1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. MERSİN GÜMRÜĞÜ’NE İLK TOKAT
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

MERSİN GÜMRÜĞÜ’NE İLK TOKAT

A+A-

MERSİN GÜMRÜĞÜ’NE 'İLK' TOKAT

 

‘BEKLEYİN’ DEMİŞTİM VE BAKIN NELER OLDU?

 

ŞİMDİ HESAP ZAMANI

 

Yazıyoruz haklı çıkıyoruz. Yazdıktan sonra 'yalan' diyorlar, 'gerçek' çıkıyor. Bununla da yetinmeyip utanmadan hem de sıkılmadan adliyeleri aşındırıp dava açıyorlar yargının tokadı suratlarında patlıyor, 'sigara kaçakçılığı var' aman dikkat diyoruz 'gümrüğü karalıyorsun' diyorlar, e 'tokat geliyor' ensene Ali ile Ömer fena bindirecek diyoruz 'Bize bir şey olmaz' diyorlar Hadi bakalım ne oldu şimdi. Günlerdir Mersin Gümrüğü'ndeki al gülüm ver gülüm işleri yazıyordum ne olacak şimdi. Bindi mi devlet üzerinize hem de nasıl bindi. Kusura bakmayın şimdi hesap zamanı. Ak ile karanın birbirinden ayrıştırılmasının zamanı. Helal ile haram sütü içenin ayrı ayrı yerlere konulmasının zamanı.

 

ÇOK UZAĞA GİTMEYİN LÜTFEN!

 

Çok uzağa gitmeyelim sevgili okur. Bakın geçen yazımıza ne yazmışız. Geliyor o gün dedik fazla gecikmedi. Mersin Gümrüğü'nde bazı isimler görevden alındı. Bakın tekrar söylüyorum geliyor Ali (Ali Yerlikaya) ile Ömer (Ömer Bolat) hem de fena geliyor. Gümrüğü hallaç pamuğu gibi atacak vatanın bakanları. Yalnız Mersin mi geçin onu.

 

Sonra sınır kapılarına dayanacak Yüce Devlet. Devletin unvanını ve üzerine verdiği o şerefli üniformayı başka amaçlar için kullananlar nasıl ayıklanacak o vatan evladı gümrükçülerin arasından. Sonra sırada kapalı kutu gümrüklere gelecek sıra Allah'ın izniyle. Hani 'geç, geç, çabuk geç' diyenlere, koca koca gümrük kapılarında aspirin dahi yakalamayan, gözlük, sigara, makaron, hap, kap kacak geçerken üç maymunu oynayanlara gelecek sıra.

 

Ee tabi finalde antrepoları da unutmamak gerekir elbette. Ya masa başındakiler e kambersiz düğün olmaz. Şimdi korkuyorsunuz biliyorum. Ömer ile Ali'nin nefesi ensenizde

Diyeceğim şudur ki;

 

GAZANIZ MÜBAREK OLSUN!..

 

MERSİN'DE ŞOK GELİŞME

 

Yazar notunda yazmıştım ama birde köşe yazımızın içerisine ekleyelim. Bakın Mersin Gümrüğü yazılarımdan sonra neler yaşandı gümrük kapısında?

Mersin Gümrüğü'nde bundan önceki dönem de mercek altında!

 

-YAZARDAN SON DAKİKA GECE NOTU-

Kıymetli okurlarım dün gece sizlere ‘Bekleyin’ demiştim. Şimdi Mersin Gümrüğü’nde olup bitenleri öncelikle Gümrük Genel Tebliği Seri No:10 4. madde c fıkrasını hatırlatarak aktarmaya başlıyorum:

 

Gümrük Genel Tebliği Seri No:10

4 madde c fıkrası

c) Menşe şahadetnamesi kapsamı eşyanın ticaret politikası önlemlerine ve/veya ek mali yükümlülük gibi diğer mali yükümlülüklere tabi olduğu hallerde, söz konusu önlemi ve/veya diğer mali yükümlülüğü ihdas eden mevzuatta öngörülen en yüksek had üzerinden hesap edilecek vergi tutarı ve/veya ek mali yükümlülük,

Gümrük mevzuatında öngörülen usuller dâhilinde teminata bağlanmak suretiyle eşya araştırma sonucu beklenmeden teslim edilir.

Gümrük müdür yardımcısı T.A. kumaş ithalatında birçok defa ilgili madde hükümlerine aykırı davranarak. Teminat alınmadan menşe araştırmasına gidilmesini sağlamış. Yine aynı durumlardan birinde KİM müdürlüğüne yazılan ve Gümrük Müdürüne imzalatılan bir yazıda TEMİNAT ARANMAKSIZIN menşe araştırmasına gidildiği belirtilmiş. Ve Gümrük Müdürü T.Ş. görevden uzaklaştırmasına kadar olaylar zinciri büyümüştür.

Muayene memurları M.P., M.ü.A Ticari tanımı Demirden karoser HURDASI olarak beyan edilen ancak firmanın hurda ithalat yetkisi olmadığı için tarifesi 720150 (Alaşımlı Dökme Demir) olarak beyan edildiği tespit edilen beyannameyi kapatmaları sebebiyle

Görevden uzaklaştırılmışlardır.

Tüm bu süreçler yaşanırken bu hatalar yapılırken, Bölge Müdürü ne yapıyor olabilir? Söylenenler hemşeri ve köylülerinden başka herkese kulaklarını tıkadığı yönünde! Ve hala bu kadar olay olmasına rağmen, müfettiş kapısının önünden ayrılamayan muayene memurlarının yerini değiştirmemesi.

Soruşturma içerisinde olanları yerinden alamaması ve gerekli değişikliği yapamaması gerçekten çok ciddi.

Gerçek ve iyi idareci, oturduğu yerden ahlak tüccarlığı yapanlar değil,

doğru yerde ve zamanda doğru kararlar alanlardır. Zamanında müdahale edilseydi inanın bunca kamu zararı da önlenmiş olurdu.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
49 Yorum