1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. İHL Kargo ve Muratbey'de akıl oyunları..
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

İHL Kargo ve Muratbey'de akıl oyunları..

A+A-

İHL Kargo ve Muratbeyde akıl oyunları..

Akıl Oyunları, Nobel ve Abel Ödülü sahibi Amerikalı matematikçi John Nash'in hayatına dayanan 2001 yapımı bir Amerikan biyografik drama filmidir. Başrolunu Russel Crowe’in oynadığı unutulmaz bir filmdir.Filmin teması şizofreniyi kendi zekası ile aşan bir bilim adamının hikayesidir.

Bazen bizim gümrüklerimizde de akıl oyunlarına rastlanır.Ama bizde genelde ana tema,az vergi ödemek,teknik kontrollerden kaçınmak gibi gayrı kanuni amaçlara hizmet eder.

Sanıyorum son dönemde bunlardan bir tanesine daha İhl Kargo’dan aktarma eli ile Muratbey Gümrüğünde rastladık.

Hani şu ataması İstanbula yeni yapılan müdürün göreve başlar başlamaz başlayan İhl Kargo ve , son dönem; idaresinin merkez tarafından yönlendirilerek seçilmiş,yönetimininde belli bir “Alana” sıkışmış olduğu,bir memur tarafından idare edildiği sıkça dillendirilen Muratbey gümrüğünde.

Konu şu;

Devlet; 88.06.24 GTİP’ li “Zirai mücadele dronu” ticari isimli eşyalar için 25.02.2023 tarihinde 1 ay sonra yürürlüğe girmek üzere (27.03.2023) Eşya adedi başı 30.000-$ Gözetim belgesi ve kıymeti uygulamasını devreye sokar.

D… T…. T….San ve Tic.Ltd.Şti isimli firma ise 16.03.2023 de İhl kargodan aktarma yolu ile suya sabuna dokunulmadan eşyasını Muratbey gümrüğünde, A…. Antrepoya getirir. Bu firma Muratbeyde 23.03.2023 tarihinde tanesi CIF 6283-$ dan beyannamesini tescil eder,su ve sabuna yine dokunmadan , fener alayı ile gözetime 4 gün kala ,göstere göstere eşyasını çeker.

Görüntüde kanunsuz hiç bir durum yoktur!… Değilmi? Tarih aralığı uygun!…Değilmi?

Tabi tabi..

Beyler , herkesin aklı kendine.Elbet sizler çok zeki ve akıllı insanlarsınız,alınız al ,morunuz mor, amenna.Yoksa devlet sizi bu makamlara getirirmiydi?

Yalnız,bizim kıt aklımıza gelen,neden o an sizin aklınıza gelmeyiverdi?

Eşyanın ithal gümrüğüne aktarıldığı İHL kargo gümrüğü dahil , Koca Muratbeyde Akıllarınız o an başka bir yerdemiydi,ya da “konjunktür gereği” öyle olmasımı gerekiyordu? Meşhur whatsapp grubunuzda yazıştığınız konularmı farklıydı,yoksa birileri cambaza bak deyip , konuları başka alanlaramı yönlendirdi de,el birliği ile devletin vergileri heba edildi.Birilerinin cebine peşkeş çekildi.

Nasıl böyle ? İstanbulun göz bebeği 2 gümrük idaresinin amir ve personelinin el ele verip Fener Alayı ile eşyayı uğurlaması , devletin vergi kaybına sebep olmak? İyi oluyormu , güzel mi ? Bir an utanır gibi oldunuzmu?

Sorarım,idareniz döneminde sayısal olarak en yüksek orana varmış KIYMET ARAŞTIRMASI’na gidilmesi istatistikleri ortada iken,birinizin de (sizinde sayın idare amiri ve sayın meşhur memur,hatta iştiraken Sayın yeni İGA kargo ekibi) aklına gelmedimi, -yahu Devlet bu eşyanın 4 gün sonra 30.000$ ın altına ithaline izin vermiyor,gözetim belgesi istiyor.

