1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. KAÇAKÇI, SİGARADA YÖNTEM DEĞİŞTİRDİ!
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

KAÇAKÇI, SİGARADA YÖNTEM DEĞİŞTİRDİ!

A+A-

 

KAÇAKÇI, SİGARADA YÖNTEM DEĞİŞTİRDİ!

 

KAÇAKÇI İLE DEVLETİN SİGARA SAVAŞI

 

İstatistiki bilgiler verdik, hem polisimizin hem jandarmamızın hem de gümrük teşkilatımızın operasyonlarını belgeler ışığında sizlere anlattık. Madem dosyayı açtık, o zaman devam edelim. Arkasında başta terör örgütünün olduğu kaçak sigara olayında ilginç tespitlere de bir göz atalım.

 

'Ülkemizde sigara, tütün, makaron kaçakçılığıyla mücadele tüm hızıyla devam etmektedir. Bu mücadelede başta emniyet, jandarma, gümrük muhafaza ekiplerinin çalışmaları takdire şayandır.' Bu cümleler okuyucularıma yabancı değil! Kaçak sigara ile ilgili yazılarımın tamamında bu satırlara rastlarsınız. Ancak madalyonun diğer tarafına da bakacak olursak sigara başta olmak üzere TEKEL ürünlerine yapılan ard arda zamlar kaçakçının iştahını kabartmış durumda. Kaçakçı paketi 35 TL olan sigarayı üstelik de ucuna makaron, filtre eklediği sigarayı naylon poşetler içerisinde veya ünlü markaların taklit kutuları içinde kullanıcıya 15 liradan satıyor. Aradaki büyük fiyat farkı müptelayı kaçakçının müşterisi haline getiriyor. Hal böyle olunca kaçak sigarada vergi kaybı milyonlarca lirayı buluyor.

 

BAKIN NELER OLUYOR...?

 

Konu milyonlar olunca da sigara kaçakçısı işi azıttırıyor. Nasıl mı? Bakın neler oluyor?

Eskiden gümrüklerde, yurt dışından mandal, tepsi, battaniye vs. adı altında getirilen yabancı menşeli sigaralar şimdilerde merdiven altı imalathanelerde üretilmeye başlandı. Yine gümrüklerde yapılan operasyonlarda, konteynerler içerisinde milyonlarca lira değerinde yabancı menşeli sigaralar yakalanmaktaydı. Ancak kaçakçı burada da strateji değiştirdi. Ve şimdilerde boş makaronların içi doldurularak, marka sigaraların sahtesini, merdiven altı imalathaneler de üretilerek piyasaya sürülüyor..

Sizlerin de gözleriniz ve kulaklarınızla şahit olduğunuz gibi her gün gazetelerde ‘binlerce makaron yakalandı’ haberlerini hep birlikte okuyoruz.

 

AT KOŞTURAMIYORLAR!

 

Kaçakçı yöntem değiştirirken devlet de boş durmuyor elbette. Şu bir gerçek ki özellikle gümrüklerde sigara kaçakçıları eskiden olduğu gibi at koşturamıyor. Gümrük yetkililerinin aldığı ekstra önlemler sonrası sigara kaçakçılığındaki yakalama istatistikleri gözle görünür şekilde artıyor. Örneğin ülkemizde yeni bir boyut la makaron, tütün birleşmesi ile sahte sigara üretimine geçilmiş ama sigara kaçakçılığı ile mücadele eden kuruluşlarda sigara kaçakçılığın bu yeni boyutunu izleyerek kaçakçılara aman vermiyorlar.

 

ALIN SİZE ‘NEFES OPERASYONU’

 

Örnek derseniz alın size üzerinde hala dumanları tüten yeni yapılan seri 'Nefes' operasyonları. Emniyet ekipleri “Nefes-1 Operasyonu”ndan sonra “Nefes-2 Operasyonu” için de düğmeye bastılar.

 

AYRINTILAR NE DERSENİZ?..

 

Ayrıntılar ne derseniz, bana ulaşan özel bilgiler aynen şöyle:

İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinasyonunda organize suç örgütleriyle mücadele kapsamında daha önce düzenlenen operasyonların ardından çalışmalara devam etti.

 

Bu kapsamda vergi kaybının önüne geçilmesi, suç gruplarının yasa dışı faaliyetlerinin sona erdirilmesi ve yasa dışı ürünlerin toplum nezdinde ulaşılabilirliğinin engellenmesi amacıyla Cumhuriyet Başsavcılıklarının talimatları doğrultusunda KOM Başkanlığı koordinasyonunda harekete geçildi.

 

Adana, Balıkesir, Gaziantep, İzmir, Kocaeli, Mardin ve Şanlıurfa'da 583 adreste faaliyet gösteren 9 suç grubu tespit edildi. Yapılan teknik ve fiziki takibin ardından, Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından haklarında gözaltı kararı verilen 198 şüphelinin yakalanması için sabah eş zamanlı "Nefes-2 Operasyonu" düzenlendi. Operasyonda kaçak sigara ile ilgili organizasyon şeması da çıkarıldı. Soruşturma halen devam ederken konu İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu tarafından da sıkı şekilde takip edilmekte..

 

Yılın 9 ayında 108 suç grubu deşifre edildi

 

KOM'un bu başarısı ilk değil! Görünen o ki son da olmayacak. Daire Başkanlığı son 9 ayda çok önemli operasyonlara imza atmış durumda. KOM Başkanlığı koordinasyonunda tütün mamulleri ve makaron kaçakçılığına yönelik 2022'de başta "Nefes" olmak üzere düzenlenen diğer operasyonlarda da 108 suç grubu deşifre edildi. Bu kapsamda yılın 9 ayında yapılan 6 bin 115 operasyonda, 4,7 milyon paket kaçak sigara, 1,3 milyar boş makaron, 425 milyon doldurulmuş makaron, 273 ton tütün mamulü ve 329 bin puro ele geçirdi. Ayrıca 323 yasa dışı doldurulmuş makaron imalathanesi deşifre edildi ve yapılan operasyonlar sayesinde 625 milyon lira vergi kaybının önüne geçildi. Anlayacağınız kaçak sigara olayı artık Türk kolluk güvenliklerinin bir numaralı gündem maddesi. Onlar devam edecek bizlerde onların başarılarını satırlara dökeceğiz.

.............................

Değerli okurlarım, tam yazımı bitirmek üzereyken İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Esenler, Bağcılar, Fatih, Sancaktepe, Beyoğlu ve Beylikdüzü ilçelerinde belirlenen 6 iş yeri, 2 depo ve eve eş zamanlı operasyonda 119 milyon 530 bin bandrolsüz boş makaron, 2 ton 286 kilogram kaçak nargile tütünü, 1 ton 165 kilogram kıyılmış tütün, 140 bin bandrolsüz dolu makaron, 3 elektrikli sigara dolum makinesi ve 4 kompresör ele geçirildiği bilgine ulaştım. Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 2'si tutuklanırken 14'ü de serbest bırakıldı. Bende buradan bu önemli operasyonda emeği geçenleri ayrıca kutlarım.

................................

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
70 Yorum