1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. 'İŞTE YENİ KABİNE'
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

'İŞTE YENİ KABİNE'

A+A-

-    İŞTE YENİ KABİNE -

YOLUNU ŞAŞIRAN ŞÜPHELİ KONTEYNIRLAR

LÜKS OTO VURGUNU’NDA PİS KOKULAR

PARALEL SAVCIYLA BAŞBAŞA

 

Ankara Ankara olalı böylesi bir siyasi trafik yaşamamıştır. Başta, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yıllanmış koridorları olmak üzere Başkentte adeta her yer siyasi bir arenaya dönmüş durumda.. Merak edilen ya da cevaplanmayı bekleyen ilk soru şüphesiz ki şu:“Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni başbakanı kim olacak?”

Ben siz saygıdeğer okuyucularıma, hem de daha kimse yazmadan bu konuyla ilgili tüyoyu geçen yazımda zaten verdim. Ankara’da siyasetin içindeki dostlarımdan edindiğim bilgiye göre, bu ismin Sayın Ahmet Davutoğlu’nun olacağının altını çizdim. Şimdilerde pek çok ulusal gazetenin yazarı da Davutoğlu’nun başbakan olacağını yeni yeni kaleme aldıklarına şahit oluyorum. Gerçekten de Davutoğlu’nun başbakan olacağı AK Parti’nin kurmayları tarafından da yüksek sesle olmasa bile dillendiriliyor. Tabii hayırlısı. Zaten ayın 21’ine de az kaldı. Gerek ulusal gerekse uluslararası arenada, kritik ve sıcak günler yaşayan ülkemizin yeni başbakanı kim olacak hepimiz çok yakında göreceğiz.

Başbakan Yardımcıları Ve Bakanlar

Başbakan’ın kim olacağı gibi merak edilen ikinci bir konu da şüphesiz yeni başbakanın birlikte çalışacağı arkadaşlarının kimler olacağı yani başbakan yardımcıları ve bakanların hangi isimlerden oluşacağı...

Sevgili okurlarım, sizleri bu konuda da yaptığım araştırmalar ve siyasi dostlarımı ziyaretlerim sonrası öğrendim. Tabii bunlar kulis haberler.  Bu isimlerden hangileri olur veya olmaz kesin olarak bir bilgiye sahip değilim. Ancak şu isimler gittiğim her yerde karşıma çıktı. Örneğin,Numan Kurtulmuş’un Başbakan Yardımcısı olacağı açıkça söyleniliyor.

Hatırlarsanız Numan Kurtulmuş’a Erdoğan son kabine değişikliğinde   yer vermişti ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bunu veto etmişti. Bu yüzden de Sayın Kurtulmuş’un kabinenin banko ismi olarak değerlendirildiği bana ulaşan net bilgiler arasında! Ya bakan adayları kim diyecek olursanız. Onların isimleri de şöyle dillendiriliyor:

Nurettin CANİKLİ, Yalçın AKDOĞAN, Mahir ÜNAL, Haluk İPEK, Mustafa ŞENTOP,  Reha DENEMEÇ, Burhan KUZU, Emrullah İŞLER, Nurettin NEBATİ,  Mustafa ELİTAŞ ve Efkan ALA. Meclis dışından da sürpriz isimlerin yeni kabinede  yer alacağı net olmasa da bana gelen duyumlar. Dediğimiz gibi Ankara Ankara olalı böylesi bir siyasi trafik görmedi. Herkes merak içerisinde.. 29 Ağustos günü herkes yeni kabineyi görecek. Ülkem adına şimdiden hayırlısı olsun..

TEBRİKLER TRT HABER’E..

Söz siyasetten açılmışken, izninizle araya girip bir kutlama yazısı yazmak istiyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde TRT Haber önemli bir sınav verdi. Yaşlısı genci seçim gecesini TRT Haber’de izledi. Bu başarının mimarlarını canı gönülden kutlarım.

LÜKS OTOLARIN KALANTOR SAHİPLERİ

Son yıllarda lüks oto kaçakçılığı yeniden hortladı. Bu konuyla ilgili bakanlık düzeyinde çalışmalar olduğunu biliyorum. Konuyu yakından takip ettiğimin altını çizerek, sizlere bu kaçakçılığın nasıl yapıldığını anlatmak istiyorum.

İzlenen birinci yol, yurt dışından getirilen lüks otomobil gümrüğe daha az KDV, GV ve ÖTV ödemek için düşük kıymetten beyan edilir. Yani değeri 100 bin euro ise gümrüğe 100 bin lira beyan edilir.

İkinci yol ise, otomobil için iki farklı fatura düzenlenmesi. Buna bir örnek vermek gerekirse; 2000 cc üzeri silindir hacmine sahip üç yüz bin liralık otomobil için iki yüz bin liralık fatura düzenlenir. Yüzde 145 ÖTV de iki yüz bin lira üzerinden hesaplanır. Kalan yüz bin lira aksesuar beyan edilir.

Üçüncü yol ise, yurt dışın kredi ile alınmış ve en fazla 4 veya 5 ay kullanılmış otomobiller, gümrüklerde sıfır gibi gösterilerek düşük fatura ile ülkeye sokulur.

Bir başka ve son yol ise, galeride çalışanların üzerine kurulan şirketler üzerinden yapılan kaçakçılıktır. Gümrüğe gelen araçlar eskisi gibi uyduruk kaydırık faturalarla ithalatı gerçekleşmiyor. Gümrükçüler otomobilin resmi ithalatçısından teyit istiyorlar. Gümrüğe ibraz edilen faturaya 4-5 bin Euro eklenerek fiyatı artırıp KDV’yi bu fiyat üzerinden ödüyorlar. İşte numara bundan sonra başlıyor. ÖTV operasyonu için düğmeye basılıyor. ÖTV matrahını düşürmek için ithalatçı bayisine, bayisi başka bir bayiye, o da başkasına satarak son kullanıcısına geçip trafik işlemlerine kadar otomobilin fiyatı yarısına  düşürüp ÖTV’yi de bu rakam üzerinden ödüyorlar.

AMAN HA DİKKAT!

Bu konuyu niye gündeme taşıdığıma gelecek olursak, onu da anlatmak isterim. Gümrük müfettişlerinin hazırlayıp savcılıklara gönderdikleri kaçak lüks otomobil dosyalarının hepsinin davaları açılmış ve sürmekte.. Bu işlerle uğraşan bazı uyanıklar başta İstanbul olmak üzere Ankara ve diğer illerde galerilerden para toplayarak TBMM’de  görüşülmekte olan torba yasaya bu suçu koydurup af çıkartacaklarını söyleyerek insanları sömürmekte ve dolandırmaktadır. Birde öyle bir duyum aldım ki, kanım dondu. Eğer doğruysa gerçekten vahim.

İddiaya göre; bu dalavereci çetelere gümrüğün bazı üst düzey yetkilileri de yardım ediyormuş. Bu kişileri yani lüks otocuları kurtarmak için çaba sarf ediyorlarmış. Aman diyeyim. Yakarım çıranızı bilmiş olun.. Güzel ülkemizi soyanlara çanak tutmayın. Sakın ha....

İZMİR’DE YAKALANAN SİLAHLARIN ÖYKÜSÜ

İzmir’de ele geçirilen silahlarla ilgili elimdeki belgeler ışığında siz okuyucularımı bilgilendirmek isterim. Bir firma Derince Gümrüğü’ne başvurarak CİBUTİ’ye ‘Banyo malzemeleri ihracat edeceğim’ diye başvurur. İşlemleri tamamlanan konteynırlar, CİBUTİ’ye varır ama konteynırları malı isteyenler tarafından teslim alınmaz. Koca okyanus ve denizler üzerindeki birkaç limanı gezen konteynırlar Derince’ye döner. Kısa bir süre sonra ihracatçı firma, gümrüğe başvurarak konteynırları İzmir  Gümrüğü’ne yurtdışı edilmek üzere transit eder.

‘Banyo malzemesi’ var denilen mallar, Kemalpaşa’daki  E…..r Antrepo’ya aktarılır. Bu durum İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’nün dikkatini çeker. Ekipler, konteynırlara operasyon düzenlerler. Operasyonun ardından da, bizim banyo malzemelerinin sis perdesi ortadan kalkar. Açılan konteynerlerın içinden banyo malzemelerinin yanı sıra beyan harici tam 600 kap boş kovan, 24 bin 640 adet kurusıkı tabanca, 55 kap kapsül,  2 kap şarjör, 166 kutu içerisinde 5 bin 810 kg mermi çekirdeği ve bin 732 kg silah namlu parçası ele geçirilir.

RESMEN SİLAH

Bu eşyalarla ilgili İzmir Emniyet Müdürlüğü Kriminal Şubesi tarafından düzenlenen rapor her şeyi ortaya çıkarır. Yakalanan malzemelerin göstermelik silahlar değil, hemen hepsinin de 6136 sayılı Ateşli Silahlar Bıçaklar Kanunu kapsamına girdiği anlaşılır.

Bu hikâyeyle ilgili bendeniz Aykut kulunuzun da söyleyecekleri var pek tabiî ki. Merak ediyorum. Dönemin Doğu Marmara Bölge Müdürü Faruk TÖREMİŞ’in bu konudan haberi var mı? Varsa bu konuyla ilgili ne gibi işlem yapmıştır?

Durun daha bitmedi. Bu olayla ilgili kaçakçılık şubesi ne gibi işlem yapmıştır? İnsan kendi gümrüğünden CİBUTİ’ye giden konteynırlar niye geri geldi diye merak etmez mi? Hadi etmediniz İzmir’den niçin yurt dışı edileceğinin demi merak etmediniz! Yoksa sizin oradan gemi kalkmıyor mu? Doğu Marmara Bölge Müdürlüğü’ne atanan Sayın Musa AYDEMİR bu konuyla ilgili hassasiyeti göstereceğini inancındayım.

Yolunu Şaşıran Sigara Konteynırları…

Bak sen şu işe. Bakın siz hele bizim tosunların yani kaçak cigaracıların başına gelenlere. Dinleyin bir bakın. Bizim cigaracıların konteynırları Köstence’den yola çıkar. Yabancı menşeli sigara dolu dört konteynır,  Mersin yolunu şaşırıp Ambarlı Gümrüğü’ne gelir. Firma gümrüğe başvurur. Bizim konteynırlar Mersin Gümrüğü yerine Ambarlı Gümrüğü’ne gelir.’ Biz bunları Mersin’den yurt dışına göndereceğiz’ derler. Gümrük yetkilileri tabiî ki derler bunda bir şey yok. Amaaaaa firmanın küçük bir ricası vardır. Firma illaki ve illaki malzemeyi konteynırları değiştirerek göndermek ister. Bak hele. Niye? Yoksaaaa konteynırlar takipte mi? Ambarlı Gümrüğü’nde sigara yapılıyor iftirası atanlara bu kapak olsun!

‘PARALELCİ’ DİYE TAYİN EDİLENLERİN DURUMU

Gümrükler Genel Müdürlüğü ile Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcıları ve Daire Başkanları paralelci iddiası ile yerlerinden edildiği herkesin malumu. Peki! Paralelcilerin önemli operasyonlara imza atan savcısıyla başbaşa yemek yerken fotoğrafı elden ele dolaşan o üst düzey bürokrat neden halen görevinin başında? TUSKON’un göreve getirdiği iddia edilen üst düzey bürokratta görevde.  Peki, peki pekiiiii görevden alınan bürokratların adını Başbakanlığa bunlar paralelci diye üfleyen bürokrat kim acaba? Var mı öğrenmek isteyen!

-YAZARIN NOTU-

Halkalı Gümrüğü’nde normal işler dahi artık yapılamıyor; nedeni ise müdürün izinde olması.. Yerine bakan kişi ise, topu bölge müdürlüğüne atıyor peki müdür gelmezse o zaman ne olacak bu vatandaşların işleri?

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
28 Yorum