1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. Sayın bakanım dikkatinize..
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Sayın bakanım dikkatinize..

A+A-

Sayın bakanım dikkatiniz​e..

YAZMASI BENDEN ARAŞTIRMASI SİZDEN..

-ARAÇ TAKİP ÜNİTESİ ALIMINDA CEVAP BEKLEYEN SORULAR-

‘YOL’LUK BİLMECESİ

Sayın Bakanım, önce şunu belirteyim. Kimseyi yok yere suçlamak, kimse hakkında düşmanca dedikodular üretmek ve de karalamak niyetimde değilim. Niyetim; kamu görevi olarak nitelendirilen gazetecilik mesleğimi, elimden geldiğince namusumla doğru bir şekilde yerine getirmek. Bu niyet çerçevesinde size tarafıma gelen ve işlemleri sırasında yolsuzluk olduğu iddia edilen birçok sorunun cevapsız kaldığı konuyu aktarmak istiyorum. İlgileneceğinize hiç şüphem yok!

Biliyorum ki siz bu ve bu tür konularda oldukça titizsiniz!..

50 Adet Araç Takip Ünitesi

Şimdi izninizle o iddialara gelmek istiyorum. Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü kaçakçılık olaylarını ortaya çıkarmak için, 50 adet Araç Takip Ünitesi almaya karar verir. Tedarikçi firmaya sipariş veren genel müdürlük bu cihazları 12 Kasım 2008 tarihinde 08060200 IMO42985 sayılı beyanname ile 2 adet araç takip ünitesi, aynı tarihte 08060200IMO04985 beyanname ile 2 adet araç takip ünitesi ithal edilir. İthalatlara peyderpey devam edilir. 04 Haziran 2008 tarihinde 08060200IMO25716 sayılı beyannameyle 20 adet araç takip ünitesi, 18 Haziran 2008’de 08060200IMO27664 sayılı beyanname ile de 26 adet araç takip ünitesi daha ithal edilir. İthalat bitmiştir ama geride cevaplanması gereken birçok soruyu da beraberinde getirmiştir.

Peki! O sorular ne?

Cevaplanması gereken sorular aynen şunlardır:

-         Bahse konu araç takip ünitesi setleri ucuz, çabuk bozulabilen Çin malı mıdır? Eğer öyleyse neden AB normlarında veya bu konuda sağlam ve kaliteli ürün yapan Almanya, Fransa vs. ülkelerden ithal edilmemiştir?

-         Bu cihazları ithal ederken, devletçe belirlenen kurumlardan (örneğin TSE) ya da bir merciden izin alınmış mıdır?

-         İthalatın rahat yapılabilmesi için özel, farklı bir gümrük tarifesi uygulanmış mıdır?

-         Araç setlerinin alıcı firmaya ödemesini gümrük vakfı mı yapmıştır? Yaptıysa neden gümrük vakfı yapmıştır?

-         50 adet alınan araç takip ünitesi setleri şuan nerededir?

-         Bu cihazların ithali aşamasında ilgili yerlerde kimler görevlidir? Bu kişilerin ihale, alım işlemlerindeki rolü nedir?

-         Cihazların ithal edildiği firmanın mümessili Esenboğa Havalimanı’nda çantasında bir takım cihazlarla yakalandı mı? Yakalandıysa ne gibi bir işlem yapıldı?

-         Malın toplam değeri ne kadardır?

-         AB’nin istediği cihazlar niçin alınmadı? Gümrük Vakfı’nın ödediği para ne kadardır? Arada bir fark mıdır? Varsa bu fark kime gitmiştir?

‘YOL’BİLMECESİ

Yazımızın başlığında da dedik ya, kimseyi karalamak, kimse hakkında dedikodu yapmak, suçlamak niyetimiz değil diye.. Yine öyle yapacağım. Sadece tarafıma gelen yüzlerce maili sizlere birebir aktaracağım. Bu maillerin tamamı bazı gümrüklerde uygulanan, bazı gümrüklerde de hiç gündeme gelmemiş ‘yol’luk konusu.. Bu konuyu da araştıracağınıza emin olarak size aktarmak istiyorum. Aktarırken de bana gelen mailleri direkt olarak yazıp yorum yapmak istemiyorum. Bakın ne diyor bazı çalışanlarınız;

-İŞTE İZMİR’DEKİ ‘YOL’LUK MAİLİ-

İzmir Gümrük Müdürlüğü’nde görevli muayene memurlarından bazıları, yaklaşık 25 kişi aylık ortalama 6 bin-10 bin TL yolluk alıyor. Evet! Yanlış okumadınız. Buna yetkililer göz yumuyor. Ama iş muhafaza memurlarına gelince durum değişiyor. Muayene memurlarına aylık ortalama 200-500 TL arası yolluk görevlendirilmesi yapılıyor. 12-24 bazen 24-24 nöbet tutan muhafaza memurlarına yapılan bu haksızlığa kim dur diyecek doğrusu merak ediyorum.

Biz köle değiliz!!

Hazır yazmışken bir de sizden istekleri var bazı personelin. İşte Trabzon’dan bir mail..

“Merhabalar size daha öncede yazmıştım Trabzon’da ki yollukların durumuyla ilgili şimdi söylemek istediğim şu. Trabzon Gümrük Muhafaza teşkilatı bitti, bitirdiler bizi. Bugün liman gümrükte 3 kapı var ve toplam muhafaza sayısı 3. Bu 3 kişiden biride geçen hafta başlayan bir aday memur. Bizi neden kimse sevmiyor. Problemleri ne bu gümrüğün müdürlerin muhafaza memuruyla? Şuan önümde personele tebliğ edilen yazılar var ve tüm personelin imzalaması gereken yazılar ve bu yazılardan muhafazada kaç kişi var görebiliyorum şu an. Aktif çalışan 13 kişi gözüküyor sadece erkek olarak eminim ki yarısı kadar da bayan gümrük başmüdürlüğünde oturuyor. Bu 13 kişiden 2 si erkek olduğu halde muhafaza müdürlüğünde takılıyor. 1’ i eğitimde 1’i askerde 1’ i izinde 3 er kişilik de 2 grup var ve 1 memur da tayinci öbür gün ayrılıyor. 1 kişi de geçici görevde etti sana toplam 13 kişi. Bunların 2 tanesi de aday memur geçen hafta başladı yakında 48 saat aralıksız çalıştıracaklar diye korkuyorum. Bu yoklukta aday olarak gelen 2 kişi kaçağa ve 1 tanede 4 yıllık memuru havalimanına verdiler. Ben artık bu kuruma hizmet etmek istemiyorum. Biz köle değiliz. Lütfen yardım edin!”

Bir istekte üniversitelilerden..

“Aykut Bey! Bizler bu sene son sınıfta okuyan ve mezun olacak insanlarız. Hepimizin ideali gümrük de çalışmaktı.. 2010 yılı KPSS’den buna göre 85 den aşağı puan alan arkadaşımız yok. Aykut Bey! Bizler 2010 KPSS’nin son alımıyla Haziran ayında merkezi alımda atanmayı hesaplıyorduk. Ancak gümrük merkezi alımdan çıktı. Bizde darmadağın olduk. Ne ders çalışabiliyoruz, ne hayat bize güzel geliyor. Sizden ricamız gümrüğün almayı düşündüğü personel ilanı Haziran ayında çıksa mülakatta olsa biz kendimize güveniyoruz. Gümrüğün daha 3000 kişilik kontenjanı vardı biliyorsunuz. Lütfen sesimizi duyurun. Mülakata karşı değiliz. Sadece alımların Haziran ayında olması bizi mağdur edecektir. Aksi halde hepimiz mağdur olacağız. Bir kişi bile mağdur olsa bu hakka girer biliyorsunuz. Ne olur sesimizi duyurun.”

Uluslar arası ilişkiler bölümü son sınıf öğrencileri

Sayın Hayati Yazıcı. İşte bana gelen mailler böyle. Gazetecilik görevimi yapıp size birebir aktardım. Sizinde bu iddialara veya şikâyetlere duyarsız kalmayacağınızı biliyorum. Saygılarımla..

YAZARIN NOTU:

Gümrük Muhafaza Genel Müdürü, göreve başlar başlamaz operasyonların ardı arkası kesilmiyor. Son operasyon haberi Gürbulak’tan geldi. Edirne zaten malum, kapıdan kuş uçmuyor! Gümrük son aylarda adeta uyuşturucu tüccarlarına bir bir balyozu indiriyor. Şimdi diyeceksiniz ki eskiden indirmiyor muydu? Vallahi rakamları bir karşılaştırın farkı göreceksiniz. Ha bir de unutmadan yakalanan kaçak sigara miktarına bakın. Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek, rakamları ve sigara kaçakçılığının terörle olan bağlantısını açıkladı. Diyor ki Sayın Şimşek, yakalanan kaçak sigara miktarında 2010 yılından itibaren önemli artışlar görülmektedir. 2009 yılında yakalanan kaçak sigara miktarı 10 milyon paket iken, 2011 yılının ilk 9 ayında 50 milyon pakete ulaşmıştır.

HELAL OLSUN, YOLUNUZ AÇIK OLSUN!

Yazarımız A.O.Kalaycı'ya [email protected] mail adresinden ve 0312 473 66 08 nolu fakstan ulaşabilirsiniz!!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum