1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. Kapağının açılmasını bekleyen dosya..
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Kapağının açılmasını bekleyen dosya..

A+A-

AKP ve GÜMRÜKLERDE BÜROKRATİK YAPILANMA

‘YOL’luk tam ‘YOL’ ileri

Kapağının açılmasını bekleyen dosya..

Değerli okurlarım, yol arkadaşlarım, çok sevgili Etki Haber okuyucuları, bu yeni yazıma mübarek Kurban Bayramınızı kutlayarak girmek istiyorum. Bu vesileyle bayramın başta ulusumuza sizlere hayırlar getirmesini diliyor; sevdiklerinizle nice bayramlar geçirmenizi temenni ediyorum.

Gümrükte yer yerinden oynayacak!

Yazımın ilk bölümünü özellikle AK Parti döneminde hızlandırılan, hükümetin uzunca bir süredir üzerinde çalıştığı bürokrasinin yeniden yapılandırılmasına ayırdım. Tabiî ki yazımda işleyeceğim bölüm, malumunuz gümrüklerdeki bürokrasinin yeniden yapılandırılması ya da şekillendirilmesi olacak!Çünkü bürokrasinin yeniden yapılandırılmasında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da diğer bakanlıklara oranla fazlaca nasibini aldı. Bakanlığın merkez birimlerinden olan Gümrükler Genel Müdürlüğü, Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü, Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğüne kadroları müşavir olan daire başkanlıklarına vekâleten bakan kişilerin atamaları yapılmadığı için bu makamlara teftiş kökenli kişiler getirildi.

Merkezi birimlerde de önemli değişiklikler olacak!!

Ancak size şunu rahatlıkla yazabilirim. Bayram sonrası Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda bana gelen bilgilere göre; atamaların hızlanacağı, merkez teşkilatında da görev değişikliğine gidileceği, Risk Yönetim ve Kontrol Genel Müdürlüğü, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü başta olmak üzere birçok birimde köklü değişiklik yapılacağını biliyorum. Hatta kulağıma gelen kulis bilgilerine göre ise; Risk Yönetim ve Kontrol Genel Müdürlüğü görevine İstanbul Gümrük ve Muhafaza Baş Müdür Vekili Tevfik Usta’nın getirileceğini duyuyorum. Yine çok önemli bir kulis bilgisine göre; Gümrük Müsteşar Yardımcısı Neşet Akkoç’un da yurt dışında görevlendirileceği, 16. Bölge Müdürlüğü atamalarının da kısa sürede biteceği söylentiler arasında.. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı koridorlarında İstanbul Bölge Müdürlüğü için Edirne Gümrük Başmüdürü Kaptan Kılıç’ın getirileceği, Kaptan Kılıç’tan boşalan koltuğa Fahri Paslı’nın oturtulacağı, İzmir Gümrük Başmüdürü Nazım Bütün’ün ise başka bir görevde değerlendirileceği sıkça dillendirilmekte..

Gümrük ve ticaret denetmenler geliyor..

Gümrüklerdeki bürokrasinin yeni yapılandırılmasında önemli bir gelişme de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın taşra teşkilatlarında yaşanacak. Değişiklik kapsamında bakanlık bünyesinde Gümrük ve Ticaret Denetmeni, denetmen yardımcıları için bin kişilik kadro açıldı. Ancak bu kadrolara dışarıdan atamalar yapılacağı aranan şartlar bölümüne göz atıldığında apaçık ortaya çıkıyor. İlgilisine çok naçizane bir önerim olacak bu konuda.. Gümrük ve Muhafaza kadrolarına bir göz atın lütfen. Bu kadrolarda dört yıllık üniversiteleri bitirmiş; pırıl pırıl kalpleri vatan ve millet için atan memurlar var. Bu memurların hiç olmazsa bir kısmı denetmenlik konusunda eğitilip, bu kadrolara atanamazlar mı? Ya da şöyle söyleyeyim size, bu eğitimli memurların denetmen olarak atanması teşkilat için iyi olmaz mı? Bana sorarsanız mükemmel olur!

‘YOL’luk tam ‘YOL’ ileri

Gelelim bizim ‘YOL’luk olayına.. Sevgili okurlarım, ‘YOL’luk konusunu yazdıktan sonra inanın gelen mailler sonucunda mail kotam doldu. Meğerse ne kadar ince bir konuymuş bu ‘YOL’luk. Yeni yazımında da, bu konuya değinmeden edemeyeceğim. ‘Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinin dikkatine’ diyerek bana gelen maillere sizlere aktarmayı bir görev biliyorum.

İşte ‘YOL’luk mailleri

Mesajım Aykut Onur Kalaycı ya. Aykut Bey! Yolluk bir gelir değil, memura gümrüklü eşyaya taksi ile refakat etmesinden dolayı yapmış olduğu giderin firma tarafından memura ödenmesidir. Ancak son zamanlarda özellikle mesainin kesilmesinden sonra yolluk bir gelir aracı olmuştur. Mesela başmüdürlükler bünyesinde bütün memurların bu yolluktan eşit olarak yararlanmasını sağlayacak uygulamalar olmaktadır. Kâğıt üzerinde resmileştirmek için yolluk yazılabilecek memura görevlendirme yazılmakta, tabi bu görevden memurun çoğu zaman haberi olmamakta ve taksi ile herhangi bir refakat görevi de yapılmamaktadır. Yolluk yazılamayan müdür, amir, şoför, odacı vs. içinde yolluk yazılanlardan havuzda toplanan para elden dağıtılmaktadır. Yolluk yazılan memur, mesela kâğıt üzerinde 3000 olsa bile eşit dağıtımdan dolayı eline 1000 lira geçmektedir. Yapılmayan bir görevden dolayı yolluk yazılması ne kadar kanuni onu da araştırmak lazım ve bunun bir gelire dönüşmesi ne kadar yasaldır! Acaba eskiden bu nasıl yapılıyordu? Acil yardım lütfen.

İzmir Muhafaza

Yollukları müdürlerin yazdırdığını, müdür yardımcılarının ise her yolluktan nimet kaptığını bilmeyen yok gibi! Muhafaza olarak da başka yerden neler kazandığımızı söylemek lazım. Muayeneler, müdür yardımcıları ve gümrük müdürleri ki müdürlere yolluk yazılması yasak olduğu halde toplanıyor onlara mutlaka veriliyor!!

İzmir'de yolluklar kime gidiyor?

Sayın Kalaycı, İzmir'le ilgili olarak gerçekleri kim araştıracak doğrusu çok merak ediyoruz. İzmir Gümrüğü'nde kırmızı hatta çalışan bir muayene memuru ayda en az 5000 TL. (beş bin Türk Lirası) gümrük memurları 1000-2000 TL. arası alır. İzmir Gümrüğü'ndeki toplam personel sayısı 150 civarı olup, aldıkları yolluklara kesinlikle muhafaza memurlarını ortak etmek istemezler. Başmüdür sekreterinin bile ayda en az 1500 TL yolluk aldığını düşünürseniz işin vahameti ortaya çıkar! Bilginize..

Nahide

Aslında sekreterler haftalıklarını, gümrük müdürü, müdür yardımcıları, muayeneler hep beraber alıyorlar; firmalar getiriyor ve onlarda paylaşıyor. Bazı gümrük müdür sekreterleri haftalık en az alanı 600 TL alıyor. İzmir Gümrüğü ve Aliağa Gümrük siz hesaplayın artık kaç firma var! Bir de muhafaza müdürleri de işin içinde ama memurlarına koklatmıyorlar!..

-Kapağının Açılmasını Bekleyen Dosya-

Sevgili okurlarım; bu yazımda en başta yazacağım müthiş bir iddiayı en sona bıraktım. Bıraktım çünkü hem yazacağım bu konuyla ilgili bilgi beklemekteyim; hem de araştırmam henüz daha bitmedi. Biliyorsunuz size araştırmadan, incelemeden, inanmadığım hiçbir şeyi kaleme almadım. Tıpkı şimdi yazacaklarım gibi.. Efendim araştırdığım bilgi beklemekte olduğum iddia ise şu;

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinin önünde kapağı açılması gereken önemli bir yolsuzluk iddiasıyla ilgili bir dosya varmış. Dosyanın ana konusunu, eski adıyla Gümrük Vakfı yeni adıyla Gümrük Çalışanları Tüketim ve Yardımlaşma Kooperatifi oluşturuyormuş. İddia odur ki; kooperatif üyelerine ev yaptırmak için bayağı bir para toplamış. Ama gelin görün ki üst düzey gümrük görevlilerinin yürüttüğü bu konutlaştırma işi tam bir usulsüzlüğe dönüşmüş. Görünürde ne ev yapılması için yatırılan para, ne de evlerin yapılacağı arsa varmış!!.. Söylentiye göre, bu dosya hakkında işlem yapılması için kapağının açılması gerekiyormuş. Kapağı açıldıktan sonra da, müfettişler çalışmaya başlayacakmış. Ne diyelim sabırsızlıkla bu dosyanın ‘BEKLETİLMEDEN’ biran evvel açılmasını bekliyorum. Sıkı da takipçisiyim böyle biline..

Yeni yazımda yeni konularla görüşmek üzere esen kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum