1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. KAHREDEN SINIR GÜMRÜĞÜ RAPORU
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

KAHREDEN SINIR GÜMRÜĞÜ RAPORU

A+A-

KAHREDEN SINIR GÜMRÜĞÜ RAPORU

GÜRBULAK SINIR KAPISI’NIN İÇLER ACISI HALİ

-BAŞKONTROLÖRDEN DEHŞET VERİCİ İRAN GÜMRÜĞÜ RAPORU-

Sevgili okurlar, saygıdeğer yol arkadaşlarım. Yeni haftanın bu yeni yazısında, size uzaklarda olmasına karşın ülkemiz açısından oldukça stratejik öneme sahip olan bir gümrük kapımızın içler acısı halini anlatan raporu yazmak istiyorum.

Rapor, Gümrük Müsteşarlığı Gümrük Muhafaza Kontrolörlüğü tarafından hazırlanmış! Raporu hazırlayan kişi ise, Baş kontrolör İlter Kuşoğlu.

Kuşoğlu, hazırladığı rapordaki anlatımıyla İran sınırımızdaki Gürbulak Sınır Kapısı’nın şuandaki düşündüren görüntüsünü tüm çıplaklığıyla yazmış. Başta eroin kaçakçılığı olmak üzere, birçok kaçakçılık olayının meydana geldiği ve terör örgütü PKK’nın insan kaçakçılığı olmak üzere her türlü illegal faaliyetini gerçekleştirdiği sınırımızdaki gümrük kapımızın durumu rapora göre hemen önlem alınması gereken bir yer olarak karşımıza çıkıyor.

İlter Kuşoğlu’nun raporuna göre; GÜRBULAK SINIR KAPISI tam anlamıyla kontrolsüz ve denetimden uzak halde işlevini sürdürüyor.

25.10.2010 tarihinde hazırlanıp gümrüğün ilgili birimlerine gönderilen rapora göre, Gürbulak Sınır Kapısı’nda çalışan gümrük görevlilerinin durumu da acınacak halde..  Raporda gümrük işlemlerinin karton mukavva kutular altında yapıldığı belirtilirken, girilmemesi gereken gümrük sahasına da herkesin girdiği çünkü hiçbir önleyici güvenlik unsurunun olmadığı belirtiliyor. Gümrük görevlilerinin, terör örgütü PKK’nın tehditleri altında işlerini yapmaya çalıştıklarının da altı çiziliyor.

Baş kontrolör İlter Kuşoğlu raporunda, Gürbulak Sınır Kapımızı şöyle anlatıyor:

-           Gürbulak Sınır Kapısı’nın stratejik önemi, istatistikler sonucu kolaylıkla anlaşılabilen iş hacmi ve kaçak yakalamaların önemi bilindiği halde gümrük kapısındaki eksiklikler idare tarafından periyodik olarak ilgili mercilere bildirildiği halde bildirilen feryatların hiçbiri dikkate alınmadığı görülmüştür. Gümrük kapısında personel politikasından bahsedilmesi ise, söz konusu değil!

-            Uyuşturucu maddeleri de kapsayan kaçakçılık faaliyetlerinin bireysel olmaktan çıktığı, terör örgütü başta olmak üzere organize suç örgütü ve oluşumlarının finansal kaynaklarının en önemli merkezlerinden birisini oluşturan Gürbulak Sınır Kapısı’nda mevcut personel nitelik ve nicelikleri ile bu olayların önlenmesi mümkün değildir.

-             Ülke güvenliği de dâhil olmak üzere birçok noktada illegal teşebbüs ve fiiller için ideal düzeyde ortam ve fırsatları sağlayan bu acziyet aşikâr iken bu aşikârlığın görmemezlikten gelinmesi veya bertaraf edilmemesine yönelik mazeretlerin sıralanmaya kalkışılmasının kabul görecek bir tarafı bulunmamaktadır.

-              Gümrük muayene işlemleri ile pasaport işlemleri, küçük bir alanda yürütülmeye çalışılmakta olup; takip ve kontrol gibi fonksiyonlarının sağlıklı şekilde ifasını imkânsız kılmaktadır. Bu olumsuzluk, ülkemize İran’dan geliş ve İran’a çıkış yapmak üzere işlemlerin yapılmasını bekleyen yolcuların mevsim şartlarına bağlı olarak çeşitli olumsuzluklara maruz kalmasına sebebiyet vermektedir. Bu işlemler karton ve mukavva gibi materyallerle personel tarafından oluşturulan çatı altlarında yapılmaktadır.

-             Gürbulak Sınır Kapısı bünyesindeki gümrüklü saha; Gümrük İdaresi’nin yetki ve sorumluluğunda bulunmakla birlikte fiziki ve fiili olarak söz konusu idarenin ideal düzeyde denetim ve kontrolüne tabi bulunmamaktadır. Gümrüklü sahanın sınırları kesin şekilde belirlenmiş halde olmasına karşın gümrüklü saha tabirine uygun şekilde kontrolsüz ve izinsiz olarak saha içerisine girilmesini önleyecek alt ve üst yapılardan mahrum bulunmaktadır. Türkiye tarafındaki bariyerin onarılmasının dahi aylar süren bir prosedüre tabi tutulması gibi bir gerçekliğin yürürlük kazandığı mahallin her noktasından sahaya girilmesi mümkün olup, her türlü gayrı yasallığa elverişli bir görünüm arz etmektedir.

Baş kontrolör, raporun 5. ve 6. sayfasında adli kolluk görevlisi gümrük muhafaza memurlarıyla ilgili çok çarpıcı bilgiler yer verilmiştir:

Noktasına virgülüne dokunmadan birebir aktarıyorum:

“Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’nün 19.03.2010 günlü olurlarının öznesini oluşturan (…..) sicil sayılı gümrük muhafaza memuru M.C.A. Doğubeyazıt İlçe Emniyet Müdürlüğü’nce yapılan bir operasyonda tutuklanan şüphelilerle akraba olması gerekçe gösterilerek, x-ray operatörlüğü görevi ile adli kolluktan çıkarılması işlemi ile ilgili olarak baş kontrolörlüğümüzce tanzim, 25.10.2010 tarih ve 2 sayılı soruşturma raporunda (…..) sicil sayılı gümrük muhafaza memuru M.C.A.’nın Doğubeyazıt Emniyet Müdürlüğü’nün bir uyuşturucu operasyonunda akrabalarının yakalanmış olması gibi bir durumun gerekçe gösterilerek adı geçenin x-ray operatörlüğü ile adli kolluktan çıkarılmasının hukuk devleti anlayışı ile hakkaniyetle bağdaştırmanın da mümkün olamayacağı izahata dahi gerek göstermeyecek aşikarlıktadır.

Suç ve cezanın şahsiliği gibi hukuk ilkesi bağlamında kişinin dahline ilişkin iddia, amare, illiyet bağı olmaksızın kan ve sıhrî hısımlarının suç veya kabahat olarak kabul gören fiilleri sebebiyle adli ve idari işlem ile kararlar nedeniyle mağdur edilmesinin çağdaş hukuk kuralları ile açıklanması da söz konusu değildir. Aksi bakış, düşünce ve çıktılar ile bu malul işlemin haklılığına yönelik gündeme taşınacak her türlü gerekçe ve açıklama çabasının da abesle iştigal etmek olacağı açıktır. Dolayısıyla adı geçenin akrabaları aleyhine isnat edilen suçlar sebebiyle takdir edilmesi beklenmemekle birlikte, bu şekilde hukuka aykırı işleme maruz bırakılmasının da takdir yetkisiyle açıklanmaya çalışılmasının kabul edilebilir tarafı bulunmamaktadır yargısına yer verilmiştir.

Yine Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü’nün 19.03.2010 günlü olurlarına haiz 578 sayılı yazı içeriği, adli kolluk görevlisi olarak belirlenen ve x-ray operatörlüğü görevini sürdüren M.B. adlı bir gümrük muhafaza memurunun akrabalarının adli bir olaya karıştığı gerekçisiyle ve memurun doğrudan dolaylı ilgi ve irtibatına yönelik iddia tespit vs. hususları olmaksızın mezkûr görevlerinden çıkarılarak pasifize edildiğine yönelik hususları içerip 25.10.2010 gün ve 2 sayılı soruşturma raporu konusu ile iş bu raporumuz konusu memurun doğrudan PKK terör örgütünün propagandasının yapılmasına izin vererek, mezkûr örgütün propagandasını yapmak suçunu işlediği doğrultusundaki bir iddiaya muhatap ve adli yargılaması devam ediyor olması gerçekliğine rağmen uluslar arası uçuşlara açık SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI gibi stratejik ve önemli sakıncalar doğurabilecek bir noktada ve görevde istihdam edilir olmasına hiçbir gerekçenin haklılık kazandıramayacağı, böylesine vahim manzaranın birçok iş ve işlemde joker kavram olarak kullanılan sehvenlikle bertaraf edilemeyeceği ve mevcut ortamda kanıksanmış haldeki yönetim ve yönetimin zafiyetinin ötesindeki bir durumu işaret ettiği aşikârdır. Düşüncesi ortaya konulmuştur.”

Rapor böyle diyor sevgili okurlar. Gerçektende baş kontrolörün tespitleri doğruysa, ülkemiz adına hem üzücü hem de endişe verici tespitler bunlar.. Endişe verici de bu endişeyi kaç kişi yaşıyor; o da ayrı bir endişe verici olay!! Neden mi diyeceksiniz hemen belirteyim. Bütün bu olanlara karşın orada önlem alması gereken kişilerden bazıları işini yapmıyor. Peki ne yapıyor? Sağa sola pislik, iftira atıyor. Sizlere bir nasihatim var bakın iyi dinleyin. Evet! Size söylüyorum hani dört sayfalık rapora günahı olmayan bendenizin adını da yazan, iftira atan o gümrüğün üst düzey görevlilerine.. Gidin işinizi yapın. İnin artık Sayın Hayati Yazıcı’nın omzundan. Yük olmayın bakana. İftira atmayın insanlara.. Ha unutmadan okurlarım sesinizi duyar gibiyim; bu memurları kim adli kolluk yaptı? Hemen söylüyorum tabii ki GÜMRÜKLER MUHAFAZA GENEL MÜDÜR NEŞET AKKOÇ VE DAİRE BAŞKANI MEHMET AKILLI. Son olarak, ben bu iki yetkili için artık tek bir yorum bile yapmayacağım. Derhal ‘istifa edin’ diyorum; başka da bir şey demiyorum.

YAZARIN NOTU:

Değerli okurlar, bizim meşhurrrrrrr Bahtı Açık Bahattin yakasını Yüce Türk Adaleti’nden kurtaramıyor!.. Bahar Operasyonu kapsamında, halen ağır cezada yargılanan Bahtı Açık gümrükçümüzün davası ileri bir tarihe ertelenmiş. Bu davayla ilgili gelişmeler de sıkı sıkıya takibim altında.. Bilginize..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum