıda bahsettiğim sigara filtresi olayında adı geçen firmaların bu gümrükte ne kadar ithalat yapıp yapmadıkları biliniyor mu?

Sorularım şimdilik bu kadar. Ama diğer sorular bu iki tanesinden daha kalın, daha üzücü ve daha düşündürücü. Merak etmeyin çok yakında!..

 

.. GÜMRÜK MÜDÜRLERİNE TAVSİYELER ..

Ey müdür; görevinde aşağıdaki örnek gibi müdürlük yap.

Koca şehirde başka onca müdür varken, bul bir yolunu İstanbul’a nokta tayin ol.

Müdürlüğüne tayin edilip Gönderilmiş müdür muavinini Ankara’dan icazet alıp uhdene alma. Tayini geri çevirt, bölge müdürünü rencide et.

Müdürlüğünü teslim ettiğin adamı koru. Öyle koru ki, o adamın gözetimsiz dron ithaline nezaret etsin, sen ona laf ettirme.

Adamın etrafındakilere Çin’den sipariş talimatı versin, bu iddianame kayıtlarına tapelerle girsin ama sen görmezden gel. Neticesi iddianamedir, kesinleşmemiştir de. Adamını koru.

Adamının idaresine bıraktığın müdürlüğünde, yarısı ithal edilmiş, diğer yarısı müdürlüğünün sahasında 19.000.000 tane sigara filtresi kaçakçılık şubesince Operasyonla yakalansın, umurunda bile olmasın.

2,5 yıl adamını hiç yerinden kıpırdatmadan aynı sandalyede ve serviste oturt, müdürlüğünü denetleyen teftiş heyeti dahil kimse hesap soramasın.

Hatta hatta adamının tayini çıksın, bölgeye çeksinler. Sen adamının 3 hafta ilişiğini kestirme. Çalıştırmaya devam et.

Bunları herkes görsün ama kimse bir şey yapamasın.

Devlet içinde devlet mi kurdu? Desinler ama sana dokunamasınlar.

Anladınız siz onu müdürler.

Müdürlükte ayni böyle olun.

Karo, sinek, kupa ve maçanız varsa böyle idare edin durumu.

Ve; buraya kadar okuyup ağzınızı halen bozmadıysanız, efendilik sizde kalsın. Şimdi de bozmayın.

Böyle bir idareci halen İstanbul’da mevcutsa, demek sizlerde bir eksiklik var.

Hâlâ zaman var. Siz de becerebilirsiniz!!

YAZARDAN DİP NOT

Yukarıda ‘Gümrük Müdürlerine Tavsiyeler’ başlığı altında kullandığımız ironik dili muhakkak ki  görevini hakkı ve layıkı  ile yerine getiren Müdürleri tenzih ederek noktalayalım ki onlar üstüne alınmasın! Devletine gönülden bağlı, Gümrük Camiasının paydaşlarının tamamına hizmet için emek ve çaba veren idarecilere de haksızlık olmasın. Onlar zaten bağlı bulundukları kuruma, hizmet ettikleri şehre helal edilmiş haklar ile görevlerini yapmaya devam etmekteler. İleride de eminim daha üst makamlarda da görevlerine, ülkeye, devlete hizmete devam edecekler. Ki onların ayaklarına taş değmesin, yolları açık olsun…

-YAZARDAN FLAŞ FLAŞ FLAŞ NOT-

MURATBEY’DE NELER OLUYOR ??

Türkiye’de *GÜMRÜK* İdare Yapısı Değişti mi?

Sevgili Etkihaber okuyucularım, binlerce yıllık devlet, *101 yıllık Cumhuriyet* geleneği ayaklar altına mı alınıyor?

Ticaret Bakanlığı’nın ildeki en büyük temsilcisi Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü il içinde kendi uhdesinde olan yetkisi ile Müdürlükler arası memur değişikliği yapıyor. Buraya kadar her şey normal.

Amaaa gel gör ki, emrindeki *Muratbey Gümrük İdaresi* Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü'nün emrini yerine getirmiyor!

İdari hiyerarşide alt birimlerin üst birimleri dinlemediği ve emri yerine getirmediği durumları, bu ülke 15 Temmuz girişiminde gördü! 2023 yılında hala görüyor mu dersiniz?

Yapılan memur değişikliğine Gümrük Müdürlüğü hala direniyor. Tam bir kriz hali. Ve bugün Bölge Müdürlüğü direnmenin izahını sormuş acaba cevabı alıp ne yapacak?

*Ez cümle; Sözün özü*
-*Hayrettin bey talimat verdi: dinlemediniz*..
-*Biz yazdık: önemsemediniz..*
- *Bu gün vekaleten Ceylan Hanım da bir daha sordu..*
*Sahi neden tayini çıkan muayene memurunuzun ilişiğini kesmiyorsunuz Metin Bey?*
*Yukarıdaki üst makamlarınıza ve bize cevap vermiyorsunuz, amenna bir bildiğiniz, güvendiğiniz var! Ama muhakkak bir gün cevaplamanız gerekecek BAZI soruları..

Bunu siz de biliyorsunuz!!*
*Hayırlısı olsun.

** SON DAKİKA FLAŞŞ GELİŞME **

BÖLGENİN GÖLGESİ YETTİ…

DEVLET BAZEN SESSİZ KALIR.

ZANNEDERSİN Kİ YOK!.. ŞIMARIRSIN..

SONRASI, ÜZERİNE BİR AĞIRLIK ÇÖKER. SONRASI.. YOK !!

BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN ELİNE SAĞLIK.

(Eh, biz de demiştik diyelim izninizle)

 

 

- SON DAKİKAAA FLAŞ FLAŞ FLAŞ NOT-

 

MURATBEY GÜMRÜK MÜDÜRÜ METİN GÜRBÜZ’ÜN GÖREVİNİN SONLANDIRILDIĞI BİLGİSİ KULİSLERDE YÜKSEK SESLE DİLE GETİRİLİYOR.

 

İSTANBUL’DA GÜZEL ANILAR BIRAKMADIĞI DA YİNE AYNI YÜKSEK SESLE DİLLENDİRİLİYOR.

 

NE DİYELİM, HAYIRLISI OLSUN İSTANBUL VE MURATBEY HAKKINDA…

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
84 Yorum