Biz bu eşyayı bu gün 6283-$ dan ithaline izin veriyoruz.Bu beyanname ile ortalama 190.000-$ az vergi ödeniyor. Devletin vergi kaybı var,acaba engel olabilirmiyiz?

Acaba bu eşya ile ilgili bir kıymet araştırması yapsakmı??

Gelmedi değilmi kıymet araştırması yapmak veya yaptırıcı şerh koymak aklınıza..???

Aaa evettt, gelmedi dediğinizi duyar gibiyim..

Ben yemem,akıl oyunları bahsettiğim filmdi,çekildi bitti.

Bakalım sizin filmlerinizde çekildiği ile bitecekmi?

Göreceğiz ,izleyeceğiz..Zaten vizyondaydınız,şahdınız şahpaz oldunuz.

Sonra el ele Fener Alayı’mı çekiyorsunuz deyince kızmak yok.

Tabi farkında iseniz yazının başından buraya kadar bildiğimiz sadece bir beyannamede 190.000-$ vergi kaybına karşın KIYMET ARAŞTIRMASINA GİTMEMİŞ olmanıza bakış açısımız yapılan işlemde bir hata ve/veya ihmal,es geçme,sehven unutma gibi unsurlar yönünden oldu. Eğer konuya devletin vergilerinin suistimali ve kişisel çıkar ve rant konusu yapılması açısından bakmaya kalkarsak ,HafazanAllah..düşünmek bile istemiyorum.Ama tabi herkes bizim gibi bakmayabilir.Bu açıdan bakan Makamlarda konuya ilgi gösterebilir .Yazımızı kaynak kabul edebilirler.

Ayrıca ; Umarım , size güvenip oturduğunuz makamlara atayanlarda artık (en azından) mental yorgunluk ve kifayetsizliği,devlet menfaatlerini korumaktan vazgeçmişliğinizi, kendileri için de geç olmadan farkına varmaya başlamışlardır.

Yoksa bu gidiş sizi atayanlarla birlikte sizlerede bir fener alayı kurulacak gidişinizde..

Yazardan Not’lar:

(Not 1: Ayrıca hiç biriniz de Russel Croowe kadar yetenekli oyuncu değilsiniz!)

(Not 2: Ha,yazımız konusu transit ve ithalat işlemi ile ilgili tarafımızca önleyici bir işlem yapıldı da,sizi bize ihbar eden kişi veya mağdurlar bize yanıltıcı belge ve bilgi verdi ise,o zaman sitemizin sütunları tabii ki size de açık.Sizlerin de haklarınızı savunur,Bilgi ve belgelerinizi de burada yayınlarız.Meslek etiğimizde Maksadımız,sadece ve sadece kamu hizmetidir)

(Not 3: Drone demişken aklıma geliverdi.Bolu, Abant’da havalar nasıl acaba?Nassın mdr:) Yok,senlik birşey yok endişelenme,aklıma gelince bir selam çaktım,o kadar.)

 

-YAZARDAN SON DAKİKA NOTLARI-

 

KAÇAKÇILIKTA YENİ BİR YÖNTEM Mİ?

1-) Mersin’de TCDD Sahasında 3 Saat boyunca kaybolan konteynıra bu 3 saat boyunca ne oldu?

Daha sonra bu konteyner yerine nasıl geldi?

12.800 kg olan eşyalar 6.500 kg olarak dönünce Mersin KIM soruşturma açtı mı?

Mersin TCDD sahasında bekleyen konteynır mühürlü olarak hiçbir gümrük işlemi olmadan alınıp, Mührü kırılıp geri eksik kiloyla yerine koyulması yeni bir kaçakçılık yöntemi mi?

Mersin KIM uyuyor mu?

Muhafaza Genel Müdürü bu olay karşısında ne yapacak?

 

2-) KAÇKAR Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü bağlantısı AKTAŞ Gümrüğü’nde neler oluyor?

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
148 Yorum