1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. 'KAÇAK SİGARA VE BAKAN MUŞ'
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

'KAÇAK SİGARA VE BAKAN MUŞ'

A+A-

KAÇAK SİGARA VE BAKAN MUŞ

 

- KAÇAK SİGARANIN GÜMRÜK BOYUTU -

 

İŞTE GÜMRÜĞÜN KAÇAK SİGARA ENVANTERİ

 

Yapılan üst üste zamlarla daha da ivme kazanan sigara kaçakçılığı dosyamıza devam edelim.

 

Bir önceki yazımızda, İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Dairesi'nin yakalama verilerinden sonra şimdi de Ticaret Bakanlığı bünyesinde Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü ve bağlı unsurlarının yakalamalarına yine Ankara bazlı istatistiki bilgilerle devam edelim.

 

BAKAN MUŞ, OPERASYONLAR..

 

Şunu peşinen kabul etmemiz gerekir ki, Bakan Mehmet Muş döneminde gümrüklerde kaçak sigara ile amansız bir savaş verildi, verilmekte.. Hemen kısa tarih üzerinden yakalamalarla ilgili açıklamalara bakacak olursak önce Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş’un “2021 yılı kaçakçılıkla mücadele değerlendirme toplantısı”nda yaptığı konuşmaları şöyle bir masaya dökelim.

Muş, 2021 yılında hem yakalamalarla ilgili bilgiler verdi; hem de önümüzdeki yıllarda kaçak sigara ve tütün ile yapılacak mücadeleyi kısaca izleyecekleri yolu kamuoyu ile paylaştı. Bakan Mehmet Muş başta sigara kaçakçılığı olmak üzere kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerine hız kesmeden devam edeceklerinin altını da kırmızı kalemle çizdi.

 

PAKET PAKET KOLİ KOLİ SİGARA

 

Ticaret Bakanı Bakan Mehmet Muş, 2021 yılında Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekiplerince 3.7 milyon paket kaçak sigara ile sigara üretiminde kullanılan 26.1 milyon makarona el koydukları açıkladı.

 

ÇARPICI RAKAMLAR ÖNEMLİ OPERASYONLAR

 

Şunu da belirtmeyi bir görev bilirim ki, Gümrük Muhafaza ekipleri de kaçak sigara, sarmalık tütün ve makaron operasyonlarına 2022 yılında da hız kesmeden devam etti. Operasyonlar hala hız kesmeden devam ederken yakalamalardaki istatistikler ve önemli operasyonlarda alkışı hak etti. ‘Nedir bu operasyonlar derseniz?’ şöyle kara kaplı defterime not aldıklarımla başlayalım isterseniz.

 

İSTANBUL'DA ÖNEMLİ OPERASYON

Önce İstanbul diyelim. İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Gümrük Muhafaza ekiplerince usulsüz olarak ithal edilmek istenen 38 ton 487 kilogram sigara kâğıdına el koydu.

Söz konusu sigara kağıtlarının usulsüz şekilde ithal edilmek istendiğini belirleyen ekipler 38 ton 487 kilogram sigara kağıdının yasal izinlerin alınmadığını da belirledi. İthalatın İstanbul’da yapılacağını tespit eden gümrük muhafaza ekipleri ayrıca ithalatı yapacak firmaların tesis kurma ve üretim izinlerinin bulunmadığını da öğrendi. Ekipler 7 bin 812 rulodan oluşan toplamda 38 ton 487 kilogram sigara kâğıdı için gümrük kanunun ilgili maddeleri uyarınca ilgili kişilere 3 milyon 831 bin 719 Türk Lirası idari para cezası uyguladı.

 

HAMZABEYLİ-ANKARA-İZMİR

Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda Gümrük Muhafaza ekiplerinin titiz çalışması neticesinde, bir tırda sigara yapımında kullanılan 11 milyon 130 bin makaron ve 72 bin sigara filtresi bulundu. Bulgaristan'dan giriş yapan tır gümrük muhafaza ekiplerince incelendi. Tırın dorsesinin halatları kesilip eşyanın yere indirilmesinden sonra dorse x-Ray cihazına sokuldu. X-Ray cihazında ise milyonlarca kaçak sigara, binlerce makarona el konuldu.

 

BAŞKENTTE DEPO BASKINI

Başkent Ankara'da ise benzeri daha önce yaşanmamış bir operasyona imza atıldı. Ankara Gümrük Muhafaza ekiplerince yapılan istihbarat çalışması neticesinde Ankara'nın Altındağ ilçesinde yasa dışı sigara üretimi yapanların kullandığı depoya baskın yapıldı. Yapılan baskından muhafaza ekipleri eli boş dönmedi. Operasyonda 5 milyon 920 bin adet boş makaron ele geçirildi.

 

Ekipler bir depoya ve minibüse yaptıkları operasyonda 3 milyon 978 bin adet doldurulmuş sigara da ele geçirdiler. Ankara'nın ekipleri bir diğer operasyonda ise Ankara'da adı bende saklı bir kargo şirketine yüklü miktarda tütün geleceği istihbaratını aldı. Söz konusu kargo şirketinin önüne yanaşan kamyon malları sotelerken baskın gerçekleştirildi. Operasyonda 2 ton 875 kilogram kıyılmış tütün ele geçirdi.

 

AH ALİAĞA AH

 

Başkentten İzmir'e gelelim. İzmir'in meşhur limanı Aliağa'da da gümrük muhafaza genel müdürlüğü ekipleri boş durmadı. Bu önemli limanda yapılan operasyonda bir konteyner içine zula edilmiş 37 milyon 190 bin adet filtreli sigara kâğıdı (makaron) ele geçirildi. El konulan sigara kağıtlarının piyasa değeri 6 milyon 750 bin Türk Lirası olduğu vurgulandı.

 

Yine İzmir'in gözde ilçelerinden Bornova'da gümrük muhafaza ekiplerince bir depoya yapılan operasyonda 2 milyon 628 bin boş makaron ve 384 bin doldurulmuş sigara ele geçirildi.

 

EDİRNE OPERASYONU

 

Edirne'de yapılan kaçak sigara operasyonunu da defterime özenle not etmiştim. Edirne Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat ekiplerince Kapıkule Gümrük Kapısı'nda risk kriterleri kapsamında bir tır x-raya yönlendirildi.

 

Yapılan detaylı tarama sonucu tırın dorsesinin yoğunluk vermesi üzerine tır hangara çekildi. Tırda kapsamlı araştırmada tırın halatının kesilerek tırın içerisine 1.milyon 700 bin adet sigara kâğıdı, 576 bin adet sigara filtresi, 11.bin 790 adet elektronik sigara 12 adet sigara sarma makinasının yerleştirildiği görüldü. Kaçakçının hevesi kursağında kaldı.

 

DEDİĞİNİ YAPAN BAKAN

 

Ne demişti Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Operasyonlar hız kesmeden devam edecek." Bakan bey dediğini yapıyor; 2021 yılında yaptığı açıklamayı yerine getiriyor.

Gümrükçü operasyon ardına operasyon yapıyor.

Elinize, emeğinize, alın terinize sağlık!..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
110 Yorum